Cum să vizitezi München aproape gratis

Până nu demult, atunci când ajungeam în diferite oraşe, gândurile mele dădeau năvală peste mine şi mă chinuiau într-un hal fără de hal. Porneam la drum cu agenda încărcată cu locurile de neratat. Şi aşa începea odiseea nebună. Mintea mea era o alarmă permanentă. Vezi să nu uiţi de biserica aia! Ai grijă să vizitezi şi muzeul ăla! Nu se poate să te întorci şi să te întrebe prietenii dacă ai văzut casa în care a stat două nopţi nu ştiu cine şi tu să spui nu. Ar fi de-a dreptul dezonorant.

Ei bine, se poate. Ba chiar bine. Excelent, aş spune. Şi în loc să văd doar locuri, locuri şi alte locuri, încerc şi altceva: să trăiesc experienţe, să mă bucur de atmosferă, să mai schimb două vorbe cu un localnic. Să mă răzgândesc de zeci de ori, să mă rătăcesc aiuritor, să fac total pe dos ceea ce-mi spun unii, alţii. Şi să-mi fie inima uşoară şi veselă.

Şi ştii care-i culmea: toate acestea nu mă costă un cent. Pentru amintirile pe care le primesc, ar merita însă din plin o căruţă de bani. Dar asta nu trebuie să o ştie ele. Aşa am făcut în München. Acest oraş pe care, de departe, îl vedeam într-un anumit fel. Total diferit faţă de felul în care l-am descoperit, deşi învăţ mereu că nu e bine să ai prejudecăţi. Nici despre oameni, nici despre locuri.

Am mers în München, l-am privit, l-am cutreierat, ascultat şi m-am bucurat de el la modul cel mai simplu. Fără a avea pretenţia de a descoperi totul ori să încerc a-i cunoaşte fiecare locşor. Şi a fost formidabil.

Ciuleşte urechile la Glockenspiel

În Marienplatz, centrul vechi al oraşului, se află Neues Rathaus, Primăria Nouă, o clădire uimitoare, construită în stil neogotic, între 1867 şi 1908. Aici este instalat Rathaus-Glockenspiel, un ansamblu format din peste 40 de clopote şi 32 de figurine de mărime naturală, aflate pe două niveluri. În fiecare zi la ora 11:00 (vara şi la orele 12:00 şi 17:00), sub privirile vrăjite ale zecilor de trecători, clopotele pornesc a cânta în timp ce figurinele încep a se învârti, spunând două vechi poveşti din istoria oraşului. Un spectacol ce te va ţine pe loc aproape un sfert de oră.

Pierde-ţi timpul cu folos prin Odeonsplatz

Atunci când am ajuns în Odeonsplatz am început să simt spiritul german. Sau o fi fost cel italian? Hmmm… Două clădiri încadrează maiestuos această piaţă şi îi dau o înfăţişare ce te face să crezi că ai nimerit într-un oraş din Italia. Feldherrnhalle este o impresionantă loggie, construită între 1841 şi 1844, având ca model Loggia della Signoria din Florenţa. Lângă, se află Theatinerkirche, o splendidă biserică a cărei creaţie nu putea să fie decât a unor arhitecţi italieni.

Pe scurt, este încântătoare această piaţă. Te-ar putea face să pierzi vremea pe aici şi să n-ai habar când a trecut. Plină de viaţă, aiuritoare, cu clădiri ce te ameţesc de-a dreptul. Poţi căsca gura cât vrei la clădirile din jur, dar fii cu ochii în patru dacă nu vrei să dea vreo bicicletă peste tine pe-acolo. Ca de altfel peste tot în München. De biciclete ar trebui să te fereşti.

Mergi la un concert

Pe stradă. Şi crede-mă, merită toţi banii. Asta doar dacă ai chef să dai câţiva cenţi artiştilor. Ştii cum se spune, nemţii când fac o treabă, păi o fac… Aşa e şi cu concertele pe stradă. Sunt sigură că vei uita de tine ascultând piese clasice minunat interpretate. Da, da, melodii, nu zdrăngăneli.

Cutreieră bulevarde, străzi, străduţe

Este un oraş excelent pentru cei care adoră să se plimbe pe jos. Am rătăcit kilometri întregi pe tot felul de bulevarde şi străzi, departe de centrul oraşului, şi peste tot vedeam ceva minunat. Chiar dacă m-am plimbat pe ploaie. În loc să aştept să treacă ─ fie vorba între noi, nu aveam nicio şansă! ─, am învăţat să dansez în ploaie. Şi am văzut oraşul aşa cum se arată el oricărui locuitor al lui.

Priveşte lumea din parc

În München cam pe unde te uiţi îţi apare în faţă un spaţiu verde. Sigur, poţi merge în celebrul Englisher Garten şi să te plimbi cât te ţin picioarele prin unul din cele mai mari parcuri urbane din lume. Dar oriunde găseşti zeci de spaţii verzi mai micuţe, amenajate uneori în mijlocul intersecţiilor. Oricând într-un asemenea loc este posibil să primeşti, gratis desigur, o bomboană, o bucată de ciocolată, oricum ceva dulce şi bun. Sunt de obicei proprietari de la micile cofetării, patiserii din zonă, care vin în parc şi încearcă să te tenteze să le faci o vizită mai lungă.

Şi ca orice business bine făcut, şi ăsta are succes în München. De-a dreptul nebun, dacă ai timp să stai să măsori din priviri pofta aprinsă a bavarezilor ─ şi a turiştilor, desigur ─ pentru orice dă savoare vieţii.

____________________

După câţiva ani petrecuţi în media, Mira Bălan şi-a lansat propriul ei website, www.calatoriilasingular.ro, unde povesteşte despre experienţele din călătoriile ei. Ne place foarte mult că Mira apreciază, asemenea nouă, ideea de slow travel iar călătoriile ei înseamnă şi descoperirea lucrurilor simple, care surprind esenţa fiecărui loc, şi nu se rezumă doar la bifarea unor obiective turistice. Vă invităm și pe pagina ei de Facebook!

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

3 COMENTARII

  1. […] plimbat deja prin Munchen, ca să poți pleca apoi agale spre locul de cazare. Deși știam despre ce poți face în Munchen într-un city break, în cele câteva ore pe care le-am avut la dispoziție în februarie a trebuit să apelez la […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.