Weekend la polul frigului: Lacul Sfânta Ana și hiking în Munții Harghitei

A doua jumătate lui octombrie e perioada mea preferată din an pentru plimbări în România. Nuanţele arămii ale frunzelor, contrastul dintre foioase și brazi la munte, tarabele cu recolta de toamnă, temperaturile numai bune pentru pulovere groase și eșarfe colorate, ceaiul cald – sunt doar câteva dintre motivele pentru care aș prefera ca luna asta să dureze până hăt-departe, în martie. Toamna este însă plină de surprize, ai ocazia să baţi ţara în lung și în lat în tricou și teneși sau, așa cum se întâmplă chiar în zilele astea, trebuie să scoţi la lumină garderoba de iarnă. Sunt zone în ţară în care iarna se îmbină cu toamna într-un mod miraculos: ai pe de o parte o vale însorită și arămie iar pe de altă parte, la doar câţiva metri distanţă, iarnă în adevăratul sens al cuvântului. E și cazul ţinutului secuiesc, în zona Miercurea Ciuc, cunoscută și ca Polul Frigului. Aici, de-a lungul timpului, s-au înregistrat cele mai mici temperaturi din România ultimilor 40 de ani. Nu este deci o surpriză faptul că iarna vine aici mult mai repede, chiar de la sfârșitul lunii septembrie.

harghita covasna octombrie (9)

Iarna vine mai repede la Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana și împrejurimile sale sunt un exemplu pozitiv în turismul din România. Zona este administrată cu seriozitate, se percepe taxă de intrare, se face curăţenie frecvent, coșurile de gunoi se golesc la timp iar punctele de belvedere sunt pur și simplu minunate și bine gândite.

Nu rata: punctul de belvedere din ultima curbă înainte să ajungi la lac. Oprește mașina pe margine și urmărește scara de lemn ce urcă pentru 2-3 metri către un punct din care poți vedea lacul de la înălțime, printre frunzele copacilor.

Vezi și: Tinovul Mohoș – o rezervație ce se poate vizita doar cu ghid, pe pasarelele de lemn amenajate deasupra lacului.

Trasee ce pornesc de la Lacul Sfânta Ana: click aici

lacul sfanta ana (4)

Traseu ușor spre Vârful Harghita Mădăraș

Nu ai nevoie nici de echipament special și nici de condiţie fizică de invidiat ca să ajungi pe cel mai înalt vârf din Munţii Harghita. Ai însă un motiv întemeiat să o faci: de acolo de sus, de la 1801 metri altitudine, ai o priveliște de 360 de grade spre munţii Făgăraș, Apuseni, Ceahlău, Rodnei.

Deși am ajuns acolo în primele zile din octombrie, am avut parte de un peisaj de iarnă în adevăratul sens al cuvântului. Sus, pe vârf, am avut impresia că am ajuns într-un loc sacru – sunt zeci de cruci sculptate și cu panglici colorate ori cu steaguri. Dacă adaugi și un apus interesant, priveliștea te lasă fără cuvinte. La retur, îți recomand să te oprești la Cabana Mădăraș care veghează muntele de peste 60 de ani. Găsești aici un vin fiert ori un ceai cald care să te dezmorțească din frig.

Cum ajungi: urcă cu mașina până în staţiunea Mădăraș, lasă mașina în vreuna dintre parcări și intră în traseu pe lângă cabana Salvamont.

Traseu: poteca e lată și bătută, urcarea nu implică nicio porţiune dificilă iar durata traseului depinde de cât de des te oprești ca să te minunezi de priveliște. N-ar trebui totuși să îţi ia mai mult de o oră ca să ajungi în vârf.

harghita madaras (5)

Traseu ușor spre Vârful Harghita Ciceului

Din Harghita Băi, urcă cu mașina până la hotelul Ozon, echipează-te cu haine călduroase și urcă spre vârful Harghita Ciceului (1759 metri). Traseul urcă lin, pe un drum forestier plin de zăpadă, pe sub cablurile de telecabină. Urcarea e ușoară și nu durează mai mult de o oră și jumătate, noi am preferat însă să ne bucurăm de soare și de ziua liberă și am făcut multe opriri pentru povești și fotografii. Nici vârful nu e spectaculos, e plin de stâlpi de antene dar nu despre asta e vorba ci despre priveliștea pe care o ai în jur în zilele senine.

varful harghita ciceului (7)

Câteva informații practice

Unde stai:  Cazare în Harghita

Unde mănânci: Sunt sigură că sunt multe locuri în care poți mânca bine în zonă dar de fiecare dată noi am oprit la Hotarul Ciucului pentru papricaș și gulaș.

Ce pui în bagaj: Oricât de cald ar părea că este în oraș, pregătește-te pentru temperaturi de iarnă în Munții Harghitei. Ia cu tine bocanci impermeabili, pantaloni călduroși, cel puțin un polar și o geacă potrivită pentru vânt. Și o căciulă călduroasă îți va prinde bine sus pe vârf unde vântul bate cu putere.

Ce mai faci în zonă:

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.