100 de lucruri pe care le-am învățat din excursiile cu cortul

Camparea pare a fi un Baubau pentru multă lume, sunt oameni care nu concep ideea de a dormi în natură fără un minim de confort. Multe dintre cunoscutele mele se plâng de frig în general când de fapt marea problemă este lipsa unui echipament potrivit. După experiența mea din copilărie cu cortul la mare când am tremurat din toate încheieturile și am dormit pe niște dâmburi care nu m-au lăsat să mă odihnesc deloc, am fugit mult timp de ideea de a dormi într-un cort. Până am descoperit că există soluții. Un cort de calitate care să te ferească de vânt și umezeală, un sac de dormit care să-ți țină cald în orice condiții, o saltea autogonflabilă ușoară mai mică decât un izopren – acestea sunt primele obiecte din kit-ul oricărui camper care vrea să se bucure de natură în condiții decente de confort. Dacă aș fi aflat asta peste noapte, și experiențele mele ar fi fost mai frumoase dar mi-au trebuit câțiva ani ca să bag la cap câteva lecții despre excursiile cu cortul:

100 de lucruri pe care le-am învățat din excursiile cu cortul

1. Nisipul intrat în cort va rămâne acolo cel puțin un an, indiferent cât de bine îl cureți.

2. Momentul în care deschizi uşa cortului din interior şi vezi Calea Lactee va rămâne acolo, în memorie, pentru totdeauna.

3. Când îți alegi sacul de dormit, reține că mărimea contează. Cu cât e mai mare sacul, cu atât îți va fi mai frig. Alege unul care să aibă o lungime cât mai apropiată de înălțimea ta. Eu am 1,75 m și am tremurat mult timp cu un sac de 1,90 m. Mi-am găsit între timp perechea, are 1,80 m și puf de gâscă.

4. Vorba aia „ca la uşa cortului” are mari legături cu realitatea. Cumva, la un momentdat, în jurul cortului se creează un haos cu păturica, izoprenul, geanta de mâncare, scăunelul, sticla, paharele, bocancii, unde e cafeaua?, lipşeste un cui de la cort!, mi-ai văzut polarul albastru pe undeva? Cu puțin efort, haosul dispare rapid.

camping-plaja

5. Am ajuns la vârsta la care să nu mai fac rabat de la calitate, îmi respect odihna şi confortul aşa că o saltea ultra-uşoară autogonflabilă de camping nu mi se mai pare deloc un moft ci o condiție obligatorie pentru excursii cu cortul în care chiar dorm bine.

6. După ce se auto-umflă, mai suflă de câteva ori în saltea. Mie mi-au trebuit vreo două nopți ca să-mi dau seama că de asta are nevoie ca să fie foarte confortabilă.

7. Un cort peste 2,5 kg nu are ce să caute într-un traseu de hiking. Poate doar dacă renunți la mâncare, apă, haine extra. Sau dacă îl împarți cu altcineva, tu cari bețele şi cuiele iar Iubi cară cortul.

8. Evită certurile cu Iubi la cort. Va trebui să împărțiți apoi un spațiu foarte mic peste noapte, atât de mic că nici nervii nu au loc.

9. Frontala. Nu uita niciodată frontala acasă când pleci cu cortul.

10. Baterii de rezervă. Frontala are nevoie de baterii de rezervă. Chiar şi aia foarte scumpă şi de firmă şi rezistentă cu baterii mega-scumpe şi rezistente rămâne fără lumină dacă o uiți aprinsă în rucsac o săptămână. Pe cuvânt de pățită.

11. Dacă mergi cu maşina până la locul de campare, ia cu tine o pătură impermeabilă (eu am una specială de picnic, recomand), sau o folie mare groasă pe care să o pui la nevoie pe pământ, sub cort. E de folos când campezi pe spații accidentate, cu pietre, crenguțe ori e pământul foarte rece.

Citește și: 10 mituri despre mersul pe munte 

12. Dacă nu mergi cu maşina la locul de campare, ia-ți un cort bun şi rezistent. Eu am un Bergans Compact Light 2 și îl recomand.

13. Întotdeauna seara pune toată mâncarea sau alte produse mirositoare (pastă de dinți, şervețele umede etc.) într-o geantă pe care să o agăți într-un copac la cel puțin 50 de metri distanță de cort. Sau în maşină, dacă e cazul. Ursul/câinele/şocâtele vine după mâncare, nu după oameni.

