De-a lungul timpului, plimbându-mă prin ţară, m-am întrebat care e diferenţa între parcurile naţionale, parcurile naturale, rezervațiile științifice şi rezervaţiile naturale. În primul rând m-au interesat diferenţele ce privesc restricţiile pe care le au turiştii (dacă e voie să faci focul, dacă e voie să campezi etc.), ca să nu iau vreo amendă de la rangerii care patrulează în zonele astea. În al doilea rând, mi s-a părut important de ştiut încadrarea zonei vizitate pentru că, în funcţie de asta, acolo există ceva specific sau unic, de mare interes. Unele arii sunt delimitate tocmai pentru că în interiorul lor se află specii de animale sau plante rare care sunt protejate prin lege.
Și pentru că informațiile găsite pe internet nu sunt foarte clare în sensul ăsta, i-am contactat pe cei de la Romsilva pentru ca ei au în administrare ariile protejate din țară. Și mi-au răspuns. Prin urmare…
Parcurile naţionale
Parcurile naţionale sunt zone bine delimitate care au scopul de a proteja și conserva eșantioane reprezentative pentru spațiul respectiv. Zonele astea sunt protejate tocmai pentru că ele cuprind elemente naturale cu valoare deosebită. Parcurile se întind în general pe suprafeţe mari de teren iar în interiorul lor sunt permise doar activităţile tradiţionale practicate numai în comunităţile din zona parcului naţional. Parcurile naţionale pot fi vizitate şi se percepe o taxă (de obicei 5 lei) de vizitare pentru 7 zile, la intrările în trasee sau la principalele cabane.
Primul parc naţional de pe teritoriul României şi cel mai valoros din punct de vedere al biodiversităţii a fost înfiinţat în 1935 şi este Parcul Naţional Retezat.
Citește și: Trekking în Retezat – doi ochi albaştri
Vf. Peleaga – cum mi-am învins frica de înălţime la peste 2500m
Lista parcurilor naţionale din România:
- Parcul Naţional Buila-Vânturariţa (www.buila.ro)
- Citește aici despre pustnicii din Buila.
- Parcul Național Călimani (www.calimani.ro)
- Parcul Național Ceahlău (www.ceahlaupark.ro)
- Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș (www.cheilebicazului-hasmas.ro)
- Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița (www.cheilenerei-beusnita.ro)
- Citește: Cheile Nerei: 7 ore de rafting intr-o zi
- Idei de weekend: probabil cele mai frumoase chei din România
- Parcul Național Cozia (www.cozia.ro)
- Parcul Național Defileul Jiului (www.defileuljiului.ro)
- Parcul Național Domogled – Valea Cernei (www.domogled-cerna.ro)
- Parcul Național Munții Măcinului (parcmacin.ro)
- Citește aici mai multe despre Măcin.
- Parcul Național Munții Rodnei (www.parcrodna.ro)
- Parcul Național Piatra Craiului (www.pcrai.ro)
- Citește Vacanță ca-n filme: Se mănâncă bine în Piatra Craiului
- FOTO: Septembrie în Piatra Craiului
- Novice pe munte: Piatra Craiului
- Românește la Bran nu e despre Dracula
- Parcul Național Retezat (retezat.ro)
- Citește despre trasee în Retezat.
- Parcul Național Semenic – Cheile Carașului (www.pnscc.ro)
Parcuri naturale
Spre deosebire de parcurile naționale, în parcurile naturale se urmăreşte menţinerea interacţiunii armonioase a omului cu natura prin protejarea așezărilor şi peisajelor, promovându-se păstrarea tradiţiilor şi a activităţilor specifice pentru a conserva cultura locală. Teritoriul este delimitat de atribute naturale, istorice şi culturale formând ansambluri peisagistice în care interacţiunea omului cu natura a creat de-a lungul timpului o zonă distinctă, cu valoare importantă. Turiştii pot vizita parcurile naturale și se percepe taxă de vizitare, ca și in parcurile naționale.
