Vacanță în Croația| Ce poți face 4 zile în Zadar

Dacă m-ar fi întrebat cineva înainte să ajung în Zadar ce știu eu despre acest oraș, i-aș fi răaspuns că e în Croația, pe malul Adriaticii. Atât! Cu toate că e al doilea oraș ca mărime de pe Coasta Dalmației (după Split), are un centru istoric pe care îl iubești de la primii pași, câteva găselnițe unice în lume ale unui arhitect de geniu și o mulțime de atracții în apropiere de ar fi nevoie de cel puțin două săptămâni să le vezi pe îndelete, Zadar e un fel de Cenușăreasă a Coastei Dalmate. Însă această Cenușăreasă e pe cale să-și piardă condurul și să-i fie găsit de prinț.

© Fotografii by TravelGirls.ro & Augustin Radu  cu Sony A58, obiectiv 18-55 mm 

***

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (12)

De ce să mergi în Zadar – Cea mai bună destinație din Europa în 2016

Dacă faci un roadtrip pe Coasta Dalmației – cum am făcut și noi, e un punct bun de plecare ca să intri în atmosfera de vacanță, să iei primul contact cu Mediterana, să-i simți pulsul, să observi și să-i cunoști oamenii care sunt mereu zâmbitori, relaxați, puși pe glume. Diminețile în Zadar stau sub semnul cafelei aburinde pe care localnicii și turiștii o beau la terasele cochete din Old City (Centrul Vechi). Croații – și zadranii (așa se numesc locuitorii Zadarului) în special – au o poveste frumoasă cu cafenelele, pe care le considerau pe la 1800 că sunt prima dovadă a unui oraș civilizat. De altfel, prima cafenea din Zadar a fost deschisă în 1730 și cea mai veche din oraș este Cafeneaua Forum care funcționează continuu din 1796.

Consultă ofertele pentru hoteluri, apartamente și pensiuni în Zadar aici.

Zadar e un oraș efervescent, tot timpul sunt festivaluri, concerte, evenimente care îl însuflețesc, tinerii de la universitățile din oraș colindă străzile până târziu în noapte, vechiul centru are un vibe bun, oricât de obosit ai fi după o zi de vizitat una-alta nu te înduri să pleci la hotel.

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (80)

Zadar are cea mai mare piață de pește din regiune (vinerea este nebunie aici, toate restaurantele vin pentru aprovizionare, mai ales că vinerea e și ziua în care – în special – se mănâncă pește în Croația), iar prețurile la restaurante sunt ceva mai mici decât în sudul țării.

Zadar oferă în fiecare seară ceva diferit de orice alt oraș de la Mediterana: un spectacol impresionant și nemaiîntâlnit de sunet și lumini. Zadranii au făcut marea să cânte (la propriu!) și au transformat soarele într-un imens ring disco, astfel că faleza e locul unde se adună toată lumea după apusul soarelui.

Și mai are ceva Zadar: o istorie pestriță fascinantă (a fost oraș roman, a făcut parte din Imperiul Venețian, din cel Austro-Ungar, apoi Croația, Iugoslavia) care se vede la fiecare pas pe străduțele cu piatra tocită de atâtea milioane de pași.

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (68)

Cum ajungi în Zadar

Din capitala Zagreb sunt 280 de km pe autostradă (costă 117 kuna) sau te poți abate pe DN1 pentru Plitvice (ieșirea de pe autostradă se face în dreptul localității Karlovac.

Din București sunt 1270 de km, cel mai rapid traseu fiind prin Belgrad și Zagreb, aproape 750 de km sunt doar pe autostradă – în Serbia și Croația. Practic, după ce ieși din România și treci de porțiunea de drum spectaculos de-a lungul Cazanelor Dunării (pe partea sârbească), e floare la ureche.

Autostrada poate fi plătită cu cash (în moneda locală sau euro) sau cu cardul (Visa, Mastercad, Maestro).

De anul acesta (2017) există curse directe între București și Zagreb cu Croatia Airlines și de acolo puteti zbura pe o linie interna, până în Split, Zadar sau Dubrovnik.

Ce vezi în Zadar

Riva: Orga marină și Salutul Soarelui. Din punctul meu de vedere partea aceasta a orașului e atracția principală, dacă aș fi știut de existența lor m-aș fi dus doar pentru ele până în Zadar. Arhitectul Nikola Bašić este vinovatul pentru aceste minunății, pentru care a primit mai multe premii internaționale.

