Idei de weekend 2 în 1: citybreak și Spa. Plus o dezamăgire

Cu ani în urmă părinții și bunicii noștri așteptau cu nerăbdare vara să plece câte 10-18 zile în concediu la băi, cu bilete luate prin sindicat. Oferta era bogată, stațiunile erau înțesate de hoteluri comuniste al căror lux suprem era, de multe ori, prezența liftului și posibilitatea să comanzi mâncare a la carte pe baza unor bonuri valorice, vacantele erau lungi si toata lumea era multumita.

După ce o vreme fostele glorii balneoclimaterice (sau perlele turismului balnear, ca să folosesc un clișeu) au căzut în dizgrație, câteva dintre ele încep să-și revină spectaculos și să se transforme în destinații râvnite și de cei mai pretențioși. Azi sunt la modă vacanțele la Spa și noi avem o idee de weekend aplicabilă în orice perioadă din an.

Deși e cam departe de București, un weekend în zona Oradea-Băile Felix-Băile 1 Mai e o soluție când nu ai prea mult timp la dispoziție pentru o mini-vacanță interesantă și ești în pană de idei. Noi am ajuns acolo tot într-un weekend, de vară, la sfârșit de Turul României 4, după 5 zile grele la Școala de Supraviețuire și alpinism. Și a fost fooooarte bine.

De Băile Felix am aflat prima dată dintr-o carte poștală pe care ai mei o păstrau cu sfințenie (între alte câteva zeci de cărți poștale) pentru că fuseseră acolo în luna de miere. O imagine însorită cu un hotel (Hotelul Termal), poveștile mamei dar și distanța față de Galați m-au făcut toți anii copilăriei să-mi doresc să merg acolo când voi fi mare.

City break Oradea

Spa de 4 stele

După ce a aflat de traseul nostru din Turul României 4, Ovidiu ne-a invitat la Hotelul President din Băile Felix, să vedem că sejurul la băi nu mai ca pe vremea părinților noștri. Așa că după 10 zile de tăiat munții-n lung și-n lat, am mers să ne relaxăm la băi, un weekend.

Stațiunea era plină ochi la mijloc de august și nu de bătrâni senini și buni, așa cum m-aș fi așteptat ci de familii tinere, la gâtul și la mâinile cărora atârnau bijuterii groase și kitch din aur. Între hotelurile comuniste din centru răsunau acorduri de manele și muzică populară pe care se unduiau turiștii în drum spre piscină. Pădurea din centru mi s-a părut cam prăfuită și mașinile prea multe care au acces pe aleile din stațiune m-au dus cu gândul mai degrabă la vacanțele în Costinești de acum 15-20 de ani decât la o stațiune cu ape termale.

idei de weekend Oradea

Din fericire Hotelul President e la ieșirea din Băile Felix așa că nici manelele și nici praful nu ajung aici. Dar dacă vrei totuși să faci o plimbare prin stațiune, ia-o pe Aleea Îndrăgostiților, care pornește chiar din spatele hotelului și care te va duce prin pădure, chiar în centru. Mie mi-a fost de-ajuns prima întâlnire cu Băile Felix, care mi s-a părut dezolantă așa că am preferat să-mi relaxez fiecare oscior la aqua park-ul de vizavi – Aqua President.

Să ne-nțelegem, nu mai sunt de mulți ani un fan al aqua park-urilor și al toboganelor de pe care plonjezi în apă dar când toate piscinele (vreo 13 interioare și 5 exterioare) sunt cu apă termală, se schimbă puțin datele problemei. Acum nu știu dacă e de la apa termală sau de la toate procedurile pe care le-am făcut acolo, în ziua mea de răsfăț suprem dar am plecat spre casă fără febra musculară și oboseala cu care venisem din Apuseni, din tabăra de supraviețuire.

Aș mai fi stat să mă bălăcesc în toate piscinele dacă n-ar fi fost muzica dată prea tare care făcea geamurile să vibreze pe ritm de radio ZU. Cred că nici bunicii care își însoțeau nepoții nu erau prea încântați de prea mulții decibeli dar poate în cursul săptămânii sau în restul anului (Aqua President e deschis tot timpul) nu e chiar așa. Sper.

city break oradea idei de weekend

Mi-ar fi plăcut să stau mai mult timp aici, să zicem vreo 5 zile, să mă răsfăț cu un Tratament de estetică facială Ana Aslan Gerovital pentru că în hotel e singurul cabinet anti-aging din județul Bihor autorizat de Institutul Ana Aslan. Pun pariu că face minuni. În orice caz, mi-e clar că Băile Felix are mai multe tipuri de public țintă și e loc sub soare pentru toată lumea: și pentru bătrânii care vin la tratament la băi cu bilete de la Casa de Pensii și pentru cei care vor SPA de 4 stele.

