Cele mai interesante clădiri de muzee din lume

Design Museum Holon, Israel
Design Museum Holon, Israel

Probabil că toată lumea a auzit de redeschiderea Muzeului Antipa. Vestea că avem un muzeu care se poate înscrie pe drept în rândul celor mai interesante pe care le-am văzut nu face decât să mă bucure. Experiența culturală trebuie să fie și atractivă ca să aibă succes. Cel puțin asta cred eu după ce am văzut câteva muzee din  lume. Vechile săli de expoziție cu miros de mucegai nu vor rezista fără măcar o mică renovare și o promovare puternică.

Arhitectura muzeelor face parte din motivele pentru care le alegem. Așa s-au gândit și cei care au proiectat următoarele muzee din întreaga lume.

Muzeul de Design din Holon, Israel

Finalizat în 2010, Muzeul de Design din Holon are 4100 metri pătrați și pace parte din programul de transformare a orașului într-un centru cultural și educațional al Israelului. Investiția totală a fost de 17 milioane de dolari și a fost suportată de către primăria orașului.

Design Museum Holon, Israel

Muzeul Celtic din Glauberg, Germania

La nord de Stuttgart, în Glauberg există unul dintre cele mai importante situri arheologice celtice din Europa. Acolo s-au descoperit un vechi cimitir celtic cu obiecte de ritual foarte bine conservate, fapt ce a determinat construcția muzeului chiar în mijlocului câmpului, pentru cei interesați de arheologie și antropologie.

Celtic Museum, Germania

Muzeul Oceanului din Biarritz, Franța

Muzeul acesta e dedicat oceanului și este proiectat de către un arhitect pasionat de surfing, Steven Holl. Exteriorul muzeului imită are textură asemănătoare unei plaje cu nisip alb iar structura arată ca o un val numai bun de făcut surfing. Se poate face doar skating însă.

Cité de l’Océan et du Surf, Franta

Muzeul de Artă din Guangzhou Guangdong, China

Are 20 000 metri pătrați, 12 săli de expoziție în interior și o grădină de sculptură pentru obiectele de artă contemporană din întreaga China. Muzeul de Artă din Guangdong este cel mai mare din China și găzduiește expoziții și conferințe internaționale.

Guangdong Museum, China

Muzeul Mimesis din Paju, Coreea de Sud

Muzeul Mimesis a luat naștere în urma unei schițe ce reprezenta o pisică desenate de arhitectul Álvaro Siza. Pereții muzeului sunt albi și nu au ferestre, lumina intrând prin tavanul ondulat, asemenea unei pisici încolătacite.

Mimesis Museum, Coreea de Sud

Muzeul Național Honestino Guimarães din Brasília, Brazilia

Muzeul acesta face parte din Complexul Cultural João Herculino și este ultimul proiect conceput de către arhitectul Oscar Niemeyer pentru Esplanada dos Ministérios de Brasilia. Muzeul cuprinde și Biblioteca Națională Moura Brizola care are peste 500 000 volume de cărți și este cea mai modernă din Brazilia.

Muzeul National al Braziliei, Rio de Janeiro

Muzeul de Artă Nanjing Sifang din Nanjing, China

Dacă îl vezi din depărtare, ai zice că este o casă de vacanță. De fapt, Muzeul Nanjing Sifang este destul de greu accesibil, fiind așezat într-o zonă izolată, pe un deal. Clădirea în sine este un obiectiv turistic pentru că are o priveliște completă asupra orașului, bonus pe lângă expozițiile de artă de pe tot parcursul anului.

Nanjing Sifang Art Museum, China

Muzeul de Ciocolată Nestlé din Mexico City, SUA

Dacă până în 2007, toată lumea voia să viziteze fabrica de ciocolată Nestle pentru produsele sale, lucrurile s-au schimbat după ce arhitectul Michel Rojkind și întreaga sa echipă au pus pe picioare un adevărat muzeu. Fără să fie specialiști în Origami, arhitecții au proiectat o clădire ce te duce cu gândul la un container de tablă modelată după tehnici japoneze.

