Cu bicicleta în nordul Thailandei

Am învățat să merg pe bicicletă târziu, la 24 de ani, în pădurea de la Comana iar de atunci am mai mers o dată în jurul blocului și o dată în parc. De fiecare dată mergeam pe două roți cu teama că voi sfârși în vreun șant ori cu nasul de asfalt. Nu știam să iau curbe și coboram de pe bicicletă la fiecare obstacol. Când am aflat că în Thailanda aș putea să închiriez o bicicletă în Dan Sai și să merg pe un traseu de 10 kilometri, am încremenit. Nu știam dacă de bucurie sau de frică și i-am zis Mădălinei, colega de cameră că „O facem! Pe bicicletă sau pe lângă bicicletă, o facem!” Un lucru era sigur: urma să fie memorabil!

****

Deși nu m-am gândit niciodată că Thailanda ar putea avea o problemă generală privind greutatea ori sănătatea localnicilor, în Dan Sai, un oraș mic înconjurat de munți din nord-estul Thailandei, există un program susținut de autoritățile locale prin care se încurajează mișcarea și înlocuirea mașinilor ori a scuterelor cu biciclete. Mai exact, autoritățile locale, prin intermediul Spitalului Crowne Prince, oferă localnicilor și turiștilor biciclete de închiriat la un tarif foarte bun: 20 de lei pe zi. E foarte posibil ca pentru localnici să fie mai ieftin. Mai mult de atât, pentru că am fost un grup de 4 doritori, am primit la pachet și un ghid local care ne-a condus pe traseu, ne-a povestit la fiecare oprire despre templele și obiceiurile locului și ne-a făcut cunoștință cu câteva personaje de seamă din sat.

Planul, încălzirea și traseul

Ajunsă în curtea spitalului, în fața bicicletelor, am avut de ales. Pentru un cunoscător, momentul acela ar fi fost raiul pe pământ. Pentru mine, erau doar culori. Am luat-o pe cea roșie, bineînțeles, fără să am habar că am de-a face cu o Merida scumpă cât vacanța în Thailanda. Ghidul ne îndeamnă să facem o mică încălzire, câteva exerciții și poate chiar o tură cu bicicleta în curtea spitalului, de test. Oameni serioși, thailandezii ăștia!

traseu bicicleta dan sai, thailanda (44)

În curtea spitalului, it hit me: va trebui să merg pe bicicletă pe partea stângă a drumului și să traversez ori să schimb direcția în intersecții exact pe dos față de cum sunt obișnuită. Deși Thailanda nu a fost ocupată niciodată de cătrezi englezi, țara a împrumutat însă sensul de mers britanic. Bine că avem un ghid care ne conduce pe traseu, altfel ne va claxona (oare?) toată lumea.

Ce vezi pe traseu

Inițial, 10 kilometri pe două roți (pante incluse) mi s-au părut mulți pentru o începătoare ca mine. Timpul trece însă mai repede decât m-aș fi așteptat pentru că pe parcursul celor 10 kilometri poți să vezi o mulțime de locuri interesante (vezi traseul mai jos). Prima oprire este la șosea, în templul unde stăm la povești cu părintele spiritual al Dan Sai-ului. Ne lăsăm încălțările la intrare, așa cum se cuvine în cazul oricărui templu thailandez, și ne așezăm pe jos, pe covoarele din fața guru-ului. Avem noroc cu Toy, ghida noastră, care ne traduce toate întrebările pe care le avem pentru învățatul Dan Sai-ului. De când are „funcția” asta? Cum a fost ales? Cum își ajută comunitatea? Cu ce probleme vin localnicii la el? Ce cu copăcelul artificial plin de bani din colțul templului? Cine e în tabloul ăla? De ce? De ce? Ne răspunde la toate întrebările cu o calmitatea fără limite și cu un zâmbet din care înțeleg că e posibil să fi depășit anumite limite ale spiritualității din acest loc cu atâtea curiozități de alb profan.

traseu bicicleta dan sai, thailanda (2)

Lipit de templu se află muzeul local în care suntem întâmpinați ca peste tot cu apă rece și imens respect. Kitchos, cu pereți roz și mult sclipici, ventilatoare peste ventilatoare  lângă care zăbovesc ca să-mi revin din căldura umedă de afară și multe tablouri cu regele, familia sa, zei și momente importante din istoria Thailandei. În camera principală sunt înșiruite tablouri imense, câte unul pentru fiecare lună a anului cu reprezentări ale obiceiurilor din fiecare sezon. Suntem un pic plictisiți și leșinați de căldură, doar ventilatoarele ne calmează nerăbdarea de a ieși mai repede la biciclit. Deși cerul e întunecat și pare că va ploua în curând, căldura e în continuare insuportabilă și umedă.

traseu bicicleta dan sai, thailanda (34)Continuăm drumul pe străzile și aleile din Dan Sai iar eu pedalez încordată cu teama să nu mă pierd de grup. Schimbările de direcție sunt problematice, tocmai pe dos, dar șoferii și scuteriștii locali sunt mai mult decât înțelegători și zâmbesc la fiecare contact vizual. Nu degeaba îi zice Thailandei că este Țara Zâmbetelor.

