Cum să ajungi în Afganistan în 3 pași simpli

Am fost de două ori până acum în Afganistan și voi reveni curând pentru a treia oară, m-am plimbat pe străzile din Kabul, am traversat munții, am dormit sub cerul liber, am stat în vreo două sate și m-am relaxat tolănită în livezi, la povești cu localnicele. Aproape toate s-au căsătorit devreme cu bărbați aleși de familie și și-au dus așa viața cu lacrimile ascunse sub văl. Mulți dintre afgani au trecut prin foc și împușcături, prin evacuări, s-au refugiat în Pakistan până s-au liniștit lucrurile la ei în țară, au trăit în corturi, și-au născut și crescut copiii acolo și revenit peste ani la ei acasă. Alții au fugit în Europa ori în America, și-au deschis restaurante ori au început să-și scrie povestea în versuri. Oricum, cei mai mulți s-au întors în Afganistan, în locurile în care s-au născut. Nu puțini au fost cei care și-au găsit pământurile ocupate de case mari impunătoare ori de averi noi. Au fost nevoiți să o ia de la capăt, să lucreze cu ziua la reconstruirea efectivă a țării.

Călătoriile mele în Afganistan au fost imaginare și au decurs o dată cu fiecare pagină a cărților scriitorului afgan Khaled Hosseini, citite din confortul canapelei din București. Poveștile lui Hosseini sunt scrise într-un mod atât de realist încât, cu fiecare capitol, ai impresia că ești și mai aproape de această țară, ba chiar în casa personajelor. Khaled Hosseini s-a născut în 1965 în Kabul, în vremurile bune ale Afganistanului, când femeile mergeau la facultate și nu erau discriminate în societate. Anii de război și schimbarea puterii și-au spus însă cuvântul și istoria a luat o cotitură radicală. Când s-a întâmplat asta, autorul era deja plecat cu familia în Franța (au emigrat în 1976) și apoi în Statele Unite ale Americii.

Cele trei cărți ale lui Khaled Hosseini s-au vândut ca pâinea caldă peste tot în lume. Doar primele două au ajuns în mâinile a peste 38 de milioane de oameni. Toți acești cititori, ca și mine, au aflat despre familia afgană – principala temă din scrierile lui Hosseini. „În Afganistan, tu, ca individ, nu reprezinți nimic. Tu ești fiul cuiva, ești un frate, un văr, un unchi. Ești parte din ceva mult mai mare decât tine”, zice autorul.

Splendida cetate a celor o mie de sori

splendida cetate khaled hosseini

„Splendida cetate a celor o mie de sori” este a doua carte scrisă de Hosseini, în 2007, dar prima pe care eu am cumpărat-o și am citit-o. E despre femeile afgane. Despre violență, despre tragedii, despre abuzuri și despre micile momente de bucurie dintre toate acestea. Cele două personaje principale, Miriam și Laila, au două povești diferite, două vieți separate, dar la un momentdat destinele lor se întrepătrund și ajung să împartă același bărbat, aceeași casă și același copil. În paralele cu poveștile celor două femei, din paginile romanului descoperi și două orașe: Herat și Kabul. Chiar dacă fețele lor sunt mereu ascunse sub burka, scriitorul arată Afganistanul așa cum se vede prin ochii femeilor de dincolo de văl. Povestea din „Splendida cetate a celor o mie de sori” este plasată într-o perioadă mai puțin fericită, în cei treizeci de ani de tranziție, de la ocupația sovietică până la controlul talibanilor și apoi la reconstrucția țării.

Cartea aceasta e greu de lăsat din mână. Cu cât tragedia se adâncește, cu atât vrei să afli mai mult. E ca un accident de mașină pe care nu vrei să-l vezi dar totuși nu-ți poți lua ochii de la el. În plus, sunt sigură că după ce vei fi terminat de citit opera lui Hosseini, părerea ta despre Afganistan se va fi schimbat cu mult. Sau măcar se va fi clarificat.