14. Dacă ai vreme bună şi cort din două bucăți (tentă şi supratentă), dă la o parte supratenta şi bucură-te de stele.

15. Dacă trebuie să strângi cortul ud ca să pleci la drum, nu îl ține împachetat mai mult decât câteva ore. Cu prima ocazie întinde-l ca să se usuce, altfel va mucegăi.

16. Ştii cordelinele acelea care se folosesc pentru a asigura cortul când bate vântul puternic? Ține-le minte şi când se lasă seara. Cine nu s-a împiedicat rău de ele măcar o dată, nu a campat.

17. Cuiele obişnuite cu care se fixează cortul în pământ sunt de multe ori inutile pe nisip. Caută cuie speciale pentru nisip.

18. Cafea adevărată. Pot să renunț la multe dar nu voi renunța la o cafea adevărată dimineața în fața cortului.

19. Primus, arzător, spirtieră, o groapă cu foc, orice sursă de căldură e super binevenită dimineața ca să faci cafeaua aia adevărată sau să încălzeşti apa pentru ceai ori o supă în serile friguroase.

A camp with a view #plajavadu #camping #tent #travel #beach #october #sunrise

A photo posted by Narcisa Suruianu (@narcisaiuliana) on

20. Locurile pustii, rupte din poveste, pe malul unei ape, sub cerul înstelat, pot părea ideale atunci când campezi noaptea. Nu te speria dacă dimineața la prima oră te trezeşti îmconjurată de zeci de alte corturi, grătare, copii şi muzică. Pregăteşte-te să muți tabăra cât mai repede.

21. Deşi nu aş fi crezut vreodată, există la vânzare în marile magazine corturi de camping din mai multe bucăți iar podeaua e total separată de acoperiş. Nu cumpăra niciodată un cort care nu se închide total şi perfect. Poate doar dacă îți place să dormi cu insecte, şerpi şi cine ştie ce alte lighioane.

22. Hârtie igienică. Nu uita hârtia igienică. Nu uita să o pui în bagaj şi nu uita să o laşi folosită în pădure. Sac de gunoi, foc – doar două feluri în care poți să o faci să dispară.

23. Dormi. Somnul e foarte important dacă eşti în varful muntelui, între două zile de trasee, aşa că asigură-te că pui cortul pe un loc cât mai plat.

24. Dacă ai de gand să stai pe lângă cort în timpul zilei sau pur şi simplu să te trezeşti târziu în toiul verii, asigură-te că ai umbră dimineața. Eu am crezut la un momentdat, în urmă cu mulți ani, că am murit din cauza căldurii dimineața în cort la mare.

Micile plăceri ale campării

A photo posted by Narcisa Suruianu (@narcisaiuliana) on

25. Dacă vrei să faci focul, te rog să nu tai copacii. Pădurea e plină de uscăciuni pe care le poți folosi.

26. Ia cu tine un fierăstrău pliabil ca să tai crengile pentru foc.

27. Într-un camping sau chiar în pustietate cu prietenii, noaptea se aud tot felul de sunete. Ca să nu intrăm în detalii, păstrează cel puțin 3 metri distanța între corturi. Cel puțin!

28. De fiecare dată când mergi pe munte ori cu cortul, pune în bagaj o brichetă şi chibrituri. Nu se ştie niciodată când o urgență te ține pe munte mai mult decât ai plănuit. Sunt utile şi pentru cafeaua aia adevărată.

29. Nu e cazul să stai cu nasul în smartphone lângă cort însă un power bank (baterie externă) e mereu bun atunci când chiar ai nevoie să suni ori să foloseşti GPS-ul.

camping-travelgirlsro-proalpin-2

30. În caz de urgență, adu-ți aminte că telefoanele au lanternă. Eu mereu uit.

31. Briceag. Întotdeauna util.

32. Se spune că sunetul apei e liniştitor şi mulți îşi doresc să campeze lângă vreu pârâu. Totuşi râurile învolburate se aud ca un film horror noapte din cort.

33. Pe plajă e altă poveste, acolo am dormit mereu foarte bine în cort.

34. Dacă plouă şi ai un cort bun, stai în interior şi odihneşte-te.

35. Dacă plouă şi nu ai un cort bun, strânge rapid şi caută adăpost. Dup-aia cumpără un cort bun.

36. Întotdeauna ia o carte cu tine când campezi, pentru acele zile ploioase, pentru nopțile în care stai cu urechile ciulite după urs, pentru diminețile cu rouă la buza cortului.

