Veneţia din nou în sărbătoare – Festa della Sensa

În fiecare an Veneţia atrage milioane de vizitatori cu evenimente care sunt faimoase în lumea întreagă. Festa della Sensa este unul dintre festivalurile cele mai cunoscute ale oraşului, ce readuce în atenţia lumii o istorie de peste 1000 de ani. Anul acesta, Festa della Sensa va avea loc pe 5 iunie.

______________________________________________________________

Cel mai vechi festival veneţian, Festa della Sensa – adică Festivalul Înălţării comemorează două evenimente importante în istoria Republicii: primul este  eliberarea Dalmaţiei din mâinile piraţilor slavi,  pe 9 mai în anul 1000 de către Dogele Pietro Orseolo al II-lea; al doilea eveniment a avut loc în 1177 când în timpul domniei Dogelui Sebastiano Ziani, Papa Alexandru al III-lea şi Împăratul Frederic Barbarosa semnează tratatul de pace la Veneţia. Veneţienii îl capturaseră pe fiul lui Barbarossa, forţându-l pe împărat să negocize. În cinstea tratatului de pace care a fost semnat, Papa îi dă Dogelui un inel de aur prin care va reînnoi în fiecare an căsătoria Veneţiei cu marea.

Mulţumită Comitetului Festa della Sensa, Veneţia sărbătoreşte din nous Ziua Înălţării după o pauză 800 de ani – în 1965, cu un program care e mai mult decât o simplă reevocare. În fiecare an, Festa della Sensa începe cu Ritualul Nunţii – o procesiune a bărcilor veneţiene, moment în care este aruncat un inel în apă şi se rostesc cuvintele: „în semn de eternă dominare, noi, Dogi ai Veneţiei, ne căsătorim cu tine, mare!” Ritualul este păstrat întocmai ca în urmă cu aproape 800 de ani când Dogele, pe barca sa oficială – Bucintoro – vâslea pe canalul dintre lagună şi mare, către Portul San Nicolo di Lido, pentru a-l întâlni pe liderul religios al vremii. În semn de pace şi mulţumire, Dogele arunca un inel de aur în apă.

Mai mult decât atât, în timpul Festivalului se decernează premiul „Premio Osella d’Oro della Sensa” figurilor publice, instituţiilor ori oamenilor simpli care şi-au adus contribuţia asupra dezvoltării oraşului.

Proiectul Gemellaggio Adriatico leagă Veneţia, bunăoară cunoscută ca Serenissima Repubblica di Venezia cu un oraş ori o regiune geografică cu care are o legătură istorică în ceea ce priveşte dragostea pentru mare şi activităţile legate de apă. Astfel, în 2010, inelul care este simbolul acestei legături a fost dat oraşului Larnaca (Cipru).

Ca parte a comemorării vor avea loc diverse evenimente, printre care procesiunea Dogelui (în zilele noastre primarul este cel care oficiază procesiunea) în Piaţa San Marco, Sensa Market la Biserica San Nicolo din Lido, curse de canotaj în stil veneţian, o paradă pe apă a cluburilor de canotaj din oraş şi alte evenimente care confirmă că Festa della Sensa este astăzi festivalul oraşului şi a legăturii lui cu marea.

Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.