Lista parcurilor naturale din România
- Parcul Natural Apuseni (www.parcapuseni.ro)
- Parcul Natural Balta Mică a Brăilei (www.bmb.ro)
- Parcul Natural Bucegi (www.bucegipark.ro)
- Citește Aventură în potcoava Bucegilor
- 15 minute
- Idei de weekend: Trekking în Bucegi- Mălăiești-Lacul Țigănești
- Turul României cu rucsacul în spate 3: Vârful Omu
- Parcul Natural Comana (www.comanaparc.ro)
- Parcul Natural Defileul Mureșului Superior (www.osrgh.ro)
- Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina (www.gradiste.ro)
- Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior (www.luncaprut.ro)
- Parcul Natural Lunca Mureșului (www.luncamuresului.ro)
- Parcul Natural Munții Maramureșului (www.muntiimaramuresului.ro)
- Parcul Natural Porțile de Fier (www.portiledefier.ro)
- Citește aici despre Cazanele Dunării
- Parcul Natural Putna-Vrancea (www.putnavrancea.ro)
- Parcul Natural Vânători-Neamț (www.vanatoripark.ro)
- Geoparcul Platoul Mehedinți
- Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului (www.geopark.go.ro)
Rezervaţiile naturale
Rezervaţiile naturale sunt ariile naturale apărate prin lege cu scopul de a proteja şi conserva habitate şi specii naturale importante. Dimensiunile rezervaţiilor naturale diferă şi depind de suprafața necesară elementelor naturale protejate. Pe lângă activităţile ştiinţifice, administraţiile rezervaţiilor naturale încurajează desfăşurarea activităţilor tradiţionale şi a ecoturismului care să nu afecteze peisajul natural. Aici nu este permisă utilizarea resurselor naturale.
Lista rezervaţiilor naturale din România este disponibilă pe site-ul Romsilva, aici.
Rezervațiile științifice
Rezervațiile naturale sunt zone protejate care, ca și celelalte, au ca scop protecția și conservarea unor habitate naturale. Diferența constă în faptul că rezervațiile științifice nu pot fi vizitate de către turiști. Zonele astea cuprind de obicei specii rare de plante și animale sau elemente naturale speciale, motiv pentru care sunt interzise orice activități umane, cu excepția activitățile de cercetare și educație. Intrarea fără permisiune în rezervațiile naturale se pedepsește cu amenzi considerabile.
Nu am găsit o listă a rezervațiilor științifice din țară și nici nu am primit una de la Romsilva. Poate pentru că nici nu se dorește promovarea lor, accesul turiștilor fiind interzis. Din câte am aflat, nu este permisă divulgarea căilor de acces către vreun element natural nou descoperit în cadrul unei rezervații științifice. Poate e mai bine așa.
Ce nu avem voie să facem în ariile protejate
Am aflat deci că putem vizita parcurile naționale, parcurile naturale și rezervațiile naturale dar trebuie să respectăm niște reguli impuse prin lege. Administraţia parcurilor asigură (sau ar trebui să o facă) menţinerea cadrului natural, protejează ecosistemelor şi are grijă de conservarea resurselor şi a diversităţii biologice. Poate cea mai importantă responsabilitate a administraţiei parcurilor este de a exclude orice formă de exploatare a resurselor naturale şi a folosirii terenurilor în alte scopuri decât cele naturale. Din păcate, în drumeţiile mele am văzut că acest lucru nu se întâmplă mereu aşa cum ar trebui.
Indiferent de tipul zonelor protejate, regulamentul privind vizitarea lor spune că:
- se campează doar în locurile permise şi semnalizate corespunzător;
- este interzisă aprinderea focului în alte locuri decât cele amenajate;
- este interzisă abandonarea deşeurilor, turiştii având obligaţia să-şi evacueze deşeurile produse în timpul vizitării ariilor protejate;
- este interzisă distrugerea indicatoarelor, marcajelor, cabanelor şi a refugiilor din parcuri;
- nu este permisă utilizarea detergenţilor de orice fel în apele din cadrul ariilor protejate;
- accesul cu mijloace motorizate şi biciclete este permis doar pe traseele amenajate;
- este interzisă colectarea de floră, faună şi alte eşantioane;
- competiţiile, evenimentele sau alte manifestări de grup se pot organiza doar cu autorizaţia administraţiei zonei;
- nu este permisă disturbarea liniştii în zonele de campare, cabane, refugii.
