Cele mai bune filme să-ți iei lumea-n cap (7)

Vara e aici iar noi simțim asta din plin. La birou ne zboară mintea la vacanțe exotice și dorul ăsta de ducă e de nestăvilit. Sigur nu suferi de lipsă se inspirație când vine vorba de locurile în care ai vrea să pleci chiar acum. În toate în acealași timp, dacă asta ar fi posibil. Pănă să îți faci bagajele însă, fă-ți încălzirea cu cinci filme numai bune să-ți iei lumea-n cap. Definitiv.

A Map for Saturday (2007)

Am tot vorbit pe blog despre miturile urbane legate de hosteluri, de backpacking și despre locurile pe care am dori să le vedem într-o zi. A Map for Saturday e un soi de analiză, cu bune și cu rele, ale călătoriilor în jurul lumii. Tineri sau bătrâni, femei și bărbați deopotrivă, și-au luat rucsacurile în spate și au plecat în lume pentru un an. Au văzut locuri incredibile, au locuit în hosteluri, și-au făcut prieteni de toate națiile și apoi, după anul ăsta sabatic, s-au întors în țările lor, la familiile lor, la locurile de muncă. Oricine a visat măcar o dată să aibă o asemenea experiență trebuie să vadă și să revadă filmul ăsta pe care îndrăznesc să-l numesc ghidul călătorului care și-a luat lumea-n cap. Te avertizez însă: nu te uita la film dacă nu ești pregătită să-ți dai demisia de la serviciu.

Unde mergem: 4 continente – 26 de țări

Scena preferată: povestea bătrânului de 73 de ani care călătorește singur în jurul lumii

Endless summer 2 (1994)

E vară și ne cam zboară gândul la valurile mării. Dar sunt unii care se gândesc tot timpul anului la mare. La valurile mării mai exact. O mână de surferi pleacă într-un alt fel de călătorie în jurul lumii. Pleacă să se joace cu valurile în cele mai ciudate locuri, să călărească valul perfect iar acolo unde nu există valuri, le crează. E o călătorie care îți face o poftă nebună să încerci, măcar o dată, să pui piciorul pe o placă de surf și să înfrunți valurile unei coaste.

Unde mergem: în jurul lumii

Scena preferată:  cum își fac surferii bagajul

The Rum Diary (2011)

Johnny Depp. Mai e nevoie să spun ceva? Nu e chiar un film de vacanță iar acțiunea e plasată cu ceva timp în urmă, pe la sfârșitul anilor 50, când un scriitor se angajează ca jurnalist la un ziar local. Scenariul filmului nu m-a dat pe spate dar m-a făcut să visez cu ochii deschiși la Puerto Rico. Așa cum e el, plin de contraste: pe de o parte cu ape albastre, nisip fin, hoteluri luxoase și plaje private – pentru cei care vor să vadă doar o față a țărișoarei ăsteia. De cealaltă parte sunt bătăile ilegale de cocoși, casele mizere, barurile din mijlocul junglei și ritualurile vodoo. Toate astea cu mult rom, bineînțeles.

Unde mergem: Puerto Rico

Scena preferată: carnavalul

One week (2008)

Tu ce-ai face dacă într-o zi ți s-ar spune că mai ai doar o săptămână de trăit? Știu, e greu să dai un răspuns unei asemenea întrebări. Ben Tyler își cumpără o motocicletă și pleacă singur într-o călătorie de o zi. Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, aventura lui se prelungește, timp în care încearcă să-și pună ordine în gânduri. Am mai văzut ecranizări ale unor jurnale de motocicliști dar traseul lui Ben e altfel. Și asta m-a făcut să stau cu ochii țintuiți până la final.

Unde mergem: de la Toronto la Tofino, Canada

Scena preferată: aurora boreală

Two for the Road (1967)

Audrey Hepburn și sudul Franței – Coasta de Azur și Provence. Cu toate că e un film clasic, sigur o să te cucerească încă de la început. Mai întâi vei vedea doi tineri care se îndrăgostesc unul de altul într-un road trip în sudul Franței. Apoi se căsătoresc și vezi un cuplu care face aceeași călătorie care, sigur, e atât de diferită de prima. Filmul este, de fapt, un soi de desfășurător al amintirilor unui cuplu în pragul divorțului. Nu-ți spun mai multe. O să-ți placă.

Unde mergem: sudul Franței

Scena preferată: tot filmul

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

11 COMENTARII

  1. Nu stiam de „Two for the road”, o sa ma uit la el. Intre timp, dupa ce am citit cartea, acum vreau sa vad si filmul „Out of Africa”. Apropos de filme bune sa-ti iei lumea-n cap 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.