Palatele din Istanbul sau adevărul despre Răpirea din Serai

O vizită în fosta capitală a Imperiului Otoman este incompletă dacă nu te plimbi, într-una dintre zile, în grădinile fabuloase alea Palatelor Topkapi ori Dolmabahce, dacă nu guşti din istoria Turciei de astăzi acasă la sultan ori de nu te opreşti, minute în şir în faţa sutelor de podoabe care imbracă locurile acestea desprinse parcă din cele 1001 de poveşti.

_____________________________________________________________________________

Palatul Topkapi se află în inima Sultanahmetului, partea veche a oraşului, langă capodoperele Agia Sofia şi Moscheea Albastră, pe malul Mării Marmara. Palatul acesta a fost construit în timpul lui Ahmet al III-lea, pe la 1467 şi a fost sursă de inspiraţie pentru Mozart atunci când a compus opera “Răpirea din Serai”. De altfel, in limba turcă, saray înseamnă palat.

În anul în care Mozart compune „Răpirea din Serai”, sultanul avea reşedinţa la Topkapi aşa că este lesne de înţeles de ce Constanţa şi camerista sa, Blonda fug din Topkapi. De altfel, la miezul nopţii, îndrăgostiţii fug cu o barcă ce îi aşteaptă la mal – la malul Bosforului, desigur, căci palatul este pe malul strâmtorii.

Intrarea în palat se face pe poarta de lânga fântâna lui Ahmet al III-lea, construcţie emblematică pentru perioada numită Era Lalelelor. De cum păşeşti pe aleile primei grădini, laşi în urmă agitaţia şi zumzetul turiştilor curioşi care îşi îndreaptă grăbit paşii către Agia Sofia ori către Moscheea Albastră.

În partea dreaptă se deschide o panoramă spre Bosforul care întâlneşte Marea Marmara, o privelişte demnă de pretenţiile sultanului. De altfel, acesta este doar un preambul pentru ce urmează – săli fastuoase, arme de legendă, pietre preţioase, aur şi veşminte croite pentru ceremoniile de la palat, toate găzduite de încăperi păzite cu străşnicie de o armată întreagă.

Nu-ţi uita camera foto pentru că aici fotografiatul este permis (spre deosebire de Dolmabahce).

Muzeul deţine cele mai importante relicve – mâna dreaptă şi o parte din craniul lui Ioan Botezătorul, barba şi dinţii profetului Mahomed, toiagul lui Moise dar şi sabia lui Ștefan cel Mare ori a lui Mahomed şi multe bijuterii şi daruri primite de la alte popoare.

Tot aici ai ocazia să vizitezi bucătăriile sultanului, locul unde cei mai pricepuţi bucătari au creat sute de feluri de mâncare şi unde a luat naştere baclavaua. Astăzi, pe străzile din Istanbul, patiseriile se întrec în a ademeni pofticioşii cu diverse sortimente de baclava, toate la fel de bune.

Era Lalelelor sau cei aproape 30 de ani în care a domnit sultanul Ahmed al III-lea e cunoscută în istorie ca fiind o perioadă în care petrecerile se ţineau lanţ, fără războaie; cu alte cuvinte, e momentul în care Imperiul Otoman infloreşte din punct de vedere cultural.

Câteva sute de ani mai târziu însă, palatul Topkapi nu mai corespunde cerinţelor sultanului aşa că acesta porunceşte să fie construit un alt palat, tot pe malul Bosforului, însă mai luxos şi în tendinţele vremii. Aşadar, pe la mijlocul secolui al XIX-lea, pe locul unui port al Bosforului, se ridică Palatul Dolmabahce – cel mai mare palat al Turciei, care devine centrul administrativ principal al Imperiului Otoman între 1853 şi 1933.

Construcţia sa a costat la vremea aceea cinci milioane de livre otomane, echivalentul a 35 de tone de aur, dintre care 14 tone au fost utlizate sub formă de foiţă de aur pentru decorarea plafoanelor palatului.

Deşi e decorat după modelul occidental, cu elemente din stilurile baroc, rococo şi neoclasic, păstrează tradiţia otomană mai ales în ceea ce priveşte funcţionalitatea.

Aici vei găsi şi cel mai mare candelabru din cristal de Bohemia din lume, aflat în mijlocul salonului de ceremonii. De altfel, Dolmabahce are cea mai mare colecţie de lustre din cristal de Bohemia si de Baccarat din lume dar şi un covor vechi de 150 de ani, din piele de urs – cadou din partea ţarului Rusiei.

Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

24 COMENTARII

  1. Foarte frumos articolul! Pe langa informatia frumos prezentata, are ceva care iti spune „trebuie sa vii sa vezi locurile despre care tocmai ai citit!” Si-abia astept sa dau ascultare acestui gand ;), pt ca in vizita noastra la Istanbul de acum 2 ani, am ratat Palatul Dolmabahce…si asta trebuie reparat!:))

  2. Merci, Silvia; Sa stii ca nici noi nu am vazut mare lucru din Dolmabahce pentru ca eram contratimp asa ca, la un moment dat am inceput sa alergam singure, ca niste bezmetice pe coridoare cautand iesirea. Dar despre asta intr-un viitor material.

  3. Sunt curios dacă turcii mai vând carpete cu „Răpirea din Serai” că aș lua vreo duzină. Ultima am găsit-o acum vreo 8 ani la bunică-mea prin șopron, ciupită de molii. Am făcut-o cadou unei colege, împreună cu peștele de televizor. Le-a primit la modul cel mai original, cu DHL-ul 😉

    La chermeză, carpeta trona cu fală pe un perete în birou! 🙂

  4. […] ⇒Citește articolele noastre despre Istanbul: Turul Istanbulului în 3 zile Vacanță ca-n filme: Istanbul, Turcia Istanbul – Orașul celor 1001 de moschei Prin Istanbulul turistic – din Sultanahmet până în Taksim Călător în Istanbul – din Fatih până în Fener, două cartiere grozave Pierre Loti – la o cafea în cimitirul Istanbulului Palatele din Istanbul sau adevărul despre Răpirea din Serai […]

  5. Articolul scris frumos, dar cu datele istorice ați cam încurcat datele. Ahmet al III-lea a domnit pe la 1703-1730, iar în 1933 Turcia era republică. Ultimul sultan a domnit până în 1922, iar între 1922 și 1924 la conducerea Turciei a fost califul Abdul Medjid al II-lea. Apoi Turcia a devenit republică. Atenție la istorie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.