7 filme despre călătorii care te pun pe gânduri

De-a lungul timpului, multe dintre ideile de călătorii ne-au venit din filme și nu puține au fost ocaziile când am plecat la drum să vedem locuri în care s-au turnat povești de dragoste ori aventuri ale unor personaje jucate de actori celebri. „Under the Tuscan Sun” m-a dus pe Coasta Amalfi, „Vicky, Christina, Barcelona” m-a dus în Asturias iar „A good year” mi-a dat ideea călătoriei în Provence. De altfel, aceste filme au ca scop promovarea unei zone turistice iar oficiile locale de turism plătesc cu siguranță bani grei pentru asta. Și bine fac! Pe lângă motivația de a pleca la drum, multe dintre filmele despre călătorii te cam pun pe gânduri iar la sfârșit, când se derulează casting-ul, începi să-ți pui întrebări: oare am pornit la drum cu persoana potrivită?, oare n-am pierdut prea mult timp muncind în ultimii ani?, oare știu deajuns de multe despre strămoșii mei? și tot așa.

Everything Is Illuminated

everything is illuminatedEvreul american Jonathan (Elijah Wood) pornește într-o călătorie inimaginabil de emoționantă în Ucraina, curios să afle mai multe despre bunicul său care a murit de curând. E așteptat în gară cu surle, trâmbițe și o adevărată fanfară condusă de către Alex, ucraineanul ce urmează să-i fie translator, partener de drum, ghid și prieten. Diferențele culturale între Jonathan și ucraineni apar la tot pasul pe parcursul filmului, fapt ce face drama să aibă un strop de umor.

Alex: What is „tips”?
Jonathan: Tips are something you give someone in exchange for help.
Alex: You are informed you will be paying for this trip with currency, yes?
Jonathan: No, not like that. Tips are for small things, like directions or the valet.
Alex: Valet?
Jonathan: You know, the guy who parks your car.
Alex: Why do you not park your own car?

Scena preferată: Momentul în care Jonathan îi oferă unui ucrainean un pachet cu țigări în schimbul indicațiilor prețioase primite (pentru că așa a citit într-un ghid turistic) iar localnicul nu înțelege gestul.

Filmul te trimite în: Ucraina

Trailer Everything is illuminated

*****

RV – Runaway Vacation

rv runaway vacation

Filmul este un monument de argumente pentru călătoriile în familie. Deși poate părea o comedioară ușoară de duminică, superficială, Robin Williams joacă minunat rolul unui tată care încearcă să împace și capra și varza. Adică și serviciul și familia. Fiind nevoit să lucreze chiar și în vacanță, tatăl cumpără o autorulotă imensă unde își împachetează (mai mult cu forța) toată familia și pleacă într-un roadtrip ce are să fie memorabil pentru fiecare dintre ei.

Scena preferată: când toată familia pică într-un tobogan natural din piatră, în timpul unei ploi torențiale, iar plânsul se transformă în râs. Întreaga familia își dă seama în acel moment că toate peripețiile prin care trec îi unesc.

Călătorii în: Statele Unite ale Americii

Trailer RV – Runaway Vacation

Citește și: Road trip-urile de altădată

 *****

The Straight Story

film the straight storyAlvin, bătrânul ursuz ce locuiește împreună cu fiica sa Rose, află că fratele său este bolnav și, deși nu mai vorbise cu el de peste un deceniu, hotărăște să plece să-l vadă, drum ce se transformă într-o călătorie demnă mai degrabă de o comedie. Cum nu mai poate să conducă o mașină iar lipsa banilor îl împiedică să cumpere un bilet pentru acest drum, Alvin hotărăște să se îmbarce pe mașina de tuns iarba, un tractoraș ce pare că a văzut la fel de multe la viața sa ca stăpânul său. Filmul este extrem de emoționant așa că dacă te știi sensibilă la astfel drame, ai face bine să ții șervețelele și ciocolata aproape.

Scena preferată: discuția cu Crystal, în jurul focului.

Călătorii în: Statele Unite ale Americii

Trailer The Straight Story

Citește toate poveștile și sfaturile noastre pentru călătorii în Grecia!