traseu bicicleta dan sai, thailanda (45)În curând trecem pe lângă cea mai veche casă din Dan Sai și urcăm apoi o pantă abruptă. Ghida pedalează în spatele meu, am rugat-o să stea cu ochii pe mine, nu se știe niciodată când voi ieși din peisaj, și îmi repeta cu calm cum să schimb vitezele ca să urc mai ușor. După ce mergem pe cărări înguste de pământ prin pădure apoi pe alei printre recolte de orez, ne întrecem într-o ultimă urcare abruptă spre stupa Phrathat Sri Song Rak, una dintre cele mai importante din țară, acolo unde sunt adăpostite moaștele lui Buddha. Opt fire de păr și o bucățică din haina sa. Am fost avertizați cu o zi înainte că nu avem voie să purtăm haine în culori aprinse (roșu, portocaliu, galben) în interiorul acestui lăcaș sfânt. Lăsăm bicicletele și încălțările la intrare și intrăm. Deja plouă mărunt cu stropi care în sfârșit mă răcoresc.

stupa dan sai thailandaTraseul continuă printre case unde localnicii ne salută fericiți de musafiri, prin piață, pe străzi, pe lângă alte temple mai mici și deja mă mai relaxez pe bicicletă. Pe podul peste râul Muan, îmi fură privirea apa maronie, plină de noroiul adus de ploile musonice din această perioadă, și intru instant cu roata în bordură. Ghida zâmbește, soferii din mașinile ce trec pe lângă mine zâmbesc, urc din nou în șa și îmi văd de drum.

traseu bicicleta dan sai, thailanda (26)Mai facem o oprire undeva la marginea Dan Sai-ului, pe marginea râului unde se află un templu. Atenția ne este atrasă însă de moara de apă din lemn de pe râu. Plouă în continuare mărunt dar asta nu face decât să ne bucure.

traseu bicicleta dan sai, thailanda (11)traseu bicicleta dan sai, thailanda

După câteva ceasuri, termin traseul cu o ultimă gafă în trafic când intru în curtea spitalului pe sensul opus de mers. Condusul pe partea stângă e încă de neînțeles pentru mine. A fost o zi minunată, mai bună decât mi-am imaginat-o. Am reușit să parcurg întregul traseu pe bicicletă și nu pe lângă ea, am cunoscut localnici interesanți și am reușit să intru cu bicicleta prin locuri în care mașinile nu au acces. Este a patra zi în Thailanda de când nu am văzut picior de turist iar asta îți dă sentimentul că ești special și că ai acces la locuri și informații la care puțini oameni pot ajunge. Ziua se încheie în mod festiv la Phunacome Resort unde câțiva copii localnici vin costumați cu haine și măști tradiționale pe care le îmbracă de obicei localnicii cu ocazia festivalului Phi Ta Khon. Cântă, dansează, ba chiar îmi oferă și mie o mască pe care să o port alături de ei. Resortul, condus de o localnică ce și-a petrecut mare parte din viață în Statele Unite ale Americii, promovează obiceiurile și tradițiile locale și sprijină financiar acești copii. La sfârșitul spectacolului, le oferim și noi câțiva Baths (moneda locală) copiilor care ne mulțumesc în engleză.

Cu bicicleta în Thailanda? Da!

Nord-estul Thailandei e o zonă minunată pentru biciclit, atât pentru începători cât și pentru pasionații cu experiență. Am găsit pe Internet trasee de zeci, ba chiar sute de kilometri bătuți de bicicliști călători. Relieful variat îți oferă ocazia să pedalezi pe diferse tipuri de trasee, în funcție de nivelul tău și de preferințe. Să vezi Thailanda din șaua unei biciclete e o alternativă extraordinară pentru călătorii care vor să se bucure de natură, să afle mai multe despre cultura thailandeză și totuși să facă toate acestea într-un mod activ. Mai mult de atât, bicicleta îți permite să intri în detalii, să ai acces în locuri inaccesibile altfel, să ai un contact mai apropiat cu localnicii și să-ți folosești toate simțurile în timp ce călătorești.

În Thailanda poți bicicli pe parcursul întregului an. Sezonul rece (noiembrie-februarie) și sezonul ploios (mai-octombrie) sunt bune pentru biciclit în nord, nord-est și zonele centrale ale țării. În sezonul cald (martie-aprilie) poți pedala mai lejer în centru și sud.

*Photo by TravelGirls.ro & Mădălina Nan

CITEȘTE ȘI:

De ce să mergi în Thailanda în timpul Musonului

Traseu recomandat în partea mai puțin văzută a Thailandei

Ce faci când nu știi engleză în Thailanda

[VIDEO] Ce gust are Thailanda și cu ce se mănâncă

*****

În Thailanda am fotografiat cu drag și spor cu Sony α5000 cu obiectiv 18-200 mm oferit de Sony România. Călătoria în Thailanda a fost organizată și sponsorizată în august 2014 de Autoritatea de Turism a Thailandei.

 __________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

3 COMENTARII

  1. […] Nu trebuie să fii biciclistă experimentată ca să faci asta în Thailanda. Eu cu siguranță nu sunt. Mai mult de atât, o plimbare pe două roți prin culturile de orez, prin satele thailandezi, printre temple și piețe a fost un exercițiu de echilibru pentru că nu-i lucru ușor să fii atentă și la drum și la minunățiile din stânga și din dreapta. Citește mai multe despre o tură cu bicicleta în nordul Thailandei. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.