Idei de weekend pentru tot anul: City break Constanța

În urmă cu câțiva ani ieșeam dintr-o librărie cu o cărticică în care speram să găsim inspirație pentru viitoarele vacanțe city-break cu copilul: 100 destinations for kids. E și România pe lista țărilor, însă la vremea aceea alegerea lor mi s-a părut surprinzătoare: Constanța. I-am dedicat și noi un weekend întreg, la sfârșit de sezon, când am avut noroc de vreme bună și ne-am împărțit timpul între lenevit la plajă și hoinărit prin oraș, cu diverse treburi, care mai de care mai child friendly. Pentru că da, Constanța e un oraș bun de vizitat oricând în timpul anului, când nu mai știi ce să faci cu copiii relativ aproape de casă.

Din București ajungem numaidecât, sunt puțin peste 200 de km așa că în mai puțin de 2 ore suntem acolo. Sunt multe de văzut și de făcut chiar și pe vreme neprietenoasă, însă dacă aveți noroc de puțin soare, fie el și cu dinți, sau măcar să nu plouă sau să nu bată vântul tare, atunci sunteți de două ori mai câștigați. De ce? O luăm pe rând.

Unde stai?

În cazul în care alegeți Constanța pentru un one day trip, nu mai aveți și cazarea pe listă, însă din experiență vă spunem că o zi e mult prea puțin pentru orașul ăsta, chiar și dacă nu faceți o oprire pe plajă. Și două-s insuficiente, dar asta e altă poveste.
Cand am cautat un hotel pentru weekendul nostru prelungit, am vrut să fim cât mai aproape de centru, de locurile unde să mâncăm, de plajă, de faleză și de Portul Turistic Tomis și, pe cât posibil, să fie prietenos cu bugetul de familie așa că am ales Ibis Constanța. Cunoșteam bine hotelurile din lanțul Ibis – am mai stat la ei și în Sibiu. Am stat si la Mercure Binderbubi Sighișoara, un alt brand al lantului Accor- așa că știam la ce să ne așteptăm (şi cu bune, şi cu minusuri) și, pe alocuri, ne-a întrecut așteptările).

Hotelul are parcare privată, cu plată – 15 lei/ zi 

Hotelul are o parcare privată, care se plătește separat, însă sunt doar vreo 20 de locuri de parcare disponibile, ceea ce cred că face situația cam complicată în sezon, mai ales că în zona în care este situat hotelul nu știu unde ai putea lăsa mașina. Mai sunt locuri de parcare (publice) în fața hotelului, pe Bdul Mircea cel Bătrân, daci aveți noroc să găsiți vreunul liber.

Am avut o cameră triplă – ca să avem loc cu toții – și, deși camerele la Ibis nu sunt foarte generoase, cea triplă e suficient de încăpătoare pentru doi copii care n-au stare. Pe mine m-au cucerit cu camera cu vedere la mare, chiar dacă diminețile au fost înnorate și nu ne-am bucurat de niciun răsărit.

Ibisul e preferat pentru conferințe şi team buildings, asta însemnând că e un hotel liniștit, unde hărmălaia specifică hotelurilor de la mare nu e prezentă. Lobby-ul decorat în stil mediteraneean e numai bun pentru o după amiază zen, mai ales daca e una ploioasă și dacă ai chef de citit poti împrumuta o carte din micuța bibliotecă.

Hotelul este pet friendly – 5 euro/zi

Micul dejun la Ibis e generos, cu o mulțime de fructe, prăjituri – cea cu mere e preferata tuturor, o mulțime de semințe pentru combinat cu cerealele și opțiunile clasice: iaurturi, cereale, lapte, ouă, bacon, brânzeturi și salamuri, legume proaspete, câteva salate. Iar faptul că poți merge la micul dejun începând cu ora 6.30 e un mare plus  – fie că vrei să ajungi mai repede pe plajă, fie că se trezesc copiii cu noaptea-n cap (așa, ca noi).
Mie mi-a plăcut în mod special cum arată restaurantul – în stil grecesc, cu scaunele alea grecești, cu lumini calde, cu terasa cu vedere la mare. În plus, în meniul a la carte (pentru pranz si cina) – care e scurt și cuprinzător – am găsit preparate yummy, porții generoase și preț corect (chiar mic) pentru ce am primit în farfurie: am încercat pastele, un meniu pentru copii, o ciorbă, supa zilei.

