Turul Romei în 3 zile

Dacă aţi văzut în Roma prin iunie anul trecut două bezmetice, cu o hartă imensă în mână, care alergau în toate direcţiile să vadă cât mai multe, să ştiţi că noi eram. Entuziasmate şi puţin debusolate, savuram primul espresso italian şi făceam planuri măreţe în oraşul zeilor. Plecate la drum cu o imagine deja formată despre oraşul zeilor, a gladiatorilor şi a pizzei cu blat crocant, Roma ne-a luat prin surprindere şi ne-a arătat cât se poate de clar că acolo se joacă după cu totul alte reguli. Aşa că înainte să pleci la drum pe străduţele pietruite şi înguste, uită tot ce ţi-ai imaginat şi lasă “la dolce vita” să te cucerească.

Ziua 1: Săndăluţe romane

Roma este locul unde zeii se întâlnesc cu oamenii, un amestec unic de legendă şi istorie, locul unde Neptun controla apele, gladiatorii se luptau în arena pentru amuzamentul Cezarului iar Nero îşi proclama calul Senator.

Astăzi vei descoperi zona antică aşa că ia-ţi o sticlă de apă, încălţări comode şi la drum.

Forul Roman, Palatinul şi Coloseumul

Via dei Fori Imperiali
Metrou: linea B Colosseo
Autobus:  60, 75, 85, 87, 271, 571, 175, 186, 810, 850, C3.
Tramvai: linia nr. 3.

Toate cele trei obiective formează un mare muzeu în aer liber şi pot fi vizitate pe acelaşi bilet procurat în avans sau de pe site-urile specializate. Intrarea principală în Forumul Roman este la mijlocul străzii Via dei Fori Imperiali, la jumătatea drumului dintre Coloseum şi Piaţa Venezia. Orar şi preţuri aici.

Forumul Roman, primul obiectiv de pe listă, reprezenta centrul social şi politic al unuia dintre cele mai mari imperii. Aici se aflau cele mai importante lăcaşe de cult dar şi sediul organelor de guvernare. Deşi acum e în mare parte în ruină, coloanele şi arcurile te vor transpune în unul dintre cele mai aglomerate şi agitate locuri din Roma antică.

Localizat între Circus Maximus şi Forumul Roman, Palatinul este colina centrală a Romei şi totodată unul dintre cele mai vechi locuri ale oraşului. Aici este locul naşterii legendei lui Remus şi Romulus, cei doi întemeietori ai Romei, crescuţi de lupoaiacă în peştera Lupercal.

Muzeul în aer liber se conturează ca o grădină botanică, un parc plin de verdeaţă presărat din loc în loc cu ruine precum: casa Liviei, templul lui Cybele, aşa numită casă a lui Tiberius şi hipodromul lui Domitian.

Aici este locul ideal să te relaxezi pe iarbă pentru câteva minute înainte de a păşi în arenă.

Coloseumul, cea mai cunoscută imagine a oraşului antic, pe numele său real “Amfitreatrul Flavian” era cea mai mare clădire a epocii, putând intra peste 70 000 de oameni. Construit între 72-80 î.Hr. de către împăratul Vespasian ş terminat de fiul său Titus, acesta era locul principal unde Cezarul şi nobilimea dornică de atenţie ofereau distracţii pentru public: lupte între gladiatori, sacrificii umane, pedepsirea şi execuţia creştinilor, lupte între animale sălbatice. În perioada medievală s-a transformat în fortăreaţă iar mai târziu a devenit, în mod paradoxal, loc de pelerinaj.

Forumul si Columna lui Traian

Via dei Fori imperiali, la nord de Forumul Roman, se ajunge foarte uşor pe jos şi este gratis de vizitat.

Construcţia forumului a început în timpul principatului lui Traian şi a fost terminat de succesorul său Hadrian, construcţia fiind atribuită arhitectului Apolodor din Damasc. În centru stă faimoasa columnă reprezentând victoriile lui Traian în războaiele dacice.

