Idei de weekend pe munte: Șaua Gropșoarele din Munții Ciucaș

Ultimele săptămâni au fost și continuă să fie fierbinți, acesta nu mai e un secret pentru nimeni, așa că am profitat de fiecare zi și de fiecare weekend liber pentru câte o porție de răcoare. Iar pentru mine răcoarea e pe munte. Dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție și nici nu vrei să cheltui prea mult, îți recomand un traseu tip circuit de jumătate de zi în Munții Ciucaș: cinci ore cu aer curat, temmperaturi de până în 20 de grade, soare, peisaje superbe, liniște și o porție de mișcare pentru o săptămână întreagă.

Traseu: Cheia – Cabana Muntele Roșu – Fântâna Ioan Nicolaie – Cabana Ciucaș – Șaua Gropșoarele – La Răscruce – Cabana Muntele Roșu

Cum ajungi: Din Ploiești, pe drumul prin Văleni, Cheia, spre Brașov, imediat după Cheia, e un indicator spre Cabana Muntele Roșu iar drumul cotește brusc la dreapta. De la șosea și până la cabană sunt 3 kilometri pe care poți să-i parcurgi pe jos poate mai repede decât cu mașina, căci drumul este tare prost. Noi am urcat încet cu o Skoda Octavia dar ne-am jurat că nu vom repeta experiența, spre binele mașinii.

traseu muntii ciucas - saua gropsoarele (5)

Cabana Muntele Roșu – Fântâna Ioan Nicolaie – Cabana Ciucaș

Marcaj: dungă galbenă

Durată traseu: 1 oră și jumătate

După ce ajungi la Cabana Muntele Roșu, lasă mașina în parcare și pornește pe traseul marcat cu dungă galbenă. Cărarea este bătătorită și extrem de bine marcată iar drumul urcă lin prin pădure. Din când în când, printre copaci, zărești în partea stângă Țiglăile dinspre Vârful Ciucaș. În curând, drumul coboară puțin și se intersectează cu râul Teleajen și drumul forestier de pe Valea Berii. Aici vezi și Fântâna Ioan Nicolaie de unde te poți aproviziona cu apă. Traseul continuă pe drumul forestier cu un urcuș abrupt și susținut. Deși poate părea foarte plictisitor, această bucată de drum poate fi chiar amuzantă pentru că ai ocazia să vezi diverse mașini 4×4 de oraș care se chinuie să urce până la Cabana Ciucaș. Puține reușesc, cam una din zece. Drumul forestier se termină în fața Cabanei Ciucaș unde deja e rost de o pauză.

traseu muntii ciucas - saua gropsoarele (11)

Pauză la Cabana Ciucaș

Intră în curtea cabanei Ciucaș să-ți tragi sufletul la soare și să bei ceva rece în timp ce te dai în leagănul mare din fața clădirii. Cabana, curtea și împrejurimile sunt foarte fotogenice iar priveliștea te poate convinge să te oprești aici pentru restul zilei. Nu te lăsa păcălită, urmează ceva și mai și.

traseu muntii ciucas - saua gropsoarele (18)

Cabana Ciucaș – Șaua Gropșoarele – La Răscruce

Marcaj: Dungă roșie (tot pe aici merg și traseele dungă albastră, cruce roșie, cruce albastră)

Durată traseu: 1 oră și jumătate

Din dreapta cabanei Ciucaș pornește traseul marcat cu dungă roșie și urcă ușor pe coama despădurită a muntelui. În curând traseul intră în pădure, printre jnepeniș iar atmosfera se transformă într-una ciudățică, ai impresia că mergi printr-un labirint. Nu știu care este populația de urși din zonă dar neavând vizibilitate asupra traseului, am preferat să bat din palme și să povestim cu voce tare ca să îndepărtăm orice animăluț ar putea fi prin zonă. Nu-ți face însă griji, nu poți să te pierzi nici dacă vrei, traseul este extrem de bine marcat. În scurt timp, traseul iese din pădure, continuă un pic prin jnepeniș și urcă domol în Șaua Gropșoarele – una dintre cele mai frumoase pe care am fost în România. Priveliștea de 360 de grade din șa este pur și simplu minunată iar dacă ai baftă de vreme bună și vizibilitate, poți să vezi până hăt-departe. Ia o pauză scurtă aici și bucură-te de moment.

