Idei de weekend: hiking în Munții Ciucaș

Să zicem că vrei să mergi pe munte, n-ai vrea nici să cheltui și nici să te cațeri prea mult și ai la dispoziție doar o zi pentru asta. Un traseu ușurel ar fi bun, să poată să-l facă toată lumea. Munții Ciucaș sunt numai buni pentru asta. La doar 150 de kilometri de București, într-un masiv unic în România ca aspect, găsești, într-o singură zi, stâncărie, pajiști colorate și domoale dar și pante abrupte, păduri bogate și formațiuni ciudate cu nume haioase: Goliat, Porumbelul, Babele la sfat, Turnul lui Goliat, Mâna Dracului și multe altele. Dacă vrei să le vezi cu ochii tăi și chiar să urci pe cel mai înalt vârf (Vf. Ciucaș – 1954 metri) îți recomand un traseu de 8-9 ore de mers lejer, pauze de masă și poze prin Pasul Bratocea – Șaua Tigăilor – Vârful Ciucaș – Cabana Ciucaș – Tigăile Mari și înapoi în Pasul Bratocea.

Cum ajungi: pe DN1A, după ce treci de Cheia, urcând spre Brașov, chiar la granița între județele Prahova și Brașov este Pasul Bratocea. Oprește-te în parcarea de lângă indicatorul „Județul Brașov” unde probabil că vei vedea și alte mașini ori tiruri staționate. Chiar pe partea dreaptă a drumului, lângă parcare, vezi indicatorul pentru traseul montan. Acolo începe distracția.

Pasul Bratocea pe hartă: click aici

Pasul Bratocea – Șaua Tigăilor

Marcaj: dungă roșie

Durată traseu: 2 ore și 30 de minute

Din parcare, din Pasul Bratocea (1263 metri), urmează marcajul Dungă Roșie ce merge pe drumul forestier până la releul de televiziune (o antenă mare, să ne fie clar). Drumul urcă încet, numai bun cât să-ți încălzești încheieturile. Dacă te simți mai vitează, poți scurta traseul, urcând pe de-a dreptul, așa cum am făcut eu. Nu vei rezolva nimic cu asta, crede-mă. De la releu, cărarea urcă pieptiș prin pădure preț de vreo 10 minute. Când ieși în luminiș, vezi Sfinxul Bratocei, o stâncă ce-ți va aminti vag de Sfinxul din Bucegi. Traseul continuă puțin mai domol pe o curbă de nivel (cărare ce înconjoară o stâncă) de unde ai o priveliște foarte clară asupra văii și munților din jur. Până la Șaua Tigăilor, urcușul e lejer, prin jnepeniș și apoi pe pașunea alpină. Gradul de dificultate este scăzut și va rămâne așa pe tot parcursul zilei, nu trebuie să-ți faci griji pentru nimic altceva decât respirația și febra musculară de a doua zi.

Pasul Bratocea Saua Tigailor Muntii Ciucas (14)

BONUS pentru curajoși și curioși: o porțiune de traseu nemarcat. Îți ziceam mai sus de urcușul pieptiș prin pădure de după releu. Eh, după ce îl termini și ieși la Sfinxul Bratocei, fă stânga (în loc să continui pe cărare) și urcă printre stânci, ocolind Sfinxul prin stânga. Panta e foarte abruptă și nu e nicio cărare bătută așa că ai face bine să ai grijă pe unde calci. Eu am avut bețe de trekking cu mine și mi-au prins bine pentru echilibru. Ajută-te și de smocurile sănătoase de iarbă ca să te cațeri. Când ajungi sus, îmi vei mulțumi. Acela a fost și momentul în care am încetat să-i port gând rău bătrânelului ungur care mi-a recomandat să urc pe aici. Priveliștea este incredibilă, se vede până hăt-departe spre Bucegi și Făgăraș. După o pauză bine-meritată, continuă cu atenție urcarea spre dreapta și în câteva minute vei reintra în traseul marcat cu dungă roșie.

sfinxul bratocea muntii ciucas (9)

Șaua Tigăilor – Vârful Ciucaș

Marcaj: dungă roșie
Durată traseu: 45 de minute
În Șaua Tigăilor e rost de o pauză pentru mâncat. Cu siguranță că-ți va atrage atenția o stâncă imensă ce seamănă ba cu un cap de uriaș, ba cu un urangutan ce stă pe gânduri (din lateral). De fapt, el e Goliat iar dacă îl privești din unghiul potrivit (din față), vei vedea că trăsăturile feței sunt foarte clare. E într-adevăr un cap de uriaș. Unul urât. De aceeași părere trebuie să fie și corbii ce se învârt deasupra lui.
varful ciucas (2)
După ce ți-ai tras sufletul și ai prins puteri noi, începe urcușul spre vârf. Sunt vreo 200 de metri diferență de nivel dar efortul merită din plin. De pe Vârful Ciucaș (1954 metri) ai vizibilitate de 360 de grade asupra Țării Bârsei, munții Bucegi, munții Buzăului și ai Vrancei, stațiunea Cheia. Dacă ți-a ajuns pe ziua de azi, poți să te întorci înapoi spre pasul Bratocea. Cei mai mulți așa fac. Eu îți recomand să faci un mic detur pe la Tigăile Mari și Cabana Ciucaș.

