Cele mai bune filme să-ţi iei lumea-n cap (8)

Crezi că dacă vara s-a dus de multă vreme şi iarna stă să bată la uşă, nu mai ai nevoie de surse de inspiraţie pentru călătorii peste mări şi ţări? Nici pomeneală. Sunt multe locuri minunate unde cel mai bine e să mergi toamna. Cum e cazul Toscanei, de exemplu. Sunt multe locuri care în extra-sezon nu mai sunt sufocate de turişti şi unde ţi-e mai mare dragul să mergi în vacanţă. Cum e cazul Coastei de Azur. Filmele pe care le-am văzut în ultima săptămână nu numai că mi-au înteţit dorul de ducă dar m-au surprins atât de mult fie prin muzică fie prin locurile surprinse ori prin poveşti încât le-aş categorisi în rândul filmelor de văzut şi de revăzut an de an.

_______________________________________________

A Room with a View (1985)

Trailer: click aici

Italia are unele dintre cele mai spectaculoase oraşe iar Toscana e printre cele mai romantice destinaţii de aici, rivalizând cu Veneţia ori cu Lacul Como. În Florenţa văzută de la fereastra uneia dintre camerele de la Pensione Bertolini, dragostea pluteşte în aer. E povestea de amor dintre doi tineri (ea e foarte tânără) englezi, la începutul anilor 1900, care uită de toate regulile impuse de societatea britanică în timpul călătoriei lor în Italia.

Nu uita şi de Under the Tuscan Sun, un alt film unde vei (re)descoperi Florenţa, despre care poţi afla mai multe aici.

Unde mergem: Italia: Florenţa

Scena preferată: plimbarea lui Charlotte Bartlett pe străzile din Florenţa

Out of Africa (1985)

Trailer: click aici

Un film de Oscar (7 premii, dacă e să vorbim despre cifre), cu Robert Redford şi Meryl Streep, care aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. E povestea unei daneze – Karen Blixen – care după ce se căsătoreşte cu un prieten doar pentru titlul de Baronesă, se mută în Africa, unde începe o afacere cu o plantaţie de cafea.

Peisajele din Kenya, modul simplu de viaţă al africanilor, povestea de dragoste dintre ea şi Denys şi muzica din film – absolut fascinantă – au făcut ca imediat după ce filmul a rulat pe marile ecrane, acum mai bine de 20 de ani, safari-ul să devină atât de popular în rândul turiştilor din întreaga lume.

Unde mergem: Kenya

Scena preferată: zborul cu avionul al lui Denys

Zindagi Na Milegi Dobara – You Don’t Get Life a Second Time (2011)

Trailer: click aici

Deşi n-am crezut vreodată că o să mă uit la un film indian, ba mai mult, să-mi şi placă, la recomandarea unui prieten care a studiat în India, pe care l-am cunoscut în Granada, m-am uitat la Zindagi Na Mmilegi Dobara.

Povestea celor trei prieteni care pleacă într-o călătorie în Spania, înainte ca unul dintre ei să se căsătorească nu e chiar ieşită din comun. Şi cu siguranţă nu asta m-a dat pe spate. Dar dacă nu ai fost până acum în sudul Spaniei, pe Costa de Sol ori nu ai făcut un city-break în Barcelona, sigur o să ai un chef nebun de plecat într-acolo după ce vezi filmul ăsta. Şi dacă ai fost printre norocoşii care s-au bucurat de locurile astea minunate, te vei bucura să le revezi.

Unde mergem: Andalucia: Sevilla, Costa Brava: Barcelona, Costa del Sol.

Scena preferată: Festivalul Tomatina de la Bunol, lângă Valencia

The Bucket List (2007)

Trailer: click aici

Am amânat multă vreme momentul în care să văd filmul ăsta. Iar când am făcut-o, m-am certat pentru delăsare. E un film fascinant, cu doi actori colosali – Jack Nicholson şi Morgan Freeman – pe care l-am urmărit pe nerăsuflate. E filmul pe care l-aş recomanda oricui îmi spune că nu are timp să facă lucrurile care îi plac pentru că munca îi ocupă tot timpul. În Ultimele dorinţe, aşa cum e cunoscut filmul la noi, doi bătrâni îşi dau seama, pe patul de spital, că au o listă lungă de dorinţe neîmplinite şi, dintr-un acces de nebunie, hotărăsc că e momentul să schimbe situaţia. Şi încep aventura vieţii lor: călătoresc în jurul lumii, sar cu paraşuta ori îşi fac tatuaje.

Deşi îmi plac poveştile şi filmele cu happy end iar The Bucket List nu face parte din categoria asta, filmul ăsta e printre preferatele mele. Nu e nevoie să primim un ultimatum pentru a avea timp pentru noi şi pentru lucrurile şi activităţile care ne plac ori pe care am vrea să le facem. Dacă ai şi tu o astfel de listă, scoate-o repede din sertar şi începe să bifezi pe ea.

Unde mergem: Franţa: Eze sur Mer, India, Tanzania, Egipt

Scena preferată: tot filmul

The Best Exotic Marigold Hotel (2012)

Trailer: click aici

Visezi la o călătorie în fascinanta Indie? Aceea cu elefanţi, Taj Mahal, mâncăruri piperate şi ţesături atât de colorate că-ţi iau ochi? Foarte bine.  La asta visau şi şapte bătrâni britanici, încântaţi fiind de prezentarea hotelului Marigold, proaspăt renovat.

Când ajung însă în India găsesc parcă o altă lume: trafic nebun, beţie de culori pe străzi, mâncăruri cu nume greu de pronunţat, pe care se feresc să le guste, sărăcie dar şi un alt mod de viaţă şi o gândire pozitivă, pe care cei mai mulţi dintre ei o adoptă. Nici The Best Exotic Marigold Hotel nu are final fericit dar replicile, costumele, actorii şi ritmul leneş şi firesc în care par să se desfăşoare acţiunile, te ţin captiv în faţa ecranului.

Cât despre India, nicicând nu am văzut într-un film o creionare mai aproape de adevăr ca în The Best Exotic Marigold Hotel. Primul gând la final a fost cum să fac să ajung mai repede în Asia.

Unde mergem: India

Scena preferată: tot filmul

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

8 COMENTARII

  1. Multumesc pentru recomandare, sunt filme pe care nu le-am vazut, deci am ce viziona atunci in weekend-uri cand sunt ceva mai plictisit, mersi frumos pentru review!
    Imi prinde bine nu de alta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.