Sărbătorile Galaţiului – partea frumoasă

Vapor Faleza Galati
Vapor Faleza Galati

Am intrat în Galaţi noaptea târziu, după ce strigoii Sfântului Andrei îşi făcuseră deja de cap. Văzut în fugă prin geamul maşinii ca pe un film de groază ce mi se derula prin faţa ochilor, oraşul părea posedat. Maşinării gigantice şi luminoase din care oamenii ţipau ca din gură de şarpe, resturi pe jos, străzi închise, grupuri de oameni grăbiţi pe străzi pustii în mod normal, girofaruri şi poliţişti îngroziţi. Noroc c-am reţinut ce-mi spusese mama şi aveam o căpăţână de usturoi la mine să-mi ţină de pază. Am blocat uşile maşinii şi am calcat acceleraţia spre casa părinţilor.

Mai demult, de frica strigoilor, oamenii se adunau cât mai mulţi într-o casă, ungeau uşa cu usturoi şi o ferecau. Nimeni nu trebuia să rămână afară pentru că strigoii morţi îşi părăseau sicriile iar cei vii trupurile şi umblau nestingheriţi pe drumuri ca să-şi aleagă conducătorul pentru un an de zile. Eram sigură că asta e seara aceea. Legenda părea că devine realitate. E foarte ciudat pentru că până acum, pentru mine, Sărbătorile Galaţiului înseamnau zilele libere când se aprind luminiţele de Crăciun, oraş fremătând cu oameni bucuroşi, miros de vin fiert şi scorţişoară, tarabe cu meşteşugari de la care cumpăr turtă dulce, scene cu muzică şi un final cu artificii. Cel puţin aşa-mi aminteam din copilărie, când am luat parte ultima dată la asta.

Acum lucrurile stau cumva altfel. Deşi Sărbătorile Galaţiului se referă la Sfântul Andrei – patronul spiritual al oraşului şi la ziua naţională ce-i urmează, bişniţarii au invadat oraşul şi au transformat o sărbătoare românească într-o oportunitate de a vine mărfuri de import de proastă calitate la preţuri de unicat. Ce-a mai rămas din ce-mi aminteam eu sunt scenele pentru concertele de seara, meşteşugarii cu mărfuri româneşti şi ţăranii cu mâncare ca la mama acasă. Am încercat anul ăsta să retrăiesc Sărbătorile oraşului aşa cum mi le aminteam, să văd partea bună şi frumoasă a lucrurilor şi aproape că am reuşit.

Mi-am agăţat aparatul de fotografiat compact Nikon Coolpix S3100 de gât şi am fotografiat continuu, discret, fără să dezlipesc  aparatul de corp. Nu-ţi voi arăta nici strigoii şi nici mărfurile lor. Îţi voi arăta ce îmi place mie la Sărbătorile Galaţiului şi la oraşul acesta. Îţi voi arăta partea frumoasă a lucrurilor şi cum poţi să le găseşti.

Parcul Viva Galati
Parcul Viva Galaţi - unul din locurile de petrecere ale acestor sărbători
Faleza Galati
Faleza a scăpat şi anul acesta de manifestaţii. Pericolul e din ce în ce mai aproape în fiecare an însă. Dacă înainte toate standurile cu mărfuri erau în centrul oraşului, în ultimii ani acestea s-au mutat pe faleza superioară.
Mancare Sarbatorile Galatiului
De Sărbătorile Galaţiului poţi ieşi pe străzi cu burta goală. Ai de unde alege ca s-o umpli.
Acadele Sărbătorile Galaţiului
E obligatoriu ca orice copil ieşit pe străzi la Sărbătorile Galaţiului să ronţăie acadele colorate.
Miere la Sarbatorile Galatiului
De data asta am cumpărat miere de coriandru.
Cosuri bunatati Galati
O idee bună de cadou.
Clovni Galati
Responsabilii cu voia bună sunt în şedinţă.
Branza Galati
Le-am testat pe toate.
Strachini Galati
Străchinile nelipsite de la orice târg. De data asta însă, la preţuri decente.
Impingator Dunare Galati
Pentru împingătoarele de pe Dunăre nu e sărbătoare.
Cloni Faleza Galati
Şi umorul mai ia o pauză din când în când.
Peste Dunare Galati
Crapul de Dunăre pe grătar şi în saramură e cel mai bun la Galaţi.
Restaurant Malnas Galati
Vaporul Malnaș e unul din locurile în care se mănâncă cel mai bine în Galați. Iar dacă sunteți destui, puteți ridica ancora ca să faceți o croazieră în toată regula.
Apusul pe Dunare, Galati
Probabil cel mai frumos apus pe care l-am văzut pe Dunăre.

