O plimbare pe Lună – Vulcanii Noroioşi

Vulcanii Noroiosi, Buzau
Vulcanii Noroiosi, Buzau

Din numeroasele tabere și excursii ale copilăriei, am ratat Buzăul deși era atât de aproape de casă. Am ajuns deci târziu la Vulcanii Noroioși, abia anul ăsta. Și bine am făcut pentru că locul ăsta e cu adevărat special. În mijlocul vegetației, pe o suprafață întinsă, pământul bolborosește încet. Cratere mici, asemănatoare cu cele ale vulcanilor adevărați, aruncă un soi de lavă formând în jurul lor o mare întarita de noroi brun-cenușiu. Mulți îl compară cu terenul selenar ca și aspect, alții cu pielea crestată a unui dragon care își deschide din când în când porii pentru a respira.

Cum se ajunge la Vulcanii Noroioși

Spectacolul dat de micile cratere este uimitor, așa că profită de orice ocazie de a ajunge în zonă. Drumul a fost reparat și există porțiuni asfaltate, altele pietruite. Din Buzău, mergând 17 km pe DN 10, ajungi în localitatea Sătuc. Aici drumul se bifurcă și se continuă în dreapta spre localitatea Berca. După ce traversezi râul Buzău, drumul se bifurcă din nou așa că trebuie să continui în partea stângă, urmând indicatorul spre Chiliile. La prima intersecție, vezi un indicator care anunță că mai sunt 5,5 km până la Vulcanii Noroioși. Înainte de a ajunge, un ultim indicator amplasat la doar 2 km de vulcani arată drumul spre Pâclele Mici sau Pâclele Mari. În stânga, trecind peste un pod, drumul își continuă cursul spre Pâclele Mari.Booking.com

Pâclele Mari

Locul ăsta e o comoară naturală. Cu toate astea însă, Pâclele Mari din rezervația Vulcanii Noroioși din Berca pare a fi un loc părăsit: într-o baracă veche, cu câteva vederi scorojite în geam, un bătrân de prin părțile locului, cu palmele muncite, taie bilete. Asta dacă insiști, altfel nu primești dovada plății.

După ce plătești 4 lei pentru accesul la Pâclele Mari, vezi în partea dreaptă o pancartă din tablă ce îți face introducerea pe pământul selenar. Ideea e simplă: vulcanii ăștia noroioși sunt mici cratere formate de gazele naturale ce ies la suprafață. Ele se formează undeva la 3000 metri adâncime, iar la contactul cu pânza freatică și solul argilos de la suprafață, formează mici vulcani din care se revarsă noroiul cenușiu și ușor urât mirositor. E de preferat să vii aici iarna când vulcanii sunt mai energici. Cel puțin așa zice paznicul rezervației, cel ce face pe ghidul la nevoie.

Paclele Mari, Vulcanii Noroiosi

Vulcan la Paclele Mari, Buzau

Vulcanii Noriosi

Vulcan la Vulcanii Noroiosi

Pâclele Mici

Pâclele Mici sunt la câteva minute de mers cu maşina, dacă urmăreşti indicatoarele. O terasă cu răcoritoare, o toaletă nouă şi curată şi locuri de parcare, totul pentru 2 lei/mașină. Încă de la intrarea pe Aleea Vulcanilor vezi în partea stângă o reproducție hollywoodiană  a înscrisurilor de pe deal. Precum vulcanii, improvizația de pe dealul stâng e mică și nu-ți sare din prima în ochi.  După un urcuș ușor de vreo 3 minute pe Aleea Vulcanilor, drumul continuă în dreapta spre Pâclele Mici. Ciudat nume căci vulcanii de aici sunt vizibil mai mari decât cei de dincolo, de la Pâclele Mari.

Scris pe deal Vulcanii Noroiosi

Aleea Vulcanilor, Paclele Mici, Vulcanii Noroiosi, Buzau

Aleea Vulcanilor, Paclele Mici, Vulcanii Noroiosi, Buzau

Deși camparea este interzisă aici, fiind vorba de o rezervație, primul lucru pe care l-am observat când am ajuns la Pâclele mici a fost un cort roșu. E drept, și mie mi-ar plăcea să campez într-un weekend pe Lună sau măcar pe un teren atât de asemănător dar asta nu-i o scuză pentru mașina parcată și mesele întinse lângă coama unuia dintre vulcanii noroioși. Ignor momentul și întorc privirea spre fierbători. Fierbătorile, numite și bolboroși, sunt gropi circulare care scot noroi fluid. Din cauza gazelor, care agită noroiul din crater, îți dă impresia că acesta fierbe.

