Escapadă la Strasbourg – city break de iarnă

Situat la graniţa cu Germania, Strasbourg sau Stras, aşa cum e numit de locuitori, este un oraş cochet şi destul de ofertant din Franța, din punct de vedere turistic, în orice moment al anului. Vara, te poţi plimba cu vaporaşul pe ILL, râul ce traversează oraşul, poţi vizita Parlamentul european sau poţi merge la un picnic în Jardin des deux rives.  Această grădină publică este situată exact la graniţa cu Germania şi este suficient să treci pasarela Mimram ca să ajungi la Kehl, un oraş nemţesc liniştit şi extrem de curat.

Iarna, în schimb, poţi merge la târgul de Crăciun, poţi vizita muzeele alsaciene, fie că este cel istoric, cel arheologic ori cel al artelor decorative . Sau te poţi bucura de magia sărbătorilor de iarnă prin lungi plimbări pe străzile frumos decorate.

Cât costă distracţia asta?

Un zbor direct Bucuresti-Strasbourg poate fi destul de piperat, astfel ca Bucureşti-Stuttgart sau Bucureşti-Paris e o variantă mult mai convenabilă, şi, cu o rezervare timpurie, poţi plăti 60 € dus-întors, plus trenul Paris-Strasbourg, alţi 40 €. De reţinut faptul că tinerii sub 26 de ani beneficiază de o mulţime de reduceri în Franţa, grupurile de minim cinci persoane pot împărţi 26 € pentru un bilet de tren, de o zi, în anumite regiuni, iar raileurope.eu este o sursă de inspiraţie pentru viitoare planuri de vacanţă. Adăugă şi vreo 15-20 € pe noapte pentru cazare la un hostel în Strasbourg sau ceva mai mult pentru un hotel mult mai bine situat şi totul este pregătit.

City-break de iarnă

Strasbourgul înzăpezit este minunat însă, ca să-i faci faţă, trebuie să te înfofoleşti bine de tot şi să nu te laşi intimidată de temperaturile scăzute. Apoi, te împrieteneşti cu automatul de bilete pentru tramvai şi te poţi plimba, în 24 de ore, de câte ori vrei tu, în schimbul a 4 €.

Prima oprire: Parc de l’Orangerie.
Un parc de 20 şi mai bine de hectare unde îşi au reşedinţa de vară macaci, flamingo, struţi şi maimuţe. Iarna, evident, toţi stau la căldurică. Rămâne doar parcul liniştit, acoperit de zăpadă.

Colind şi la porţile Parlamentului, căci e la doar câţiva paşi de parc şi apoi din nou în tramvai, spre Catedrală. Cathédrale Notre Dame de Strasbourg e o minune gotică. Este contruită pe structura unui lăcaş de cult roman şi a fost modificată, de-a lungul vremii, de diverşi arhitecţi, între anii 1200-1400. E imposibil să asimilezi pe loc tot ce vezi  acolo, aşa că asigură-te că ai suficient spaţiu liber pe cardul foto pentru vizita asta. Fă cât mai multe poze şi îţi promit că, ori de câte ori le vei revedea, vei găsi elemente noi, care ţi-au scăpat atunci.


Un punct important de bifat acolo este şi orologiul astronomic, conceput de Jean-Baptiste Schwilgué. Indică ora, calendarul bisericesc şi eclipsele de Lună şi Soare. Dacă nu ţi-e frică de  înălţimi, aşa ca Loredana, există şi posibilitatea de a urca în turn, la o înălţime de 66 de metri.  Şi am uitat un lucru important – doar vizita pe platformă se plăteşte cu 5 €, vizitarea catedralei e gratuită, iar vizita cu un ghid e 3,5 €.

Strasbourg Gourmand

Din liniştea catedralei am ieşit direct în forfota mulţimii şi asta pentru că Notre Dame e chiar în buricul târgului. Sau, mai bine zis, buricul târgului s-a clădit în jurul ei – hoteluri, restaurante unde se mănâncă cele mai bune tarte, o specialitate a Alsaciei, unele dintre cele mai frumoase şi ademenitoare ciocolaterii, magazine pline de culori şi suveniruri  şi…. şi… gelateria unde, în vara ce urma, aveam să mănânc cea mai bună îngheţată din lume!

