Unde schiem în România și cât costă?

Pe lista de rezoluții din Noul An mi-am notat cu litere de-o șchioapă să învăț să schiez și după ce am luat primele ore mi-a plăcut atât de mult încât am început să caut cele mai bune pârtii pentru începători, m-am documentat și care sunt cele mai ieftine, cele mai frumoase, cele mai puțin aglomerate, cele mai cele. N-avem noi domenii schiabile întinse ca-n Austria sau ca în Franța, dar nici rău n-o ducem dacă stai să te gândești că avem peste 140 de pârtii omologate.  

Update 2016:

Urmărește ultimele știri legat de starea pârtiilor și deschiderea sezonului de schi în România aici.

Cele mai multe pârtii la un loc: Valea Prahovei

Fără să mai aibă nevoie de vreo prezentare, pârtiile de pe Valea Prahovei pot fi ideale pentru un weekend la schi cu familia, mai ales că sunt aproape de București dar și de alte orașe mari. Dezavantajul este că tocmai din cauza aceasta sunt și foarte aglomerate iar prețurile pentru skipass și închirierea echipamentului este destul de mare.  Partea bună e că sunt foarte multe școli de schi și instructori autorizați, așa că dacă ești începătoare sigur găsești un monitor disponibil, oricând ai suna.

Sinaia. Are cel mai întins domeniu schiabil din România, cu nu mai puțin de 17 pârtii – cu toate gradele de dificultate. Din punctul meu de vedere nu e cel mai bun loc să înveți să schiezi (în weekend și în vacanțele școlare trebuie să te strecori printre zecile, dacă nu sutele de învățăcei și instructori) și ca să ajungi să schiezi pe Valea Dorului sau de la 2000 trebuie să plătești suplimentar pentru că instalațiile nu sunt administrate de aceeași firmă. Detalii și prețuri aici (se păstrează prețurile pentru ski pass-uri din sezonul 2014-2015).

Vezi aici oferta completă de cazare pe Valea Prahovei.

Azuga. Pârtia Sorica este singura omologată de Federația Internațională de ski, are nocturnă și tunuri de zăpadă, telegondolă, teleschi și mini-teleschi. Sunt 7 pârtii de ski în Azuga, cu o lungime totală de 7 kilometri, cu grade de dificultate de la foarte ușor (Baby Cazacu – pentru cei care învață să schieze) până la mediu. Vezi aici harta pârtiilor de schi din Azuga!
Booking.com

Bușteni și Predeal. Dacă nu vrei să faci slalom printre schiori de ocazie care se cred Zmeii-Zmeilor, cel mai bine e să mergi în timpul săptămânii, când pârtiile de aici sunt libere. În weekend e nebunie și pierzi timp prețios la coadă ca să cumperi ski-pass și apoi ca să urci cu teleski-ul sau cu telescaunul.

Predeal (2)

Cât costă skipass-ul pe Valea Prahovei?

* O călătorie dus sau întors cu telegondola la Azuga costă 20 de lei și 35 de lei dus-întors. Skipass-ul pentru 4 ore este 100 de lei și pentru toată ziua 140 de lei. Pentru prețuri actualizate și comandă online, intră aici.

* O urcare/o coborâre pe Kalinderu costă 20 de lei iar un skipass în sezon este 145 de lei pentru o zi și 105 lei pentru o jumătate de zi. Mai multe detalii aici.

Predeal (4)

Cele mai lungi pârtii de schi: Drumul Roșu, Dealul Negru și Drumul de vară

În Poiana Brașov e cea mai lungă pârtie de schi de la noi din țară – Drumul Roșu, care are puțin peste 5 kilometri (5,6 km) și este pentru începători (pârtie albastră). Accesul la pârtie se face folosind „Telecabina mare” sau „Telecabina mică” – se pleacă pe pârtia Kanzel și se intră pe Drumul Roșu în zona stației de telegondolă sau „Telegondola” – cu acces direct pe pârtie.

În top urmează Dealul Negru din Vatra Dornei, care are 3 kilometri și Drumul de vară din Sinaia (2900 de metri lungime).

Cât costă skipass-ul?

În Poiana Brașov tarifele pornesc de la 95 de lei pentru un skipass de 4 ore, 140 de lei pentru o zi și ajung până la 1000 de lei pentru 10 zile în tot sezonul (consecutive sau nu). O urcare sau o coborâre cu telecabinele Capra Neagră și Kanzel costă 20 de lei și 35 de lei dus-întors. Mai multe detalii și prețuri actualizate aici.

Pentru Dealul Negru o urcare cu telescaunul costă 10 lei, dar mai sunt și alte pârtii în Vatra Dornei. Pe pârtia Parc, de exemplu, un schi-pass cu 25 de urcări costă 100 de lei. Mai multe detalii aici.

