Christmas Fair – Crăciunul la Budapesta

Nu mai e mult până când pregătirile pentru sărbătorile de iarnă vor intra pe ultima sută de metri. Eu deja pregătesc liste lungi de cadouri, ornamente pentru brad şi playlist-ul cu colindele preferate. Voiam de ceva timp să ajung într-o Piaţă de Crăciun din Europa pentru că au acel quelque chose care te face să îţi doreşti să vină mai repede Moş Crăciun. Anul ăsta avem şi noi un Târg de Crăciun la Sibiu dar toate au ceva magic şi Budapesta nu se dezice.

______________________________________________________

Când îmi făceam documentarea pentru city break-ul din capitala Ungariei, mi-am dat seama că primul lucru pe care vreau să-l fac este să mă pierd în Pieţele de Crăciun. Da, Budapesta nu are un singur târg al meşterilor organizat pentru sărbătorile de iarnă ci mai multe. Toate însă te fac să te simți ca într-o poveste din care nu mai lipsește decât personajul principal: Moș Crăciun. Și poate puțină zăpadă. Eu am avut noroc pentru că deși nicio prognoză nu anunța ninsoare la începutul lui decembrie, în prima noapte petrecută în Budapesta a nins. Ca-n povești!

Cel mai cunoscut este cel din Piaţa Vörösmarty, lângă celebra Vaci Utca, adică în buricul târgului. Christmas Fair – căci aşa se numeşte minunăţia asta – te prinde repede. Brazii împodobiţi sunt semn că nu mai e mult până în noaptea de Ajun şi că trebuie să târguim ceva podoabe. Şi ai de unde alege! Cel mai mult mi-a plăcut faptul că în căsuţele de lemn nu găseşti decât produse handmade, ale producătorilor locali. E nevoie să faci vreo două-trei tururi complete de piaţă pentru a te hotărî ce să alegi. Sunt atât de multe lucruri frumoase!

Preţurile sunt ceva mai mari, dacă nu chiar duble faţă de ce ai putea găsi în alte locuri, în afara zonei turistice. Cu toate astea, aici ai garanţia că produsele chiar sunt autentice pentru că fiecare expozant are certificat de producător. Iar pe alocuri, după ce arunci ochii la toate căsuţele, poţi să găseşti şi preţuri mici. De exemplu, am luat magneţi de frigider cu 700 de Forinţi (aproape 2.5€), faţă de 1000-1200 de Forinţi (4 €) cât sunt în Piaţa Acoperită ori în Buda, la Citadela.

În timp ce în piaţă şi pe strada pietonală Vaci e forfotă mare, pe străduţele din jur, după lăsarea serii, e aproape pustiu. Dar luminiţele gălbui şi bicicletele care se odihnesc lângă copaci te fac să te îndrăgosteşti pe loc. Unde mai pui că deşi frigul lui decembrie îţi pătrunde în oase, clădirile vechi şi cafenelele cochete de pe margine mai îndulcesc puţin amorţeala şi te îmbie să mergi doar cu privirea în sus.

Spuneam despre Christmas Fair că are loc în centrul oraşului, adică la staţia terminus a liniei de metrou galbene. Bine, bine, dar ce e cu linia asta? E specială pentru că este foarte veche, mai exact din 1896 şi este a doua linie de metrou construită în Europa, după cea din Londra. Şi încă păstrează parfumul de epocă. Preţul unei călătorii este de 320 de Forinţi (1 €) iar trenurile, care de fapt arată ca nişte tramvaie, vin unele după altele. Staţiile, înşirate de-a lungul Bulevardului Andrássy, arată toate cam la fel, cu dulapuri din lemn şi ghişee ca de pe vremuri. Mie mi-a plăcut mult plimbarea pe această linie, care din 2002 e declarată monument UNESCO.