Îți recomand: cărți despre călătorii

37. Vasele pliabile sunt o mare invenție pentru camping. Cu toate astea, eu nu mi-aș cumpăra (nu îmi place atât de mult să gătesc încât să investesc așa mult), le prefer pe cele clasice.

38. Nu pleca la drum cu cortul cu prieteni fițoşi. Îi ştii, cu toții îi avem, sunt cei care se sperie de insecte, care nu mănâncă chestii făcute pe băț la foc, care se isterizează că nu au făcut duş două zile la rând, care plâng după un magazin. Nu merge cu ei la cort.

39. Anul ăsta am cumpărat o geantă termică autogonflabilă şi nu ne lipseşte din maşină în excursii. E foarte bun modelul acesta pentru camping cu maşina.

45. Dacă ți se face foarte frig, tremuri din toate încheieturile, te bagi în sacul de dormit și te încălzești instant, înseamnă că ai un sac bun. Puful de gâscă are efectul ăsta!

46. Pe lângă frontală, ia cu tine și o lampă pe care să o poți așeza într-un loc și care să lumineze zona cât mănânci sau mai stai la povești.

47. Bucuria de a prinde un pește pe care să-l gătești apoi pe un băț la foc și asta să fie toată cina. Priceless.

48. Dacă mergi într-un loc de campare pentru prima dată, e mai bine să pui cortul cât încă nu este întuneric.

49. Există o mare diferență între corturile de hiking și corturile de camping: nu ai să poți căra în spate pe munte un cort de camping de 10 kilograme și nici nu îți va fi foarte comod să stai o săptămână pe plajă într-un cort de hiking.

50. Ai nevoie de foarte puține haine la cort. Puține și bune.

51. Pentru seri prelungite în fața cortului, cu ochii la stele, ia cu tine spirale anti-țânțari. Sunt mici, ușoare și ieftine.

52. Șervețelele umede pot înlocui un duș cu succes într-o excursie la cort. Totuși, nu le arunca pe cele folosite în natură, strânge-le într-un sac de gunoi.

53. Dacă vrei să faci focul, folosește o vatră existentă. Dacă nu există, încearcă să strângi cenușa și resturile într-un sac de gunoi. Dacă mergi cu mașina, folosește un grătar portabil sau un grătar de unică folosință.

54. Apa, nu uita apa. Poate părea stupid însă nu vrei să știi cât de des se întâmplă asta.

Camping on the Moon #travel #camping #beach #lifeonbeach #vadu

A photo posted by Narcisa Suruianu (@narcisaiuliana) on

55. Nu bea apă din lacuri sau din râuri ce trec pe lângă surse de poluare. La nevoie, folosește un filtru de apă portabil.

56. Eu încă nu am învățat lucrul ăsta și în practică dar teoria sună foarte bine: mereu să ai la tine o mică trusă de prim ajutor cu dezinfectant, fașă, medicamentele persoanle.

57. Ia cu tine un hamac, nu e nimic mai plăcut decât să lenevești cu o carte legănându-te între copaci.

58. Romantism la cort: sacii de dormit care se unesc.

59. Dacă dormi cu bebelușul în cort, părinții pot uni sacii loc iar bebe poate sta la mijloc. Astfel are căldura asigurată. Copiii mai mari pot dormi în saci pe măsura lor.

60. Camparea nu e despre excursii ieftine. Cei care preferă să călătorească cu cortul nu sunt neapărat niște zgârciți ci doar preferă din când în când libertatea de a se afla în natură. La urma urmei, un echipament profi cu de toate costă mai mult decât o vacanță la all-inclusive dar rezistă până la 10 ani.

#hammockcamping #hammocklife #lakeview #travel #mocearu #colindamromania #travelgram

A photo posted by Narcisa Suruianu (@narcisaiuliana) on

65. Noaptea în aer liber poate fi foarte răcoroasă așa că ia cu tine un polar călduros chiar și în timpul verii.

66. În traseele pe munte, nu ar trebui să-ți lipsească nici folia de supraviețuire și un fluier pentru cazurile de urgență.

67. Oricât ar fi de frig, nu intra în sacul de dormit cu multe straturi de haine pe tine. Folosește un rând de haine termice ori din polar ce permit căldura corpului să iasă în sac. Un sac bun va izola această căldură în jurul corpului.

68. Există în magazine prosoape speciale pentru bagaj, sunt foarte mici, ușoare și se usucă rapid.

69. Câteva idei de rețete pe care poți să le faci în folie de aluminiu pe foc în fața cortului: aici.

70. Verifică întotdeauna vremea înainte să pleci la drum. Eu folosesc Meteoblue.com și până acum s-a dovedit a fi cel mai eficient.

