În Eze, pe urmele lui Nietzsche

eze coasta de azur franta
eze coasta de azur franta

Încă de când am cumpărat biletul de avion spre Nisa, pentru Coasta de Azur, toată lumea mi-a spus că nu trebuie să ratez Eze. Până și un localnic francez în vârstă rătăcit în România mi-a spus că nu pot merge în sudul Franței fără să văd micul orășel medieval unde până și Nietzsche și-a găsit inspirația. M-am convins însă că trebuie să-l vizitez atunci când am aflat că Eze face parte din ruta turistică a celor 13 villages perchés, cunoscute pentru frumusețea lor simplistă: Aspremont, Castagniers, Coaraze, Colomars, Duranus, Falicon, La Gaude, La Roquette, Levens, Sainte-Blaise, Saint-Jeannet și Tourrette-Levens.

Am trecut astfel Eze pe listă atunci când am pornit la drum spre Franța. După Nisa, Sainte Agnes și Monaco, într-o dimineața am luat autobuzul 82 (biletul costă 1 Euro) din portul Nisa și vreme de vreo oră am urcat pe serpentine spre Eze, pe moyenne corniche. Drumul până acolo îți dă ceva bătăi de cap dacă ai rău de mașină sau de înălțime pentru că șoseaua șerpuiește cocoțată pe stâncă iar curbele sunt de-a dreptul amețitoare, exact ca cele de pe Coasta Amalfi.

drumul spre Eze

Dacă ai nevoie de informații, nu ezita să intri în vorba cu șoferii de autobuz sau localnicii de pe stradă. Contrar zvonurilor, francezii (cel puțin cei din sudul țării) sunt foarte prietenoși și dispuși să te ajute, ba chiar să stea la povești. Cu o singură condiție: să știi măcar puțină franceză. Noi așa am aflat că în Eze nu trebuie să ratăm Capela Sfintei Cruci (Chapelle de la Sainte Croix), grădina botanică, străduțele-i înguste și drumul lui Nietzsche ce coboară pe munte până la buza mării.

Nu-ți face griji că te pierzi pentru că foarte aproape de locul în care te lasă autobuzul există un centru de informare turistică de unde poți lua o hartă a satului și informații prețioase de la ghizii vorbitori de engleză și alte limbi de circulație internațională. Oricum, te descurci în Eze și fără prea mult ajutor pentru că e foarte bine marcat cu indicatoare turistice și, la urma urmei, nici nu e prea mare ca să te poți pierde.

statie autobuz eze

Înainte de a o lua la picior spre străduțele micului sătuc, îți recomand să faci o vizită și parfumeriei Fragonard din apropiere. Vizitele sunt ghidate și ai ocazia astfel să vezi cum se fabrică parfumurile specifice zonei și poți chiar cumpăra câteva mostre pentru cei dragi de acasă. Mirosurile mediteraneene sunt pur și simplu delicioase și-ți vor rămâne în memorie mult timp, asemenea celor din Capri. Nu te aștepta însă la prețuri prea mici pentru că nu trebuie să uiți că ești totuși într-o zonă cunoscută pentru extravaganțele sale.

stradute eze

Întoarce-te spre orașul de piatră și intră pe străduțe. Uită de hartă, lasă-te pierdută prin cotloane și vremuri și deja poți să-ți imaginezi cum trăiau oamenii aici acum sute de ani. Nu s-au schimbat multe, doar că acum, după zidurile cetății nu prea mai sunt localnici ci mici hoteluri cochete, buticuri, restaurante și galerii de artă.

strazi eze

Probabil că ai să vezi multe indicatoare pe străduțele Eze-ului care te trimit către o capră de aur (chèvre d’or). Este vorba despre Château de la Chèvre d’Or, un vechi castel despre care se spune că a fost casa celebrului violonist Zalto Balokovic. Legenda zice că artistul a cumpărat proprietatea pentru că o capră cu lână aurie l-a condus către ușa sa.

Château de la Chèvre d'Or

Acum, Château de la Chèvre d’Or este un hotel foarte scump și exclusivist pe unde se perindă celebrități și oameni cu portofelul greu.

capela sfintei cruci

După ce intri pentru câteva minute și în Capela Sfintei Cruci, nu uita că te așteaptă o adevărată grădină a Raiului la doar câteva alei mai sus. La poartă nu te așteaptă sfântul Petru ci o casieră simpatică ce-ți va cere 8 euro ca să intri în Grădina Exotică Eze. Plătește-i fără să te uiți pentru că ceea ce ai să vezi în interior este de neprețuit.

gradina exotica eze

Grădina a fost făcută la scurt timp după cel de-al doilea război mondial, în jurul ruinelor vechiului castel Eze (distrus în 1706). Mai târziu, aceasta a fost modernizată și specialiștii au făcut-o să arate precum un colț de rai din care poți veghea deasupra coastei. Pe lângă priveliștea unică pe care o ai din poziția aceasta, plimbarea pe treptele grădinii este una ce te inspiră. Statuetele și tăbliile sculptate printre cactuși și arbuști sunt simbolice și reușesc să te pună pe gânduri. Probabil că asta și-au și dorit arhitecții acestei oaze pentru că au pus din loc în loc băncuțe și chiar adevărate șezlonguri unde te poți relaxa.

gradina exotica eze

Dacă tot ai intrat în starea aceasta contemplativă, umple-ți sticla cu apă, pune o pălăriuță pe cap, schimbă săndăluțele cu o pereche de încălțări sport și coboară de pe munte pe cărarea lui Nietzsche. Filosoful a petrecut mult timp aici în timpul vieții sale și se spune că obișnuia să facă drumeții lungi aproape în fiecare zi. Traseul acesta ce duce din Eze village până la buza mării, în Eze sur Mer este cărarea pe care filosoful a compus Așa grăit-a Zarathustra, lucrarea de temelie a lui Nietzsche. Coborârea nu durează mai mult de o oră dar îți garantează amintiri de neuitat.

drumul lui Nietzsche

Mai multe fotografii găsești pe pagina Facebook TravelGirls.ro.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

 

Narcisa
bestvalue.eu

15 COMENTARII

  1. Superb! Deci Eze, neaparat daca drumurile ne duc in Provence… Chiar vroiam sa intreb: ce nu trebuie ratat daca petreci o saptamana in Provence? Stiu ca e mare zona si intr-o saptamana nu apuci sa vezi mare lucru, de aceea intreb. Ce anume este chiar cel mai cel de vazut pentru a reusi sa gusti din Provence macar pentru cateva zile? 🙂

    • Să știi că noi într-o săptămână am reușit să vedem o mulțime de locuri minunate din Provence. Și, mai ales, atât de diferite! Asta în condițiile în care ne-am folosit exclusiv de transportul în comun. Dacă ești cu o mașină, atunci o săptămână e destul cât să guști cu poftă din Provence.

      Mâine vine și primul articol cu locuri de văzut departe de Coastă 😀 Până atunci eu nu aș rata nici dacă m-am întoarce a 3432-a oară Gorges du Verdon și platoul Valensole 🙂

    • Nu trebuie ratata regiunea Luberon (stii, exact ca-n cartile lui Peter Mayle- a year in Provence-pe care o recomand cu caldura tuturor celor care planuiesc o vacanta in Provence)-este absolut superb; vizitand zonele rurale,poti cunoaste cu adevarat ce inseamna Franta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.