Buon giorno, Veneţia

Venetia Regata Storica

În fiecare an, în prima duminică din septembrie, Veneţia îmbracă din nou straie de sărbătoare. Anul acesta, festa pentru Regata Storica este pe 4 septembrie şi se suprapune cu Mostra – Festivalul de Film din citedela italiană, care se încheie pe 10 septembrie.

Când mă gândesc la oraşul plutitor sau La Serenissima, aşa cum mai este cunoscută Veneţia, prima imagine care îmi vine în minte este, fireşte, cea a unui gondolier care fredonează o canzonetă pe unul dintre sutele de canale înguste şi întortocheate. Festa della Sensa serbează legătura oraşului cu marea însă Regata Storica e, aşa cum îi spune şi numele, un regal al celor mai pricepuţi barcagii din peninsulă.

Venezia in sarbatoare

Defilarea gondolelor e un soi de Jocuri Olimpice maritime veneţiene, prima paradă, la care a asistat şi Henri al III-lea, Regele Franţei, având loc în 1574; în timpul concursurilor, spectatorii strigă în cor către preferaţii lor „Forza! Forza!„.Jocurile Olimpice maritime venetiene

Secole de-a rândul o mulţime de veneţieni au fost ruinaţi la jocurile de noroc care se desfăşurau între cele două coloane din Piaţa San Marco şi Senat. Totul s-a sfârşit doar atunci când Republica Veneţia a hotărât ca execuţiile publice să aibă loc între cele două coloane din Piaţa San Marco.O plimbare cu gondola pe canale

Pe canalele Veneției doar 400 de gondolieri sunt astăzi autorizați să plimbe turiștii îndrăgostiți de oraș. Pe la 1700, nu mai puțin de 10 000 de gondole puteau fi văzute zilnic iar gondolierii erau organizați într-o castă aparte; secretele vâslitului în bărcile astea era transmis de către tată doar unuia dintre fiii săi. Din 1980 doar cei mai pricepuți barcagii pot lua permisul de gondolier, printr-un concurs la care se poate înscrie oricine. La examenul acesta trebuie să demonstrezi că știi să-i întâmpini politicos pe turiști și să-i ajuți să se instaleze confortabil. Abia în 2009 o femeie a obținut autorizația de a conduce o gondolă. O poți găsi în cartierul Dorsoduro.

gondole acostate pe canal grande

Toate gondolele din Veneția, mai puțin cele pentru paradă, sunt negre. Se spune că a fost aleasă această culoare pentru a comemora astfel ciuma neagră care a răvășit orașul în Evul Mediu. De fapt, negrul a fost impus printr-un decret dogal din 1562, din cauza bogaților venețieni care se întreceau în a-și decora cât mai bogat ambarcațiunile.

canal grande

Tot orașul este construit pe apă, pe milioane de trunchiuri de copaci, unele dintre ele aflându-se în solul lagunei de peste 1000 de ani. Apa este omniprezentă în oraș și tocmai ea a făcut ca Veneția să se indentifice cu gondola – simbolul orașului. Poate nu știai dar, privită pe hartă, Veneția are formă de pește.

gondolino Canal Grande Venezia

Pentru Regata Storica se utilizează doar gondolino. Tipul acesta de barcă a fost creat special pentru concurs, în 1825. Gondolino e mult mai mare și mai rapid decât gondola, având nu mai puțin de 10,5 m lungime.strazi venetia si magazine de suveniruri

Într-un city break classic, de 3 zile, îți propun să vizitezi pe îndelete fiecare colțișor al Veneției. E atât de ușor să te pierzi în acest labirint de 100 de insule legate între ele de peste 400 de poduri! Ține minte cele trei puncte, care reunesc cele mai importante locuri de văzut în cei 7 km2 pe care îi are Veneția: Cartierul Rialto, Cartierul Santo Stefano și Piața San Marco.

Podul Rialto

Podul Rialto e cel mai vechi din Veneția și leagă cartierele San Paolo și San Marco, traversând Canal Grande. Din secolul al XVI-lea, când a fost construit, apare în majoritatea picturilor care evocă orașul. Înainte de a fi construit așa cum îl știm astăzi, în 1172 mai multe bărci sunt legate unele de altele pentru a face legătura între cele două maluri ale canalului.

Venetia cumparaturi

De o parte și de alta a Podului Rialto găsești o mulțime de buticuri, restaurante și cafenele. Locul este și astăzi, ca acum 500 de ani, centrul comercial al Veneției. Încă se mai găsește aici cea mai mare piață de pește și legume din oraș.

Basilica San MarcoPiața San Marco e clar locul pentru care cei mai mulți turiști se urcă în avionul cu destinația Veneția. Cele mai frumoase monumente venețiene, care apar în toate fotografiile, se găsesc în jurul acestei piețe: Puntea Suspinelor, Palatul Dogilor, Basilica San Marco… Încearcă să fii în piață puțin înainte de miezul zilei: la orele prânzului bat toate clopotele basilicii San Marco; e un moment asurzitor dar pe care nu îl vei uita prea curând. Basilica e deschisă zilnic, între 9:45 și 17:00 și, în schimbul a 6,5€ ai acces în biserica-muzeu, la trezorerie și la Pala d’Oro – catapeteasma cea mai bogată din lume, cu peste 3000 de pietre preţioase şi icoane încrustate în aur.

Palatul Dogilor Din oră în oră, cele două personaje din bronz din vârful Turnului cu ceas bat gongul, indicând venețienilor ora exactă. Dacă ai mai fost la Palatul Dogilor ori dacă vrei să ai parte de ceva inedit, alege Itinerariul secret care te duce la sala de tortură, în închisorile palatului, pe sub faimoasa Punte a suspinelor și celula celui mai cunoscut prizonier: Giacomo Casanova. Un astfel de tur durează o oră și 15 minute, costă 18€ în plin sezon și se face doar cu ghid autorizat.

negroni cocktail cafe florian venetia piazza san marcoEh şi dacă tot eşti în Piaţa San Marco, savurează un cocktail italiano vero, NEGRONI, la café Florian, cea mai veche cafenea din Italia, deschisă încă din 1720.

Dacă vrei să ajungi în Veneția:

Vola.ro

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.