Bocca de la Verita

O vei găsi la intrarea în biserica Santa Maria în Cosmedin în Piazza de la Bocca della Verita, între piaţa Venezia şi Insula Tiber. Nu se percepe taxă de vizitare.

Un adevarat detector de minciuni, sculptura ce înfăţişează chipul unui zeu marin a iscat tot felul de legende. Se spunea că celor care băgau mâna şi spuneau o minciună li se tăia membrul. Tu îndrăzneşti?

Cel mai probabil deja eşti obosită aşa că o dată cu lăsarea serii îţi propunem o plimbare pe Via dei Fori Imperiali de la Piazza Venezia la Coloseum. Este cel mai frumos loc din Roma la apus şi vei avea ocazia să revezi Forumul lui Traian în stânga, Forumul Roman în dreapta şi Coloseumul în capăt, scăldat în culorile calde.

Ziua 2: La dolce vita

Astăzi te vei simţi precum Audrey Hepburn în “Vacanze Romane”, răpită pe o Vespa roşie, plimbată pe străduţe înguste, stropită cu apă rece din fântanile sculptate în care se îmbăiază zei furioşi, şi, de ce nu, poate te va săruta pe Treptele Spaniole.

Vom strabate Via del Corso de la Piazza Venezzia la Piazza di Popolo şi ne vom termina ziua cu unul dintre cele mai frumoase parcuri din Roma.

Piazza Venezzia

Nu ai cum să o ratezi. Aproape orice autobuz ai lua, acesta va trece eventual prin piaţă. Amplasată la poalele Capitolinului, te va izbi prin impozantul monument dedicate unificării Italiei, Monumentul lui Vittorio Emanuele II. Urât de mulţi, „maşina de scris” sau „tortul de nuntă”, cum mai este numit de către localnici, monumentul a fost construit între 1885 şi 1905 şi a presupus înlăturarea unor situri arheologice antice şi a unor structuri medievale.

Pantheonul

Uşor de găsit pe jos, în partea stânga a străzii principale, templul este amplasat în Piazza dela Rotonda. Iniţial templu păgân şi singurul care s-a păstrat intact, începând cu secolul VII a fost folosit ca biserică catolică dedicată Fecioarei Maria şi Martirilor.

Aşezate pe treptele fântânii din centrul pieţei şi admirând agitaţia din jurul templului, aici am savurat cel mai bun gelato italiano.

Piazza Navona

Situată la câteva minute de Pantheon, Piazza Navona îţi va tăia respiraţia cu clădirile vechi în culori pământii, o frumoasă biserică în fundal şi cele 3 fântâni impresionante. Cu o formă alungită datorată ruinelor pe care este aşezată (Stadionul lui Domitian), piaţa are în mijloc cea mai spectaculoasă fântână a lui Bernini, Fontana dei Fiumi. Cu un obelisc egiptean în centru şi patru statui gigantice ce par a prinde viaţă, fântâna reprezintă cele patru continente ale lumii şi cele patru râuri importante: Dunărea, Nilul, Gangele şi  Rio del la Plata.

Celelalte două fântâni sunt Fontana di Nettuno în nordul pieţei şi Fontana del Moro în sud.

Aici în perioada sărbătorilor de iarnă se organizează unul dintre cele mai mari târguri de Crăciun din Europa.

Fontana di Trevi

Trecând pe partea dreaptă a Via del Corso pune-ţi o dorinţă şi aruncă trei bănuţi în fântână. O legendă locală spune că cine aruncă un bănuţ se va întoarce la Roma, doi îţi vor aduce o nouă aventură amoroasă iar trei bănuţi aruncaţi îţi vor asigura căsnicia sau divorţul. Noi ne-am dorit să plecăm în India. Încă mai lucrăm la asta dar nu ne pierdem speranţa în fântână.

