Vacanță în Croația| Cascadele de la Krka – micro Paradisul de lângă Coasta Dalmației

Coasta Dalmației e fascinantă de-a lungul ei, de la nord la sud, din Zadar până în Dubrovnik. Cei mai mulți care își fac vacanța în Croația mai ales pentru prima dată își planifică traseul în așa fel încât să meargă și în centrul țării, la Plitvice. Puțini știu însă că la doi pași de coastă peisajul se schimbă complet, munții stâncoși se acoperă cu păduri de pini iar marea oferă cadou culoarea ei albastră unei piscine naturale în care poți să te bălăcești în voie, în timp ce cascadele amețitoare îți cântă la ureche neîncetat. Toate astea se întâmplă în Parcul Național Krka, la un sfert de ceas distanță de coasta Adriaticii.

Krka National Pars Sibenik Skradinski buk Lozovac Dalmatia Croatia (91)

Cum ajungi la Krka?

Parcul are 5 intrări, două principale Lozovac și Skradin, eu am mers la cea de-a doua pentru că era în drumul nostru (din Zadar), dacă vii din Sibenik e indicat să mergi la intrarea Lozovac.

Din Zadar până în Skradin sunt 75 de km, mare parte pe autostradă, pentru care am plătit 26 de kuna. Dacă ai buget redus, poți folosi și drumul vechi, de coastă, dar este mai lung și probabil că vara este și mai aglomerat. Sunt și 3 autobuze zilnic spre Skradin (la 10:15, 11:30 și 13:00), biletul costă aproximativ 10 euro (78 de kuna) și pot fi cumpărate și online, de aici.

Din Split până la Lozovac sunt aproape 90 de km (la fel, mare parte din drum este și autostradă) dar autobuzele opresc în Skradin și sunt mai multe curse pe zi iar biletul costă 80 de kuna (dus). Orarele și prețurile actualizate (biletele se pot cumpăra și online) aici.

Sibenik este cel mai aproape de Krka, sunt doar 13 km până la Lozovac însă dacă vii cu autobuzul, va trebui să mergi la intrarea din Skradin. Sunt mai multe curse pe zi, mai ales în cursul săptămânii (din Sibenik: 9:00, 11:15, 13:00, 15:30 și 20:15 și din Skradin: 6:45, 10:45, 12:45, 17:00 și 19:45). În weekend sunt mai puține: sămbăta plecare la 9:00 și 13:00 și retour la 10:45 și 17:00 și duminica plecare la 9:00 și 15:30 și retur la 10:45 și retur la 17:00.

Krka National Pars Sibenik Skradinski buk Lozovac Dalmatia Croatia (88)

Cât costă biletul de intrare și parcarea?

Adulți – 11o kuna (iunie – septembrie), 90 kuna (martie – septembrie) și 30 kuna (noiembrie – februarie).

Copii (7-18 ani) și studenți – 8o kuna (iunie – septembrie), 70 kuna (martie – septembrie) și 20 kuna (noiembrie – februarie)
Copiii sub 7 au intrarea gratuită.

Dacă ai mai multe zile la dispoziție și vrei să explorezi la maximum tot de are de oferit parcul (eu nu am văzut decât o mică parte din el, mai ales că mi s-a părut grozav să pot face baie în cascadă și timpul a trecut pe nesimțite), poți să iei un bilet multi-day care costă 220 de kuna pentru adulți și 145 pentru copiii peste 7 ani și include 3 vizite oricând până la sfârșitul anului.

Toate prețurile biletelor și alte detalii le găsești pe site-ul oficial al Parcului Național Krka.

Parcarea este gratuită la intrarea Lozovac și costă 7 kuna/oră în parcarea publică din Skradin (în fața clădirii de unde cumperi biletul de intrare în parc).

Atenție: sunt multe indicatoare cu parcări gratuite în oraș, care aparțin unor restaurante și oferă parcare gratuită dacă mănânci acolo! În plus, am văzut și un băiețandru îmbrăcat într-un tricou ce părea a fi al Krka National Park (și nu e!) care își face apariția de pe străduțe imediat ce vede o mașină care caută loc de parcare și îți indică parcări private la suprapreț.

Krka National Pars Sibenik Skradinski buk Lozovac Dalmatia Croatia (85)

Când să mergi?

Deși parcul este deschis tot timpul anului, multe facilități (excursiile cu vaporul sau legăturile cu mini-bus-ul între intrări și obiective) nu sunt accesibile. Pentru că una dintre atracțiile principale la Krka este Skradinski Buk și cei mai mulți care aleg să vadă partea aceasta de parc o fac pentru a face baie la baza cascadei, cel mai bine este să mergi când se încălzește suficient – din mai până în septembrie.

Parcul este deschis în fiecare zi de la 08:00 la 20:00.

