Creta la extrem

O vacanţă în Creta te duce imediat cu gândul la plajele cu nisip roz, la morile de vânt – albe ca spuma mării ori la o baie în valurile Egeei într-o zi călduroasă de vară. Te-ai gândit vreodată că aici găseşti printre cele mai spectaculoase chei din Europa? Sau că munţii de peste 2400 metri altitudine îţi oferă privelişti de vis odată cuceriţi? Dacă vrei o aventură în ţinutul zeilor, să escaladezi culmile coloşilor de piatră ori să practici sporturi extreme, mergi în Creta!

__________________________________________________________________
La Porţile de Fier ale Cretei – Cheile Samariei

În vestul insulei, prin Munții Albi, râul Tarraios a săpat în stâncă 18 km de chei sălbatice, de o frumusețe rară – cel mai lung defileu din Europa. Pe un traseu care durează cel puțin 5 ore și care nu este recomandat începătorilor vei admira un peisaj cu parfum mediteranean: pe stâncile golaşe cresc, din loc în loc, chiparoși, smochini și leandri.

Cheile Samariei sunt deschise turiștilor din mai până în octombrie, cand nivelul râului este scăzut.

În nordul cheilor, la 1200 de metri deasupra nivelului mării, o scară de lemn coboară abrupt spre albia râului, trecând prin pădurile de pini. După 8 km de mers când prin apă când făcându-ți loc printre bolovanii de pe mal, se află satul Samaria – abandonat în 1962, când cheile au fost incluse într-un parc național. Cel mai îngust punct al Cheilor Samariei poartă numele de Porțile de Fier; aici pereții stâncilor par că se ating iar razele soarelui pătrund doar câteva ore pe zi. La capătul cheilor, aproape de mare, printre leandri și măslini, vei descoperi un sat aproape uitat de lume – Agia Roumeli.

Echipează-te cu bocanci ori sandale pentru teren accidentat și nu uita să iei apă și ceva de mâncare.

 

Jogging la apus, pe faleza din Heraklion

Atunci când mergi la mare, te gândești că cel mai bun mod de a-ți începe ziua este să alergi o jumătate de oră pe malul mării, pe plajă. Ce-ai spune dacă ai împrumuta unul dintre obiceiurile localnicilor din Heraklion – capitala insulei? Pentru cretani, cea mai importantă parte a zilei este momentul cinei: se întâlnesc cu prietenii, cu familia, mănâncă ceva ușor – de obicei fructe de mare ori pește, beau un pahar de vin și se relaxează. Înainte de lasatul serii însă, aleargă. Pe faleza din Heraklion, seară de seară, tineri sau bătrâni, cu toții aleargă pe un drum care iese 2281 de metri în mare, străjuit de Rocca al Mare – fort venețian ce datează din 1523. După câteva ture de faleză, îți vei primi recompensa: urcă-te pe ziduri, trage aer în piept şi admiră spectacolul – apune soarele.

Mountain bike

Pe insulă vei găsi numeroase centre care organizează tururi cu mountain bikes pe drumuri prăfuite, cărări puțin umblate ce duc spre sate tradiționale cretane și zone muntoase ori de coastă. Tururile se organizează în fiecare zi și sunt structurate în funție de experiență – de la începători până la avansați și durează de dimineață până seara.  Se merge în jur de 50 km pe zi și, în funcție de traseul ales vei trece prin culturi de măslini și portocali, prin sate pierdute în munți, vei vizita capele și mănăstiri vechi ori copaci bătrâni – aproape 1000 de ani. Dacă vrei să vezi toate acestea însă, la care se adaugă aventura de care ai parte, o zi nu va fi suficent. Poți să faci un tur complet al insulei, doar pe bicicleta, centrele speciale oferind sejururi de 7 zile, în preț find incluse transferurile de la și către aeroport, cazare, masă și echipament (bicicletă și cască de protecție).

Trekking și Hiking

 

Drumețille sunt un mod excelent de a dscoperi cu adevărat insula. Așa cum am mai spus, Creta nu înseamnă doar resorturi, baruri pe plajă ori locuri însorite cu plaje spectaculoase. Creta este o insulă muntoasă, în vest aflându-se Lefka Ori sau Munții Albi cu o altitudine de 2453 de metri, în centru Masivul Idi (Psiloritis) ce atinge 2456 de metri iar în est găsim Masivul Ditki – 2148 de metri. Întreaga insulă este întretăiată de trasee, majoritatea nemaifiind astăzi utilizate decât de ciobani. E posibil așadar să mergi toată ziua fără să întâlnești pe cineva și totuși să descoperi sate unde să poți mânca și să te odihnești confortabil pentru o nouă zi de aventură.
Traseele durează între 2 și 5 ore la dus așa că va trebui să ai la tine cel puțin 3 litri de apă, ochelari de soare, bocanci și chiar bețe de trekking. Deși poți face și individual astfel de drumeții, dacă nu ești foarte sigură de traseu (marcajele nu sunt întotdeauna prezente) este indicat să apelezi la un centru specializat care organizează în fiecare zi călătorii în munți. Nu-ți face griji: sunt gândite în așa fel încât dacă ești începătoare ori ai rău de înălțime să nu mergi pe marginea prăpastiei.

Cretan adventures organizează tururi în munți, de la o zi la 2 săptămâni.

Cu toții la surf

Pentru sporturile pe apă, în special windsurf trebuie să mergi în Amoudara, la doar câțiva km nord de Heraklion. De-a lungul a 7 km se întind plaje cu nisip fin, recompensate cu Blue Flag, pentru curățenia și facilitățile pe care le oferă. Stațiunea se află în golful Heraklionului ceea ce face ca vântul să fie prielnic sporturilor pe apă. Cel mai popular este windsfurful, o serie de centre oferind echipamentul necesar practicării acestor sporturi dar și cursuri de inițiere cu instructori specializați. În estul plajei se află un club de surf care organizează anual competiții de profil. În afară de surf și de windsurf mai poți încerca jet ski safari, plimbări cu canoe, hidrobiciclete, parașute ori water ski.

Atât de pe mare cât și de pe plajă, ai priveliște spre Stadionul Olimpic Cretan construit cu ocazia Jocurilor Olimpice din Grecia, în 2004.

 

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.

 

Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.