Piazza di Spania (Scalinata della Trinità dei Monti)

Treptele Spaniole fac legătura dintre Piazza di Spania cu Fontana della Barcaccia (o fântână barocă reprezentând o corabie) în centru şi Piazza Trinita dei Monti cu biserica ce poartă acelaşi nume. Având 138 de trepte, The Scalinata este cea mai lată scară din Europa. Pentru că este o zonă celebră, aici vei găsi cea mai mare aglomeraţie din toată Roma aşa că odihneşte-te câteva minsute pe o treaptă, bea puţină apă, scoate harta şi la drum! Agitaţia din zonă va tinde să te obosească.

Piazza di Popolo

Situată în capătul nordic al Via del Corso, Piazza di Popolo era primul lucru pe care îl vedeau călătorii, înainte de construcţia căilor ferate, când veneau la Roma. Aşezată în poarta Nordică a cetăţii Aureliane, aceasta era punctul de plecare spre Via Flaminia, drumul către Ariminum (Rimini) şi cea mai importantă rută a nordului.

Piazza di Popolo este una dintre cele mai controversate zone fiind punctul de plecare al multor legende. În primul rând, este aşezarea celor trei biserici catolice în jurul obeliscului egiptean al lui Ramses, al doilea simbolizând victoria Romei asupra Egiptului sau superioritatea catolicismului faţă de păgâni. Sub una dintre cele două biserici gemene se spune că este îngropat împăratul Nero, construcţia bisericii fiind cerută şi finanţată de către localnici pentru a scăpa de fantoma acestuia. Totodată în perioadă medievala, piaţa a fost loc de execuţie.

Din piaţă pornesc un rând de scări şi rampe şerpuitoare care fac legătura cu cel mai bun loc de belvedere, colina Pincio.

Villa Borghese

Întinzându-se din dreptul Pieţei di Popolo, Villa Borghese este locul ideal să-ţi închei itinerariul pentru această zi, să-ţi odihneşti picioarele şi să te relaxezi. Pe pajiștile înverzite ale imensului parc vei găsi muzee, un teatru şi numeroase fântâni. Dacă timpul îţi permite poţi vizită Galleria Borghese cu picturi de Titian, Raphael şi Caravaggio. Din păcate noi am găsit-o închisă însă a compensat cu demonstraţia făcută de carabinieri cu ocazia celei de-a 165-a aniversări.

Ziua 3: Întalnire cu Papa și un pic mai aproape de cer

Nu poţi vizită Roma fără a dedica o zi muzeului Vaticanului şi împrejurimilor. Fii sigură că, indiferent de ceea ce ţi-ai imaginat, te aşteaptă o surpriză de proporţii mitice. Te aşteaptă unele dintre cele mai impresionante opera semnate Caravaggio, Raphael, Michelangelo, Botticelli şi bineînţeles, da Vinci, o panoramă incredibilă asupra Romei şi cea mai mare basilică în care ai intrat vreodată. Poți face vizita această fără niciun ban dacă mergi în ultima duminică a lunii.

Muzeul Vaticanului

Metrou: Linia A Ottaviano – S. Pietro
Autobuz: 23-31-32-49-81-247-271-492-495-907-982-990-991-999
Tramvai: 19
Orar și bilete aici.

Unul dintre cele mai impresionante muzee din lume, Vaticanul expune opera de artă din vasta colecţie strânsă de-a lungul secolelor a Bisericii Romano-Catolice. Muzeul se întinde pe 5 secţiuni şi se termină cu Capela Sixtină. Ştiu că te roade curiozitatea şi arzi de nerăbdare, dar cel mai indicat este să te bucuri de fiecare încăpere în parte şi să nu te grăbeşti pentru că faimoasa capelă realizată de Michelangelo nu pleacă nicăieri. Sunt convinsă că te vei îndrăgosti, la fel ca şi mine, de camerele decorate de Raphael şi vei zâmbi de încântare şi uimire când vei descoperi că sculpturile atât de realistic realizate sunt de fapt picturi.

