Turul României cu rucsacul în spate 3: Vârful Omu

Turul ROmaniei cu rucsacul in spate -varful Omu
Turul ROmaniei cu rucsacul in spate -varful Omu

Turul României cu rucsacul în spate are pentru mine două semnificații. În primul rând, asta e ocazia cu care mă deconectez cu totul de serviciu, de griji, de stresul orașului și momentul în care plec la drum în cel mai simplu mod posibil. În al doilea rând, e o ocazie de a-mi descoperi țara mai mult decât o fac în fiecare weekend. Dacă în primul an am acoperit o zonă destul de mare (Transilvania, munții Făgăraș și Apuseni), în al doilea ne-am făcut de cap prin Retezat și la băi în Herculane, anul ăsta e special. De ce? Pentru că mergem în nordul țării, acolo unde nu am mai fost vreodată și pentru că avem în plan multe trasee de munte și nopți frumoase petrecute în cort, sub mii de stele.

Călătoria noastră începe însă din Bucegi, ca și anul trecut, unde am fost pentru două zile “cu de toate”. Două zile în care am urcat munți, am coborât văi, am avut parte de nopți înstelate memorabile, muzică bună la Padina Fest, oameni frumoși (cum altfel pot fi iubitorii de munte?) și sentimentul extraordinar că suntem în vacanță.

Așa cum am promis, am urcat pe Vârful Omu în semn de solidaritate pentru munca depusă de către olimpicii noștri de la Londra. N-am luat telecabina ci am urcat pe firul Ialomiței, alături de cei înscriși în maraton. Ca și medaliile, vârfurile se cuceresc cu sudoare și durere dar satisfacția drumului și a urcușului pe podium șterge orice urmă de efort și recompensează înzecit. Felicitări sportivilor români de la Londra!

Traseul pe care am urcat este marcat cu bandă albastră și durează în jur de 3 ore și jumătate. Cum merge pe lângă firul Ialomiței, fără protecția umbrei, îți recomand să ai la tine cremă de protecție solară și ceva de pus pe cap. Nu-ți face griji cu privire la dificultate pentru că traseul e accesibil oricui, atât timp cât ai rezistența necesară pentru 3 ore și jumătate de urcuș continuu.

Înainte de vârful Omu (2505 metri), vei trece pe la Cabana Omu unde poți să-ți tragi sufletul pentru ceva vreme. Mai mult de atât, în apropiere, dacă mergi puțin spre vârful Bucșoiu, poți vedea valea Mălăiești și valea Țigănești.

Nopțile la Padina sunt parcă special gândite pentru cei care au bătut cărările din munți sub soarele arzător. Muzică live, foc de tabără, corturi cât vezi cu ochii, atmosferă frumoasă făcută de oameni cumsecade – toate astea sub un cer cum numai în Bucegi am văzut: senin, înstelat și cu lună plină.

A doua zi am luat-o iar din loc. De data asta însă am mers pe sub umbra cheilor Zănoagei, până la lacul Scropoasa. Puțini ajung aici așa că poți să te bucuri în voie de culoarea incredibilă a lacului. Traseul e ușor, trebuie doar să fii atentă la pietre. Chiar și după o repriză scurtă de ploaie, ele devin alunecoase. Pe partea cealaltă a lacului sunt Cheile Orzei, traseu închis drumeților din 2010, din cauza viiturilor periculoase.

Dacă vrei să faci și tu traseele acestea, nu uita că nu trebuie să lași nimic în urma ta și nu trebuie să iei nimic cu tine. Nu aprinde focul și nu porni muzica. Amintirile și fotografiile sunt singurele suveniruri de care ai nevoie.

Turul României cu rucsacul în spate nr. 3 continuă spre Maramureș. Prima oprire e Baia Mare: după 11 ore cu trenul la vagonul de dormit.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.