Cele mai bune filme să-ți iei lumea-n cap (1)

Cui nu-i place să vadă un film bun? Sigur că fiecare are propriile criterii după care, la sfârșitul vizionării, poate să spună dacă filmul a fost bun și dacă l-ar recomanda prietenilor. De cele mai multe ori împart producțiile a căror acțiune se petrece în locuri fabuloase în: distribuție, joc actoricesc, subiect și locuri minunate (categoria clasic), distribuție și locuri minunate (blockbuster) și filme care pot fi digerate ușor de către oricine, cu imagini care te duc cu gândul la vacanță. Cert e că toate te fac să-ți iei lumea-n cap.

Amélie (Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain) 2001

Amélie este ospătăriţă într-o cafenea pariziană dar viaţa ei se schimbă după ce găseşte o cutie cu amintiri, ascunsă în casa ei. Îşi dă seama că lucrurile mărunte, pe care foarte puţini le observă, aduc de fapt bucurie în vieţile oamenilor. Este într-o continuă alergătură pe străzile din Paris, prin staţiile de metrou, de-a lungul canalelor Senei sau la Sacre Coeur, în inima cartierului Montmartre încercând să facă tot felul de surprize câtorva cunoscuţi.

Scena preferată: punctul culminant care m-a ţintuit în fotoliul cald este scena în care Amélie (Audrey Tatou) îi restituie lui Nino albumul de fotografii în faţa Basilicii Sacre Coeur. E momentul în care am decis că anul ăsta trebuie să merg la Paris.

Unde mergem: Paris

Mamma Mia (2008)

Musicalul anului 2008 care a adunat o mulțime de nume cunoscute de la Holywood e tot ce ai nevoie să îți dorești din toată inima să (re)vii în Grecia.

Povestea e simplă: Sophie (Amanda Seyfried) se căsătorește pe o insulă grecească și trimite câte o invitație la nuntă foștilor iubiți ai mamei ei (Meryl Streep), în speranța că își va cunoaște tatăl. Toți cei trei bărbați (Sam – Pierce Brosnan, Harry – Colin Firth și Bill – Stellan Skarsgard) acceptă invitația și așa începe o serie de întâmplări amuzante, cu multă muzică din repertoriul ABBA și peisaje de vis.

Scena preferată: Îmi plac mult casele tradiționale grecești – din piatră, cu ușile și ferestrele vopsite în albastrul ăla intens așa că momentul când Donna (Meryl Streep) cântă Mamma Mia mi-a amintit de călătoriile din Grecia când nu mă mai săturam să cutreier satele și orășelele cu atât de pitorești.

Unde mergem: Skopelos și Skiathos, în Insulele Sporades – Grecia

L’Auberge espagnole (2002)

O bursă Erasmus îl duce pe Xavier, un student din Paris, la Barcelona, scopul lui fiind să-şi perfecţioneze cunoştinţele de spaniolă. După ce trece de încercarea de a-şi găsi o locuinţă temporară, Xavier se mută împreună cu alţi 6 studenţi din ţări diferite (Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca, Belgia şi Spania).

Pe mine filmul ăsta m-a convins că Barcelona trebuie vizitată cât mai curând. Plimbările lui Xavier prin Parcul Guell, urcuşul în turnurile Cadedralei La Sagrada Familia şi panorama asupra oraşului de acolo, faleza şi străduţele înguste unde răsună catalana sunt doar câteva dintre motivele pentru care îţi vine să te urci în primul avion şi să pleci într-acolo.

Scena preferată: drumul spre casă al găștii de studenți, după o noapte petrecută în clubul La Paloma.

Unde mergem: Barcelona

A little Romance (1979)

În filmul de debut, Diane Lane (pe care poate ai mai văzut-o în Under the Tuscan Sun) este Lauren, o fată de 13 ani care se îndrăgosteşte pentru prima dată de un băiat francez, pe nume Daniel. Când află că trebuie să se mute împreună cu părinţii în SUA, fata pune la cale un plan: acela de a merge până la Veneţia şi să-şi pecetluiască iubirea pentru totdeauna cu un sărut sub Puntea Suspinelor. Aventurile lor prin Verona şi Veneţia sunt savuroase şi m-au convins pe loc că e musai să ajung şi eu ac0lo.

Scena preferată: nu mă pot hotărî asupra unei singure scene. Mi-au plăcut la fel de mult momentul în care Daniel și Lauren hotărăsc că e musai să își continue călătoria la Veneţia, scena care se petrece pe drumul spre castelul medieval Castelvecchio din Verona dar și sărutul lor din gondolă, la apus, sub Puntea Suspinelor – Veneţia.

Unde mergem: Paris, Verona si Veneţia

Julie & Julia (2009)

Julia Child se mută la Paris împreună cu soţul ei şi, pentru că se plictiseşte acasă, începe să ia cursuri de gătit pentru profesionişti iar în scurt timp ajunge să gătească ca cei mai buni bucătari din oraş. Visul ei este să scrie o carte de bucate franţuzeşti, în limba engleză, pentru gospodinele din Statele Unite aşa că acceptă pe loc propunerea a două femei care începuseră un asemenea proiect. Imaginile din Paris şi cultura culinară pariziană sunt absolut delicioase.

În paralel avem povestea lui Julie Powell, o bloggeriţă din Boston, care începe un proiect ambiţios, acela ca timp de 365 de zile să încerce toate cele 524 de reţete din cartea de bucate ale Juliei Child.

Scena preferată: toate momentele culinare au fost pe placul meu şi, dacă eşti pofticioasă, te avertizez că filmul ăsta te va ispiti peste măsură.

Unde mergem: Paris

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.


Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

12 COMENTARII

  1. Before Sunrise – Viena, Before Sunset – Paris. Neaparat. Am gasit la un moment dat chiar harti ale traseului pe care il parcurg Jesse si Celine, pentru fanii care vor sa viziteze fix locurile cu pricina.

  2. Cat m-am codit sa deschid linkurile astea cu filmele, nici nu va imaginati! Stau ca pe ace! :)) N-am mai rezistat azi, si bine am facut. Mi-ati adus aminte de „A little romance” si cum l-am vazut cu sufletul la gura… daca au sau nu au sa ajunga sub pod la apus…. 🙂 Frumos! Acum sa vedem unde plecam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.