Au scaun înalt pentru copii și meniu special pentru cei mici (în meniul à la carte)

Minusurile sunt puține (și le-am regăsit la toate Ibisurile unde am stat până acum):

 • lipsa balconulu/terasei – mica mea plăcere vinovată e să-mi beau prima cafea din zi pe balcon, în timp ce toți ceilalți dorm. să mă trezesc odată cu orașul dar aici nu s-a putut;
 • spațiul de depozitare mic-mic – e un hotel de weekend sau de conferințe, cei care vin aici au o geantă mică, în care au aruncat câteva haine și o pereche-două de stilettos, ceea ce nu pot să spun despre noi, care facem ce facem și plecăm cu jumătate din dulapuri înghesuită în bagaje. Noroc că holul e destul de încăpător pentru genți, gentuțe, căruciare și triciclete.

Ce să faci în Constanța?

Mergi la Delfinariu

Când ai copii, prima dată când mergi la Constanța, pui pe listă Delfinariul – nu se poate fără el. În plin sezon, mai ales în weekend și, cu atât mai mult, dacă e o zi ploioasă, Delfinariul devine neîncăpător iar sfatul nostru ar fi să evitați să mergeți atunci – mai ales că este deschis tot timpul anului, în fiecare zi. În plus, în extrasezon prețul biletului este mai mic și include acces și la Microrezervație și la Păsările Exotice, iar biletele se pot cumpăra și online de pe site-ul oficial (se mai plătește în plus o taxă modică de procesare). Tot acolo găsiți detalii despe program și tarife.

Copiii până în 7 ani au intrarea gratuită la Delfinariu 

Constanța Walking Tour

Ne-am plimbat de multe ori aiurea prin centrul istoric al Constanței, căscând gura pe străduțe, fără să înțelegem prea multe. Cel mai bine e să faceți un walking tour, cu un ghid care să vă explice pe îndelete, care să vă spună povești care nu sunt în ghidurile turistice și care să vă facă o introducere a locurilor pe care apoi le veți privi cu alți ochi.
Pentru asta aveți mai multe variante, însă noi vă recomandăm tururile ghidate ale Dianei Slav, tururi care durează 1h30-2h și sunt similare celor din marile orașe turistice din Europa.

Pentru a rezerva un loc (sau un tour privat) la un tour cu Diana, e bine să o contactați cu cel puțin o zi înainte, fie printr-un mesaj pe pagina de facebook Constanta Walking Tour with Diana Slav sau pe contul personal, fie pe email (slavdiana@yahoo.com) sau pe WhatsApp, sms sau telefon pe numărul 0749997058.

Dacă nu vă sincronizați programul cu al ei sau pur și simplu vreți să descoperiți pe cont propriu toate secretele centrului istoric al Constanței, puteți descărca aplicatia Izi.Travel și să ascultați informațiile despre fiecare obiectiv turistic prezent pe traseu – explicațiile pornesc automat în momentul în care vă apropiați de fiecare obiectiv. Aplicația este disponibilă și pentru Android și pentru iOS.

Cu sau fără ghid, nu rata cele mai importante obiective turistice din orașul vechi:
– cea mai veche moschee din oraș: Geamia Hunchiar
– Biserica Greacă- prima biserică Ortodoxă construită în oraș, de către comunitatea greacă, în 1868, cu marmură adusă din Grecia
– basilica catolică Sfântul Anton de Padova – pe care n-ai cum să n-o observi, construită din cărămidă roșie
– Muzeul de Istorie și Arheologie – al doilea ca importanță după cel din București

Prinde apusul în minaterul din Moscheea Regală

Poate unul din obiectivele turistice cele mai importante din Constanț este Marea Moschee, construită în 1910 de Regele Carol I, motiv pentru care o vreme s-a numit chiar așa – Moscheea Carol I. Astăzi musulmanii din oraș îi spun „Kral camisi” sau „Geamia Regelui”, iar pentru noi a fost revelația city break-ului în Constanța. Nu știam că moscheea este vizitabilă și, cu atât mai puțin că se poate urca în minaret, pentru un super view spre Piața Ovidiu, spre mare.

Am urcat pe scara interioară cu cele 140 de trepte iar sus am găsit o priveliște grozavă către oraș, și-am avut câteva clipe senzația stranie că nu mai suntem în Constanța, ci în Instanbul.

TravelGirls te învață: urcă în minaret la apus și nu-ți uita camera foto acasă! Prețul biletului de intrare este 5 lei.