Ce-a făcut concret acest arhitect de-i face pe croați să creadă astăzi că Riva lor (faleza) este cea mai frumoasă din lume? A făcut marea să cânte (Sea Organ) și incendiază pământul seară de seară, după apus (Greeting to the sun). Arhitectul și-a imaginat un sistem prin care marea îți cântă la propriu: valurile împing aerul din 35 de tuburi de diferite mărimi, ascunse sub treptele care coborară până în mare. Muzica e mereu alta și e influențată de puterea și de frecvența valurilor. Vara, când marea e liniștită, turiștii se roagă să mai treacă un vapor care să „dea volumul mai tare”. Acesta e, de fapt, farmecul Orgii marine: că reușește să interpreteze de fiecare dată o altă simfonie.

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (54)

După apus, toată lumea se mută câțiva pași mai încolo, pe o platformă de sticlă care simbolizează Soarele și primele 3 planete. Tot spectacolul de lumini e un omagiu adus soarelui și plecării lui la culcare; de altfel, despre apusurile din Zadar se spune că sunt cele mai frumoase din lume, tocmai datorită găselniței arhitectului croat. „Soarele” acesta multicolor are un diametru de 22 de metri și 300 de panouri de sticlă fotovoltaice care captează energia solară în timpul zilei și o eliberează în cel mai artistic mod la căderea întunericului.

Greeting to the sun – Salutul Soarelui e cel mai iubit loc din Zadar.

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (62)

Forumul Roman e cu siguranță locul preferat al copiilor, care aleargă nestingheriți printre ruinele romane. Aflat în fața Bisericii Sfântului Donat, forumul e o piață publică din perioada Imperiului Roman, construită în secolul 1 înainte de Hristos. Pentru că e însorit și ferit de curenții mării și de vântul Bora, Forumul Roman e unul dintre locurile unde localnicii se adună mai ales în zilele călduțe de iarnă.

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (23)

Piața Poporului e piața principală a orașului vechi, un loc bun de întâlnire pentru tinerii din Zadar pe care i-am văzut în fiecare seară pe treptele Loggiei și ale Primăriei sau la cafenelele din fața Turnului cu ceas. Tot aici este și Biroul de Informare Turistică. Interesante aici sunt restaurantul din curtea mică a Turnului cu ceas, construit în 1562 de către venețieni și Loggia venețiană care astăzi este spațiu expozițional.

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (3)

Strada Kalelarga este cea mai lată stradă din Orașul Vechi, o străduță despre care se crede că este mai veche decât orașul însuși și care leagă Piața Poporului de Forumul Roman.

Piața celor 5 fântâni (Trg Pet bunarași cel mai vechi parc din Croația. Situată între Zidurile Orașului și Bastionul Grimaldi, în piață sunt aliniate 5 fântâni construite de către venețieni pentru a ajuta orașul să reziste în fața atacurilor turcești. Fântânile nu mai sunt folosite astăzi, însă micuța piață este unul dintre locurile romantice din Zadar. DeasupraGrimaldi este prima grădină publică din Croația – Parcul Regina Jelena Madije, loc în care găsești singurul club de noapte din centrul vechi al Zadarului.

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (10)

Biserici și mănăstiri.

 • Biserica Sfântului Donatus – simbolul orașului Zadar – construită de Donatus din Zadar – originar din Irlanda, fost Episcop al Dalmației pe locul Forumului Roman este astăzi sală de concerte, datorită acusticii extraordinare. E deschisă în fiecare zi de la 9 la 22 (în lunile iulie și august) iar intrarea costă 20 de kuna.
 • Catedrala Sfânta Anastasia este sediul Arhiepiscopiei Catolice din Zadar și cea mai importantă catedrală din Dalmația, locul unde sunt păstrate moaștele Sfintei Anastasia (într-un sarcofac de marmură).
 • Biserica Sfânta Maria (Crkva sv. Marije) și Mănăstirea Benedictină (lângă Muzeul arheologic) a fost construită în 1091 iar mănăstirea se pare că a fost fondată de către o femeie de viță nobilă din Zadar, pe numele ei Čika. Colecția de obiecte religioase a mănăstirii este una dintre cele mai valoroase din Croația (detalii mai jos).
 • Mănăstirea Franciscană, construită în anul 1280, e cea mai veche biserică gotică din Dalmația. E deschisă publicului de la 9 la 18 și costă 20 de kuna.
 • Biserica Ortodoxă Sârbă Sfântul Ilie, construită la sfârșitul anilor 1700, pe locul unei biserici medievale cu același nume. Tezaurul bisericii poate fi vizitat și costă
 • Biserica Sfântului Simeon, unde sunt păstrate relicvele sfântului, într-o raclă uriașă din argint, comandată de către Regina Elisabeta (este în patrimoniul UNESCO).