Predeal (3)

Cele mai frumoase pârtii de schi – Transalpina Ski Resort și Valea Soarelui

Abia am pus schiurile în picioare pentru prima dată, dar asta nu mă împiedică să dau verdicte: cele mai frumoase pârtii de schi din România sunt Valea Soarelui din Sinaia (pentru începători) și Vidra-Transalpina. Din păcate domeniu schiabil de la Vidra nu este prea accesibil, nu există locuri de cazare în apropiere și nu mi se pare prea distractiv să trebuiasă să bați zeci de kilometri pe un drum montan în miez de iarnă, ca să dai câteva ture pe pârtie.

Pentru a ajunge la Transalpina Ski Resort ai două variante: dinspre Petroşani, prin Obârşia Lotrului (35 km), sau dinspre Valea Oltului, prin Brezoi (65 km) şi Voineasa. Priveliștea pe care o ai spre Lacul Vidra în timp ce aluneci pe schiuri merită însă orice efort.

Valea Soarelui din Sinaia e una dintre pârtiile noi de pe Valea Prahovei iar accesul ușor o face să câștige puncte bonus în top. În plus, ne place mult rebrandingul domeniului schiabil și al transoportului public din stațiune și felul în care suntem ținuți la curent pe pagina de Facebook cu ce se întâmplă pe pârtii.

Cele mai bune pârtii pentru începători

Aproape fiecare stațiune unde poți să schiezi are și o porțiune numită simpatic baby-ski. Nu te lăsa păcălită de nume, pe pârtia de începători oricine de la 3 la 99 de ani poate lua lecții de schi. Dacă vrei să înveți să schiezi corect, pregătește un buget pentru asta, prețul pentru o oră de schi cu instructor pornesc de la 50 de lei (la Vatra Dornei sau la Băile Tușnad) și ajung și la 130 de lei (pe Valea Prahovei).

După ce iei câteva ore, cel mai bine e să exersezi pe o pârtie ușoară și, foarte important, care nu e aglomerată. În centrul țării sunt o mulțime de locuri cu pârtii excelente pentru începători, eu o recomand pe cea din Tușnad, de unde tocmai m-am întors.

Azuga (1)

Unde schiezi cel mai ieftin în România?

Schiatul e un sport care poate să-ți mănânce mulți bani, mai ales dacă vrei să fii cel puțin două weekenduri pe lună pe pârtie. Dacă nu mai punem la socoteală închirierea echipamentului (să zicem că ți-ai cumpărat schiuri, bețe, clăpari, cască și ochelari), doar schi-pass-ul pentru 2-3 zile costă câteva sute de lei de persoană. Sunt însă locuri în România unde o urcare cu teleschiul costă doar 1 leu.

În județul Harghita sunt cele mai ieftine pârtii de schi din România. La Tușnad, un schi-pass cu 50 de urcări costă 60 de lei (1,2 lei/urcare) iar la Toplița o urcare costă 2 lei și cu 45 de lei poți schia nelimitat, toată ziua.

Cu bani puțini poți schia și la Borsec (2,5/ urcare sau 40 de lei toată ziua – detalii aici), Cavnic (85 de lei pentru 30 de urcări – detalii aici) sau Păltiniș (37 de lei/zi dacă iei abonament pentru 5 zile, pe Arena Platoș).

partie baile tusnad

Oferte complete – cazare, masă și schi-pass/instructor schi

Sunt câteva locuri în țară unde hotelierii și admnistratorii pârtiilor au înțeles că dacă vor crea împreună oferte atractive pentru turiști, vor avea numai de câștigat.

În Maramureș, la Șuior, un pachet de 5 zile cu demipensiune și schi-pass nelimitat costă 799 de lei (detalii aici) iar la Păltiniș (Arena Platoș) 5 nopți de cazare cu mic dejun inclus, schi-pass pentru fiecare zi și instructor de schi sau snowboard (4 ore/zi/5 zile) costă de la 139 de euro de lei de persoană (detalii aici).

Mai multe oferte găsești aici.

Arena Platos Sibiu (2)

Cât te costă să închiriezi echipamentul de schi?

Închirierea echipamentului de schi (clăpari, schiuri și bețe) costă de la 35 de lei/zi iar cel pentru placă (boots și placă) de la 40 de lei/zi. Eu îți recomand totuși să îți cumperi echipamentul, la finalul sezonului sunt reduceri mari în magazine și te încurajez să fii cu ochii și pe anunțurile cu echipamentu second-hand, dacă ai noroc și ești vigilentă, cu 500-600 de lei găsești clăpari și schiuri bune.

Vezi aici oferta la îmbrăcăminte și echipament de schi.