Am pierdut timpul prin Place de la Cathédrale şi am mâncat nişte tartes flambées care, de fapt, nu sunt flambate, aşa cum crezusem inițial, ci coapte la un cuptor pe lemne. Sunt nişte tarte subţiri, acoperite cu fructe sau ciocolată, însă cea mai căutată este varianta sărată, cu celebrele lor sortimente de brânză şi ceapă. Pentru 10-12 €, sunt multe localuri ce propun formula à volonté, adică poti să mănânci, după pofta inimii, din toate variantele şi ai şi berea asigurată.

Serile sunt foarte frumoase în Strasbourg! Mai ales dacă faci parte din categoria celor care cad victime luminilor de sărbătoare. Ei bine, eu sunt una dintre aceste victime şi am găsit Place Kléber, o piaţetă care dispune de suficient de mult spaţiu pentru a fi gazda celui mai important element al Crăciunului – bradul. În apropiere găseşti librăria Kleber – librărie cu o colecţie impresionantă de cărţi de unde sigur vei lua cadouri frumoase pentru cei dragi – dar şi unul dintre cele mai “gătite”, cunoscute şi scumpe magazine al francezilor, galeriile Lafayettes.

Strasbourg e unul dintre orașele acelea pe care le poți vedea în două zile fără să fii nevoie să alergi de colo-colo, presată de timp. Fie că îl vezi vara ori când frigul nu-ți dă pace, orașul are cu ce să te ademenească. Mai mult decât atât, e un oraș unde poți vedea atât de multe cu bani puțini!

Timp de două zile, am vizitat cele mai importante puncte turistice. Desigur, lista poate fi îmbogăţită în funcţie de interesele tale, iar Petite France, cu ale ei case tipice alsaciene şi târgul de Crăciun nu trebuie ratate! Însă, orice ar fi, trebuie să îţi păstrezi un pic de energie şi pentru un club. Te asigur că e o experienţă interesantă! Majoritatea sunt des caveaux, adică la subsolul unor clădiri. Ce design interior, ce fiţe… muzică destul de veche în comparaţie cu ce se ascultă în cluburi la noi, dar, cu toate astea, oamenii aceia se pot distra foarte frumos!  Cel mai mult mi-au plăcut petrecerile din clubul unde se  difuza muzică africană –  ritmuri complet diferite de cele din cluburile româneşti, un mod de a dansa diferit, oameni mult mai deschişi şi mai comunicativi. Iar dacă muzica se opreşte, nici o problemă. E suficient ca o persoană să dea tonul pentru ca întreaga mulţime să îşi facă debutul muzical şi să continue distracţia.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.

 

Ultimele postari ale lui Madalina (vezi toate)
bestvalue.eu

9 COMENTARII

  1. Ce fain! Asta mă gândeam și eu că e cam scump direct către Strasbourg. Probabil că Stuttgart e cea mai bună opțiune, că e destul de aproape și sunt locuri faine de vizitat pe traseu. Voi cum ași ajuns acolo? Puteți da sfaturi pe direcția Stutgart?

  2. […] României a fost la Strasbourg și ne-a dat sfaturi prețioase despre ce poți face acolo într-un city-break de iarnă. În ultimii doi ani a călătorit din Africa de Sud până în America de Sud, nordul Africii și […]

  3. O varianta ceva mai economica (si posibil mai rapida) pt Strasbourg este cu Wizzair pana la aeroportul Basel-Mulhouse-Freiburg, autobuz pana in St Louis si de acolo tren pana in Strasbourg. Costa cam 50 euro avionul dus-intors + 2,5 euro autobuzul + in jur de 25 trenul. Si ca sa fie mai interesant, merge vizitat in apropiere si Colmar sau Mulhouse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.