traseu muntii ciucas - saua gropsoarele (23)Traseul continuă în dreapta, pe creasta muntelui, cu marcaj cruce roșie, și e presărat de cimbrișor și alte ierburi aromate. Pe măsură ce înaintezi, vezi din ce în ce mai bine în partea dreapta Țiglăile și cabana Ciucaș. În scurt timp ajungi la o răscruce de trasee, în punctul numit La Răscruce.

traseu muntii ciucas - saua gropsoarele (32)

La Răscruce – Cabana Muntele Roșu

Marcaj: Triunghi roșu

Durată traseu: 1 oră

Din punctul de intersecție al traseelor, drumul de coborâre spre Cabana Muntele Roșu este cel din dreapta. Chiar dacă mai e puțin până la sfârșitul traseului, nu te relaxa, fii la fel de atentă la pași și cărare. Cele mai multe accidente pe munte au loc la coborâre. Dacă ai bețe de hiking, ăsta e un moment bun să le folosești.

traseu muntii ciucas - saua gropsoarele (36)

Marcaje și timpi pe scurt

  • Cabana Muntele Roșu – Fântâna Ioan Nicolaie – Cabana Ciucaș: dungă galbenă, 1 oră și jumătate
  • Cabana Ciucaș – Șaua Gropșoarele – La Răscruce: dungă roșie, 1 oră și jumătate
  • La Răscruce – Cabana Muntele Roșu: triunghi roșu, 1 oră
  • Timp total, cu pauze: 5 ore – 5 ore și jumătate
  • Dificultate: scăzută, nu există nicio porțiune periculoasă.
  • Efort: mediu și susținut.

Surse de apă

De-a lungul traseului, ai un izvor la Fântâna Ioan Nicolaie, în prima parte a traseului. Dacă vrei să te mai aprovizionezi, poți să cumperi apă, sucuri, mâncare de la Cabana Ciucaș la prețuri de restaurant (6 lei o sticlă de suc de 0,5 litri).

Vremea în Munții Ciucaș

Atunci când plănuiesc o tură pe munte, eu folosesc meteoblue.com ca să verific prognoza meteo. Până acum, s-a dovedit a fi cea mai apropiată de realitate prognoză.

Ce pui în bagaj

Echipament obligatoriu: bocanci de munte, ceva de pus pe cap, ochelari de soare, polar/geacă (seara se răcește serios!), pelerină de ploaie, lanternă frontală.

De-ale gurii: pentru acest traseu de o zi, mănâncă bine înainte să intri pe traseu și mai ia cu tine un sandwich, vreo 2 ciocolățele, 1-2 fructe și apă.

Opțional: încălțări comode de schimb (crede-mă, la ieșirea din traseu vei vrea să ieși din bocanci), tricou de schimb, pantaloni lungi (dacă ai plecat cu pantaloni scurți pe traseu).

Când poți să parcurgi acest traseu

Oricând ai vreme bună, traseul de mai sus e accesibil. Dacă e zăpadă mare în timpul iernii, vei depunde foarte mult efort și îți recomand să suni înainte la cabanele din munții Ciucaș ca să verifici starea zăpezii și eventuale recomandări de moment.

 

Am revenit in weekendul acesta in muntii Ciucas, de data asta pe un traseu pe care nu am mai fost: Muntele Rosu-Cabana…

Posted by TravelGirls.ro on Sunday, August 2, 2015

 

Încearcă și traseul spre Vârful Ciucaș – e mai spectaculos!

Drum bun și cărări însorite!

CITEȘTE ȘI:

10 mituri despre mersul pe munte

Parcurile și rezervațiile protejate din România

Nu pleca pe munte fără…

Cazare la un milion de stele

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

6 COMENTARII

  1. Dragut traseu, cam scurtut dar dragut :). Ciucasul e perfect pentru trasee de week-end, dar oferta sa este mult mai bogata de fapt. Anul trecut am fost la remarcari in acest masiv si adunand traseele cred ca o saptamana are ce sa iti ofere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.