Predeal (3)

Verifică starea partiilor

E foarte important să afli dacă se schiază în condiții bune, mai ales la începutul și la sfârșitul sezonului, așa că nu pleca la schi înainte să verifici starea pârtiilor. O poți face aici.

Școli de schi și instructori autorizați

Eu am luat primele lecții de schi în Sinaia, unde sunt nu mai puțin de 8 școli, cu aproape 100 de instructori autorizați dar în weekend și în vacanțele școlare trebuie să te programezi din timp. Găsești aici o listă cu câteva școli și instructori de schi în țară.

Cel.ro

140 de pârtii – hărți, informații și tarife

Nu e nevoie să pleci la schi în Austria, avem în țară aproape 140 de pârtii, de unele probabil că nu ai auzit niciodată (nici eu nu știam de un sfert dintre ele înainte să scriu articolul) și, cel mai important, pe cele mai multe dintre ele poți să schiezi o zi întreagă cu banii pe care i-ai da pe o cafea într-o benzinărie din Franța, Austria sau Bulgaria. Pentru hărți cu aproape fiecare pârtie, informații actualizate și prețuri pentru schi-pass-uri, recomandăm I-Tour Schi, un proiect de mare ajutor oricărui schior.

Arena Platos Sibiu (6)

Serbările Zăpezii – evenimente pentru mici și mari pe pârtie

Toată luna februarie dar și primele weekenduri din martie, în majoritatea stațiunilor de schi din România se organizează tot felul de concursuri, spectacole, coborâri pe pârtie cu torțe, artificii și alte nebunii, toate denumite generic Serbările Zăpezii. Pe unele pârtii însă, fiecare weekend e prilej de o nouă sărbătoare.

La Răchițele, în Cluj, lângă Cascada Vălul Miresei, evenimentul se numește Festivalul Pereților de Gheață – mai multe detalii aici iar pe 14 februarie, la Straja e Festivalul Oamenilor de Zăpadă. În martie, pe Arena Platoș (Sibiu), sunt două evenimente simpatice, de sfârșit de sezon: Bikini Race și Slide & Freeze.

Vezi aici oferta la îmbrăcăminte și echipament de schi.

6 decembrie 2015: Moș Nicolae la Arena Platoș, Păltiniș. Dupa ce a lasat cadourile sau joardele in clapari si bocanci, Mos Nicolae vine pe partia Arena Platos pentru a schia alaturi de voi. Mai mult, aduce 50% reducere la skipass pentru toti cu numele de Nicolae si Nicoleta prezenti pe partie.

20 decembrie 2015WORLD SNOWBOARD DAY, Arena Platoș, Păltiniș. A 6-a ediție a evenimentului World Snowboard Day va fi sărbătorită la Arena Platoș Păltiniș prin concursuri de snowboard freestyle-jibbing atât pentru copii cu vârste de până la 14 ani, juniori  cu vârste de până la 18 ani cât și de adulți. Pentru această sărbătoare sunt amenajate: un set-up compus din straight-box, down-rail și kink-box, cu diferite grade de dificultate.

2 ianuarie 2016: Concurs de săniuțe, Arena Platoș, PăltinișÎnscrieri online: concurs@arenaplatos.ro. Traseu concurs: pârtia de săniuțe cu viraje, linii drepte și valuri. Detalii aici.

10 ianuarie 2016: Family Race, Arena Platoș, Păltiniș.  Concursul se adresează exclusiv familiilor, iar pentru participarea la concurs, fiecare familie trebuie să fie reprezentată de minim 3 membri: 2 adulți și 1 copil sau 2 copii și 1 adult. Înscrieri: în ziua concursului, la Apres Ski, începând cu ora 09:00 sau în avans, pe e-mail la adresa concurs@arenaplatos.ro

13-15  februarie 2016. Serbările Zăpezii Vatra Dornei

20-22 februarie. Serbările Zăpezii Vatra Dornei, Arieșeni, Băișoara (Cluj)

Arena Platos Sibiu (1)

Nu uitați, iarna asta #ColindamRomania din nou!

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

12 COMENTARII

  1. Prima data am luat contact cu partia la Roata 3, Cavnic.Si fiind incepatoare mi-a fost destul de greu,ca a trebuit sa urc cu placa de snowboard in spinare pana sus.Cu teleschi-ul nu puteam urca,ca tot picam…a fost nevoie de 2 urcari si a fost suficient:))

  2. Pentru prima oara am fost cu niste prieteni dragi in Azuga.Partia Sorica deoarece cunosteau partia si erau multumiti de conditii si pret.

  3. Prima data am schiat pe partia Clabucet si a fost mai degraba un sir de cazaturi caraghioase dar care mi- au prins tare bine. Cand nu stii cum sa te opresti, iti dai seama ce important este sa stii sa cazi 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.