Cea mai buna bragă din Romania, la noi în cartier

Cine n-a băut niciodată bragă, nu știe ce pierde. Cine a băut o dată, nu uită niciodată.” Asta le spune nea Ismail celor care intră pe poarta făbricuței sale și se întreabă dacă braga lui are gustul copilăriei. Pe măsuța de sub bolta de viță de vie e mereu o sticlă mare cu bragă rece și câteva pahare, pentru cine are sete și poftă de povești. Degustarea nu costă, însă după prima înghițitură zdravănă de licoare dulce-aurie, toți cumpără cel puțin o sticlă de bragă. Bragă bună, așa cum îi spune și numele.

***

braga buna Galati TravelGirls (6)

Ultima dată când îmi amintesc să fi băut un pahar de bragă rece și bună nu cred că aveam mai mult de 8 ani, pentru că mai apoi dozatoarele TEC au împânzit străzile și piețele din Galați și braga nu a mai avut nicio șansă. În ultimii ani am mai gustat pe ici pe colo bragă – în București, Slatina, chiar și în Bulgaria) însă niciuna nu avea gustul copilăriei.

L-am găsit însă la Galați, în cartierul în care am copilărit, la doi pași de blocul meu. De câteva luni, în locul unui fost depozit de materiale de construcții, doi oameni pasionați (soț și soție) fac bragă și socată și o trimit prin curier oricui dorește. Pe poarta făbricuței de pe strada Nicolae Mantu 65, lângă LIDL din Micro 13B, intră zilnic câteva zeci de oameni care își umplu sticlele cu bragă, așa cum făceau pe vremuri cu sifoanele.

braga buna Galati TravelGirls (8)

Braga nu e doar pentru nostalgici, așa cum credeam. Nea Ismail ne povestește că băutura lui se vinde bine și la terasele cochete din București – Acuarela și Plastilina dar și la Băcănia Veche. Rețeta o are de la străbunicul lui, care era bragagiu de seamă prin părțile astea așa că nu folosește decât ingrediente naturale. Nu e loc de chimicale iar clienții simt asta și revin cu drag de fiecare dată, și aduc cu ei și alți mușterii.

Și ca să convingă și mai multă lume că braga bună e bună de tot, weekendul ăsta vă așteaptă la o degustare la mine-n cartier (până la ora 14.00) și în București, în Parcul Național Lia Manoliu. Eu zic să nu mă credeți pe cuvânt, mergeți și beți o bragă rece și apoi să-mi spuneți dacă am avut dreptate. Mai multe detalii despre evenimente găsiți pe pagina lor de Facebook.

Atât vă spun: eu am plecat de la fabrică cu 6 litri de bragă, numai bună de băut în serile vară și de făcut cadou prietenilor apropiați. Un pahar de bragă costă 1,5 lei și un litru 4 lei. Ieftin ca braga!

 

__________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

7 COMENTARII

 1. Asa o pofta de braga mi s-a facut :). Doar la Galati am baut braga si vara cand merg acasa nu ratez niciodata bautura asta care imi aminteste de copilarie (se mai gasesc prin oras dozatoare de unde o poti cumpara, insa doar in sezonul cald). Merci pentru pont! 🙂

 2. E tare bună, într-adevăr iar cel mai mult îmi place că îmi amintește de copilărie, la fel ca și ție. Partea bună e că și copiii de acum vor avea amintir cu braga, am văzut foarte mulți care vin cu părinții la făbricuță să cumpere. 🙂

 3. Nu e adevarat! Cea mai buna braga e aici, la noi in Drobeta Tr. Severin. 😉

  Asa zic eu, (inca n-am baut de la tine din cartier) fiindca am ceva „experienta” ca bautor (peste 10 ani din acelasi loc) atat eu cat si toti prietenii care ma cunosc.

  Acum, fie asta, fie cea de care zici tu, braga e si un bun energizant (cu multe alte calitati) pe care o luam cu noi aproape in fiecare tura de munte.

  Dar atentie de unde beti/luati braga ca cele mai multe nu sunt ca acestea. Pot zice ca Socareva (asa ii zice) e singurul din zona care pastreaza autenticitatea procesului de fabricatie (cu ingredient secret adus personal de la turci).

  Acum cred ca mai stiu unul… 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.