Belgia, Flandra| Cu bicicleta prin Antwerp

Antwerpul este oraşul care m-a cucerit din prima clipă. Străzile curate, clădirile istorice şi atmosfera lui sunt câteva dintre lucrurile care m-au făcut să-l iubesc în săptămâna petrecută acolo.

Primul contact cu Antwerpul îl iau când cobor din tren. Obosită după drum, nici nu bănuiesc ce mă aşteaptă. Zăresc în capăt clădirea gării, o clădire impresionantă din secolul al 19-lea care mă face să ies din amorţeală şi să deschid ochii. Exclam în permanenţă: „ce frumoasă e!”. Se pare că nu sunt singura care gândeşte asta, pentru că multă lume se pozează cu ea. Nu pot să nu mă întreb: dacă gara e atât de frumoasă, cum arată oraşul în sine?

gara_interior

Păşesc pe străzile oraşului şi încerc să absorb totul. Oamenii se plimbă, explorează magazine sau se opresc în restaurante pentru a se răcori cu o bere cum numai ei au. Bicicletele sunt omniperezente şi ştiu că va fi o săptămâna reuşită.  Iată rezumatul ei, cu recomandări şi sugestii 🙂

Ce nu trebuie să ratezi în Antwerp?

Oricât de puţin stai, sunt 3 lucruri pe care trebuie să le faci:

– să vizitezi centrul istoric

– să mănânci fructe de mare

– să te aprovizionezi cu multă multă ciocolată

strazile_orasului

Cu ce te deplasezi ?

Ca şi turist, dacă vrei să ajungi repede undeva, cea mai simplă variantă este tramvaiul. Un abonament de 5 zile costă 15 euro (mai multe detalii aici).

Pe de altă parte, dacă scopul este să explorezi, cea mai bună variantă este bicicleta pentru că te lasă să simţi pulsul oraşului şi totodată să acoperi distanţe mari. În Antwerp bicicletele de tip velo sunt disponibile în staţiile dedicate, care împânzesc tot centrul istoric. Preţul pentru o zi este de 3,8 euro. Există însă o şmecherie. O dată luată bicicleta, o poţi folosi doar pentru 30 de minute, după care dacă nu o returnezi, vei fi taxat cu 50 de cenţi în prima jumătate de oră, cu încă 1 euro în următoarea şi în final cu încă 5 euro pentru fiecare oră in plus. În principiu ele sunt gândite să te ajute să te deplasezi dintr-un punct în altul şi să fie accesibile câtor mai multe persoane. În schimb, la 5 minute după ce o returnezi poţi lua alta din acelaşi punct (mai multe detalii pe site-ul oficial).

Ce vezi în Antwerp ?

Viaţa pe bicicletă se vede altfel şi la fel şi distanţele. Cu harta în mână am pornit din zona gării în explorarea oraşului. Am decis să ne îndreptăm către sud, în cartierul Zurenborg. Printre clădiri tipice, tramvaie şi o linişte ce contrastează cu centrul, ajungem întâmplător pe strada Cogels Osylei. Dacă ajungeţi în Antwerp, trebuie să vedeţi stradă asta. Nu înţeleg de ce nu e un semn mare pe hartă în dreptul ei. Clădirile sunt construite în stil Art Nouveau şi seamănă cu nişte mini-castele, care de care mai deosebite.

art_nouveau

Continuăm spre vest şi ajungem în parcul „Koning Albertpark”. Un parc micuţ ce are un chioşc în mijloc şi un gazon pe care o fetiţă aleargă de zor fugărită de mama ei. Într-o parte a lui, o clădire veche este decorată cu grafitti ce dă culoare locului.

Un alt parc, de data asta mai mare este Stadspark, cel central. Cele două lacuri din interior sunt animate de raţe şi lebede. Pe aleile lui lumea se plimbă sau aleargă.

parcul_central

Următoarea oprire este în centrul istoric, atracţia cea mai mare a oraşului.  În interiorul unei curţi micuţe se găseşte biserica Sint Andrieskerk, o biserică catolică din secolul al 16-lea. Înconjurată de clădiri locuite şi departe de aglomeraţia străzilor, biserica pare să impună liniştea ce domină de jur împrejur.

curte_tipica

Dacă sunteţi în zonă, nu uitaţi să ieşiţi şi pe malul râului Schelde pentru a admira vapoarele şi a va bucura de o plimbare pe malul lui.

malul_raului

În centru sunt numeroase clădiri ce pot fi vizitate, însă o să mai menţionez doar Catedrala (Catedral of our Lady) şi primăria. Ambele clădiri sunt vechi şi impunătoare iar  arhitectura lor este impresionantă.

Turul se poate încheia cu o plimbare în Meir, zona dedicată shoppingului înţesată cu magazine care mai de care.

Ce mănânci şi ce bei?

Antwerpul este cunoscut pentru fructele de mare şi nu întâmplător. Majoritatea restaurantelor au în meniu midii, creveţi sau peşte. Plecând de la recomandările de pe http://www.spottedbylocals.com/, dar şi prin încercări proprii, iată un top personal în ordinea preferinţelor:

De Taloorkes

‘De Taloorkes’ este o alegere bună pentru cei ce sunt în căutare de mâncare tradiţional belgiană. Meniul se află pe pereţi şi e doar în flamandă, dar cu ajutorul chelnerului am reuşit să-l desluşim. În prima seară am fost atât de încântaţi de restaurant încât am decis să mergem şi a doua zi. Recomand salata de creveţi cu mango, însă cam orice am încercat a fost bun.

de_taloorkes

de Rooden Hoed 

În Roodem Hoed am intrat pentru că eram în căutare de fructe de mare şi am văzut în meniul afişat la intrare o secţiune întreagă dedicată miidiilor. Înăuntru atmosfera era de vis iar porţia mare de midii, de 1.6kg ne-a ajuns pentru două persoane.

midii

Dock’s cafe

Dock’s cafe este din nou un restaurant pentru iubitorii de fructe de mare. Restaurantul în sine arată ca un muzeu şi am urcat până sus doar ca să fac turul complet. Preţurile sunt peste medie şi prin asta vreau să zic că mie mi s-au părut foarte mari. Însă mâncarea este pe măsură.

Pe lângă restaurante, ar mai fi de menţionat cafeneaua „Daily roast”. Pentru iubitorii de cafea care vor să o gama variată de opţiuni este obligatorie. Nici vafele nu trebuie ratate în Belgia, iar noi am mâncat la „Waffle Factory. La capitolul bere am încercat Liefmans de cireşe, pentru că mi-a fost recomandată de un belgian şi mi s-a părut alegerea ideală pentru o fată care nu bea bere în mod normal.

***

Gata cu recomandările. Nu îmi rămâne decât să va urez vacanţă plăcută şi să va bucuraţi de fiecare clipă petrecută în mijlocul unui oraş atât de deosebit.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

Alexandra

Iubesc munţii şi nu ratez nici o ocazie să fiu în mijlocul lor. Uneori reuşesc totuşi să stau locului pentru o clipă şi atunci iau câte un oraş la picior. Îmi place să călătoresc, să descopăr oameni şi culturi noi. Scriu despre toate astea pe http://www.bramburaprinmunti.ro/.
Alexandra

Ultimele postari ale lui Alexandra (vezi toate)

bestvalue.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.