Turul României 4: Cetatea Alba Carolina – o stea norocoasă

S-a vorbit și s-a scris mult în ultimul timp despre Cetatea de la Alba Iulia și pe bună dreptate. În urmă cu vreo 10 ani, locul ăsta arăta jalnic, ca mai toate castelele și cetățile din România. Din fericire, după o decadă, câteva campanii în media, multe milioane de euro, fonduri europene și multă muncă, o parte dintre monumentele peste care se așternuseră praful și uitarea sunt mai strălucitoare ca nicicând și turiștii se calcă în picioare să le calce pragul. Cetatea de la Alba Iulia a avut și ea steaua ei norocoasă.

________________________________

În locul unde acum aproape 100 de ani mii de oameni umpleau Câmpul lui Horea ca să asiste la cel mai mare eveniment al țării – Marea Unire, azi poposesc câteva autocare pline cu turiști, mașinile se bulucesc pe poarta cetății și aleile pietruite se animă de la primele ore ale dimineții de curioși veniți de pretutindeni să vadă minunea. Se zvonește că lucrările de renovare și restaurare sunt pe sfârșite și că cetatea în formă de stea nu a căzut ci e mai strălucitoare ca niciodată.

Nu obișnuiesc să compar locurile pe care le văd, nu caut asemnări și deosebiri între Coasta de Azur și Costa Brava, de exemplu și nu găsesc că nu știu ce oraș din Italia seamănă izbitor cu unul din Belgia. De data asta fac o excepție. Cele mai frumoase castele-cetăți pe care le-am văzut până acum în Europa sunt Castelul Buda din Budapesta și Prazsky hrad din Praga, însă după câțiva pași prin Alba Carolina mi-am dat seama că cetatea noastră e din aceeași ligă.

cetatea alba carolina2

Ce să vezi la Alba Carolina

Ca să vizitezi pe îndelete cetatea de la Alba Iulia, ai nevoie de câteva ceasuri bune, dacă nu chiar de o zi întreagă și e de preferat să vii într-o zi caldă, fără ploaie, pentru că vei merge mult în aer liber.

Sala Marii Uniri, adică locul unde cele peste 1200 de delegații din toată țara au hotărât în 1918 unirea Transilvaniei cu România. Intrarea este liberă iar în fostul Cazino Militar e și o mică expoziție etnografică. Vizavi e Muzeul Unirii, pe care prea puțini se îngrămădesc să îl viziteze deși prețul biletului de intrare e derizoriu. Mai multe detalii despre muzeu, orarele de vizitare și prețul actualizat, pe site-ul oficial.

alba iulia catedrala incoronarii

Catedrala Ortodoxă sau a Încoronării, cum e cunoscută, pentru că aici au fost încoronați regii României – Ferdinand și Maria. Mie mi-au plăcut curtea interioară și liniștea ei, unul din puținele locuri unde gălăgia din Piața Cetății (cu care se învecinează) nu răzbește.

Catedrala Romano-Catolică e o construcție medievală, în stil gotic (cum se găsesc mai peste tot în Translivania), veche de mai bine de 1000 de ani. Din punctul meu de vedere, e cel mai important monument din cetate.

Sfatul TravelGirls: oprește-te câteva minute pe pajiștea din fața catedralei și trage-ți sufletul!

catedrala romano catolica alba iulia

Traseul celor 3 fortificații. Imediat ce intri pe Poarta Monetăriei, vezi un indicator către acest traseu, plătești 10 lei biletul de intrare și o iei la pas pe aleile îngrijite, în căutare din informații. Mi-ar fi plăcut ca odată cu biletul de intrare să primesc și un pliant în care să mi se explice câtuși de puțin ce e cu acest traseu și ce e cu aceste fortificații.

Păi, mai întâi aici a fost un castru roman – evident, acum 2000 de ani, cel despre care știam din școală că s-a numit Apullum. Pe ruinele acestui castru s-a ridicat cetatea medievală, iar mai târziu, pe la 1700, Cetatea Bastionară Carolina, cea mai mare cetate fortificată din Europa.

alba iulia 2

Locul de supliciu recreează, în mod simbolic, momentul execuției lui Horea, Cloșca și Crișan.

Mai sunt o mulțime de alte obiective care te vor ține cu gura găscată prin cetate, așa că nu-ți planifica altceva în ziua în care ajungi aici, altfel te vei vedea nevoită să amâni.

Unde stai și unde mănânci

Sunt câteva pensiuni în oraș dar e clar că datorită cetății cererea a cam depășit oferta. Hotelurile comuniste încep să-și revină din letargia ultimilor 25 de ani și greu să găsești o cameră liberă pe ultima sută de metri, așa că dacă vrei să rămâi peste noapte la Alba Iulia, fă-ți rezervare din timp.

Noi am stat la Hotel Transilvania, care e în renovare – în curând o să devină de 4**** a fost renovat și acum este de 4*. Alte opțiuni care mi-au atras atenția sunt Hotel Cetate (pentru că e chiar la poarta cetății), Hotel Medieval (în cetate) sau La Maison de Caroline.