Stradela Vântului – cea mai îngustă și mai frumoasă stradă din Constanța

Aș spune că ulița asta care trece printre case îi face concurență serioară Străzii Sforii din Brașov, mai ales că străduța este în pantă și din capătul de sus (dinpre centrul vechi) se zărește marea.

Portul Turistic Tomis – locul în care aproape că vei uita că ești în România

Deși am fost de mai multe ori în Constanța, habar nu avem că există Portul Turistic Tomis și, mai ales, ce se întâmplă acolo, până mai anul trecut, când am văzut o fotografie pe Instagram, despre care inițial am crezut că e de pe undeva din Franța – pe Coasta de Azur.
Portul Turistic Tomis e unul din locurile mele preferate, m-aș plimba de dimineața până seara pe malul golfului, să casc gura la micile vase pescadoare, să beau o cafea la primele ore ale dimineții iar prânz sau la cină să mă răsfăț cu o porție de midii delicioase. Sunt mai multe cafenele, restaurante și baruri în port, toate arată într-un mare fel și, probabil, îți va fi greu să te decizi pe care să îl alegi. Noi am vrut să încercăm burgerii cu rapane de la INLARG, pentru că văzusem la un moment dat o fotografie postată de ei pe Facebook dar pentru că era înainte de prânz și nu aveau bucătăria deschisă am renunțat și-am ales Suada, că tot pusesem ochii pe ei cu o seară înainte. Am mers pe clasic – midii cu sos provensal și-a fost cea mai nimerită alegere.
Să ne-nțelegem, Portul Turistic Tomis e o destinație turistică în sine, aș zice chiar că-i face o concurență serioasă falezei, kilometrul 0 al Constanței în ce privește mâncărurile cu pește și seafood și dacă nu nu știi la care dintre terase să te oprești, avem 3 recomandări: SUADA, INLARG și BACARRO PORT.

Hop on Hop Off

Timp de 3 luni pe an, de pe 15 iunie până pe la mijlocul lui septembrie, Constanța are o linie estivală de autobuz – CiTy Tour, care include aproape 100 de obiective turistice pe care le poți vedea pe traseu: Silozurile Anghel Saligny, Vechea Bursă Maritimă, Gara maritimă, Cuibul Reginei, Muzeul de Istorie și Arheologie, Edificiul roman cu mozaic, Moscheea Carol I, Cazinoul, Acvariul, Farul Genovez, Portul turistic „Tomis”, Delfinariul, Satul de Vacanță, Cazinoul din Mamaia
Autobuzele sunt etajate, te poți urca/coborî de câte ori vrei într-o zi în prețul biletului plătit – bilet care este ridicol de ieftin – 5 lei și fac un tur complet plecând din Mamaia (Tabăra Turist). Totuși, o bună parte din traseu mi s-a părut plictisitoare, așa că recomand doar porțiunea de traseu de mai jos, unde sunt concentrate mai toate obiectivele turistice importante, unele la care altfel nici nu ai acces:
Gară CFR – Piața Far – Poarta 5 – Silozurile Saligny (incinta Port) – Cuibul Reginei (incinta Port) – Portul Turistic Tomis – bd. Elisabeta – str. Termele Romane – str. Negru Vodă – str. Mircea cel Batrân
Cele 6 autobuze turistice circulă zilnic de la ora 9.00 la 18.00 (și până la 22.00 în full sezon – de la 1 iulie la 9 septembrie), cu plecare din Mamaia (Tabăra Turist), din 25 în 25 de minute.
TravelGirls te învață: biletele se cumpără direct de la șofer, prețul este 5 lei pentru biletul Hop on Hop of și 3 lei dacă faci un singur tur. Copiii sub 5 ani au GRATUITATE.

Jogging pe plajă și biking în Mamaia

Dacă vrei să-ți începi ziua precum localnicii, atunci trebuie să începi cu o sesiune de jogging pe plaja Modern, la primele ore ale dimineții. De la geamul camerei de hotel (Ibis Constanța este chiar în fața plajei Modern) am văzut în fiecare zi zeci de oameni alergând, indiferent cum era vremea și m-am bucurat că marea face parte din oraș în felul ăsta.

Mamaia nu-i locul meu preferat din România (de fapt, e singurul loc de pe litoral unde nu recomand să mergi decât în extrasezon și să fii doar în trecere). Dar un lucru e bun în Mamaia – pista de biciclete de pe promenada cea nouă, o pistă de vreo 15 kilometri, care merge chiar pe lângă plajă și care mi se pare locul perfect să îți începi dimineața.
Dacă nu vrei să vii cu bicicleta de acasă, poți să închiriezi una din Constanța, de la centrul iVelo, care e deschis din martie până în octombrie în Gravity Parc.

