Cele mai bune filme să-ți iei lumea-n cap (4)

Primăvara se arată din ce în ce mai generoasă cu temperaturile ridicate și cu soarele strălucitor. Numai bine să ne facem planuri serioase de vacanță. În cazul în care ești în pană de idei, ai nevoie de un mic ajutor să te decizi asupra următoarei destinații ori vrei doar să visezi cu ochii deschiși la o călătorie morabilă, trebuie să vezi filmele de azi. Pentru că azi facem un tur complet al Greciei. La drum!

______________________________________________________________________

The Sisterhood of the Traveling Pants 2 (2008)

Ideea de a vedea un film în care personajele principale sunt unele dintre cele mai cunoscute actrițe din serialele pentru adolescenți (Blake Lively din Gossip Girl, Alexis Bledel din Gilmore Girls sau America Ferrera – Ugly Betty) nu prea m-a încântat de la bun început. Mai ales că țineam minte că prima parte a filmului nu fusese grozavă. Dar cuvântul cheie e Santorini așa că nu am mai stat pe gânduri și mi-am zis că filmul nu poate să fie atât de slab. Nu este. Cele patru povești care se desfășoară în paralel dau filmului dinamism iar Santorini e cireașa de pe tort.

Scena preferată: urcușul pe măgar până acasă e imaginea tipică pentru insula grecească, cea care m-a făcut să visez, încă o dată, la Santorini.

Unde mergem: Santorini, Grecia

My Life in Ruins (2009)

Sejur cu surprize. Aşa e cunoscut filmul în română, cu Nia Vardalos din My Big Fat Greek Wedding în rolul principal. Un ghid turistic conduce prin Grecia un grup de turiști năzdrăvani astfel încât totul se transformă într-o aventură comică. Georgia, căci așa se numște protagonista noastră, trece prin tot soiul de întâmplări tragicomice, asta până își face apariția în scenă și un Don Juan de Grecia. Atunci filmul se transformă într-o comedie romantică iar tu vei suspina îndelung după Alexis Georgoulis.

Scena preferată: tot ce urmează după accidentul de autocar

Unde mergem:Grecia : Acropole și Parthenon (Atena), Olympia, Delphi, Teatrul Epidaurus

My Big Fat Greek Wedding (2002)

Filmul ăsta, pe numele său românesc Nuntă a la grec, nu are nici măcar un cadru filmat în Grecia. Cu toate astea îți face un chef nebun de plecat oriunde în Grecia.

Poveste e simplă: un american se îndrăgosteșe de o agentă de turism ce provine dintre-o familie greacă tradiționalistă iar când cei doi hotărăsc să se căsătorească lucrurile o iau puțin razna.

Cum spuneam, dacă te aștepți să vezi marea albastră, case albe, taverne ascunse pe străduțe înguste, vei fi dezamăgită. Cum am fost și eu. Dar nu e cazul să dezarmezi pentru că filmul e plin de stereotipii care îl fac savuros și autentic. O fi de la cuvintele grecești prezente in film, de la restaurantul Zorba’s Dance sau de la mâncărurile savuroase care s-au perindat prin fața ochilor mei dar pe mine filmul ăsta m-a cucerit. Pentru că mi-a arătat că nu iubesc Grecia doar pentru peisajele incredibilie ci pentru cultură, gastronomie, istorie și pentru tradițiile ei fără seamăn.

Scena preferată: finalul nunții, când toți invitații încing un dans pe cinste

Unde mergem: Grecia

Zorba Grecul (1964)

Probabil cel mai cunoscut film cu și despre Grecia. Cu Anthony Quinn în rolul principal, ecranizarea cărții lui Nikos Kazantzakis – un remarcabil scriitor cretan nu putea fi decât excepțională.

Dacă aș avea ceva de reproșat în momentul ăsta e faptul că pelicula este alb-negru. Așa că putem doar să ne imaginăm cum arată locurile alea din Creta. Scenele s-au turnat în satul Stavros, din nordul Cretei, sat care e aproape de cele două aeroporturi principale de pe insulă. Merită să dai o fugă până acolo. Și, dacă nu ai văzut încă filmul îți recomand să citești mai întâi cartea.

Scena preferată: dansul lui Zorba

Unde mergem: Creta

Summer Lovers (1982)

Am lăsat ce-i mai bun pentru final. Asta pentru că filmul ăsta din anii ’80 e tot ce-ţi trebuie dacă te-ai gândit deja la o vacanţă în insulele greceşti. Iar dacă nu te-ai gândit sigur îţi vin idei.

Filmul surprinde încă de la început, mai ales cu celebrul apus de Santorini, apoi cu tot ce are mai frumos insula vulcanică, după care urmează o excursie în Creta, pe plaja de la Matala. Pe toată durata filmului gândul zboară la vacanţă. De fapt, se pare că Santorini a devenit atât de populară imediat după acest filmat care a fost turnat cu un buget destul de mic.

Povestea unui cuplu de tineri din State care pleacă într-o vacanță în insulele grecești, unde intervine a treia persoană a făcut furori în Statele Unite la vremea aceea. Personal, văzându-l acum, mi s-a părut că aduce mult ca atmosferă cu Miss Litoral ori cu Nea Mărin Miliardar

Scena preferată: primele 10 minute din film

Unde mergem: Creta, Delos, Mykonos, Santorini – Grecia

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

7 COMENTARII

  1. Daca tot ai amintit de Summer Lovers, arunca un ochi si pe The garden of Eden sau Sappho. Sunt doua variante a cartii neterminate a lui Hemingway.

  2. ehh, m-am enervat, iti dai seama…m-as fi teleportat imediat 🙂 mmm, nu prea… s-a comercializat cam tare, sau probabil a fost perioada de asa natura, cand toti turistii dau buluc. poate in alte luni ale anului, regasesti linistea valurilor, si placerile simple ale unei mese pe malul marii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.