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (29)

Muzee.

 • Muzeul de arheologie – intrarea costă 30 de kuna și este deschis de la 9.00 la 22.00 în lunile iulie și august. Mai multe detalii aici;
 • Colecția de obiecte religioase a Mănăstirii Benedictine – intrarea costă 20 de kuna și este deschisă de luni până sâmbătă între 10-13 și 18-20 și duminica de la 10 la 12;
 • Muzeul Sticlei Vechi e cea mai mare și mai valoroasă colecție de sticlă veche din Estul Europei, printre obiectele cele mai prețioase numărându-se sticluțe de parfum și recipiente pentru creme și uleiuri esențiale care au aparținut femeilor din Imperiul Roman. E deschis în fiecare zi de la 9.00 la 21.00 și costă 30 de kuna/adult. Mai multe detalii pe site-ul oficial.

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (70)

Piețe. În Zadar e cea mai mare piață de pește de pe Coasta Dalmației, însă trebuie să te trezești devreme ca să vezi tot spectacolul care are loc acolo în fiecare zi (eu nu am reușit să fac asta). Bine, nu găsești doar pește aici ci mai toate produsele locale – legume, fructe, verdețuri, brânzeturi, ulei de măsline și alte bunătăți și e deschisă între 6.00 și 13.00.

Suveniruri. Nu se cuvine să pleci dintr-un oraș turistic fără suveniruri, localnicii se laudă cu lichiorul dulce amar Maraschino în sticlă împletită manual, produs după reţeta originală din secolul al 16-lea, cu pralinele cu Maraschino (Ciocolateria Vitlov le produce, proprietarul însuși este ciocolatierul), vinuri, ulei de măsline sau produse pe bază de lavandă (pe străduțele din Zadar miroase ca în Provence!)

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (31)

 

Ce poți face 4 zile lângă Zadar – Cea mai bună destinație europeană în 2016

Nin – Cel mai vechi oraș regal și cea mai bună destinație pentru plajă. Nin e un orășel fermecător, aflat pe o insuliță într-un golf, la doar 14 km de Zadar. Orașul vechi (o insulă) e conectat de țărm prin două poduri de piatră.

Mi-au plăcut în Nin micuța biserică a Sfintei Cruci, supranumită „Cea mai mică catedrală din lume”, Biserica Sfântului Ambrozie, Statuia lui Grigorie din Nin (care e polișată bine de zecile de mii de turiști care au atins-o) și promenada care e perfectă pentru înviorarea de dimineață sau pentru plimbări romantice la apus.

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (129)

Biserica Sfântului Nicolae, veche de aproape 1000 de ani, e unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice din Nin. De fapt, bisericuța de piatră e la ieșirea din Nin (pe drumul spre Zadar) și e locul unde au fost încoronați 7 regi ai Croației. Nu este deschisă publicului însă o poți fotografia în voie, a fost construită o pasarelă de lemn pentru a ușura accesul turiștilor.

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (236)

Queen’s Beach sau Babies’ Beach. În Nin, la 1 km de centru (se ajunge ușor pe jos dar poți merge și cu mașina, sunt locuri de parcare într-o pădurice de pini) este o plajă cu nisip, lungă de 3 km, care are o poveste drăguță: se spune că soția primului rege croat era fascinată de această plajă și întraga Familie Regală venea câteva ore aici de fiecare dată când erau într-o vizită oficială la Nin.

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (210)

Queen’s Beach e supranumită Babies’s Beach pentru că apa e atât de mică și de caldă aici, încât bebelușii sunt ca în cădița lor de baie, în timp ce copiii mai mari se înarmează cu plase și aleargă gălăgioși după crabii și peștișorii care mișună prin apă. La câțiva pași e și cea mai mare zonă cu nămol medicinal din Croația, mulți copii merg până acolo să ia nămol și se întorc pe plajă unde se joacă de-a indienii.