Nestlé Chocolate Museum, Mexico City

Muzeul Noul Acropole din Atena, Grecia

Fondat în 2003, muzeul acesta este construit peste un sit arheologic care se poate vedea prin podeaua de sticlă. Povestea sa este una controversată pentru că design-ul său futurist este opus exponatelor pe care le găzduiește, vechi încă din era bronzului.

New Acropolis Museum, Atena, Grecia

Muzeul Salvador Dali din St. Petersburg, Florida

Muzeul Salvador Dali din Florida găzduiește cea mai mare colecție a artistului din afara Europei (cea mai mare din Europa este cel din Figueres, Spania) și se află în Campusul Universității Florida de Sud. Clădirea a fost proiectată de către firma de arhitecți HOK și a fost deschisă pe 1.11.2011 la ora 11:11.

Muzeul Salvador Dali din St. Petersburg, Florida

Muzeul Național din Doha, Qatar

Muzeul a fost deschis în 1975 într-un palat renovat, construit inițial de Sheikh Abdullah bin Jassim Al-Thani la începutul secolului 20. A fost reședința familiei sale și sediul guvernului timp de 25 de ani. În 1980, clădirea aceasta a câștigat premiul Agha Khan pentru restaurare și reabilitare a arhitecturii islamice. În prezent, muzeul este închis dar va fi relansat în decembrie 2014.

Muzeul National din Qatar

Muzeul Yusuhara Wooden Bridge din Kochi Prefecture, Japonia

Muzeul arată ca și cum ar pluti în aer, fiind așezat pe un singur stâlp de susținere. Făcut din lemn și finalizat de către Kengo Kuma & Associates, clădirea-pod se camuflează foarte bine în mijlocul naturii. Dacă vreți să-l vizitați, puteți s-o faceți și din fața calculatorului: click aici.

Muzeul Yusuhara Wooden Bridge

Muzeul de artă ARoS din Aarhus, Danemarca

Muzeul acesta este unul dintre cele mai mari din nordul Europei, având 10 etaje și vreo 17 000 metri pătrați. S-a deschis în 2004, în prezența Majestății sale Regina Margrethe II după ce proiectul clădirii a câștigat un premiu pentru design în 1997. Anul acesta, a fost adăugată și partea cea mai atractivă, pe acoperiș, care oferă o panoramă colorată asupra orașului.

ARoS Aarhus Kunstmuseum

Muzeul Soumaya din Mexico City, Mexic

Muzeul Soumaya este proprietatea Fundației Carlos Slim și poate fi vizitat fără nicio taxă. Găzduiește obiecte celebre de artă, relicve religioase, documente istorice și o colecție de monede ce aparțin lui Carlos Slim (cel mai bogat om din lume) și regretatei sale soției Soumaya. Muzeul a fost fondat în 1944 dar noua locație, cea argintie, a fost deschisă anul acesta. Este proiectată de către arhitectul mexican Fernando Romero (ginerele lui Slim) și are ca inspirație o sculptură de-ale lui Rodin.

Muzeul Soumaya

Muzeul National Zayed din Abu Dhabi

Pentru construcția clădirii muzeului acesta, douăsprezece firme de arhitectură de top s-au luptat într-o competiție internațională. Scopul? O clădire unică și dramatică pe insula Saadiyat, în onoarea Șeicului Zayed. Pasiunea Șeicului pentru șoimi a fost criteriul decisiv în alegerea câștigătorilor: Foster + Partners. Cea mai înaltă „pană” de oțel are 125 metri și va găzdui dovezi ale istoriei și culturii Emiratelor Arabe Unite.

Muzeul National Zayed din Abu Dhabi

Narcisa
bestvalue.eu

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.