Ce gust are Munchen

Nu se poate să ajungi în Bavaria fără să guști cârnații albi și fără să încerci berea Augustiner cu covrigi sărați. De fapt, o dată ce ai ajuns în Bavaria, ideea de degustare și încercare își pierde sensul și totul se transformă într-un ospăț după care tot ce-ți mai poți dori este un pui de somn la prânz. Lasă deci toate acestea mai spre sfârșitul zilei, după ce te-ai plimbat deja prin Munchen, ca să poți pleca apoi agale spre locul de cazare. Deși știam despre ce poți face în Munchen într-un city break, în cele câteva ore pe care le-am avut la dispoziție în februarie am vrut să încerc cele mai faimoase chestiuni: cârnați, covrigi și bere!

bere augustiner covrigi munchen

Aromat

Recunosc, la prima vedere, cârnații albi fierți nu sunt foarte atrăgători. Primul gând care îți vine în minte atunci când îi vezi este lebărul și dacă tipul ăsta de cârnați nu e pe gustul tău, s-ar putea să refuzi weisswurst-ul din Munchen. Sfatul meu este să nu faci asta. Încearcă-i pentru că au un gust foarte bun și, deși sunt plini de carne, ei nu sunt o mâncare foarte grea.

carnati munchen oala

Weisswurst-ul este un cârnat alb făcut din carne de vițel și porc cu multe mirodenii, fructe și legume precum pătrunjel, lămâie, nucșoară, ceapă, ghimbir și cardamom. Toate aceste adaosuri fac acest fel de mâncare tradițional bavarez să fie foarte aromat și bun la gust și nici nu-ți dai seama când termini de devorat două bucăți. Se fierbe și se servește la masă într-un bol acoperit de ceramică chiar în apa în care a fiert. Nu te grăbi să-l mănânci imediat pentru că de cele mai multe ori este foarte fierbinte.

Cât costă: o porție de doi cârnați serviți cu sos de muștar costă 4,20 Euro la celebra berărie Augustiner din centrul Munchenului.

Dulce-acrișor

Sosul care vine la pachet cu weisswurst-ul este incredibil de gustos. Atât de gustos încât eu m-am grăbit să mănânc mare parte din el cu covrigi. Minunata garnitură e un fel de muștar dulce făcut în casă cu un strop de oțet, miere, cuișoare, nucșoară, tarhon și ceva secrete bavareze. În același timp, sosul este și picant așa că asigură-te că ai comandat o bere nemțească înainte să te apuci de mâncat.

carnati munchen

Cât costă: nimic, sosul vine la pachet cu cârnații.

Amărui

Există o lege nescrisă ce spune că nu ai voie să calci în Germania fără să bei bere nemțească, iar eu sunt de părere că nesupunerea ar trebui pedepsită. De îndată ce ajungi în Bavaria, trebuie să încerci berile locului. Chiar în centrul Munchenului se află berăria Augustiner, probabil cel mai bun loc în care să încerci celebra bere Augustiner. Ai de ales din mai multe sortimente, culori și tipuri de filtrare și dacă nu cumva mergi la hotel după masă, probabil că ar trebui să te oprești după două pahare. Cea mai populară și favorita mea este Weissbier (bere albă).

bere augustiner munchen

Cât costă: 2-4 Euro / pahar de 400 ml.

Sărat

Pe stradă și în majoritatea barurilor și restaurantelor din Bavaria vei găsi covrigi (pretzels) pe masă. Sunt puțin mai mari decât cei pe care-i știi de acasă dar infinit mai buni la gust și mult mai sărați. De fapt, ei sunt acoperiți cu sare grunjoasă și merg perfect cu berea. De asemenea, ei merg mână în mână cu weisswurst-ul și cei mai mulți bavarezi îi mănâncă numai în combinația asta.

covrigi munchen

Cât costă: nimic, covrigii vin la pachet cu meniul și tacâmurile.

Picant

Fiind la graniță cu Austria și Cehia, Bavaria are și ceva din bucătăria vecinilor: gulașul. Dintre toate încercate până acum în Kaprun, în Budapesta ori Praga, aici am încercat cel mai picant gulaș. Bavarezii mănâncă gulaș ca și supă aperitiv dar poate ține loc și de fel principal dacă alegi varianta large.

Cât costă: 5,20 Euro

gulash munchen

Tu ce-ai mai mâncat în Munchen? Ce ți-a plăcut mai mult?

____________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne peFacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

6 COMENTARII

  1. Pana acum am fost in 3 minivacante la Munchen asa ca tot ce zic aici e adunat din cele 3 experiente:
    Am fost la alta berarie celebra, Hofbrauhaus, si la una Augustiner de langa Dom, dar am vazut macar inca o alta marca de bere tot asa (Lowen… n-am retinut restul), cu vechime. De mentionat ca halba mare are un litru in Bavaria :).
    Am incercat:
    Covrigii sarati care merg bine cu bere.
    Un fel de ciolan de porc (pork knuckle), cu galusti din paine/cartofi, ceva varza si un sos. Nu stiu cum e facut, dar carnea e frageda, iar soricul crocant. O minune. Am incercat felul asta de fiecare data.
    Un platou cu vreo 4 tipuri de carnati, exista unii albi micuti cam ca niste degetele, aia mi-au placut cel mai mult. Frankfurterwurst e 100% cremvustiul de la noi…dezamagire totala.
    Si alta data am comandat un platou pt doua persoane, aceleasi galusti si varza calita (are alt gust decat la noi, mai lesinata) la garnitura, dar un mix de carnita de rata, ciolan si sunculita de porc crocanta. Mergea unsa cu berea…mmmmmm.

    De abia astept urmatoarea vizita.

Lasă un răspuns la Călătorim pentru că… | TravelGirls.ro Renunțați la răspuns

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.