Pentru că nu e încă un loc prea cunoscut de turiști, la plajă vin mai mult localnici dar nici ei nu sunt în număr prea mare – noi am fost duminică după-amiază și nu erau mai mult de 20 de oameni pe toată plaja.

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (216)

Muzeul sării. În Nin măsura bogăției nu e aurul ci sarea iar extracția ei e o tradiție veche a orașului. De curând, la ușa fabricii s-a deschis Muzeul Sării, cu un mic shop unde vând sare și produse pe bază de sare (cosmetice, sare aromatizată pentru mâncare, ulei de măsline cu sare) dar și Fleur de Sel – Caviarul Sării. E produsul lor de lux, un fel de ulei extra virgin al sării, motiv pentru care Fleur de Sel nu trebuie preparată termin, se pune doar o pișcătură la sfârșit, pentru a îmbrăca și a intensifica gusturile. E de 10 ori mai scumpă decât sarea obișnuită, dar merită fiecare particulă.

Sezonul extracției sării este în lunile iulie-august, când se fac și tururi ghidate în fabrică (de la 8 la 13.00 și de la 17.00 la 19.00) iar intrarea costă 35 de kuna. Pentru informații actualizate, intră pe site-ul oficial.

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (142)

Ferma de măgăruși Dar-mar. Pe drumul Zadar-Pag, în satul Briševo, e o mică fermă cu vreo 100 de măgăruși de toate culorile și toate vârstele, care poate fi vizitată contra unei taxe. Mă rog, mai sunt și porci, iepuri, fazani, curcani și alte orătănii care fac deliciul copiilor.

E o fermă de familie, am fost întâmpinați de unul dintre copii – care ne-a explicat una-alta în engleză, apoi ne-a dat câte un castronel cu porumb și ne-a lăsat să ne jucăm în voie cu măgărușii. Am vrut să cumpărăm lapte de măgăriță, despre care am citit că ar fi miraculos (sau cel puțin excelent pentru bebeluși), însă nu m-am lămurit de ce nu vând laptele (deși mi-a spus că ei cresc măgarii pentru lapte). Am primit în schimb o mostră  (gratuită) de 100 de ml cu lăptic delicios (nu are o aromă sau un gust particulare, e însă foarte dulce) și am aflat că prețul e de 50 de kuna (aproape 10 euro) pentru 100 de ml. Auch!

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (172)

Miss Fig – Šinjorina Smokva: cel mai bun gem organic de smochine. Festivalul Smochinelor

La câteva sate distanță de ferma de măgăruși e o alta, de smochini. Am fost până în Poljica să o întâlnesc pe Sandra Babac, fostă jurnalistă de televiziune în Croația și fost ghid turistic, care de mai bine de 10 ani s-a mutat din Zadar în satul acesta de la poalele munților și s-a apucat să facă gem organic de smochine – fără zahăr, fără aditivi, doar smochine, foc și multă dragoste și răbdare. Tot de atunci lumea o cunoaște drept Miss Fig (Domnișoara Smochină), pentru că așa și-a denumit gemul delicios de smochine, în care parcă a închis o întreagă vară croată.

Nin Pag Island (1)

Așa cum despre smochine se spune că sunt reginele fructelor, tot așa Sandra Babac este regina gemurilor bio și, de câțiva ani, organizatoarea Festivalului Smochinelor din Zadar (în fiecare septembrie). Gemurile și dulcețurile ei (de smochine, gutui și cireșe) se vând în câteva magazine cu produse naturiste din Croația, dar dacă nu le găsești și vrei să iei o mostră din bunătățile ei, poți să-i faci o vizită (Poljica 161, mai multe detalii pe site-ul ei).

Pe plantația de smochini a Sandrei Babac
Pe plantația de smochini a Sandrei Babac

Pag Island și Olive Gardens of Lun. Lun e un sătuc pescăresc aflat în capătul Insulei Pag, adică la vreo 90 de km de Zadar, pe un drum spectaculos prin munți stâncoși care-ți dau impresia că te afli pe lună. Insula e cunoscută se pare pentru viața de noapte, eu însă am fost să văd Grădinile de Măslini de la Lun – o plantație de peste 80 de mii de măslini, dintre care 1500 sunt mai bătrâni de 1500 de ani. Asta înseamnă că sunt printre cei mai vechi măslini din lume, împreună cu o plantație din Israel și una din Creta (acolo însă nu sunt atât de mulți măslini).