Piazza San Pietro si Basilica San Pietro

Metrou: Linea A Ottaviano – s. Pietro
Autobuz: 23-31-32-49-81-247-271-492-495-907-982-990-991-999
Tramvai: 19

Roma este oraşul meu preferat şi are o mulţime de locuri frumoase dar dacă ar trebui să aleg, de departe preferatul meu rămâne gigantica Piaţă a Sfântului Petru. Emană o energie anume şi, în ciuda dimensiunilor impresionante, nu te copleşeşte ci te face părtaş la geniul constructorilor şi talentul artiştilor care au făcut din acest edificiu o capodoperă a epocii baroce.

Piazza San Pietro este cea mai mare piaţă din Roma şi a fost refăcută de Bernini între 1656 şi 1667 la dorinţa Papei. De jur împrejur aşezate în semicerc se înalţă 284 de coloane, 88 de stâlpi şi 140 de statui ale unor a dintre cei mai cunoscuţi sfinţi. În centru se înalţă un obelisc egiptean de 40 de metri cu o cruce în vârf despre care se spune că ar conţine bucăţi din crucea pe care a fost răstignit Hristos.

Basilica Sfântului Petru este cea mai mare biserică din lume şi totodată are cel mai înalt dom. Cu 45 de altare decorate de cei mai mari artişti, sigur te vor lasă cu gura căscată: Pieta lui Michelangelo, Altarul Papal şi Tronul Sfântului Petru realizate de Bernini şi Monumentul Stuartilor de Canova.

Intrarea în basilică e gratuită dar dacă vrei să urci în dom (551 de trepte), va trebui să plăteşti o taxa de aproximativ 5 euro dacă intenţionezi să urci toate treptele sau 7 euro dacă vrei să sari peste primele 171 trepte şi să iei liftul. Indiferent de varianta aleasă, priveliştea din vârf te va recompensa cu cea mai frumoasă panoramă a Romei.

După o zi atât de plină îţi recomand o plimbare pe malurile Tibrului trecând pe lângă Castelul San Angelo cu faimosul său pod.

Dacă ai mai mult de trei zile la dispoziţie pentru a vizită Romă îţi recomand cartierul artiştilor Trestevere, Ostia Antică şi Apia Antică.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Maria
Ultimele postari ale lui Maria (vezi toate)
bestvalue.eu

21 COMENTARII

  1. Oare de ce intreaga lume isi doreste sa viziteze locuri care”apartin altor popoare” si sunt reticenti in a descoperii comorile propriilor noastre pamanturi.Fie vara fie iarna Romania noastra e la fel de frumoasa si primitoare, avem munte avem mare ,avem dealuri,ape curgatoare,campii,etc.Nu sunt un turist cu foarte mari pretentii conteaza mult intr-adevar serviciile in lumea in care traim ,ele sunt cele care fac diferenta,conteaza sa fii informat ,sa stii cum sa-ti alegi vacanta,la cine sa apelezi,au aparut in ultima perioada o sumedenie de agentii de turism care iti ofera suport ,tot ce e nevoie numai ca tu,ca individ sa ai ce-ti doresti e foarte important.Eu personal am avut o sumedenie de experiente placute si mai putin placute,dar pentru ca cele neplacute doresc sa le dau uitarii, va voi aduce in atentie agentia Bookingexpert o agentie care ofera intr-adevar vacante de neuitat la preturi rezonabile.Si pentru ca omul harnic isi face vara sanie si iarna caruta m-am gandit ca e bine sa ne gandim la vacanta de iarna 2014 si unde daca nu la munte, la hotelurile la care eu personal am fost si le recomand cu caldura.

    Va doresc sa aveti vacante cel putin la fel de frumoase ca cele ale mele.

  2. IMPORTANT!!!
    GRATUITATEA LA MUZEELE VATICANULUI ȘI LA COLOSEUM ESTE ÎN PRIMA DUMINICĂ DIN LUNĂ!
    CU COZILE DE RIGOARE.
    EU AM VIZITAT ROMA ÎN FEB.2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.