Cum să pui mâna pe carte: click aici

 

Și munții au ecou 

si muntii au ecou

„Și munții au ecou” este a treia și cea mai recentă carte (lansată în 2013) a lui Khaled Hosseini și ce-a de-a doua pe care am citit-o eu. Acesta e considerat a fi cel mai complex roman din cariera autoului și îți vei da seama de asta încă din primele capitole. Scriitorul sare de la un personaj la altul, de la o poveste la alta, merge înainte și înpoi în istorie cu o măiestrie nemaivăzută. Totul începe însă în Afganistan, în satul închipuit Shadbagh. Încet-încet începi să faci și tu legătura între poveștile sale: fiecare personaj e cumva conectat cu toate celelalte. Romanul începe cu o poveste pentru copii despre un div („căpcăun” pe înțelesul nostru) care coboară din când în când în sat și trebuie să ia câte un copil. Dacă auzi cum monstrul îți bate la ușă, ai vreme până la răsărit să-i dai un copil ca să scapi restul familiei și tot satul de la pieire. Mica istorisire spusă cu tâlc de Saboor îi ține pe cei doi copii ai săi cu ochii ațintiți și gura căscată. Lui Abdullah, băiatul mai mare, și lui Pari – mezina familiei nici prin cap nu le trece că această legendă urmează să fie povestea vieții lor.

Întregul roman este povestea mai multor generații din aceeași familie începând cu anul 1952 până în prezent dar nu este doar despre Afganistan ci și despre Grecia, Franța și Statele Unite, acolo unde personajele ajung să trăiască, încercând să se integreze într-o cultură atât de diferită față de cea din care provin. Toate revin însă acasă, sub o formă sau alta.

Cum să pui mâna pe carte: click aici

 

Vânătorii de zmeie

vanatorii de zmeie

Aceasta este prima carte a lui Khaled Hosseini, lansată în 2003, și cea mai cunoscută. Am cumpărat-o dar încă nu am citit-o, e pregătită pentru un zbor lung de 11 ore spre Thailanda ce urmează peste vreo două săptămâni. Mi s-a spus să las ce e mai bun pentru sfârșit și așa am făcut. Nu am putut însă să mă abțin să nu citesc un pic despre povestea din spatele cărții. Se spune că în 1999 autorul a aflat de la televizor despre noua lege instaurantă de talibani și Afganistan: înălțatul zmeilor este interzis! De aici a pornit totul. „Vânătorii de Zmeie” este povestea unui băiat crescut în Afganistan în anii 1960, despre prietenia sa cu fiul servitorului familiei sale și despre diferențe dintre ei doi. Se mai spune despre această carte că este varianta masculină a primei pe care eu am citit-o – „Splendida cetate a celor o mie de sori”.

Cum să pui mâna pe carte: click aici

Vezi și filmul: The Kite Runner

Sursă featured photo: cnn.com

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

5 COMENTARII

  1. […] Ed Stafford – 860 de zile pe Amazon. O călătorie incredibilă In aprilie 2008, Ed Stafford pornea in aventura vietii sale, la capatul careia urma sa devina primul om care a parcurs pe jos intreaga lungime a Amazonului. Dupa aproape doi ani si jumatate, strabatuse de la un capat la celalalt intregul continent sud-american, ajungand la gurile imensului fluviu. Pericolele l-au intampinat la fiecare pas – aligatori, jaguari, vipere sau tipari electrici, dar si complicatii provocate de rani si de furtunile tropicale –, astfel ca incercarea l-a supus pe Ed unor eforturi fizice si mentale de neimaginat. A fost avertizat in repetate randuri de localnici ca va muri, a fost urmarit de bastinasi inarmati cu macete si retinut sub acuzatia de crima. 860 de zile pe Amazon este jurnalul unei expeditii in premiera mondiala, de-a lungul celui mai mare fluviu si prin habitatul cu cea mai mare biodiversitate de pe pamant. *** Îți recomandăm și cele 3 cărți ale lui Khaled Hosseini despre care am scris aici. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.