Coasta Amalfi (ep. 2) – Salerno

Salerno

Turul Coastei Amalfi e un traseu pe care trebuie să-l faci măcar o dată în viață (dacă nu în fiecare an). Totul a început în Sorrento cu primul episod și continuă cu cel mai mare oraș de pe coastă, Salerno.

Cum ajungi în Salerno

Din Sorrento până în Salerno sunt vreo 60 km iar drumul se face din două bucăți dacă mergi cu autocarul. Adică din Sorrento traversezi peninsula Sorrentină, apoi mergi pe coastă prin Positano, Arienzo, Praiano, Furore, Conca dei Marini și ajungi în Amalfi – capăt de linie. Despre variantele de transport şi bilete am mai povestit în prima parte a traseului. În Amalfi, pe malul mării, este autogara în care trebuie să ochești primul autocar ce pleacă spre Salerno. Eu nu l-am luat pe primul. Nu mă grăbeam nicăieri. Am mers în primul supermercado (adică un mic magazin într-o casă veche), am cumpărat ceva de ronțăit și un iaurt și am stat puțin pe malul apei. Era o zi  toridă de vară, la sfârșit de săptămână, italienii erau ascunși prin case, turiștii prin hoteluri iar eu mă urcam în autocarul pe care pâlpâia Salerno.

Amalfi
Portul din Amalfi

Cursele astea sunt cu dus și întors. Da, te duc și te aduc dar ar mai fi ceva. Pe de o parte, autocarele au aer condiționat rece iar peisajul te ține cu nasul lipit de geam tot drumul. Pe de altă parte, drumul durează cam mult. Adică din Sorrento până în Amalfi – o oră și jumătate și încă vreo oră până în Salerno. Aici apar avantajele închirierii unei mașini, așa cum ziceam la începutul traseului.

Salerno – singurul oraș de pe Coasta Amalfi

Oficial, nu e singurul oraș. Practic, ba da. Este cel mai mare, cel mai important și singurul pe care îl putem numi așa. Adică are cartiere de blocuri, un centru istoric,  parcuri, port mare, transport în comun intern, localnici, imigranți și gunoaie.

Salerno Lungomare Trieste

Orașul e mărginit de Lungomare Trieste, faleza lor care este și lungă și mare și seamănă cu Riviera Franceză. Ăsta este primul contact cu orașul pentru că autocarul te lasă undeva pe marginea drumului, pe faleză. Cum spuneam mai sus, eu am fost în Salerno la sfârșit de săptămână, la sfârșit de iunie, într-o zi toridă. Decizia a fost ușoară deci când a trebuit să mă hotărăsc ce să fac mai întâi: o baie în mare sau să mă aventurez în oraș?

Salerno – singura plajă cu nisip de pe Coasta Amalfi

Și mie mi s-a părut ciudat dar plaja din Salerno avea să fie singura plajă cu nisip pe care am fost, de pe Coasta Amalfi. De ce? Celelalte plaje sunt în micile orășele, sătuce de-a lungul coastei, unde malul este foarte abrupt și stâncos. Cele mai multe așezări omenești sunt pe la 400m deasupra mării, plaja fiind un mic intrând între stânci. În sensul ăsta, nu are de unde să fie nisip, ci doar pietriș. Spre deosebire de restul Coastei Amalfi, în Salerno malul este lin și lung. Iar plaja este acoperită în mare parte de nisip gri închis ce lucește în soare.

Partea proastă? Mare parte parte din plajă este publică. Prin urmare, nu este prea curată. Și sunt vânzători ambulanți gălăgioși. Plaja din Salerno nu este deci recomandarea mea în ceea ce privește plajele din zonă. Dar dacă nu mai poți de cald…

Salerno plaja

Ce trebuie să mai știi despre Salerno

Cât te răcorești în mare, îți mai spun câte ceva despre orașul ăsta. În primul rând, este cunoscut pentru Schola Medica Salernitana. Adică prima Universitate de Medicină din lume. Iar în secolul 16 a devenit centru cultural și artistic până la sfârșitul secolului 17 când a fost lovit de diverse catastrofe naturale. Astăzi Salerno este un important centru cultural din Campania și din întreaga țară și este împărțit în trei mare sectoare: zona medievală, zona secolului 19 şi zona mai populată, construită după război.

Orașul trăiește în principal din servicii și turism. Salerno are unul dintre cele mai active porturi de la Marea Tireniană și un aeroport internațional la Pontecagnano.

Ce trebuie să vezi în Salerno

Salerno e un oraș cu mai multe fețe: medievală, modernă și contemporană. Ca să le descoperi, ia o hartă și ia-o la picior.

