Cele mai bune filme să-ţi iei lumea-n cap (6)

Pe măsură ce vara e tot mai aproape, abia dacă mai pot să-mi astâmpăr dorul de ducă. Îmi mai potolesc pofta de călătorit cu câte două zile la sfârşit de săptămână dar nici nu apuc să despachetez bine că iar îmi vine s-o iau din loc. Nu sunt în pană de idei pentru că lista de aşteptare cu destinaţii se lungeşte pe zi ce trece dar un film care să mă facă să-mi iau lumea-n cap e întotdeauna binevenit.

Que tan lejos (2006)

Două fete, Esperanza şi Teresa iau autobuzul spre Cuenca. Pe drum însă, din cauza unui blocaj rutier, coboară din autocar şi pleacă singure la drum, cu un singur scop: să ajungă cât de repede posibil la destinaţie. Sigur că au parte de o mulțime de întâmplări dar călătoria lor prin 8 provincii ecuadoriene e fascinantă. Mai ales pentru că scenariul vine să demonteze toate prejudecățile legate de hoinăreala a două fete singure, în inima Americii de Sud. Două fete care fac autostopul, merg prin munți cu rucsacul în spate și nu se feresc să își facă prieteni dintre cei mai ciudați parteneri de drum. Filmul e realizat împreună cu Ministerul Turismului din Ecuador așa că prezintă țara dincolo de fotografiile pe care toți turiștii le fac în vacanță. Que tan lejos e despre un Ecuador autentic, despre ospitalitatea localnicilor, despre problemele cu care se confruntă ei, despre un Ecuador despre care se știu prea puține.

Unde mergem: Ecuador

Scena preferată: tot filmul

In Bruges (2008)

Un film cu doi asasini plătiți care sunt trimiși într- mică vacanță în Bruges nu părea a fi tocmai pe gustul meu. I-am dat totuși o șansă și cum cum pofta vine mâncând, la final am zis: Da, vreau (și) în Belgia. E un film surprinzător care m-a prins din primele minute, cu un tur al orașului. Și dacă-ți spun și că în rolul principal e Colin Farrell, atunci e musai să-l vezi. Mai ales că personajului său – Ray – îi displace totalmente Bruges.  Nu spun mai multe.

Unde mergem: Bruges, Belgia

Scena preferată: turul orașului pe care îl fac la început Ray și Ken

Eat pray love (2010)

Călătoria pe care o face Liz Gilbert (Julia Roberts) e visul oricărei persoane căreia nu-i stă mintea decât la plecări. Ea însă hotărăște să-și ia un an liber abia după un divorț, în momentul în care viața ei e la răscruce de drumuri. La scară mai mică, filmul (de fapt cartea după care s-a făcut ecranizarea) surprinde esența a ceea ce s-ar numi o călătorie ideală: una în care să ai timp să te bucuri în tihnă de bucătăria locală, în care să vezi dincolo de obiectivele turistice, să îți hrăneși mintea și sufletul. Și, mai ales, să treci peste barierele culturale și lingvistice și să te bucuri de ceea ce are de oferit fiecare loc unde ajungi.

Unde mergem: Italia, India, Bali

Scena preferată: tot filmul

Before Sunrise (1995)

O călătorie cu trenul de la Budapesta la Paris îi aduce împreună pe un american – Jesse și pe o franțuzoaică – Celine. Toată nebunia începe atunci când cei doi coboară la Viena și au 14 ore la dispoziție – până la următorul tren spre Paris – pentru a hoinări pe străzile Austriei. Viena din Before Sunrise e autentică, fără nicio urmă de turism în masă. E sinceră. E așa cum ar trebui descoperită, dincolo de Schonbrunn și Mozart.

Unde mergem: Viena, Austria

Scena preferată: promisiunea din gară

Before Sunset (2004)

Paris, 9 ani mai târziu. Jesse vine să-și lanseze noua carte iar după conferința de presă o zărește pe Celine. Reîntâlnirea e emoționantă și după ce lămuresc motivele din cauza cărora nu s-au mai văzut așa cum își promiseseră, o iau la pas pe străzile Parisului. Mai întâi o cafenea la colț de stradă, apoi Montmartre, o croazieră pe Sena cu bateau mouche… Periplul lor prin capitala franceză durează 90 de minute, timp în care e imposibili să nu trăiești alături de ei visul parizian.

Unde mergem: Paris, Franța

Scena preferată: plimbarea prin Montmartre

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

 

Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

5 COMENTARII

  1. mulțumim mult pentru recomandări!

    the way e pe listă, mai ales că chiar am fost pe o bucată din drumul ăla din film 🙂

    into the wild – văzut.

    the book of Eli – bună idee 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.