Faleza din Constanța

Hotelul Ibis e la maximum 10 minute de mers pe jos de faleză asa ca ne-am plimbat în fiecare seară pe acolo. În extrasezon nu trebuie să faci slalom printre turiști, acum sunt putini cei care ies la plimbare – doar sambata si duminica se umple de mirese venite pentru fotografiile de nuntă. În timpul săptămânii, ziua e încă și mai bine – aproape ca ai faleza doar pentru tine. Noi am fost și iarna, în ianuarie – cand valurile se sparg cu putere de stabilopozi iar briza face bine mai ales celor mici.

Ce să vizitezi?

Acvariul

Acvariul este, probabil, a doua atracție majoră pentru copii iar faptul că se află chiar pe faleza din Constanța, vizavi de Casino, îl face și foarte ușor de accesat. Eu îl văzusem ultima dată acum mai bine de 20 de ani și cred că nu s-au schimbat prea multe de atunci. Acvariul din Constanța a fost primul din Romania – inaugurat în 1958 – şi pare ca nu s-au schimbat prea multe de atunci. L-am regăsit cam prăfuit și învechit, deloc atractiv pentru mine și destul de greu de vizitat cu copiii mici, pentru că majoritatea acvariilor sunt la o înălțime considerabilă și picii trebuie ținuți în brațe ca să vadă peștii. Biletele se pot cumpăra online de pe site-ul oficial.

Copiii până în 7 ani au intrarea gratuită la Acvariu

Muzeul Marinei Române

De data asta nu am avut vreme să vizităm muzeul, deși era pe lista noastră pentru că după ce l-am studiat nițel, cred că e potrivit mai ales pentru copii; muzeul are o mulțime de machete, de personaje alegorice în mărime naturală care dau viață poveștilor istoriste, ca să nu mai vorbesc de exponatele mari din curtea muzeului. Cu siguranță data viitoare nu îl mai ratăm.

Program muzeu: Miercuri-Duminică: orele 09.00-17.00 (Luni-Marți: închis)
Preț bilet: 10 lei (5 lei copiii)

Edificiul cu mozaic

În spatele Muzeului de Arheologie și Istorie, chiar în Piața Ovidiu, e unul dintre obiectivele spectaculoase ale Constanței – în același timp cel care arată cel mai deplorabil, dar asta e altă poveste.
Numele sună pompos și deloc ispititor pentru turiști dar înăuntru e o mică mare comoară, care ca toate comorile, e bine ascunsă.

Clădirea construită de comuniști ca sa protejeze ruinele edificiului și mozaicul nu spune nicio poveste, de la distanță ai impresia ca e părăsit dar daca dai praful la o parte și te încumeți sa intri, n-o să-ți pară rau deloc.

Machetele care reproduc edificiul asa cum era el odată s-ar putea sa atraga atentia si copiilor, pe noi cel putin ne-a ajutat să înțelegem încă de la început despre ce e vorba în propoziție. Adevărata comoară de la acest muzeu e chiar mozaicul sălii principale, unde se crede că aveau loc tranzactiile comerciale și din care se mai păstrează cam 3 sferturi. Mozaicul acesta e atât de wow încât merită să te opresti pentru 10-15 minute (cam atat durează vizita) și să intri.

Biletul de intrare este 10 lei pentru adulți și 2,5 lei pentru elevi/studenți

Orar de vizitare: 9.00-20.00 (zilnic)

La tătari acasă

În județul Constanța este cea mai mare comunitate tătărască din România și de fiecare dată când am ajuns acolo am întrebat în stânga și-n dreapta, printre prietenii tătari sau rudele noastre din oraș dacă ne pot recomanda un loc unde să mâncăm una-alta ca la tătari acasă. N-au știut să ne spună de un astfel de loc așa că am făcut puțin research și, într-una din zile, ne-am prezentat cu mic cu mare la o adresă ceva mai departe de centru, la parterul unui bloc dintr-un cartier constănțean.
Afară, o măsuță mică, vreo 2-3 scaune tradiționale și câteva perne pe o bordură mi-au dat curaj că am ajuns unde trebuie. De afară Jade Oriental Cafe nu te îmbie să intri dacă nu știi precis ce-ai să găsești acolo, însă de cum deschizi ușa, ai crede că ai nimerit în sufrageria unei familii de tătari. E atât de puternică senzația, încât până și copilul cel mare ne-a întrebat a cui e casa asta frumoasa.