Castelul Arechi
La 300 metri deasupra mării, Castelul Arechi datează încă din secolul VI şi imită construcţiile romane.
Salerno Apeduct medieval
Apeductul din Salerno a fost construit în secolul VIII şi consolidat apoi pentru a alimenta cu apă Mănăstirea San Benedetto. I se spune „Podul Diavolului” pentru că legenda zice că a fost construit într-o singură noapte, cu ajutorul demonilor.
Salerno Centrul Vechi
Centrul istoric al orașului Salerno este unul dintre cel mai bine întreținute din toată Italia
Salerno Gradina Minerva
Grădina Minerva din Salerno este prima grădină botanică din Europa.

National Geographic Bags

Salerno Catedrala
Catedrala din Salerno este principala atracție turistică din oraș. Are un turn cu clopote iar în cripta sa se odihnește Matei, unul dintre apostolii lui Iisus.
Salerno Chiesa della SS. Annunziata
Chiesa della SS. Annunziata este construită în secolul XIV și se află la intrarea nordică în orașul medieval. Turnul care se poate vedea din orice punct din Salerno a fost făcut de către arhitectul Ferdinando Sanfelice.
Chiesa di San Giorgio Salerno
Chiesa di San Giorgio este cea mai frumoasă biserică în stil baroc din Salerno.
Port Salerno
Portul din Salerno

Acestea sunt cele mai importante locuri de văzut în Salerno. Ca să ajungi la ele, vei trece pe străduțe înguste și cochete și cel mai probabil te vei împiedica de câteva ori. Eu așa am pățit. Am stat numai cu ochii pe pereți, pe sus, prin toate părțile. Ai să vezi în drumul tău o mulțime de biserici frumoase în care poți intra pentru măcar un minut ca să arunci o privire. De asemenea, în centrul istoric mai sunt mici palate pe care nu ai cum să le ratezi.

Cazare în Salerno

Dacă după atâta plimbare, vrei să te cazezi în Salerno, ai de unde alege. După cum spuneam, și orașul ăsta trăiește din turism. Câteva oferte de cazare la hotel în Salerno găsiți aici.

Îți recomand însă cazarea în unul dintre orășelele aflate la o aruncătură de privire mai încolo, pe coastă. Salerno e parcă prea urban iar il dolce farniente are mai mult farmec într-un loc ceva mai liniștit.


Booking.com

_____________________________________________________________________________

Traseul propus de Drives of a Lifetime a început în Sorrento: Coasta Amalfi – un tur pe care trebuie să-l faci măcar o dată în viaţă (ep. 1)

Coasta Amalfi (ep. 3) – Vietri sul Mare

Coasta Amalfi (ep. 4) – Ravello

Coasta Amalfi (ep. 5) – Atrani

Coasta Amalfi (ep. 6) – Fiordo di Furore

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

13 COMENTARII

  1. Eh, dureaza ceva drumul cu autocarul,dar zi si de stilul de condus si de serpentine, si de omuletii de pe scutere 😛
    Adevarul e ca drumul acela e spectaculos, si chiar merita.

  2. Am vizitat si eu Salerno, dar nu am facut baie in mare, pentru ca era luna mai si m-am asteptat ca temperatura sa fie mai mari aici, fiind mai in sud. Surpriza a fost ca erau doar 14 grade si un vant rece ne facea sa ne scoatem din rucsac hanoracele cu gluga. Am vazut cam tot ce ai scris si tu mai sus, mai putin Castelul Arechi, pe care l-am avut in plan, dar nu ne-am incadrat in timp. Cumparasem bilet pentru autobuzul care urca acolo, dar dupa 30 de minute de asteptare,am renuntat, pentru ca sunt cam rare in acea zona , iar noi eram cu imbarcati pe un vas de croaziera si nu am riscat sa intarziem.
    Despre gunoaie, te sustin, din pacate. In oras, in centrul istoric era destul de curat. Dar cand am urcat pana la Gradinile Minerva, unde exista 2 variante, am luat-o pe cea din dreapta. Intra-adevar e mai frumos drumul, dar la un moment dat e cam pustiu si era plin de …rahati , ca sa ma exprim mai altfel:)
    Stiai sa exista un asecensor public , cu care poti urca sau cobora in Centrul Istoric? Este un mijloc de transport foarte folosit in orasele care sunt asezate in panta? Noi nu stiam, dar am dat de el intamplator, coborand de la Gradinile Minerva.Portul industrial m-a uimit fiind plin de containere de aluminiu.Sper sa-mi fac si eu timp sa scriu despre Salerno,pentru ca am amintiri frumoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.