Turul Transilvaniei în 2 zile

Ai un weekend liber, o maşină disponibilă şi chef de ducă dar nu ştii ce traseu să-ţi alegi? Îţi propun un tur al Transilvaniei pe care poţi să-l faci indiferent de vreme sau de sezon. Poate că ţi se pare lung şi că durează mult un astfel de tur dar îţi garantez că poţi să-l faci în 2 zile fără prea mult efort. Eu l-am făcut de câteva ori şi pot să-ţi spun că m-am întors acasă duminică seara încărcată de energie şi mai bogată cu experienţe şi informaţii noi.

Să începem deci! În funcţie de locul din care vii, poţi să-ţi alegi de unde să începi ruta pe care vreau să ţi-o propun. Eu am plecat din Bucureşti vineri seara la ora 18, iar la ora 1 eram deja cazată în Cluj. Sunt deci 5 ore de drum pe ruta Bucureşti-Piteşti-Valea Oltului-Sibiu-Turda-Cluj, cu tot cu stat la coada interminabilă de tiruri de pe Valea Oltului. Dacă vrei să vezi Sibiul noaptea, poți face o mică oprire, că tot treci prin el. Aș păstra însă un weekend separat pentru orașul lui Herman.

Cluj Napoca

Îţi sugerez să petreci o zi în Cluj, indiferent dacă eşti aici pentru prima dată sau nu. Oraşul are un farmec aparte iar atmosfera şi oamenii sunt un pic altfel faţă de celelalte oraşe din afara arcului carpatic. Poţi începe ziua cu o plimbare în grădina botanică „Alexandru Borza”, care este una dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut și cea mai mare din România. Biletul costă 5 lei şi ai ocazia să vezi Grădina Japoneză, Grădina romană, statui și sere cu plante din lumea întreagă.

Gradina Botanica Cluj NapocaÎntoarce-te apoi în Piața Mihai Viteazul pentru a începe un tur al centrului vechi. Palatele Szeky și Babos sunt primele care-ți sar în ochi, iar mai în față vei vedea statuia impunătoare a Mihai Viteazul și cinematograful Republica.

Piata Mihai Viteazul Cluj Napoca

Continuând pe strada Cuza Vodă, ajungi în Piața Avram Iancu. Aici, în centrul atenției, este Catedrala Metropolitană Ortodoxă și monumentul Avram Iancu. În jurul statuii este o fântână arteziană mărginită de băncuțe pe care poți zăbovi câteva minute. Oprește-te și observă clădirile din jur: Teatrul Național, Opera Română, prefectura și consiliul județean, Palatul de Finanțe, Palatul de Justiție și Cercul Militar.

Catedrala Ortodoxa Cluj Napoca

Teatrul National Cluj NapocaConsiderată punctul zero al întâlnirilor localnicilor, Piața Unirii este una dintre piețele vechi ale orașului Cluj Napoca. Ajunsă acolo, nu poți să ratezi biserica romano-catolică Sfântul Mihail, care este una dintre cele mai importante construcții gotice din România, alături de Biserica Neagră din Brașov și de Biserica Evanghelică din Sighișoara.

Biserica evanghelica Cluj NapocaMergând pe strada Matei Corvin, ajungi în Piața Muzeului, zonă pietonală mărginită de terase și restaurante foarte drăguțe. De văzut aici sunt Casa Matei Corvin, Biserica Franciscană și obeliscul Karolina.Casa Matei Corvin, Piata muzeului, Cluj NapocaTerasa Piata Muzeului Cluj NapocaPanorama Cluj Napoca

Ce-mi place foarte mult la Cluj Napoca este că, deși e un oraș mare, are un farmec aparte de citadelă cochetă. Oamenii sunt parcă mai blânzi și totul parcă se întâmplă puțin mai lent, departe de vâltoarea capitalei. De multe ori am zis că aș da Bucureștiul pe Cluj Napoca și, cine știe, poate într-o zi am s-o fac.

Cazare în Cluj Napoca. Eu am dormit și vineri și sâmbătă în Cluj Napoca, la Vila Residence, pentru că am prins o ofertă foarte bună dar există soluții mai ieftine de cazare la hotel sau poți încerca un hostel în Cluj Napoca.

Târgu Mureș

După vreo oră și ceva, poți fi în Târgu Mureș, dacă mergi pe noua autostradă a Transilvaniei, prin Turda. Târgu Mureș e un oraș tare frumos, iar la sfârșit de săptămână e de-a dreptul relaxant. După o plimbare scurtă prin centru și un prânz la un preț decent, poți merge mai departe.Autostrada TransilvaniaNu trebuie să ratezi însă Catedrala Ortodoxă, Palatul Prefecturii, Palatul Culturii, Sinagoga Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Cetatea Medievală, Biserica de Lemn, Biserica Reformată și Scara Rákóczi.

Palatul Prefecturii Targu MuresCatedrala si biserica ortodoxa Targu MuresPalatul Culturii Targu MuresCazare în Târgu Mureș. Poți înnopta în a doua noapte în Târgu Mureș. Prețurile nu sunt foarte mari și găsești cu siguranță ceva convenabil pentru o noapte la un hotel sau o pensiune.

Sighișoara

La doar 50 de kilometri distanță se află Sighișoara și nu poți părăsi Transilvania fără să-i faci o vizită. Ai 5 motive să iubești orășelul ăsta pentru care ai nevoie doar de vreo două ore ca să-i fac un mini tur.

Sighisoara CetateSighisoaraCetate SighisoaraBrașov

La sfârșitul zilei, îți propun să treci prin Brașov. Sunt puțin peste 100km până acolo iar în drum este Cetatea Rupea la care poți face o oprire. Sau poți să-i faci fotografie din mașină, ca mine.

Drumul spre BrasovBrasovÎn Brașov, o oră e deajuns pentru o plimbare prin Piața Sfatului și împrejurimi și eventual o pauză pentru o prăjitură. De văzut: Biserica Neagră, Casa Sfatului, Casa Mureșenilor, Muzeul de Artă, turnurile și casele scorojite de vreme de pe străduțele cetății.

Brasov Piata SfatuluiCasa Sfatului Brasov

Acesta a fost turul de două zile al Transilvaniei. Sunt aproape 1000km care se pot face în așa fel încât duminică, la ora 21, să ajungi înapoi acasă. Sunt de părere că orașele acestea – Cluj, Târgu Mureș, Sighișoara, Brașov – sunt must see în România, iar vestea bună este că le poți vedea la sfârșit de săptămână atât timp cât ai o mașină la dispoziție. Nu mai amâna, fă un tur al Transilvaniei, fă un tur al României. Descoperă-ți țara.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

21 COMENTARII

  1. Frumoooos! Uai ce dor imi e de Cluj! 🙂 Parca in celelalte orase -Tg. Mures, Sighisoara si Brasov- am fost mai de curand, dar in Cluj nu am mai fost de 100 de ani. E momentul! Multumesc de idee!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.