TravelGirls.ro Paclele Mici, Vulcanii Noroiosi

Paclele Mari, Vulcanii Noroiosi

Craterele înalte de până la cinci metri bolborosesc plăpând, scuipând bule și șiroaie de noroi. Peisajul se schimbă în funcție de anotimp și de precipitații. Atunci când plouă, totul pare că o ia la vale, iar zona devine o mare mlaștină, care susură și-și schimbă înfățișarea. În timpul secetei însă, pământul pare brăzdat de multe vene și venișoare crăpate si uscate. Indiferent de vreme totuși, craterele sunt singurele care par vii, respirând încontinuu.

Vulcan Paclele Mici, Buzau

Sol Vulcanii Noroiosi, Buzau

Locul ăsta e incredibil dar suferă de un mare dezavantaj: nepăsarea. Vulcanii Noroioși de la Buzău ar putea fi unul dintre cele mai importante obiective turistice ale României. În realitate însă, rezervației îi lipsesc materialele informative, paza și măcar un ghid. La Pâclele Mici nu e niciun panou informativ. Sunt sigură că o singură strigare către studenții la Geografie doritori de o notă bună s-ar lăsa cu un proiect perfect de amenajare și de promovare a zonei.

În 2010, Consiliul Judeţean Buzău a făcut un parteneriat cu ANTREC pentru promovarea proiectului „Geoparcul Ţinutul Buzăului” cu fonduri europene. E vorba de 951.000 lei alocați pentru promovarea zonei și a celor trei obiective turistice unice în Europa: Vulcanii Noroioşi, Mina de petrol de la Monteoru precum şi bisericile în piatră de la Nucu-Aluniş. Rezultate însă nu se văd încă.

Paclele Mari, Vulcanii Noroiosi

National Geographic Bags Romania

Am observat la periferia vulcanilor mult pelin. Probabil că datorită sărurilor din aer s-a înmulțit așa, pelinului îi place mediul sărat.

Berca, Buzau

Capra, Vulcanii Noroiosi

La plecare, o căpriță mă conduce până în parcare. Se pare că a auzit de căpcăunii din adâncuri și se ține departe de vulcani. O poveste veche spune că, invadați de oameni și de animalele lor, monștrii s-au retras sub pământ dar au lăsat noroaiele drept capcane pentru oricine le calcă teritoriul. Ai grijă deci pe unde calci!

Citește și: Ce e de văzut în județul Buzău 

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

7 COMENTARII

 1. Povestea cu capcaunii din adancuri seamana nitel cu legendele stravechi ale guansilor vizavi de vulcanul Teide (am povestit pe blog in cadrul serialului despre Tenerife) :-))

  Habar nu am cum arata pelinul..

  • aşa e, nu e prima dată când aud nici eu legenda asta. am observat ca de multe ori se creează o poveste de genul ăsta, un fel de baubau pentru ţine oamenii şi mai ales copiii departe de pericole. iar penru că toţi vulcanii sunt cam la fel (găuri în pământ care pufnesc abur/noroi/lavă), s-au împrăştiat aceleaşi legende. 🙂

   dacă nu ştii cum arată, măcar trebuie să-i recunoşti mirosul. 🙂 mie îmi e cunoscut pentru că bunica mea aduna mereu şi-s usca pentru diverse remedii.

  • hehe deci nu-s singura. am observat să amânăm obiectivele turistice apropiate pe principiul „lasă că e aici aproape, am timp să mă duc oricând.”. oricum, niciodată nu-i prea târziu.
   cum ţi s-a părut, fiind de-ai locului?

 2. […] Vulcanii ăștia noroioși sunt mici cratere formate de gazele naturale ce ies la suprafață. Ele se formează undeva la 3000 metri adâncime, iar la contactul cu pânza freatică și solul argilos de la suprafață, formează mici vulcani din care se revarsă noroiul cenușiu și ușor urât mirositor. Continuarea… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.