Nu se poate să ajungi în Bavaria fără să guști cârnații albi și fără să încerci berea Augustiner cu covrigi sărați. De fapt, o dată ce ai ajuns în Bavaria, ideea de degustare și încercare își pierde sensul și totul se transformă într-un ospăț după care tot ce-ți mai poți dori este un pui de somn la prânz. Lasă deci toate acestea mai spre sfârșitul zilei, după ce te-ai plimbat deja prin Munchen, ca să poți pleca apoi agale spre locul de cazare. Deși știam despre ce poți face în Munchen într-un city break, în cele câteva ore pe care le-am avut la dispoziție în februarie am vrut să încerc cele mai faimoase chestiuni: cârnați, covrigi și bere!
Aromat
Recunosc, la prima vedere, cârnații albi fierți nu sunt foarte atrăgători. Primul gând care îți vine în minte atunci când îi vezi este lebărul și dacă tipul ăsta de cârnați nu e pe gustul tău, s-ar putea să refuzi weisswurst-ul din Munchen. Sfatul meu este să nu faci asta. Încearcă-i pentru că au un gust foarte bun și, deși sunt plini de carne, ei nu sunt o mâncare foarte grea.
Weisswurst-ul este un cârnat alb făcut din carne de vițel și porc cu multe mirodenii, fructe și legume precum pătrunjel, lămâie, nucșoară, ceapă, ghimbir și cardamom. Toate aceste adaosuri fac acest fel de mâncare tradițional bavarez să fie foarte aromat și bun la gust și nici nu-ți dai seama când termini de devorat două bucăți. Se fierbe și se servește la masă într-un bol acoperit de ceramică chiar în apa în care a fiert. Nu te grăbi să-l mănânci imediat pentru că de cele mai multe ori este foarte fierbinte.
Cât costă: o porție de doi cârnați serviți cu sos de muștar costă 4,20 Euro la celebra berărie Augustiner din centrul Munchenului.
Dulce-acrișor
Sosul care vine la pachet cu weisswurst-ul este incredibil de gustos. Atât de gustos încât eu m-am grăbit să mănânc mare parte din el cu covrigi. Minunata garnitură e un fel de muștar dulce făcut în casă cu un strop de oțet, miere, cuișoare, nucșoară, tarhon și ceva secrete bavareze. În același timp, sosul este și picant așa că asigură-te că ai comandat o bere nemțească înainte să te apuci de mâncat.
Cât costă: nimic, sosul vine la pachet cu cârnații.
Amărui
Există o lege nescrisă ce spune că nu ai voie să calci în Germania fără să bei bere nemțească, iar eu sunt de părere că nesupunerea ar trebui pedepsită. De îndată ce ajungi în Bavaria, trebuie să încerci berile locului. Chiar în centrul Munchenului se află berăria Augustiner, probabil cel mai bun loc în care să încerci celebra bere Augustiner. Ai de ales din mai multe sortimente, culori și tipuri de filtrare și dacă nu cumva mergi la hotel după masă, probabil că ar trebui să te oprești după două pahare. Cea mai populară și favorita mea este Weissbier (bere albă).
Cât costă: 2-4 Euro / pahar de 400 ml.
Sărat
Pe stradă și în majoritatea barurilor și restaurantelor din Bavaria vei găsi covrigi (pretzels) pe masă. Sunt puțin mai mari decât cei pe care-i știi de acasă dar infinit mai buni la gust și mult mai sărați. De fapt, ei sunt acoperiți cu sare grunjoasă și merg perfect cu berea. De asemenea, ei merg mână în mână cu weisswurst-ul și cei mai mulți bavarezi îi mănâncă numai în combinația asta.
Cât costă: nimic, covrigii vin la pachet cu meniul și tacâmurile.
Picant
Fiind la graniță cu Austria și Cehia, Bavaria are și ceva din bucătăria vecinilor: gulașul. Dintre toate încercate până acum în Kaprun, în Budapesta ori Praga, aici am încercat cel mai picant gulaș. Bavarezii mănâncă gulaș ca și supă aperitiv dar poate ține loc și de fel principal dacă alegi varianta large.
Cât costă: 5,20 Euro
Tu ce-ai mai mâncat în Munchen? Ce ți-a plăcut mai mult?
____________________________________________
Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne peFacebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
Ultimele postari ale lui Narcisa (vezi toate)
- Secretul nostru pentru vacanțe cu adevărat relaxante - 18 iulie 2019
- Cu bebel și cățel în Deltă: review Green Village Resort Sfântu Gheorghe - 1 noiembrie 2018
- Cât de mult ne ajută telefonul în vacanță în străinătate - 19 iunie 2018
Pana acum am fost in 3 minivacante la Munchen asa ca tot ce zic aici e adunat din cele 3 experiente:
Am fost la alta berarie celebra, Hofbrauhaus, si la una Augustiner de langa Dom, dar am vazut macar inca o alta marca de bere tot asa (Lowen… n-am retinut restul), cu vechime. De mentionat ca halba mare are un litru in Bavaria :).
Am incercat:
Covrigii sarati care merg bine cu bere.
Un fel de ciolan de porc (pork knuckle), cu galusti din paine/cartofi, ceva varza si un sos. Nu stiu cum e facut, dar carnea e frageda, iar soricul crocant. O minune. Am incercat felul asta de fiecare data.
Un platou cu vreo 4 tipuri de carnati, exista unii albi micuti cam ca niste degetele, aia mi-au placut cel mai mult. Frankfurterwurst e 100% cremvustiul de la noi…dezamagire totala.
Si alta data am comandat un platou pt doua persoane, aceleasi galusti si varza calita (are alt gust decat la noi, mai lesinata) la garnitura, dar un mix de carnita de rata, ciolan si sunculita de porc crocanta. Mergea unsa cu berea…mmmmmm.
De abia astept urmatoarea vizita.
[…] Ce gust are Munchen […]
Le-am incercat pe toate cele de mai sus si nu pot sa afirm ca ma dau in vant decat dupa Augustiner, varza pregatita dupa reteta lor si salata de cartofi 🙂
[…] eu zburat cu Tarom la Munchen și apoi am luat trenul spre Salzburg ca să vizitez orașul și apoi alt tren până în Zell am […]
[…] de exemplu, care anul ăsta sărbătoreşte 20 de ani. Am fost cu ei în Kaprun, Salzburg și Munchen şi m-am bucurat mult că am reuşit să învăţ să schiez. Nu degeaba e una dintre cele mai mare […]
Din cate stiu eu, Weisswurst-ul se mananca fara piele.