Şi în faţa Basilicii Sfântului Ştefan, la staţia de metrou Bajcsy-Zsilinszky ut (linia 1), e o mică Piaţă cu bunătăţi de tot soiul şi ornamente care îţi iau ochii. Drept să spun, mie asta mi-a plăcut mai mult decât sora ei mai mare – Christmas Fair – şi-am să detaliez de ce. În primul rând nu e atât de aproape de Dunăre astfel încât nu se mai simte vântul tăios. Bradul e şi el împodobit iar în mijloc tronează un mic patinoar de unde răsună râsetele copiilor. În aer se răspândește doar o mireasmă dulce de vin fiert și de cozonac proaspăt copt din cuptor.

Merită să vizitezi catedrala înainte de a te avânta în paradisul târguielilor de sezon. Alăturarea Basilicii cu Piața de Crăciun e, într-adevăr, specială. Iar panorama care se deschide de pe treptele bisericii e ruptă din cărțile poștale. Față de târgul din Piața Vörösmarty, în acel de aici parcă nu e atâta agitație iar turiștii par că sunt interesați mai degrabă de calmul de aici decât de efervecența cumpărăturilor. Să ne-nțelegem: turiști sunt din belșug, de toate națiile dar mi s-a părut că în piațeta asta simți cu adevărat că se apropie Crăciunul, dincolo de latura comercială. De altfel, aici este și un staul în care e reprodusă scena nativității.

Cireaşa de pe tort e însă imaginea pieţei cu biserica înălţându-se impunător în spate. De altfel, Sfântul Ştefan e cea mai mare catedrală din Budapesta. E momentul când chiar îţi vine să exclami: It’s the most wonderful time of the year!

Una peste alta, fie că mergi la Viena, la Bratislava, la Salzburg ori la Budapesta, e musai să îți petreci măcar o seară într-o Piață de Crăciun. Vei vedea că te vei simți din nou ca un copil în fața atâtor ornamente și bunătăți ca de la bunica. De altfel, cei mai entuziasmați mi s-au părut adulții la târg, nu copiii. Cu un pahar de vin fiert în mână, plimbă-te de la un stand la altul și alege cele mai frumoase daruri pentru rudele și prietenii rămași acasă. Sigur se vor bucura!

_____________________________________________________________________________

Recomandările TravelGirls.ro

cazare la hostel şi apartamente în Budapesta

cazare la hotel în Budapesta

Cazare lângă Budapesta

ghiduri turistice despre Budapesta

_____________________________________________________________________________Booking.com

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

13 COMENTARII

  1. Budapesta este absolut superba in orice anotimp. Noi ne-am petrecut revelionul trecut acolo si a fost tare frumos. Ar trebui sa ne planificam o iesire acolo si in perioada Piețelor, nu știam că sunt atât de renumite…

    • Bianca, încă mai ai timp să aungi anul ăsta la Budapesta, în Piețele de Crăciun de acolo 🙂 Se pare că e cea mai populară destinație de profil în 2011. Și, cred eu, și cea mai ieftină.

  2. […] De la Podul cu Lanţuri (îl găseşti în partea stângă a Parlamentului) ajungi uşor la Basilica Sf Ştefan – cea mai mare biserică din capitală (intrare gratis) dar şi la Opera Naţională unde preţul unui bilet este aproximativ 10 euro. Continuă apoi pe Vaci Utca (strada comercială a Budapestei), până în Piaţa Vörösmarty unde anual se organizează principalul Târg de Crăciun. […]

  3. […] De la Podul cu Lanţuri(care se gaseste în partea stângă a Parlamentului) se ajunge uşor la Basilica Sf Ştefan – cea mai mare biserică din capitală (intrare gratis) dar şi la Opera Naţionalăunde preţul unui bilet este aproximativ 10 euro. Se poate continua apoi pe Vaci Utca (strada comercială a Budapestei), până în Piaţa Vörösmartyunde anual se organizează principalul Târg de Crăciun. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.