Apusul pe Dunare, Faleza Galati

Dunarea scazuta la Galati
Dunărea a scăzut mult. Anul trecut m-aș fi înecat făcând fotografia asta.

 

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.

 

Narcisa
bestvalue.eu

24 COMENTARII

  • mulțumesc, Rose! venind de la tine…
   da, trebuie să văd partea bună a lucrurilor. nu mai am timp și nici energie să vad și restul. am venit pentru câteva zile aici și mi-am propus să mă bucur de asta! 😀

  • 🙂 într-adevăr! m-au fascinat toată ziua și i-am pândit până i-am prins.
   pe Malnaș eu sunt turist, asta fiind a 3-a oară când ajung în Galați anul ăsta. din experiențele mele, îl încadrez la cele mai bune locuri în care poți mânca. ce recomandări mai ai? am nevoie, nu sunt la curent cu nimic.

 1. recomand ixelles (restaurant belgian), in tiglina, la popescu. dar n-au peste acolo.
  peste bun am inteles ca se mananca la ambasador, langa gradina publica sau la pescarus, pe faleza.
  alt loc unde se mananca bine este cajou (fostul cafe journal)
  ma mai interesez si te tin la curent

  • și ca să vezi ce fată serioasă sunt, am fost în seara asta la Ixelles. îl știam dar nu reținusem că așa îi zice. 😀 foarte bun, de recomandat. mâncare bună, servire bună, prețuri decente. dar nespecific.

 2. […] la început de decembrie, încă nu m-a pătruns sentimentul de sărbătoare. Deși am fost la sărbătorile Galațiului și deși pe munte se schiază deja, încă nu simt c-a venit iarna. Frunzele ruginii și vremea […]

 3. un alt loc super unde se poate manca bine si acceptabil la pret e corabia piratilor fostul stef am fost acolo si e super de fapt merg in fiecare weekend acolo si e super atat personalul cat si ambienta.

 4. […] Revenim mereu cu drag la Padina, în Munţii Bucegi. Am lut lecţii de călărie la Cheile Râşnoavei şi am văzut cel mai frumos apus peste Crucea Caraiman. Barajul Vidraru şi Vf. Capra, Masivul Făgăraş Am afla ce înseamnă polul frigului din ţară pe Vârful Mădăraş din Munţii Harghita. Într-un weekend am făcut o oprire şi la Muzeul Ceasului din Ploieşti. Am fost de vreo două ori şi la ruinele Palatului Cantacuzino de la Floreşti, Prahova Păltiniş şi Sibiu – speciale chiar şi atunci când vremea nu ţine cu noi. Am urcat pentru prima dată în turnul de televiziune din Galaţi. […]

 5. […] Suntem gălățence, ne cunoaștem din copilărie, locuim în București cu chirie și avem joburi corporatiste. Dar asta nu ne împiedică să evadăm aproape în fiecare weekend cu rucsacul în spate, într-un loc frumos, fie că e un traseu pe munte, o plimbare într-un oraș sau o mică leneveală în Vama Veche. Iar o dată la vreo două luni, nu ne putem abține să plecăm cu cât mai puțini bani peste hotare. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.