Când Dunărea întâlneşte munţii: Cazanele Mari

Când Dunărea întâlneşte munţii: Cazanele Mari
Când Dunărea întâlneşte munţii: Cazanele Mari

Dacă ar fi să aleg un loc preferat dintre cele aflate pe malul Dunării (și nu mă refer aici la orașe), aș alege fără niciun dubiu Cazanele. Pe tot cursul ei de la intrarea în România și până la vărsarea în mare, fluviul mai întâlnește munți – Munții Dobrogei – dar impactul vizual nu este același, mai ales că bătrânele stânci nu sunt atât de înalte.  Ceața dimineții care se ridică încet dintre munți e un spectacol.

Clisura Dunării, Cazanele sau Defileul Dunării?

Când mi-am aruncat privirea pe hartă spre bucata asta de țară și am hotărât să pornesc într-acolo, știam zona după mai multe nume. Cele 3 denumiri cu care am identificat ani la rând sectorul Dunării unde știam doar că se află capul lui Decebal desemnează de fapt 3 porțiuni diferite. Clisura sau Defileul Dunării e porțiunea dintre Moldova Nouă și Gura Văii iar Cazanele Mici și Mari sunt pe raza localităților Eșelnița și Dubova și sunt sectoarele cele mai spectaculoase din Defileu.

Cum ajungi la Cazanele Mari

Mai întâi trebuie să ajungi în Orșova și apoi cu mașina (sau taxi) până în Golful Mraconia, de unde încep Cazanele Mici. Între Orșova și Dubova, localitatea de care aparține acest sector al Dunării, sunt 19km așa că nu poți să vii pe jos. Spuneam că nu există mijloace de transport în comun până la Cazane iar explicația pe care am cerut-o Parcului Național Porțile de Fier (doar ei ne-au răspuns întrebărilor) a fost că  „fluxul nu este chiar atât de mare încât să renteze.”

Nici cu bicicleta nu știu dacă e o idee foarte bună să vii pentru că drumul, destul de îngust, e tranzitat de multe maşini. Cu toate că sunt din ce în ce mai mulți turiști care ajung în zonă pe două roți (numai eu am văzut trecând câteva grupuri care voiau să ajungă mai departe, la Moldova Nouă), „amenajarea unor piste de bicicliști este greoi de realizat din cauza reliefului. „(Parcul Național Porțile de Fier)
Spre deosebire de Cazanele Mici care pot fi văzute de pe uscat, pentru că DN57 șerpuiește pe lângă Dunăre de-a lungul defileului, Cazanele Mari pot fi văzute doar de pe apă. Pentru asta trebuie să faci o croazieră care costă 25 RON/persoană pentru o oră la particulari sau mult mai puțin dacă închiriezi barca de la administrația parcului. Dacă ajungi în zonă, dai un telefon și pe bază de buletin și în schimbul unei sume sensibil mai mici închiriezi bărci pneumatice, biciclete, saci de dormit ori corturi. Mi se pare o inițiativă tare bună de care, din păcate, nu știu foarte mulți.

Ce vezi la Cazanele Mari

Cunosc bine Dunărea și am văzut-o de multe ori fascinantă si spectaculoasă la noi în țară – la Galați, atunci când clocotește, la Tulcea – plină de sloiuri și imposibil de trecut, în Deltă – când pescarii vin cu prada la mal la răsăritul unui soare de august, pe brațul vechi – în pustiul de lângă cetatea Capidava ori pe lângă nisipurile cu vii de la Murfatlar. Niciodată însă nu mi s-a părut mai frumoasă, mai impunătoare și mai enigmatică decât la Cazanele Mari.

Suntem într-o zonă muntoasă aşa că în primul rând poţi să urci pe munte. E vorba despre Munții Clisurii, mai exact de Masivele Ciucarul Mic (313m) și Ciucarul Mare. Ciucarul Mare, aşa cum îi spune numele, e cel mai înalt de pe malul românesc. Nu-ţi imagina un vârf cu o altitudine impresionantă pentru că Ciucarul Mare e mai mic decât Vf. Greci din Munţii Măcinului, de exemplu. Are 318m dar pereţii verticali şi Dunărea care îi curge la picioare îţi oferă o perspectivă spectaculoasă asupra Cazanelor Mari. Traseul porneşte din centrul Dubovei şi îl parcurgi în 2 ore, urmând marcajul triunghi galben. Pentru că era foarte cald iar stâncile golașe și fierbinți sunt locul preferat al viperelor, eu nu m-am aventurat pe traseu. Un motiv suficient de bun să revin aici cât de curând.

Peștera Punicova

Peștera aceasta e cea mai mare din tot defileul Dunării și e săpată sub Ciucarul Mare (vârful de unde Cazanele Mari ți se arată în toată splendoarea lor). E foarte mare – are peste 1,5km lungime, deși cel mai probabil vei intra în ea cu barca, cel mult 70 m și e cunoscută și sub numele de Peștera Liliecilor, evident, pentru că în galeria cu același nume se găsesc lilieci. Din păcate, informațiile astea le afli dacă faci cercetări pe internet ori prin cărțile de geografie pentru că Peștera Ponicova nu e nici măcar semnalizată. Se pare că exista un panou în anii trecuti, „dar într-adevăr s-a deteriorat foarte mult și a fost luat. „(PNPF)

Peștera Veterani

În schimbul unei taxe modice, un ranger al Parcului Național Porțile de Fier te ghidează prin grotă, care nu e deloc mare comparativ cu surata ei, Ponicova, dar poveștile ghidului fac cu siguranță vizita interesantă. De fapt, e singurul loc din Defileul Dunării unde mi s-a părut că autoritățile promovează cu adevărat turismul în zonă. Altfel, câțiva localnici din Dubova te plimbă contra-cost cu o șalandră de fier şi se transformă ad-hoc în ghizi neautorizaţi. Peştera poartă numele unui general al armatei austro-ungare care s-a adăpostit aici cu soldaţii săi, în timpul luptelor dintre turci şi austrieci.

