Palma de Mallorca – pe urmele lui Don Quijote

Din mai până-n octombrie, insulele spaniole sunt ca un magnet pentru milioane de turişti.  Dintre cele trei insule – Ibiza, Menorca şi Mallorca, ultima este cea mai mare şi cea mai vizitată. Fie că vrei să străbaţi munţi (Sierra de Tramuntana) şi soselele care şerpuiesc de-a lungul coastei (până la Capul Formentor) ori că vrei să stai la plajă, să vizitezi muzee, să te reculegi în biserici ori să dansezi până în zorii zilei într-un club, poţi face asta într-o vacanţă în Palma de Mallorca.   E ocazia de a porni pe urmele lui Don Quijote. Nu, nu e nevoie să te lupţi cu morile de vânt ori să te duelezi cu uriaşi imaginari însă poţi avea parte, fără dubii, de o aventură de neuitat.

______________________________________________________________________________

Cel mai simplu mod de a descoperi atracţiile întregii insule este să închiriezi o maşină. O săptămână nu este, desigur, niciodată deajuns pentru o vacanţă însă este suficient pentru a părăsi Mallorca mai bogată cultural, spiritual şi relaxată. Transportul public (reţea de autobuze şi trenuri) este însă foarte bine pus la punct aşa că poţi explora insula chiar dacă nu ai permis de conducere. Iar dacă vrei să te simţi cu adevărat liberă, închiriază o bicicletă şi pleacă la drum.

În oraş, pentru plimbări, artera comercială şi punctul de intâlnire al localnicilor este Passeig des Born. E locul perfect pentru petrecerea serilor calde, căci e plin de buticuri, magazine, baruri şi restaurante. Poţi să o iei agale pe străzile din cartierul vechi, să admiri case cu arhitectura în stil italian şi biserici încărcate de istorie şi să te opreşti în Piaţa Mare (la Place Mayor).

Pentru un alt fel de promenadă, pe malul mării, poţi pleca din port până în Arenal. De-a lungul a 16 km, vei trece de la o plajă la alta, toate cu nisip fin şi ape limpezi: Playa El Portixol, Coll d’En Rabassa, Can Pastilla.

Aventura nu se opreşte aici şi, dacă ai obosit, poţi să îţi tragi sufletul, câteva ore, pe-nserat: în cartierul antic (Casco Antiguo) sunt pub-uri şi baruri cu muzică live şi aer boem; în zona bulevardului Maritim (Paseo Maritimo) se găsesc cele mai luxoase localuri; pe bulvardul Mallorca, situat în centrul oraşului, găseşti restaurante clasice, preferatele localnicilor iar pe plaja – locul cel mai viu – tinerii din Palma se întâlnesc cu turiştii.

Gaudi, artistul naţional, a terminat catedrala

 

O vacanţă în Mallorca nu înseamnă doar să leneveşti la plajă ori să baţi la pas străzile căci, mai presus de orice, Spania e cunoscută pentru castelele, palatele şi catedralele sale gotice: Palatul Almudaina (actualmente găzduieşte Muzeul Regal Almudaina, străjuit de ziduri impunătoare), Castelul Bellver (fosta reşedinţă regală de vară, în timpul regatului Palma din 1276 până în 1349), Castelul de San Carlos (Muzeul Militar), Catedrala Santa Maria din Palma de Mallorca, Biserica Santa Eulalia, Santa Catalina, Bazilica Sant Francesc.

În 1229 se ridică aici, pe ruinele unei moschei o construcţie monumentală, în stil gotic: Catedrala La Seu. Este terminată aproape 400 de ani mai tarziu iar la inceputul anilor 1900, Antoni Gaudi îşi lasă şi el amprenta asupra a ceea ce spaniolii numesc şi azi « Catedrala Fecioarei Maria din Palma ».

Cu trenul de epoca prin livezi de portocali

Nu trebuie să pleci de pe insulă înainte de a fi mers pâna la Soller unde te aşteaptă o plimbare cu trenul. Nu e unul oarecare ci pare desprins parcă din romanele Agathei Christie: construit în 1912, încă mai păstrează aspectul original iar traseul este spectaculos. După ce trece prin câmpie cu livezi de portocali şi lămâi, şerpuieşte printre măslini bătrâni şi urcă în munţi, străbătând nu mai puţin de 13 tunele. Trenul opreşte din 5 în 5 minute în puncte de belvedere aşa că nu-ţi uita aparatul foto în cameră.

Dupa o asemenea aventură ţi se face foame şi, dacă tot eşti pe tărâm catalan, trebuie să încerci specialităţile culinare, care îţi vor încânta papilele gustative şi pe care le vei păstra în amintire mult timp după întoarcerea din vacanţă. Deşi pare ciudat pentru o locaţie mediterană, bucătăria mallorchină foloseşte şi uleiul de măsline dar şi untura, care dă preparatelor o savoare specială.

Încearcă « la sobrasada », o specialitate de cărnaţi, sub formă de pasta – sunt absolut delicioşi. Dintre fructele de mare, cele mai apreciate sunt homarii şi creveţii, care trebuie serviţi alături de un vin din regiunea Benissalem. Nu trebuie uitate nici preparatele tradiţionale: supa de legume cu pâine neagră, friptură mallorchină (organe de oaie în sânge, cartofi şi ceapă), filé de porc cu varză, terină de peşte, terină de languste, ouă de Soller (prăjite pe cârnaţii sobrasada, cu piure de legume).

Mallorca şi capitala sa, Palma, sunt o experienţă completă prin prisma frumuseţilor naturale, a reliefului variat, arhitecturii, bogăţiei culturale şi religioase dar şi a gastronomiei.

La sfârşitul vacanţei te vei fi îndrăgostit iremediabil de aceste locuri (este totuşi, insula iubirii dintre Chopin şi George Sand) şi vei dori să revii iar şi iar.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.

 

Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

3 COMENTARII

  1. Mallorca este intr-adevar o insula deosebita, cu multe golfuri minunate, cu relief variat, cu viata de noapte, cu obiective turistice. Tot ce iti trebuie pentru o vacanta reusita!

    Am scris cateva articole individuale despre atractiile Mallorcai, pe care va invit sa le parcurgeti la sectiunea obiective turistice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.