Dincolo de asta, la Jade am gasit exact ce cautam, mai puțin cafeaua la nisip, despre care am aflat că o fac doar la evenimente. Meniul conține (aproape) integral preparate tătăreşti: suberek, gozleme, sigara borek, dortquesken, însă revelația a fost ciorba tatareasca cu colțunași cu carne de vită și iaurt cu usturoi –  atatea arome, mirodenii și gusturi într-o singură ciorbă nu am mai întâlnit decât, poate, în mâncărurile asiatice.

TravelGirls.ro te învață

 • Cafea la nisip găsiți la Arabica The Coffee Shop – în centrul vechi, în Piața Ovidiu
 • Descarca aplicatia izi.TRAVEL și folosește audio guide-ul pentru a vizita centrul vechi pe cont propriu
 • cumpărați online biletele pentru Delfinariu, mai ales dacă mergeți în weekend și/sau în sezon, când se formează cozi mari la casele de bilete
 • dacă vreți să faceți un tur al Constanței împreună cu Diana Slav, nu uitați să îi scrieți din timp
 • Hotelul Ibis este deschis tot timpul anului, micul dejun e delicios așa că puteți veni în orice moment pentru un city break la Constanța
 • Iarna sau oricand bate vântul cu putere și sunt valuri mari, cel mai bun loc pentru o cură de aerosoli este faleza din Constanța. Efectul terapeutic este atat de puternic, încât se păstrează senzația de cai nazale curate timp de câteva zile chiar și după ce revii intr-un oraş poluat (cum e Bucureștiul).
 • Constanța nu e chiar cel mai prietenos oraş cu copiii mici- ca să ajungi din centrul vechi pe faleză sau in Portul Turistic Tomis trebuie sa cobori mai multe scări asa ca recomand sa lăsați acasă caruciorul și să aveți un sistem de purtare; sau să fiți pregătiți moral să cărați mult și bine căruciorul.
 • Fă-ți timp pentru o pauză de cafea cu priveliște către Cazino și port la The View (fosta Vraja Marii), în capătul falezei din Constanța)
 • Evită carciuma turcească Oz Demir (undeva în apropierea autogarii)- deși locul nu arată chiar rau, acolo am mâncat cea mai proastă mâncare turceasca din România. Din meniul și asa sărăcăcios nu aveau mai nimic, kebabul era atât de subțire și de uscat încât s-a dezintegrat cand am băgat furculița în el, cele 3-4 salate/gustari reci disponibile erau singurele preparate expuse într-un galantar trist care ne-a dus imediat cu gândul la alimentarea din anii ’80, iar fetele care serveau erau atât de plictisite încât a durat vreo 20 de minute până ne-au adus un meniu, deși nu erau decât vreo 4 mese ocupate.

***

Prietenii ne intreabă adesea ce loc le putem recomanda unde să meargă cu copiii la sfarsit de saptamana, dar sa ajunga in maximum 2 ore. Constanța e una dintre opțiuni și, deși la început fac ochii mari, reușim să îi convingem și nu le pare rau.

Nici noi nu am facut tot ce ne-am propus și nu am vizitat toate locurile pe care ni le-am dorit (am lăsat pentru data viitoare, o scurtă plimbare cu vaporasul pe Insula Ovidiu), motiv pentru care vom reveni și toamna/iarna aceasta.

Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

6 COMENTARII

  • Ce mă bucur! Constanța luată la bani mărunți e o revelație pentru noi, am un feeling că n-am văzut nici măcar un sfert din locurile minunate pe care le are, motiv pentru care vom mai reveni -tot in extrasezon, să evităm balamucul estival 🙂

 1. Mulțumim de informații, sfaturi, imagini! Recunosc multe locuri pe care le-am văzut tare ponosite acum cîțiva ani… Îmi recapăt încrederea, mai ales că am origini dobrogence (de nord, însă). O întrebare – mai e bragă în Constanța? (ultima oară am găsit la Mangalia, în 2010).

  • Mulțumim mult, Olea! Uite că de bragă nici nu mi-a dat prin cap să ne uităm. Știam că e specifică orașelor de la Dunăre – știm noi o sursă bună la Galați, o mică făbricuță lângă blocurile în care am copilărit și am scris despre ei pe TravelGirls.ro, dar în Constanța am căutat mai degrabă cafea la nisip 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.