5 filme să supraviețuiești un weekend acasă

Vara trecută a fost una specială pentru mine. Nu am mai urcat atât de mult pe munte ca în alți ani pentru că de fiecare dată când aveam de gând să-mi pun bocancii în picioare și rucsacul în spate și să plec la drum, vremea își făcea de cap. Am făcut altele, nu mă plâng dar cea mai tare experiență rămâne Școala de Supraviețuire și Alpinism de la Scărița Belioara, în Apuseni.

Dacă-ți imaginezi că timp de 4 zile ne-am pierdut vremea doar cu mâncat gângănii, alergat prin pădure la miezul nopții și construit de adăposturi, te cam înșeli. Seara, la foc, încingeam discuții aprige pe tot soiul de teme și așa se face că am vorbit puțin și despre filmele de supraviețuire. Filme artistice dar inspirate din povești adevărate, filme pe care dacă le vezi îi mulțumești cui vrei tu că ești bine și te rogi, din nou cui vrei tu, să nu ți se întâmple și ție vreodată așa ceva. Pe unul îl văzusem deja – Into the wild – dar mi-am notat alte câteva pe care le-am devorat imediat ce am ajuns acasă.

Sunt filme pe care ți le recomand din toată inima dacă obișnuiești să mergi pe munte, dacă zbori cu avionul, dacă ai prejudecăți de orice fel, dacă ai momente când ți-e greu să mergi de la birou acasă pentru că ești obosită. Ai să vezi tu de ce.

Into the wild (2007)

Un film inspirat dintr-o poveste reală, care m-a ținut cu sufletul la gură și al cărui final nu l-am prevăzut. La 24 de ani, Christopher decide că e vremea să-și ia lumea-n cap și să plece în sălbăticie, în Alaska mai exact, unde trăiește doar din ce vânează și culege. Și-a imaginat aventura asta ca un nou început, fără telefon, fără piscină, fără animale de companie. A vrut libertatea supremă. Și a avut-o.

  • Un film nominalizat la două premii Oscar.

Am învățat că e bine să știi tehnici de supraviețuire, însă cu o floare nu se face primăvară. Cu alte cuvinte, nu e nevoie doar de o doză mare de curaj ca să trăiești în sălbăticie, ci și de multe cunoștințe.

Citește și Nu pleca pe munte fără…

The way back (2010)

Câțiva deținuți evadează dintr-un lagăr rusesc, din Siberia, în 1940. Nu au decât hainele de pe ei, câteva unelte și ceva de mâncare dar o dorință nemărginită să scape de torturile lagărului. Reușesc să străbată mii de kilometri, de la gerurile siberiene la deșert și trec printr-o mulțime de încercări, care mai de care mai grele. Pierd camarazi pe drum, care nu supraviețuiesc drumului lung spre casă, dar nu-și pierd speranța.

Hint: fii atentă cum colectează apa în deșert.

  • Un film cu Colin Farrell, inspirat dintr-o poveste reală. E filmul meu preferat de supraviețuire.

Am învățat că orice s-ar întâmpla și oricât de greu ți-ar fi, trebuie să mergi mai departe.

 127 hours (2010)

Ce ai face dacă ai rămâne blocat între stânci, în deșert, în timp ce faci climbing? Nimeni nu știe unde ești și probabil că va dura mult până când vor începe să te caute. Filmul spune povestea reală a lui Aron Ralston, care rămâne blocat într-un canion din Utah și care, după 5 zile de agonie e nevoit să ia o decizie surprinzătoare și dureroasă ce-i poate salva viața.

Am învățat că niciodată nu trebuie să pleci la drum singur fără să spui câtorva rude sau prieteni care ți-e traseul și unde să te caute în caz de urgență.

Citește și Cățăratul, mai mult decât un sport

Alive (1993)

În 1972, avionul în care era echipa de rugby a Uruguayului se prăbușește în Anzi și a durat nu mai puțin de 2 luni până când au fost găsiți. E un film pe care l-am văzut cu sufletul la gură și pe care mi-ar fi fost greu să-l cred dacă nu aș fi știut că e bazat pe o poveste reală.

Am învățat că nu doar în dragoste și în război e permis totul, ci și în supraviețuire.

The Snow Walker (2003)

De data asta nu mai vorbim despre un scenariu care are la bază o poveste adevărată, ci despre ecranizarea cărții Walk Well My Brother a lui Farley Mowat. Totul se întâmplă pe la mijlocul anilor 50, când un pilot din al Doilea Război Mondial acceptă să transporte o tânără bolnavă de tuberculoză, dar avionul lor se prăbușește în tundra arctică. Pentru că cei doi sunt departe de orice urmă de civilizație, sunt nevoiți să se adapteze și să supraviețuiască dar din păcate iarna bate la ușă.

Am învățat că în cele mai grele situații, la capătul lumii, prietenia e cea mai importantă.

Vezi și

__________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

1 COMENTARIU

  1. Multumesc frumos pentru frumoasele filme, este mai mult decat o incantare pentru mine, nu imi vine decat sa ma bucur cand vad ca mai sunt in cautare si filme ce nu sunt aparute in 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.