Lisabona – oraşul celor 7 coline

Lisabona e oraşul îmbrăcat în faianţă azurie care îşi cântă trecutul şi pasiunea în fado, unde străzile înguste şi abrupte te conduc către panorame surprinzătoare dar şi către clădiri istorice, unde urcuşul pe coline se face cu lifturi de epocă. Oraşul acesta e locul de unde marii exploratori ai lumii au pornit în căutarea Indiilor.

___________________________________________________________________________

Primul gest pe care îl faci când ajungi în capitala Portugaliei este să iei o gură zdravănă de aer: te afli pe malul oceanului, briza îţi pătrunde în toţi porii şi miroase a peşte proaspăt prăjit. Apoi, privește în jur: Sao Jorge, Estrela, Santa Catarina, Sao Pedro de Alcantra, Graça, Senhora do Monte și Penha de França sunt cele șapte coline pe care se întinde capitala Portugaliei. Ia-o la pas pe una dintre zecile de străduțe pavate ce urcă pe colinele orașului și lasă-te sedusă de apele râului Tejo și de podul « 25 abril » care se zărește în depărtare. Dacă vrei să admiri Lisabona de sus, mergi pe acoperișul bisericii Estrela, unde ajungi cu tramvaiele 25 și 28. Terasa basilicii este deschisă de puțin timp turiștilor iar taxa de 5 euro nu este prea mare pentru priveliștea pe care o oferă în schimb. După ce ți-ai mai tras sufletul, dă o fugă și cumpără-ți « Lisboa Card » (prețul pornește de la 17,50 euro/zi pentru un adult și ajunge la 35,28 euro/3zile) cu care ai acces nelimitat pe toate mijloacele de transport în comun, intrare liberă și reduceri la cele mai importante muzee din Lisabona (Mănăstirea Jeronimo, Turnul Belem, Panteonul Național, liftul Santa Justa, Muzeul Național al trăsurilor etc.).

Acum că te-ai înarmat, e timpul să pornim pe urmele lui Vasco da Gama – la mănăstirea Jeronimo, locul unde este înmormantat marele descoperitor. A fost construită, de altfel, în 1502 pe locul unui schit unde Vasco da Gama și echipajul său și-au petrecut ultima noapte înainte de a pleca spre India. La câțiva pași mai încolo străjuiește pe malul râului Tejo Turnul Belem – importantă poartă a Lisabonei, construit în stilul arhitectonic tradițional al Portugaliei – stilul manuelin. E ornat cu motive marine și reunește câte o fărâmă din fiecare țară prin care au trecut exploratorii în expedițiile lor: balcoane în stil veneţian şi ornamente de inspiraţie romană, maură şi orientală. Pentru ca trio-ul acesta să fie complet, trebuie să mergi la Castelul São Jorge, situal pe cea mai înaltă dintre cele șapte coline, în partea veche a orașului – panorama de aici îți taie răsuflarea. Legenda spune că un cavaler, pe nume Martim Moniz, văzând că una dintre ușile castelului a fost deschisă, a ales să-și sacrifice viața, împiedicând cu propriul corp închiderea ușii, pentru a le permite creștinilor să intre în castel.

De aici, mergi și fă o plimbare cu funicularul Gloria, cel mai vechi din oraș, care nu s-a oprit nici măcar o zi din 1885 iar în 2002 a fost declarat monument național. La capăt, în vârf, te așteaptă Miradouro de São Pedro de Alcantara, locul de unde poți admira din nou Castelul São Jorge. Spre seară, mergi în Vai Tu, o cafenea de cartier, în Baixa (lângă Bairo Alto) care nu se află în circuitul turistic dar unde asculți fado (cântecul melancolic tradiţional al portughzilor), mănânci, te delectezi cu un vin și te relaxezi alături de localnici. Lisabona e un mixaj de arome, de culori, de stiluri arhitecturale iar pentru a o descoperi nu trebuie decât să o iei la pas pe străduţele pietruite, să mănânci alături de localnici o porţie sănătoasă de melci ori de sardine fripte şi să asculţi fado într-o seară de vară.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.

 

Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.