DSC_4748

Dacă nu ai micul dejun la hotel (deși e de preferat), posibilitățile sunt… limitate. Pentru cină sau prânz Pub 13 (localizare) e perfect – arată foarte bine, e chiar în zidul cetății și e, de fapt, fosta Pulberărie și moara cetății. Unde mai pui că au o ciorbă de fasole în pâine delicioasă. Pentru brunchul de duminică am mers la Hotelul Medieval, care are o grădină tare frumoasă, chelnerii sunt îmbrăcați în costume de epocă, mâncarea este bună și prețurile mult mai mici decât m-am așteptat.

DSC_4769

Ce mi-a plăcut

La porțile cetății sunt mai mereu autocare care aduc turiști, cei mai mulți străini. Și majoritatea sunt încântați de ceea ce văd și pe bună dreptate. E clar că Alba Carolina e pregătită la cel mai înalt nivel să primească mii de curioși zilnic, să îi țină între zidurile sale cât mai mult timp, cu activități diverse și cu muzică bună (vedeți mai jos la ce mă refer).

O găselniță interesantă și care reușește să strângă în fiecare zi, la ora 12.00, o mulțime de persoane de toate vârstele e schimbarea gărzii. Sigur, momentul e apreciat foarte tare de copii dar și adulții îl gustă și la final se lasă cu aplauze.

Dacă n-ai fost încă la cetate, poate o să te convingă acest video.

cetatea alba carolina

Tabăra militară. Pe traseul celor 3 fortificații e recreată o tabără militară care, de fapt, e o cârciumă cu aer medieval, unde hangițe și jupâni îți aduc de-ale gurii și îți potolesc setea. Nu am testat ca să spun dacă mâncarea e bună au ba și ce prețuri sunt dar felul în care arată e interesant.

Și că tot am adus vorba de cârciumi, apreciez faptul că toate cafenelele, restaurantele și puburile din cetate păstrează cumva stilul medieval și că nu fac notă discordantă cu arhitectura din jur.

O hartă a cetății și informații despre fiecare obiectiv pe site-ul Primăriei Alba Iulia.

Dar cel mai mult îmi place că prin cetate mișună tot soiul de personaje care mai că te fac să crezi că ai nimerit într-o poveste cu prinți și cavaleri.

cetatea alba iulia

Ce nu mi-a plăcut

Sigur, cetatea e frumoasă, vizitatorii sunt fascinați de cum arată – numărul lor e de vreo 30 de ori mai mare decât în urmă cu câțiva ani dar nu e de ajuns.

De pildă, muzica bubuie toată ziua în Piața Cetății, la doi pași de Sala Unirii iar vizita la muzeu pare mai curând o ieșire într-un club. Hiturile de la radio nu fac casă bună cu cetatea, pe cuvânt de TravelGirl, mai ales dacă volumul muzicii te face să-ți iei câmpii și să pleci mai repede.

DSC_4805

Băncile și umbrelele branduite întocmai ca la serbările câmpenești n-ar trebui nici ele să-și găsească loc în inima cetății și nici mirosul de hamsii prăjite nu e din același film. Mi-ar plăcea ca în toată cetatea să fie o armonie între vechi și nou și comerțul cu tot soiul de chinezării să nu fie permis între zidurile de la Alba Carolina. Cred că se poate mai mult și mai bine.

În plus, locul unor concerte unde abia se strâng o sută de oameni (cum erau când am ajuns noi, sâmbătă seara), ar fi binevenite alt fel de evenimente. Festivalul Dilema Veche sună bine, de exemplu.

N-am înțeles nici de ce sunt atâtea mașini în cetate, în zona pietonală și de ce bariera de la una dintre porți era ridicată. Părerea mea e că doar pietonii ar trebui să aibă acces în cetate.

DSC_4808

***

© Fotografii by TravelGirls.ro cu Canon EOS 100D kit EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM de la F64.ro

și

Augustin Radu cu Nikon D80 + obiectiv 18-55 mm

***

Am convingerea că peste doar câțiva ani, Cetatea de la Alba Iulia are să fie unul dintre cele mai importante centre culturale din România și că turiștii nu or să mai vină aici doar pentru câteva ore sau pentru o zi. Și că festivalurile și evenimentele organizate aici vor fi face din cetatea în formă de stea un loc numai bun să revii an de an.

Ai fost la Cetatea Alba Carolina? Cum ți s-a părut?

___________________

Partenerul de drum în #TurulRomâniei4 este Dacia România. Complicii sunt Flo Adventure, Magazinul F64 și Aqua President

_____________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

10 COMENTARII

  1. Am fost de cateva ori, chiar inainte de marea restaurare. Este un loc in care merita sa petreci ore in sir, zile in sir si nu te plictisesti. Si asta mai ales daca-ti place istoria, iti place sa retraiesti vremuri de mult apuse, daca te poti transpune in epoca, daca poti lasa imaginatia sa te poarte prin Castel….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.