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (197)

Te poți plimba nestingherit printre măslinii milenari și seculari, sunt amenajate alei pietruite și, din loc în loc, au fost puse panouri informative. Am avut un sentiment tare ciudat acolo, de parcă timpul ar fi stat în loc undeva în vremuri biblice, m-a trezit la realitate doar sâsâitul unui șarpe pe care l-am deranjat de la siestă și behăitul câtorva căprițe care pășteau la umbra măslinilor.

Necazul meu e că nu am găsit niciun producător de la care să cumpăr ulei de măsline din Lun, un pescar mi-a spus că anul trecut a fost unul foarte prost pentru măslini și că mai nimeni nu are de vânzare. Sigur, asta nu l-a împiedicat pe un individ să își întindă taraba pe marginea șoselei și să vândă ulei care numai extra virgin nu era, la suprapreț.

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (191)

Unde stai

Eu am stat 2 nopți la Falkensteiner Family Hotel Diadora (la 10 km de Zadar, într-o zonă verde superbă) – probabil cel mai cool hotel pentru familii în care am fost, cu siguranță unul dintre cele mai bune din Croația.

În Nin am stat două nopți, într-un apartament cu 2 camere cu o vedere grozavă către Old Town. Vila se numește Apartmani Ante – dacă vrei să stai și tu în Nin, întreabă la Oficiul de Turism din orășel de acestă pensiune, toată lumea cunoaște pe toată lumea în Nin; sau poți să-i dai un mail direct proprietarei – davorka.curko@gmail.com – în engleză. Proprietara a fost drăguță și mi-a mărturisit că ne-a rezervat apartamentul cu cel mai frumos view când a aflat că sunt blogger – ca să am inspirație, mi-a spus.

Falkensteiner Hotel Diadora Punta Skala Zadar Croatia best family child friendly hotel (60)
Falkensteiner Hotel Diadora

Vezi aici mai multe oferte de cazare în Nin

Unde mănânci

Centrul vechi este plin de restaurante cochete unde poți să mănânci pește, fructe de mare, paste și pizza mai ceva ca în Italia.

Recomand restaurantul 2Ribara.

Zadar, Nin, Pag Island Croatia Coasta Dalmatiei (200)

TravelGirls te învață

 • Înainte de a vizita Zadarul, mergi la Oficiul de Turism și ia o hartă gratuită. Biroul lor este în Piața Poporului – Narodni trg, prima piață publică după ce treci podul. Găsești o hartă virtuală a centrului vechi aici.
 • Locurile de parcare în centrul vechi sunt puține, cel mai bine e să lași mașina într-una dintre parcările din afara zidurilor orașului.
 • Dacă ești pasionat de sporturi de apă – kiteboarding în special, sunt două școli în Nin – Surfmania și Kiteboarding Croația.

Citește și:

© Fotografii by TravelGirls.ro & Augustin Radu  cu Sony A58, obiectiv 18-55 mm 
__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

5 COMENTARII

 1. Phew, ma speriasem cand am citit titlul.
  Noi am acordat vreo 3-4 ore pentru Zadar, orasul vechi e mic si se face rapid la pas. E drept, n-am trecut decat prin piata de peste (as recomanda sa se mearga de dimineata, pe la pranz era cam insuportabil mirosul) si 2 biserici, cel mai mult timp am stat la orga. In timpul zilei au trecut destule barci pentru a face valuri.

 2. Buna, dupa 2 concedii petrecute in Rab, ne-am hotarat sa schimbam locatia si m-am orientat spre zona Zadar/Nin. Avem 2 copii (4 si 6 ani) si as vrea cateva detalii despre plaja din Zadar sau Nin. Cazarea cat mai aprape de plaja se gaseste (sa mergem pe jos)?
  Multumesc

  • Gasesti in acest articol si recomandare de cazare in Nin (unde am stat noi), si info despre plaja de acolo. In Zadar am stat la plaja privata a hotelului, care este in afara orasului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.