  *****

Lost in translation

Timp de mulți ani „Lost in translation” a fost filmul meu preferat și îl revăd oricând cu plăcere chiar dacă e departe de a fi un film care să te binedispună. Charlotte, jucată de frumoasa Scarlet Johansson, ajunge în Tokyo cu soțul ei, artist venit în Japonia „cu treabă”. Blonda se plictisește teribil singură în camera de hotel și tânjește după un partener cu care să-și împartă atât singurătatea cât și micile explorări. Pe Bob Harris (jucat de Bill Murray), vedeta americană venită în Tokyo ca să filmeze o reclamă, îl găsește într-o seară în barul hotelului și încet-încet între cei doi se leagă o prietenie lacrimogenă. Escapadele lor în oraș, diferențele culturale și peripețiile prin care trec împreună aduc un strop de umor dramei.

film lost in translationScena preferată: dublele nesfârșite pe care Bob Harris le filmează pentru reclama la whiskey-ul Santori Time. Din cauza diferențelor culturale și de exprimare, comunicarea între actor și regizor este un real eșec. După ce vei vedea filmul însă, îți va fi greu să-ți scoți din memorie următoarea propoziție: „For relaxing times, make it Suntory Time.”

Călătorii în: Tokyo

Trailer Lost in Translation

 *****

Mongol. The rise of Genghis Khan

Înainte, în timpul și după călătoria în Uzbekistan, m-am chinuit să citesc cartea „Genghis Khan and the Making of the Modern World” de Jack Weatherford. M-am chinuit pentru că limbajul e unul greoi (și în engleză) iar informațiile vin buluc cu fiecare pagină. Cartea bate filmul „Mongol. The rise of Genghis Khan” cu siguranță dar ambele prezintă aceeași poveste: viața lui Genghis Khan, cel mai mare cuceritor din lume. Deși filmul nu cuprinde prea multe cuvinte, scenele sunt extrem de emoționante și dure, asemenea vieții din podișul Mongoliei și îți va contura ori explica mai bine câteva repere din istoria omenirii. „Mongol. The rise of Genghis Khan” e un film despre călătoria de o viață a lui Genghis Khan și a întregului popor nomad mongol prin Asia Centrală.

PS: Dacă vrei cartea „Genghis Khan and the Making of the Modern World” de Jack Weatherford, dă-mi un semn pe Facebook.

film genghis han mongolScena preferată: cea în care Temudgin (numele real al lui Genghis Khan) este ales de către cea care urmează să-i fie soție și cel mai bun consilier. Dacă mă întrebi pe mine, cele mai importante decizii luate de marele cuceritor au fost inițiate de către Borte, soția sa.

Călătorii în: Asia Centrală

Trailer Mongol: The Rise of Genghis Khan

 *****

About Schmidt

Jack Nicholson este maestru în rolurile de nebun iar cel al proaspătului pensionar și văduv Warren Schmidt îi iese de minune. Spre deosebire de celelalte filme în care l-am adorat pur și simplu, în „About Schmidt”, monsieur Nicholson a reușit să mă enerveze la culme, să mă întristeze, să mă facă să râd, să pun Pauză și totuși să revin și să-l văd până la capăt. Toată viața lui Warren Schmidt însemna până de curând job, soție și fiica sa. Deodată le pierde pe toate și o ia efectiv razna. În încercarea de a se păcăli că totul e în regulă, se urcă în ditamai rulota cumpărată de răposata sa nevastă și pleacă la drum într-o călătorie la fel de nebună spre nunta fiicei sale.

film about schmidtScena preferată: scena finală.

Călătorii în: Statele Unite ale Americii

Trailer About Schmidt

 *****

Planes, trains and automobiles

Filmul e perfect pentru acele seri în care oboseala nu-ți permite să procesezi informații ori concepte prea profunde. „Planes, trains and automobiles” spune povestea a doi călători de nevoie,  Neal (Steve Martin) și Del (John Candy), care din cauza unor coincidențe trase de păr, nu reușesc să scape unul de altul pe parcursul unei călătorii pline cu vârf de ghinioane. După filmul ăsta, promit solemn să verific prognoza meteo înainte să plec la drum și să-mi aleg partenerii de călătorie pe sprânceană.

film planes trains automobilesScena preferată: momentul în care se strică locomotiva trenului, pasagerii sunt nevoiți să meargă pe jos până în stația de autobuz și Neal hotărăște să-l ajute pe Del să care cufărul.

Călătorii în: Statele Unite ale Americii

Trailer Planes, trains and automobiles

Citește despre Cum e partenerul de drum ideal

  *****

Vezi și

__________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.