Față de Lacurile Plitvice, care sunt într-o zonă a Croației cu climat temperat, Krka beneficiază de climat mediteraneean, ceea ce înseamnă că sunt mai mari șansele să ai parte de vreme frumoasă, de soare și de căldură, chiar și primăvara sau toamna. În plus, e mai puțin aglomerat față de Plitvice, unde vin tot timpul autocare cu turiști (mai ales în zona Lacurilor de Jos).

Krka National Pars Sibenik Skradinski buk Lozovac Dalmatia Croatia (53)

 

Ce vezi și ce faci o zi în Parcul Național Krka?

Cred că am subestimat puțin parcul acesta, am tot citit și auzit că e un fel de Plitvice la scară mult mai mică și am dedus imediat că o zi e suficientă, ba mai mult, am plusat puțin și-am ajuns după prânz. Rău am făcut, foarte rău! Ca să te bucuri pe îndelete de tot ce oferă Parcul Național Krka, încearcă să ajungi cât mai dimineață.

Krka National Pars Sibenik Skradinski buk Lozovac Dalmatia Croatia (50)

Cum spuneam, sunt două intrări principale la Krka: Lozovac și Skradin, e mai puțin important pe care o alegi, în funcție de orașul din care vii aici. Diferența între ele este că de la Lozovac transferul până la cascadă se face cu autocarul (inclus în prețul biletului de intrare) iar din Skradin ești adus cu vaporul (la fel, inclus în preț). Tot din Lozovac poți să mergi pe jos (traseu de 875 de metri) sau cu bicicleta (4 km) până la Skradinski buk. Eu am intrat de la Skradin iar plimbările cu vaporașul (dus-întors) au fost relaxante și încântătoare.

Consultă aici orarul vaporului Skradin – Skradinski buk și ai grijă să fii în port când pleacă ultima cursă, pentru că nu așteaptă pe nimeni!

Krka National Pars Sibenik Skradinski buk Lozovac Dalmatia Croatia (81)

Skradinski buk e cu siguranță atracția principală din parc, pentru simplul fapt că se poate face baie aici, într-o mare piscină naturală la baza celei mai mari cascade de pe râul Krka. Cu o cădere de peste 45 de metri și 17 cascade, Skradinski buk e pe bună dreptate considerată una dintre frumusețile naturale de top ale Croației. Eu am stat vreo 2 ore aici și nu ne mai dădeam plecați dar am văzut mai mulți care își întinseseră prosoapele și stăteau la plajă – cu siguranță dacă vii de dimineață o jumătate de zi o să tot stai pe marginea sau în apa piscinei naturale.

Nu uita să îți protejezi pielea cu loțiune cu SPF (factor de protecție) cât mai ridicat!

Krka National Pars Sibenik Skradinski buk Lozovac Dalmatia Croatia (55)

De la cascadă poți să treci podul de lemn peste râu sau să faci stânga (este un indicator de traseu de trekking), oricum ar fi ești pe drumul cel bun căci traseul e circular și te întorci în același punct. În funcție de ritmul cu care mergi, de cât de des te oprești pentru foto (îți spun eu, foarte des!), dacă ești cu copiii sau nu, durează între 1 și 3 ore să faci traseul care este spectaculos, cu totul diferit de ce am văzut la Plitvice. Fac mereu comparație pentru că cei mai mulți consideră Krka o copie la scară mai mică a Lacurilor Plitvice și nu e deloc așa: la Krka sunt mult mai multe cascade, un traseu compactat cu tot ce are mai frumos parcul și cu o mulțime de plante interesante, insecte și păsări de tot felul care te însoțesc pe tot parcursul prin pădure.

Krka National Pars Sibenik Skradinski buk Lozovac Dalmatia Croatia (68)

Pe la mijlocul traseului este Satul Etnografic Skradinski buk, care a primit în 2006 premiul Golden Flower of Europe  (Entente Florale Europe) de la Asociația Europeană a Florilor și Peisajelor (am văzut că în Croația recunoștința pentru locații excepționale e contabilizată în tot felul de flori de aur, argint șamd).

Krka National Pars Sibenik Skradinski buk Lozovac Dalmatia Croatia (89)

Războiul centralelor electrice

Imediat după podul de lemn care traversează râul Krka, este expusă o piesă din prima centrală electrică cu curent alternativ din Europa (utilizânt patentul Nikola Tesla) și a doua din lume, după cea de pe Niagara. Centrala electrică Jaruga de la Krka a fost deschisă la 2 zile distanță după cea de la Niagara și încă 2 zile mai târziu orașul Sibenik era luminat în întregime datorită centralei (orașul Buffalo nu a primit curent de la Niagara decât un an mai târziu).

Krka National Pars Sibenik Skradinski buk Lozovac Dalmatia Croatia (86)

Insula Visovac și Mănăstirea Franciscană sunt unele dintre comorile naturale și culturale ale Croației. În 1445 călugării au venit pe insulă și au construit mănăstirea, care a fost demolată un an mai târziu și reconstruită în secolul al 18-lea. În 1576 au construit și o biserică pe insulă.