Chiar dacă regulamentul nu este respectat în totalitate nici de administrațiile parcurilor, ar fi bine ca măcar vizitatorii să fie corecți în acest sens. Regulile de mai sus sunt de bun simț și ne asigură că vom avea ce vizita ceva timp de acum în colo.
Citește și: Nu pleca pe munte fără…
10 mituri despre mersul pe munte
Priză cu priză – căţăratul, mai mult decât un sport
Idei de weekend: la 3 pași de moarte
_____________________________________________________________
Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
- Secretul nostru pentru vacanțe cu adevărat relaxante - 18 iulie 2019
- Cu bebel și cățel în Deltă: review Green Village Resort Sfântu Gheorghe - 1 noiembrie 2018
- Cât de mult ne ajută telefonul în vacanță în străinătate - 19 iunie 2018
[…] prin Cheile Ordancușii pe drum asfaltat timp de vreo două ore. Peisajul e specific Apusenilor, cu pereți găuriți de mici peșteri săpate în trecut de […]
[…] cu apă vie ori poate ar fi refăcute marcajele turistice sau curăţat parcul. Ei bine, cei care administrează parcul spun că “probleme decurg din refuzul turiştilor de a achita această taxă din diverse […]
Nu uitati de Dobrogea!
:-))
http://www.cjtulcea.ro/judet/turism/rezervatii_naturale.html
e şi parcul naţional Măcin menţionat mai sus. zona aia e superbă!
Nu uităm, nu uităm…. de fapt, vom continua cu seria de materiale despre minunăţiile din Dobrogea, mai ales din partea de nord.
[…] celebrul pin negru de Banat, cascade și lacuri de acumulare, toate de găsesc în acest parc național, cunoscut mai degrabă sub numele de Valea […]
[…] camparea este interzisă aici, fiind vorba de o rezervație, primul lucru pe care l-am observat când am ajuns la Pâclele mici a fost un cort roșu. E drept, […]
[…] în calcarele datate din jurasic de Ialomiţa de altădată. Ceea ce face ca această zonă (Rezervaţia naturală complexă Cheile Tătarului) să fie unică este faptul că, pe versantul stâng al văii […]
[…] încă 7 km pe drumul ce merge pe firul râului Cheia, la intrarea în parcul naţional Buila-Vânturariţa se află schitul Pahomie. Construit în 1509 într-o stâncă a muntelui Buila, schitul Pahomie are […]
Interesant articolm acum trebuie sa mergem sa le vizitam, nu-i asa?
[…] pe la Smârdan (Brăila) sau pe la Galaţi, urmează indicatoarele spre Măcin. Nu ştiu dacă Parcul Naţional Munţii Măcinului mai are nevoie de vreo prezentare. Cert e că nu doar Vârful Ţuţuiatu ori şi mai simplu, Greci […]
[…] că nu există mijloace de transport în comun până la Cazane iar explicația pe care am cerut-o Parcului Național Porțile de Fier (doar ei ne-au răspuns întrebărilor) a fost că “fluxul nu este chiar […]
[…] bujori din Pădurea Comana. Delta Neajlovului sau Balta Comana cum mai este numită face parte din Parcul Național Comana în care bujorii sunt protejați într-o rezervație. Din fericire nu-i găsești chiar la […]
Multumesc, chiar nu gaseam nimic de Semenic! 🙂
Stie cineva cat costa taxa de acces in Poienile narciselor de la Vad jud.Brasov si unde se plateste? Multumesc.(Locul este pe lista Romsilva a Rezervatiilor naturale).
Eu nu știam de vreo taxă de acces.
[…] Parcurile și rezervațiile protejate din România […]
[…] Parcurile și rezervațiile protejate din România […]