varful ciucas (12)

Vârful Ciucaș – Intersecție Tigăile Mari

Marcaj: dungă roșie
Durată traseu: 1 oră
Porțiunea Vârful Ciucaș – Tigăile Mari este una dintre cele mai frumoase din munții Ciucaș. Mai mult de atât, aceasta este o rezervație naturală protejată. Grupuri de turnuri, stânci sub formă de ciuperci, porumbei, șopârle sau alte minunății și abrupturi uriașe, toate poartă nume care mai de care mai interesante: Tigăile Mari și Tigăile Mici, Turnul lui Goliat, Colții Bratocei, Colții Nitrii sau Mâna Dracului (Mâna cu Cinci Degete), Babele la Sfat, Ciupercile. Privite de la distanță, toate acestea par că formează o cetate înconjurată la poale de grohotiș.

tigaile mari muntii ciucas (4)

Intersecție Tigăile Mari – Cabana Ciucaș

Marcaj: dungă roșie și cruce roșie
Durată traseu: 30 de minute

Traseul coboară domol spre Cabana Ciucaș pe care o vezi de la distanță. Dacă îți știi genunchii pretențioși, e bine să folosești bețele de trekking pentru coborâre ca să-ți mai ia din presiunea de pe picioare. La Cabana Ciucaș se poate mânca, bea și dormi (pentru 140 de lei pentru o cameră pe noapte!) dar după prețurile afișate și atitudinea sictirită a chelnerilor, nu ți-aș recomanda să faci nici una, nici alta. Poate dacă ai rămas fără apă, poți să-ți cumperi de aici ceva de băut și să folosești toaleta care e foarte curată. Ah, și să-l tragi de urechi pe dulăul mare și negru de la cabană. E tare simpatic.

cabana ciucas (4)

Cabana Ciucaș – Șaua Tigăilor

Marcaj: cruce roșie
Durată traseu: 1 oră și 30 de minute
Porțiunea aceasta mi s-a părut cea mai grea chiar dacă în realitate nu e așa. Inconștientul mi-a zis însă că pe traseul de retur voi coborî și m-am setat mental așadar să cobor. Surpriză: între cabană și Șaua Tigăilor mai mult se urcă decât se coboară. După aproape o zi întreagă pe munte, mușchii sunt încălziți așa că lucrurile merg mai bine decât te aștepți. De asemenea, pe porțiunea aceasta ai și un alt unghi: tigăile, ciupercile și mușuroaiele de piatră sunt acum deasupra ta.

saua tigailor muntii ciucas

Șaua Tigăilor – Pasul Bratocea

Marcaj: dungă roșie
Durată traseu: 2 ore
După ce ai ajuns iarăși în Șaua Tigăilor și ai intrat din nou pe traseul marcat cu dungă roșie, cărarea doar coboară pe traseul pe care ai urcat la începutul zilei. De obicei, noi ne întindem la povești pe coborâre căci respirația nu ne mai e întrerupta de efort. Asta nu înseamnă că te poți relaxa de tot. Cele mai multe accidente au loc pe coborâre așa că ai mare grijă pe unde calci și ține mereu genunchii puțin flexați ca să-ți protejezi gleznele. Dacă ai bețe de trekking, ajută-te de ele ca să preiei din greutate.

Marcaje și timpi pe scurt

Dungă roșie: Pasul Bratocea – Șaua Tigăilor – Vârful Ciucaș – Tigăile Mari – Cabana Ciucaș. Timp: 5 ore și 15 minute (mers încet, pauză de mâncat, poze, lenevit la soare)

Cruce roșie: Cabana Ciucaș – Șaua Tigăilor. Timp: 1 oră și 30 minute

Dungă roșie: Șaua Tigăilor – Pasul Bratocea. Timp: 2 ore

Harta traseului: click aici

Surse de apă

Pe traseu nu sunt surse de apă așa că trebuie să-ți iei în rucsac cel puțin un litru de apă pentru tine.

Vremea în Munții Ciucaș

Atunci când plănuiesc o tură pe munte, eu folosesc meteoblue.com ca să verific prognoza meteo. Până acum, s-a dovedit a fi cea mai apropiată de realitate prognoză.

Ce pui în bagaj

Echipament obligatoriu: bocanci de munte, ceva de pus pe cap, polar/geacă (seara se răcește serios!), pelerină de ploaie, lanternă frontală.

De-ale gurii: pentru acest traseu de o zi, mănâncă bine înainte să intri pe traseu și mai ia cu tine un sandwich, vreo 2 ciocolățele, 1-2 fructe și apă.

Opțional: încălțări comode de schimb (crede-mă, la ieșirea din traseu vei vrea să ieși din bocanci), tricou de schimb, pantaloni lungi (dacă ai plecat cu pantaloni scurți pe traseu).

Când poți să parcurgi acest traseu

Oricând ai vreme bună, traseul de mai sus e accesibil. Dacă e zăpadă mare în timpul iernii, vei depunde foarte mult efort și îți recomand să suni înainte la cabanele din munții Ciucaș ca să verifici starea zăpezii și eventuale recomandări de moment.

Drum bun și cărări însorite!

CITEȘTE ȘI:

10 mituri despre mersul pe munte

Parcurile și rezervațiile protejate din România

Nu pleca pe munte fără…

Cazare la un milion de stele

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.