Însă cu mult timp înainte de a deveni adăpost al soldaţilor, peştera săpată în Ciucarul Mare, pe 3 nivele, în peştera aceasta se spune că se aduceau ofrande lui Zamolxis. Legenda e întreţinută şi de blocul de piatră din mijlocul peşterii, în jurul căruia s-au găsit (în urma săpăturilor) o mulţime de oase ale păsărilor sacrificate în altarul lui Zamolxis. Dimineaţa, vreme de vreo jumătate de ceas, altarul e luminat de razele soarelui care pătrund şi cad perpendicular, fapt care întreţinea, desigur, imaginaţia dacilor.

 

Serbia şi moştenirea romană

Spuneam că poţi să urci pe Ciucarul Mare, la 318m altitudine şi să vezi Dunărea cum îşi face loc printre stânci, în drumul ei către mare. Ei bine, în timpul croazierei pe Dunăre se vede pe malul sârbesc o stâncă golaşă, impunătoare. E Stirbatul Mare (Veliki Strbac) şi e de două ori mai înalt decât Ciucarul nostru, având 768m.
Dacă vrei să vezi Cazanele Mari de pe drumul săpat în stâncă de către romani, acum aproape 2000 de ani, treci graniţa pe la Porţile de Fier. DN-ul nostru nu se înalţă prea mult deasupra Dunării dar tunelele şi viaductele sârbilor urcă în serpentine. Panorama e alta.

Unde te cazezi la Cazanele Mari

Am văzut ceva pensiuni dar și multe case de vacanță pe drumul care leagă Cazanele Mici de Dubova. Prețul unei camere duble variază între 100 și 200 RON dar poți încerca să stai în casa vreunui localnic din Dubova – oamenii mi s-au părut foarte prietenoși în zonă. Eu am stat la cort, chiar în Golful Dubovei dar nu e chiar cel mai bun loc de campare, mai ales că nu e niciun copac sub care să te adăpostești de arșița zilei. Aici găsești oferte pentru vile și pensiuni în Dubova și Eșelnița.

Unde mănânci la Cazanele Mari

Dacă nu stai la o pensiune care să asigure și masa ori nu ești bine aprovizionat cu de-ale gurii, nu prea ai de unde alege. Pe drumul care duce spre Moldova Nouă au răsărit tot soiul de Perle ale Dunării, Decebali și alte restaurante unde specialitățile casei sunt, firește, preparatele din pește – borș, saramură, pește frip, prăjit…

Din tot Defileul Dunării, în zona Cazanelor Mici și Mari se găsesc aproape 75% din totalul pensiunilor și al restaurantelor așa că ai de unde alege deși e drept că cele mai multe se află în Eșelnița.
Eu am fost la Melba, unde am găsit mâncare tare bună dar dacă ești înfometat timpul de așteptare (în jur de două ore) ți se va părea insuportabil. Mi-a plăcut mult aici terasa de pe malul apei, de unde ai vedere asupra întregului golf și a malului sârbesc.
Am observat că mai toate pensiunile și restaurantele de aici sunt ridicate cu fonduri europene însă mai au de lucrat în ceea ce privește servicile oferite și promovarea zonei.
Dacă rămâi fără mâncare și fără apă, mergi până în Dubova – un sat linștit, aproape uitat de lume, unde există un magazin destul de bine aprovizionat. Și nu, localnicii nu beau apă din Dunăre (nu în zona asta a țării) așa că poți lua apă din fântâna din centrul satului.

Dunărea la Cazane trebuie văzută. În fiece zi a anului, indiferent de anotimp, locurile acestea sunt fascinante. Unii localnici abia încep să înveţe ce înseamnă să faci turism, intrarea în traseul care duce spre Ciucarul Mare e năpădită de buruieni şi dacă vrei să ajungi aici e musai să o faci cu maşina. Cu toate astea, după ce vezi Cazanele Mari şi Mici îţi doreşti să revii.

________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

11 COMENTARII

  1. Cei interesati sa viziteze zona, va stau la dispozitie pentru cazare incepand de la 60lei-120lei croaziera cu salupa de lux in cazanele dunarii la numai 30lei/persoana, ghid pentru traseul Ciucarul Mare mai multe poze si detalii pe „FEISBUC”: CAZANELE DUNARII CROAZIERA PLIMBARI

  2. […] Când am ajuns la Cabana Pietrele, locul care avea să ne fie casă și masă vreo 3 zile, vremea era exact așa cum nu îmi doream să fie: ceață groasă, frig și ploaie. Dacă situația nu se îmbunătățea în 24 de ore, aveam să coborâm din munte și să ne continuăm turul spre sud, pe Valea Cernei și, mai departe, la Cazanele Dunării. […]

  3. Cea mai fumoasa zona de la Dunare din Romania! Este o zona exceptionala, pacat ca nu e promovata mai mult, drumul destul de prost pana acolo, un drum chinuitor de-a dreptul. Dar merita sa faci o vizita! Un loc suprinzator!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.