Ce trebuie să știi când îi faci pașaport copilului

Pentru că în septembrie plănuim o vacanță în afara țării și avem deja bilete de avion pentru luna octombrie, astăzi am fost să îi facem pașaport bebelușului. Dacă nu știi, de ceva vreme copiii au propriul pașaport, nu mai pot fi adăugați pe pașaportul părinților. Nu știu cum stau lucrurile în alte orașe din țară, dar în București am terminat toată treaba în mai puțin de 15 minute. Recunosc, a fost mai simplu decât mi-am imaginat, poate și pentru că la biroul unde am fost era o singură persoană înaintea noastră.

Cât costă pașaportul pentru copii?

În primul rând trebuie plătite la CEC două taxe – 244 de lei pentru pașaport și 22 de lei pentru eliberarea lui, în total 266 de lei, ceva mai ieftin decât pașaportul electronic pentru persoanele mai mari de 12 ani, care trebuie să plătească 302 lei. În momentul achitării taxei trebuie să prezinți certificatul de naștere al copilului în original.

Unde plătesc taxele pentru pașaport?

Taxa pentru costul paşaportului trebuie plătită la CEC şi poţi să vezi aici unde e cel mai apropiat sediu din oraşul tău.

 

Unde depui actele și de unde ridici pașaportul?

Cu dovezile plăților și certificatul de naștere al bebelușului în original și pașaportul anterior (dacă este cazul), mergi împreună cu tatăl copilului la unul dintre birouri (eu am mers în sectorul 3, deși am domiciliul în alt sector). Atenție, la sediul din Nicolae Iorga nu se mai primesc cereri de eliberare pentru pașapoarte! La depunerea actelor trebuie să fie prezenți ambii părinți (pentru mai multe semnături) cu cărțile lor de identitate. În cazul în care unul dintre părinți nu se poate prezenta, e nevoie ca reprezentantul legal sau o persoană împuternicită să-i țină locul.

În momentul depunerii actelor poți opta să ridici documentul și de la un alt sediu sau să-ți fie livrat prin curier, contra sumei de 8,68 lei (inclusiv TVA). Acest serviciu este disponibil de la sfârșitul lunii iunie 2014.

E important de știut că până la vârsta de 12 ani copiii nu sunt amprentați.

Cât durează până primești pașaportul pentru copil?

Termenul de eliberare este același ca la orice pașaport simplu electronic, adică 10 zile lucrătoare. Nu e nevoie să îți încerci norocul nici măcar cu o zi mai devreme, pașaportul nu îți va fi înmânat decât la termenul comunicat. În momentul eliberării poate merge și un singur părinte, dar neapărat cu buletinul, certificatul de naștere în original al copilului și cu bilețelul pe care ți-l dă funcționarul.

Care este valabilitatea pașaportului pentru copil?

Pentru toți copiii sub 12 ani, pașaportul este valabil 3 ani (pentru pașaportul simplu electronic).

Recapitulare

Cum spuneam, tot procesul e foarte simplu: plătești cele două taxe la CEC, mergi la un birou pentru eliberarea pașapoartelor cu sotul si cu copilul și certificatul lui de naștere și cu buletinul tău și al soțului și gata. Fotografiatul bebelușilor se face în doi timpi și trei mișcări dacă sunt odihniți, mâncați și schimbați. Îl ții pe bebe în brațe, între tine și el se pune o hârtie albă, celălalt părinte atrage atenția copilului și gata, sunteți pregătiți de vacanță.

__________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.