Roški slap – în traducere Casada Roški e o cascadă în serie, pe o lungime de 450 de metri, cea mai mare dintre ele având o cădare de 22 de metri.

Dacă vrei să vezi Insula Visovac și Roski Slap, poți face un boat trip care costă 130 de kuna pentru adulți și 90 pentru copii, excursia durează 3 ore și jumătate iar vaporașul pleacă de la Skradinski Buk.

Poți să ajungi în aceste locuri și cu un mini bus, punctul de plecare și de retur este orășelul Skradin iar prețul biletului este 150 de kuna pentru adulți și 110 pentru copii (excursia durează 3 ore).

Dacă vrei să ajungi doar pe Insula Visovac, boat tripul durează 2 ore și costă 100 de kuna pentru adulți și 70 pentru copii iar punctul de plecare și de retur este tot Skradinski Buk.

Krka National Pars Sibenik Skradinski buk Lozovac Dalmatia Croatia (52)

Cu copiii în Parcul Național Krka

Biletul de intrare include și o plimbare de vreo 20 de minute cu vaporul, dacă bebelușul a fost foarte încântat, sunt sigură că și copiilor mai mari le face plăcere. În plus, traseul prin parc este mult mai scurt comparativ cu Plitvice – doar 1-2 ore, așa că cei mici n-au timp să se plictisească, să se plângă că îi dor picioarele sau să obosească. Am văzut foarte multe familii cu mai mulți copii, de toate vârstele, cu toții țopăiau pe pasarelele de lemn, cântau și alergau după libelule.

O vizită la Krka cu copiii echivalează cu una la zoo și la grădina botanică în același timp, pentru că în parc sunt peste 800 de specii de plante (unele cu adevărat speciale, pe care nu le-am întâlnit în alte părți), 200 de specii de păsări (dacă aveți binoclu, luați-l cu voi), 18 specii de lilieci și mai multe tipuri de amfibieni și reptile.

Pentru că tot traseul trece pe marginea sau deasupra cascadelor, nu lăsa copiii nesupravegheați!

Krka National Pars Sibenik Skradinski buk Lozovac Dalmatia Croatia (84)

Unde te cazezi?

Cei mai mulți care vin să viziteze Krka se cazează în Sibenik sau chiar în Skradin (orășelul acesta e fermecător, are străduțe atât de înguste și de romantice și nu e deloc aglomerat). Eu l-am văzut venind din Zadar în drumul spre Primosten, unde am stat la Hotelul Adriatiq Zora (camere de 3 și 4 stele, demi-pensiune/pensiune completă).

Dacă ești o camper girl, sunt 2 campinguri la 2 și la 5 km distanță de Krka (unul lângă Skradin, celălalt în Lozovac), sunt indicatoare pe drumul spre parc

Krka National Pars Sibenik Skradinski buk Lozovac Dalmatia Croatia (64)

Unde mănânci?

Ca și la Plitvice, îți recomand să ai ceva mâncare cu tine și apă de băut, mai ales dacă plănuiești să stai toată ziua în parc. Spre deosebire de Plitvice însă, aici mai găsești câțiva localnici care pe lângă suveniruri vând și bunătăți – smochine, portocale, fructe de pădure, migdale. Am văzut și un restaurant, în zona Muzeului Etnografic, însă nu știu dacă au și mâncare.

Krka National Pars Sibenik Skradinski buk Lozovac Dalmatia Croatia (44)

TravelGirls tips & tricks

Nu uita acasă costumul de baie, aquashoes, prosopul de plajă și crema protectoare! Nu cred că rezistă cineva să nu facă o baie în Skradinski buk!

Încalță-te cu sandale sau bocanci de trekking sau orice alt tip de încălțăminte cu talpă aderentă. În niciun caz nu veni în șlapi, balerini, sandale de stradă sau, Doamne ferește, pantofi/sandale cu toc!

Dacă vrei să mergi pe insula Visovac să vizitezi Mănăstirea Franciscană, mergi la intrarea Lozovac. Nu uita să iei cu tine o eșarfă cu care să îți acoperi umerii iar bărbații nu trebuie să fie în pantaloni scurți (regulile pe care trebuie să le respecți în orice mănăstire).

Krka National Pars Sibenik Skradinski buk Lozovac Dalmatia Croatia (77)

***

Krka mi se pare mai enigmatic, mai surprinzător, după fiecare cotitură mai apare o cascadă, un view grozav, o gașcă de libelule albastre sau un lac liniștit cu nuferi. M-aș întoarce oricând la Krka, o parte din inimă mi-a rămas acolo, la bălăceala în râu și la libelulele alea jucăușe!

Citește și:

® Fotografii by Augustin Radu & TravelGirls.ro cu Sony A58 

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.