Ce să mănânci în Stockholm în februarie

Piata Stockholm Suedia

Când ieşi din avion pe aeroportul Skavsta într-o zi de februarie pe la prânz şi afară sunt -22 grade Celsius, oricât de obişnuit ai fi cu frigul românesc, simţi totuşi că frigul suedez are ceva diferit. Ţine minte ceva: dacă nu ai mănuşi, nu pune mâna pe scara avionului, rişti să rămâi lipit.

Din Skavsta mergi cam o oră cu autobuzul spre Stockholm şi cobori la T-Centrallen, un hiper-nod de transport, de unde poţi lua metrou, autobuz, tren, posibil chiar elicopter, dacă insişti. Poţi începe vizita cu un tur al celor mai frumoase staţii de metrou. Fiecare are o temă. Cele mai frumoase sunt cele unde stânca a fost lăsată la vedere. Staţiile sunt practic nişte peşteri dichisite, dar oamenii primitivi nu au ce căuta acolo. Metroul din Stockholm e singurul metrou din lume care nu miroase a metrou, ci mai degrabă a scorţişoară.

Metrou Stockholm

Dacă te plimbi prin oraş e posibil să asişti la o intervenţie a poliţiei. Nu intra în panică. Poliţiştii suedezi nu se joacă niciodată, sunt extrem de serioşi, nu zâmbesc, au mitraliere la ei şi când trec cu maşinile spre o intervenţie, toţi participanţii la trafic opresc, de frică.

Culinar, Suedia nu înseamnă doar kotbullar, adică chiftele, sau fripturi de ren. Una din mâncărurile tradiţionale sunt racii, care sunt consumaţi reci, iar din intestine se face un sos foarte apreciat de suedezii mai în vârstă. Poţi cumpăra de la magazine alimentare.



Booking.com

La capitolul street food, cea mai interesantă ofertă ar fi hotdogii suedezi, făcuţi după sufletul carnivorului: cârnatul are 30 cm, iar chifla 10 cm.

Dacă îţi place peştele, caută în magazin aripioare de somon afumat, o specialitate suedeză. Se mănâncă aşa cum sunt, fără pâine sau alte adaosuri, care i-ar cam strica adâncimea şi robusteţea gustului onctuos.

Cele mai bune mâncăruri le găseşti la prânz în restaurantele din piaţa închisă Saluhall, din Ostermalm. Gustă şi din brânzeturile suedeze. Chiar dacă Suedia pare o ţară rece, polară, vara e de fapt foarte cald, iarba e grasă, iar vacile suedeze sunt foarte capabile. Nu există sute de sortimente de brânză, cum are Franţa, dar o albastră de Gotland ţine piept unei albastre de Auvergne, dacă înţelegi ce vreau să spun.

Dacă vrei dulciuri, ai noroc, pentru că în Stockholm sunt sute de magazine cu ciocolată, unde intri şi îţi pui tu cât vrei, din care vrei, în pungi diferite, în funcţie de preţ. Se merge pe încredere.

carnati Suedia

În Suedia vei observa că pâinea e un fel de mâncare separat, nu un soi de obiect comestibil pe care îl ungi cu unt, sau îl mesteci împreună cu ciorba. Încearcă pâinicile semi-preparate, cu unt şi usturoi. Le pui la microunde (ştiu, o blasfemie, dar e ok) şi ies pufoase, numai bune de mâncat cu o supă fierbinte de peşte, cu mărar.

În Suedia se bea multă, extrem de multă cafea. Dar încearcă şi un ceai. Unul ciudat, picant, cu pin, iau ienupăr. Doar aşa poţi scăpa de frig. Poţi bea ceai la una din cafenelele din pe pietonală. E una în faţa magazinului de muzică. N-ai cum s-o ratezi, crede-mă pe cuvânt.

Dacă îţi place marea, poţi face o mini-croazieră de vreo 2 ore, spre arhipelag, cu un spărgător de gheaţă. Costă vreo 20 de Euro, sau echivalent în coroane suedeze. La bord ţi se vor da blănuri de ren ca să te încălzeşti, supă fierbinte de mazăre şi aquavit, vodca suedeză.

Nu te plictisesc cu descrierea oraşului. Ideea e că Stockholm e un oraş finalizat. Nu se mai construieşte nimic, totul e gata, toate problemele au fost remediate şi da, poţi fixa ceasul după programul autobuzelor. Dar, pentru că nimic nu e veşnic, prin oraş se plimbă echipe de meşteri, care mai schimbă câte un bec, pun un şurub la o băncuţă, înlocuiesc o stinghie ruptă la câte un gărduleţ, sau notează şi anunţă pe cineva că lipseşte o piatră din pavaj.

Profită cât poţi de una din particularităţile oraşului: e format din insule, între care circulă nave-autobuz. Biletul costă cât un bilet normal, dar călătoria e o mini-aventură. În plus, de pe vaporaşe faci cele mai bune fotografii.

Am lăsat ce era mai interesant la final: shoppingul. Da, februarie e luna ideală pentru reduceri şi în galeriile Stockholmului poţi sta zile întregi, fără să ieşi la suprafaţă, ca într-un orăşel subteran, dar încălzit şi foarte luminos, cu scări rulante şi locuri unde te poţi relaxa.

A, şi dacă ai remuşcări la finalul unei zile de explorări culinare, gândeşte-te că la -22 de grade corpul tău arde vreo 3000 de calorii pe zi ca să se încălzească. Aşa că nu te îmbrăca foarte gros.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

Ultimele postari ale lui TravelBoy (vezi toate)

bestvalue.eu

8 COMENTARII

  1. Ce fain ca acum avem si un TravelBoy! 🙂 Ah.. Suedia e tare faina, dar nu stiu daca as merge pe acolo iarna. 😉 Am avut 2 bune prietene care s-au aventurat iarna cu Erasmus acolo. Si mi-au povestit ca revenind acasa, au simtit ca e cald :))

    Singura mea problema pe acolo o sa fie probabil pestele. Eu fac parte din aceea categorie care nu prea e fan peste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.