Abuzuri în Delta Dunării

E strigător la cer ce se întâmplă în Delta Dunării. La fiecare cotitură de canal, la fiecare masă, la fiecare întâlnire cu câte un stol de pelicani ori alte înaripate, realitatea te lovește frontal și te pune pe gânduri. Încă din prima zi în Deltă, afli că viața nu înseamnă doar beton și alte lucruri solide și chipurile sigure. În Deltă, totul mișcă, e plin de viață.

Abuz de liniște

E greu de descris şocul pe care îl ai ca orăşean atunci când intri în Delta Dunării. Obişnuit şi parcă dependent de agitaţia şi haosul de acasă, îţi pui cu emoţii vesta de salvare, îţi arunci în grabă bagajul în barcă şi te afunzi cu viteză în sălbăticie. Pentru un locuitor al capitalei, liniştea de aici e greu de digerat, chiar dacă se spune că aici te odihnești de două ori mai repede decât în orice altă parte a țării. Noroc cu sunetul pe care îl scoate motorul bărcii, altfel ai crede că ai asurzit complet.

Descopera Delta Dunarii TravelGirls12

În mod revoltător, relaxarea de aici nu seamănă deloc cu sfârşitul ci e mai degrabă o altă dimensiune, una fără gravitaţie. Totul e numai o întindere de apă iar ceea ce ai putea numi uscat este de cele mai multe ori plaurul care se plimbă, își modifică forma în funcție de valuri ori sezon.

Descopera Delta Dunarii TravelGirls

Chiar şi în Letea lipseşte gălăgia. Pe uliţele din satul de lipoveni nu sunt copii care să bată mingea, s-au mutat cu toţii la oraş. Au mai rămas aici câteva familii îmbătrânite care s-au oprit undeva în timp. Pentru mulţi turişti care ajung aici, Delta e sălbăticie şi izolare. Pentru Daria, lipoveanca ce ne-a servit bucuroasă cu biscuiţi e acasă.

Descopera Delta Dunarii TravelGirls 5

Abuz de mâncare

Deși se spune că mâncărurile de pește sunt ușoare, în Deltă se schimbă lucrurile. Dacă îți gătește timp de patru zile o lipoveancă din Mila 23, îți va fi destul de greu să te ridici de la masă. Borș de pește sau cu perișoare de pește și cu apă din Dunăre, plachie de pește, crap prăjit ori pe grătar, ciorbă din burtă de somn, chifteluțe de pește, ardei umpluți cu pește, somn pe pat de ceapă ori la proțap – asta e doar o mică parte din meniul obișnuit al unui musafir în Deltă. Nici nu mai zic de gustul mujdeiului de usturoi ori al plăcintelor dobrogene.

Descopera Delta Dunarii TravelGirls 8

Abuz de păsări

Înainte să vin pentru prima dată în inima Deltei, îmi închipuiam că voi găsi „paradisul păsărilor”, mii de exemplare din sutele de specii care vor zbura şi pescui în timp ce eu voi merge cu barca printre ele. În realitate, cu ajutorul unui ghid cu experienţă, vei putea recunoaşte doar câteva specii în excursiile tale, iar exemplarele întâlnite (mai multe decât oriunde în altă parte, dar mai puţine decât ţi-ai închipuit) vor dispărea mai devreme sau mai târziu în spatele stufului.

Descopera Delta Dunarii TravelGirls 6

Pentru cei pasionaţi de păsări ori de fotografie, există excursii tematice ce implică multe multe ore de pândă, la adăpostul unui echipament de camuflaj, în locuri numai de localnici ştiute. Vorba aceea, trebuie să fii demn să dai ochii cu un codalb iar pentru o fotografie bună trebuie chiar să meriţi cu adevărat. Iată câteva imagini aici.

Descopera Delta Dunarii TravelGirls27

Delta nu o poţi înţelege de la distanţă. Trebuie să intri. Trebuie să cunoşti oamenii care trăiesc aici, să nu te fereşti de ochii lor mari şi albaştri, să mănânci peşte cot la cot cu ei şi să înveți să asculți. Chiar dacă nu-ți ajunge o viață pentru asta, cu 1-2 porții pe an îți poți face o idee despre cum e să te întorci la origini și să călătorești mai lent. [nggallery id=26]

****

Citește mai multe despre Delta Dunării:

Dacă vrei să descoperi Delta Dunării, găsești mai multe detalii despre sejurul de 4 zile pe care l-am făcut la Mila 23 și Letea pe site-ul dedicat. Fotografiile au fost făcute cu un Nikon D7000 de la magazinul F64.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

5 COMENTARII

  1. Da, înţeleg ce spui, n-am fost decât de două ori în Deltă dar aş vrea să revin în fiecare an, mai ales pentru abuzul de linişte, dacă eşti în locul potrivit. Pentru că bărcile cu motor care gonesc mai mult sau mai puţin responsabil prin cele mai liniştite colţuri nu sunt chiar silenţioase. Şi mai sunt încă foarte multe lucururi de reparat pana nu se strică de tot.

  2. Delta inseamna exact sa mergi la blana cu barca cu motor de 110 CP, cu care sa tulburi si cel surd peste, inseamna braconieri, electricieni, inseamna pensiuni cu preturi cel putin triple pentru mancare care nu are nimic in comun cu traditia, taxe care nu au nicio justificare in vreo actiune de ecologizare sau combarete a braconajului, incinte private unde platesti pestele la pret de fileuri in supermarket, samd…

  3. Delta are nevoie de linistea noastră, de respect, de protecție și dragoste! Ea ne dă totul, noi nimic!Doar o exploatăm! Delta…plânge!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.