71. Înainte să campezi, asigură-te că în caz de ploaie ori inundații, apa nu se va aduna în acel loc.

72. Nu are sens să cari perna după tine, folosește un polar împăturit pe care poți să-l bagi în sacul de dormit.

73. În timpul zilei, deschide gurile de aerisire ale cortului ca să se ventileze dar ține închise plasele de țânțari.

74. Atunci când alegi un cort, asigură-te că poți să-l montezi/demontezi singură/singur în maximum 5 minute (pentru corturile de hiking) și în maximum 10-15 minute cu ajutor (pentru corturile de camping). Dacă durează mai mult, poate că ar trebui să vezi și alte modele.

75. Ia cu tine în rucsac o pereche de papuci ori teneși confortabili. Vei simți nevoia să arunci bocancii de munte când ajungi la cort, după o zi întreagă de hiking.

76. Pune în bagaj fructe dezhidratate și batoane energizante – ocupă puțin spațiu și te țin în formă mai mult timp.

77. Folosește repelent natural împotriva țânțarilor făcut dintr-un amestec de apă (2 părți) cu uleiuri esențiale de tea tree (1 parte).

78. Dacă nu ai o lampă la tine ci doar frontala, leag-o pe aceasta de un bidon plin cu apă, cu lumina către apă. Vei avea o veioză interesantă.

Citește și: Weekend la polul frigului: Lacul Sfânta Ana și hiking în Munții Harghitei

camping-travelgirlsro-proalpin-1

79. Nu orice plantă din jurul cortului e bună de mâncat. Vezi o listă cu plante toxice din România.

80. Cutiile de bomboane Tic Tac sunt bune ca să iei cu tine sare, piper și orice alt condiment dorești.

81. Cu o ustensilă de bucătărie (cea de curățat cartofi), taie fâșii de săpun solid și pune câteva într-o folie de plastic. Îți va fi mai ușor să folosești câte o fâșie ori de câte ori trebuie să te speli pe mâini.

82. Știi căștile de unică folosință pentru duș? Sunt foarte bune să împachetezi în ele câte o pereche de încălțăminte.

83. După ce speli cănile, paharele, oalele etc., agață-le la uscat în copaci.

Good morning, sunshine! #latergram #oslea #campingout #campinglife #hikingtrail #colindamromania

A photo posted by Narcisa Suruianu (@narcisaiuliana) on

84. Rolele astea de brânză în ceară sunt demențiale și merg la fix în rucsacul de camping.

85. Se spune că situațiile grele, de criză, ajută să creezi o relație mai strânsă cu cei din jur. Campingul nu e nici pe departe o situație grea ori de criză dar e diferită de viața de zi cu zi. Montarea cortului împreună cu partenerul ori prietenii, împărțirea responsabilităților, discuțiile lungi în toiul nopții fără întreruperi tehnologizate (televizor, smartphone, alarme, alerte etc.) ajută să construiești o relație bazată pe încredere.

86. Nu vine nimeni să strângă după noi. Iar dacă asta nu e o lecție învățată, uită-te la gunoaiele pe care le găsești pe plaja Gostinu de pe malul Dunării, în pădurea de la Comana, pe marginea șoselelor. Strânge gunoaiele după tine.

87. Plouă cu apă, nu cu acid. Nu te panica din cauza unor stropi, nu te vei topi. Scoate pelerina și bucură-te de natură așa cum e.

88. Dacă ai probleme cu somnul și te deranjează sunetul apei, ciripitul, sfofăritul celuilalt, ia cu tine un set de dopuri de urechi.

89. Ce bună e o porție de un weekend sau câteva zile fără tehnologie! Începi să observi lucruri: păianjeni care își construiesc plasa pe un copac, păsărele care se joacă în jurul cortului dimineața, căprioarele care vin să bea apă, cerul, soarele. Hei, ne uităm prea mult în ecrane în timpul săptămânii!

90. Dacă ai uitat acasă lingurița, poți să amesteci în cafea ori ceai cu o crenguță uscată.

91. Spală-te pe mâini.

92. Mai ții minte când am campat pe vârful ăla și caprele negre ne-au ros cordelinele de la cort peste noapte? Amintirile din excursiile cu cortul sunt de multe ori mai interesante decât cele la hotel.

