Parcurile şi rezervaţiile protejate din România

Parc Natural Bucegi
Parc Natural Bucegi

De-a lungul timpului, plimbându-mă prin ţară, m-am întrebat care e diferenţa între parcurile naţionale, parcurile naturale, rezervațiile științifice şi rezervaţiile naturale. În primul rând m-au interesat diferenţele ce privesc restricţiile pe care le au turiştii (dacă e voie să faci focul, dacă e voie să campezi etc.), ca să nu iau vreo amendă de la rangerii care patrulează în zonele astea. În al doilea rând, mi s-a părut important de ştiut încadrarea zonei vizitate pentru că, în funcţie de asta, acolo există ceva specific sau unic, de mare interes. Unele arii sunt delimitate tocmai pentru că în interiorul lor se află specii de animale sau plante rare care sunt protejate prin lege.

Parc Natural Buila Vanturarita

Și pentru că informațiile găsite pe internet nu sunt foarte clare în sensul ăsta, i-am contactat pe cei de la Romsilva pentru ca ei au în administrare ariile protejate din țară. Și mi-au răspuns. Prin urmare…

Parcurile naţionale

Parcurile naţionale sunt zone bine delimitate care au scopul de a proteja și conserva eșantioane reprezentative pentru spațiul respectiv. Zonele astea sunt protejate tocmai pentru că ele cuprind elemente naturale cu valoare deosebită. Parcurile se întind în general pe suprafeţe mari de teren iar în interiorul lor sunt permise doar activităţile tradiţionale practicate numai în comunităţile din zona parcului naţional. Parcurile naţionale pot fi vizitate şi se percepe o taxă (de obicei 5 lei) de vizitare pentru 7 zile, la intrările în trasee sau la principalele cabane.

Primul parc naţional de pe teritoriul României şi cel mai valoros din punct de vedere al biodiversităţii a fost înfiinţat în 1935 şi este Parcul Naţional Retezat.

Citește și: Trekking în Retezat – doi ochi albaştri

Vf. Peleaga – cum mi-am învins frica de înălţime la peste 2500m

Lista parcurilor naţionale din România:

Parcuri naturale

Spre deosebire de parcurile naționale, în parcurile naturale se urmăreşte menţinerea interacţiunii armonioase a omului cu natura prin protejarea așezărilor şi peisajelor, promovându-se păstrarea tradiţiilor şi a activităţilor specifice pentru a conserva cultura locală. Teritoriul este delimitat de atribute naturale, istorice şi culturale formând ansambluri peisagistice în care interacţiunea omului cu natura a creat de-a lungul timpului o zonă distinctă, cu valoare importantă. Turiştii pot vizita parcurile naturale și se percepe taxă de vizitare, ca și in parcurile naționale.

traseu marcat faragas

Lista parcurilor naturale din România

 • Geoparcul Platoul Mehedinți

Rezervaţiile naturale

Rezervaţiile naturale sunt ariile naturale apărate prin lege cu scopul de a proteja şi conserva habitate şi specii naturale importante. Dimensiunile rezervaţiilor naturale diferă şi depind de suprafața necesară elementelor naturale protejate. Pe lângă activităţile ştiinţifice, administraţiile rezervaţiilor naturale încurajează desfăşurarea activităţilor tradiţionale şi a ecoturismului care să nu afecteze peisajul natural. Aici nu este permisă utilizarea resurselor naturale.

arie protejata

Lista rezervaţiilor naturale din România este disponibilă pe site-ul Romsilva, aici.

Rezervațiile științifice

Rezervațiile naturale sunt zone protejate care, ca și celelalte, au ca scop protecția și conservarea unor habitate naturale. Diferența constă în faptul că rezervațiile științifice nu pot fi vizitate de către turiști. Zonele astea cuprind de obicei specii rare de plante și animale sau elemente naturale speciale, motiv pentru care sunt interzise orice activități umane, cu excepția activitățile de cercetare și educație. Intrarea fără permisiune în rezervațiile naturale se pedepsește cu amenzi considerabile.

rezervatie stiintifica

Nu am găsit o listă a rezervațiilor științifice din țară și nici nu am primit una de la Romsilva. Poate pentru că nici nu se dorește promovarea lor, accesul turiștilor fiind interzis. Din câte am aflat, nu este permisă divulgarea căilor de acces către vreun element natural nou descoperit în cadrul unei rezervații științifice. Poate e mai bine așa.

Ce nu avem voie să facem în ariile protejate

Am aflat deci că putem vizita parcurile naționale, parcurile naturale și rezervațiile naturale dar trebuie să respectăm niște reguli impuse prin lege. Administraţia parcurilor asigură (sau ar trebui să o facă) menţinerea cadrului natural, protejează ecosistemelor şi are grijă de conservarea resurselor şi a diversităţii biologice. Poate cea mai importantă responsabilitate a administraţiei parcurilor este de a exclude orice formă de exploatare a resurselor naturale şi a folosirii terenurilor în alte scopuri decât cele naturale. Din păcate, în drumeţiile mele am văzut că acest lucru nu se întâmplă mereu aşa cum ar trebui.

parc natural bucegi (2)

Indiferent de tipul zonelor protejate, regulamentul privind vizitarea lor spune că:

 • se campează doar în locurile permise şi semnalizate corespunzător;
 • este interzisă aprinderea focului în alte locuri decât cele amenajate;
 • este interzisă abandonarea deşeurilor, turiştii având obligaţia să-şi evacueze deşeurile produse în timpul vizitării ariilor protejate;
 • este interzisă distrugerea indicatoarelor, marcajelor, cabanelor şi a refugiilor din parcuri;
 • nu este permisă utilizarea detergenţilor de orice fel în apele din cadrul ariilor protejate;
 • accesul cu mijloace motorizate şi biciclete este permis doar pe traseele amenajate;
 • este interzisă colectarea de floră, faună şi alte eşantioane;
 • competiţiile, evenimentele sau alte manifestări de grup se pot organiza doar cu autorizaţia administraţiei zonei;
 • nu este permisă disturbarea liniştii în zonele de campare, cabane, refugii.

Chiar dacă regulamentul nu este respectat în totalitate nici de administrațiile parcurilor, ar fi bine ca măcar vizitatorii să fie corecți în acest sens. Regulile de mai sus sunt de bun simț și ne asigură că vom avea ce vizita ceva timp de acum în colo.

Citește și: Nu pleca pe munte fără…

10 mituri despre mersul pe munte

Priză cu priză – căţăratul, mai mult decât un sport

Zbor cu parapanta – VIDEO

Idei de weekend: la 3 pași de moarte

Ce e de văzut în județul Buzău

Nordic Walking în Țara Dornelor

_____________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

18 COMENTARII

 1. Stie cineva cat costa taxa de acces in Poienile narciselor de la Vad jud.Brasov si unde se plateste? Multumesc.(Locul este pe lista Romsilva a Rezervatiilor naturale).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.