City break: Oradea

Ca să bați la picior străzile din centrul Oradei nu-ți trebuie mai mult de 2-3 ceasuri. În august, pe la amiază, orașul era aproape pustiu iar localnicii ieșiți pe la terasele de pe strada pietonală din centru păreau plictisiți de vară și de căldură. Oradea în august mi-a părut leneșă, ca o pisică ce stă la soare și moțăie. Altfel, clădirile de pe Calea Republicii, unele proaspăt renovate, altele cărora pare că li s-au lungit urechile de atâta așteptare aveau un aer boem și m-am simțit ca la o promenadă într-un oraș din afara României. Am simțit că sunt în vacanță.

oradea idei de weekend

Și pentru că era tare cald, am intrat într-una dintre cele mai interesante cafenele din România: Lactobar Retro Bistro. E ca și cum m-aș fi întors în timp, în zilele vacanțelor mari ale copilăriei, când mergeam cu părinții la băi. Din meniu, cel mai interesant mi se par cornul cu lapte bătut și sifonul. Iar atracția bistroului Dacia decapotabilă pe post de masă de bar. Un review tare bine făcut găsești pe Food Crew.

Lactobar Oradea TravelGirls

După sifonul rece am mai rătăcit puțin pe străduțe, apoi am trecut podul peste Crișul Repede și am nimerit cumva în Pasajul Vulturul Negru, un alt loc uitat de timp. Câteva cafenele (sau era una singură?) și câteva buticuri cu haine n-ar fi trebuit să mă ducă cu gândul la Galeriile Vittorio Veneto din Milano și, totuși, au făcut-o.

La suprafață, impresia mea că trăiesc într-un alt timp e adâncită de un tramvai vechi de când lumea sau, mă rog, de cel puțin 50 de ani. Mă-ntreb dacă în oraș e vreo linie care să aibă și rol turistic pentru că tramvaiul cu pricina arăta senzațional. Și-apoi, dacă în Istanbul sau Lisabona turiștii stau la coadă pentru o plimbare cu un tramvai istoric (îi zic ei), la noi de ce nu ar prinde găselnița asta?

Mi-a plăcut Oradea, așa puțin cât am văzut din ea, nu mi-au plăcut sutele de reclame unele mai luminoase ca altele ale firmelor și firmulițelor cu sediul în clădirile alea frumoase de pe Corso (strada Republicii), mi-a plăcut Lactobarul și mi-au plăcut toți vânzătorii de la magazine – toți erau relaxați, cu zâmbetul pe buze, dornici de conversație. Din tot tabloul ăsta mai lipseau o tonetă de înghețată și un nene care să învârtă zelos la o vată de zahăr pe băț.

Plus o dezamăgire

Din Oradea am plecat să văd Lacul cu nuferi despre care auzisem de multe ori. Am ajuns la Băile 1 Mai pentru că acolo țineam eu minte că e celebrul lac și am găsit o baltă neîngrijită, cu vreo doi nuferi, mult stufăriș și un nene care se chinuia să prindă câțiva peștișori pe care să îi ducă la Acvariul din Galați. Am aflat acum puțin timp că ce am văzut se numește Rezervația Naturală Pârâul Peța (după cum am și citit în ziua aceea pe panoul informativ pe care l-am fotografiat) și că Lacul cu nuferi pe care îl căutam era bine-mersi în Felix. Voi nu faceți ca mine, verificați informațiile pe care le aveți din cel puțin trei surse, ca jurnaliștii.

lacul cu nuferi baile 1 mai oradea bihor romania

Una peste alta, Oradea și Băile Felix sunt o idee minunată de weekend în orice moment al anului, mai ales acum, primăvara, când nu e foarte aglomerat în stațiune. Cel mai tare e că te poți bălăci oricând în piscinele exterioare pentru că sunt cu apă termală. Data viitoare când e mohorât afară sau plouă, asta e soluția. Mai ales pentru voi cei care locuiți aproape de vestul țării.

***

© Fotografii by TravelGirls.ro cu Canon EOS 100D kit EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM de la F64.ro

și

Augustin Radu cu Nikon D80 + obiectiv 18-55 mm

***

Citește și celelalte povești din Turul României 4

O vacanță memorabilă

Cetatea Alba Carolina – o stea norocoasă

Unguri, UNESCO și ceva SF

Cum am supraviețuit în Turul României 4

Apusenii de la est la vest

___________________

Partenerul de drum în #TurulRomâniei4 a fost Dacia România. Complicii sunt Flo AdventureMagazinul F64 și Aqua President

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitterși abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.