Citește și: Idei de weekend pe munte: Șaua Gropșoarele din Munții Ciucaș

93. Nu ai nevoie de foarte multe lucruri ca să campezi confortabil. Un rucsac de 50 de litri ar trebui să-ți fie deajuns ca să pui tot ce ai nevoie pentru câteva zile pe munte. Restul sunt accesorii pe care le poți avea cu tine atunci când campezi în locuri accesibile, aproape de mașină.

94. Nu am nevoie de toată trusa de cosmetice în bagajul de camping. O cremă hidratantă cu protecție solară e deajuns. Oricum nu sunt oglizi în pădure.

95. Corturile acelea care se montează în 2 secunde sunt îngrozitor de greu de strâns.

96. Noaptea, în natură, orice sunet, orice zgomot pare a fi mai aproape decât este.

camping

97. Cum? Nu ai luat saltelele??? Verifică întotdeauna bagajul înainte să pleci la drum.

98. Îndeasă sacul de dormit în săculețul lui fără să-l împăturești sau să-l rulezi. Când ajungi acasă, scoate-l din săculeț și ține-l întins pe un umeraș.

99. Diseară campăm acolo, mâine seară campăm dincolo, poimâine mergem în altă parte… Nu, nu face asta, vei începe să urăști camparea.

100. Ah cum e dușul pe care-l faci când te întorci după o excursie cu cortul!

proalpin.ro

Citește și: Idei de weekend: la 3 pași de moarte

După atât de multe informații, camparea poate părea foarte complicată însă nu este nici pe departe. Nu ai nevoie de TOATE lucrurile de mai sus, ele există ca să-ți facă viața mai ușoară și le poți avea pe toate doar dacă vei campa într-un loc accesibil, aproape de mașină. Atât timp cât îți asiguri un minim de necesar și de confort, poți să ai experiențe foarte faine, sub cerul liber, în aer curat. Câteva lucruri sunt esențiale: un cort bun impermeabil, un sac de dormit călduros, o saltea ușoară autogonflabilă, lanternă frontală, apă, mâncare și un briceag multifuncțional. Siguranța și confortul înainte de toate.

____________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

6 COMENTARII

 1. […] Moş Crăciun e la datorie în biroul său în fiecare zi a anului de la ora 10 la 17 (sunt și câteva excepții). Beînțeles, iarna are mai mult farmec căci afară totul e acoperit cu zăpadă şi e frig de crapă pietrele iar înăuntru, acasă la Moşu’, e cald şi miroase a scorțişoară. Eu aş reveni însă şi vara pentru că mi-ar plăcea să-l văd pe Moşu’ în costum subțire (oare poartă mânecă scurtă?) şi aş face şi un roadtrip în regiune pentru hiking, pescuit, chiar mi-ar plăcea să stau cu cortul. […]

 2. […] Moş Crăciun e la datorie în biroul său în fiecare zi a anului de la ora 10 la 17 (sunt și câteva excepții). Bineînțeles, iarna are mai mult farmec căci afară totul e acoperit cu zăpadă şi e frig de crapă pietrele iar înăuntru, acasă la Moşu’, e cald şi miroase a scorțişoară. Eu aş reveni însă şi vara pentru că mi-ar plăcea să-l văd pe Moşu’ în costum subțire (oare poartă mânecă scurtă?) şi aş face şi un roadtrip în regiune pentru hiking, pescuit, chiar mi-ar plăcea să stau cu cortul. […]

 3. Buna,

  Narcisa, multumesc pentru articol! Exact ce aveam nevoie, il voi reciti inainte de a pleca cu cortul.
  Eu nu am mers niciodata cu cortul, sotul meu a mers de cateva ori si acum vrem sa mergem cu fetita noastra de 5 ani. Ea este obisnuita cu mersul pe munte, a dormit si in sac de dormit dar la o cabana, nu la cort. Avem echipamentul necesar si vrem sa facem o excursie (de doua-trei-maxim patru zile) cu cortul.
  Am inteles din articol ca ai experienta de mers cu cortul si m-am gandit ca poate tu esti cea mai potrivita persoana pe care sa o intreb: Te rog, ne poti face o recomandare? Unde am putea campa?
  Restrictiile ar fi acestea:
  – sa avem in apropiere un rau/lac (maxim o ora jumate de mers de la cort la rau/lac). ar fi super daca am reusi sa repetam experienta ta de la punctul 47.
  – sa nu stau cu urechile ciulite dupa urs. eu oricum voi fi atenta la urs dar poate ne recomanzi o zona pe unde nu vine ursul 🙂
  – sa fie la munte, sa vedem si noi stelele.

  Multumesc,
  Stefania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.