5 motive să iubeşti Creta

Creta, cea mai mare insulă grecească, este un adevărat paradis pentru turiști: plaje de vis, orașe cosmopolite, vestigii istorice antice, mâncăruri gustoase și sănătoase. Pentru toate acestea şi mai mult vei iubi şi tu Creta.

_________________________________________________________________________

Elafonissi – plaja cu nisip roz

Situată în sud-vestul Cretei, Elafonissi este o mică insulă, separată de ţărm de o lagună cu apă caldă, ce nu are mai mult de un metru adâncime. “Insula cerbului”, aşa cum se traduce Elafonissi, se află la 75 de km de Chania şi atrage, în timpul verii, mii de turişti zilnic datorită nisipului alb al plajei care, în multe locuri capătă nuanţe roz, graţie miilionelor de bucăţele de scoici pe care le conţine. Apa limpede, albastră-verzuie, îţi va aminti de un paradis exotic din care nu vei mai dori să pleci.
Pentru a ajunge de pe ţărm pe insulă va trebui să treci prin apă însă nu te speria pentru că nu e deloc adâncă. Se spune că Elafonissi este locul unde, în 1824 turcii au masacrat aproape 850 de femei şi copii care se ascundeau de otomanii ce asaltaseră Creta. Nisipul roz de pe ţărm reprezintă sângele celor ucişi, o placă memorială fiind instalată în memoria victimelor în cel mai înalt punct al insulei.

Agios Nikolaos – Saint Tropez-ul Cretei

Agios Nikolaos e un orăşel cosmopolit, adesea comparat cu Saint Tropez, cu plaje premiate cu Blue Flag, străduţe înguste şi întortocheate şi ape stăvezii, pe care îl vei îndrăgi din primul moment. În centrul oraşului se află lacul cu apă dulce Voulismeni, cunoscut ca “lacul fără fund”, pe malurile căruia se află o mulţime de cafenele, taverne şi buticuri. Conform legendei, Artemis şi Atena se îmbăiau în apele acestui lac, bunăoară numit “bazinul lui Artemis”, care din 1870 are legătură cu portul printr-un canal. Pe străduţele care urcă de la mare spre centru, vei descoperi în magazine obiecte tradiţionale cretane, broderii, ateliere tradiţionale de ţesut ori de icoane bizantine, cafenele chic, kafenion pitoreşti (bistrouri), mezedopolio (mici taverne tradiţionale) – preferatele localnicilor. Din Agios Nikolaos poţi lua vaporul pentru o croazieră până la peştera Barbarossa şi Spinalonga – fortăreaţă Veneţiană, insula leproşilor. Pentru plajă, ai de ales între Kitroplatia (în centrul oraşului), Eot (în mini-golful de lângă portul de yachturi) ori Almiros (la 2 km în afara oraşului – o plajă cu eucalipt, stuf şi papură).

Palatul Knossos

Knossos, palatul regelui Minos, fiul lui Zeus, se află la numai 5km de Heraklion, capitala insulei şi este cel mai mare şi mai rafinat palat al civilitzaţiei minoice. Construit pe la 1800 î.d.H, primul palat a fost distrus 100 de ani mai târziu, în urma unui cutremur dar a fost reconstruit imediat. Regrupa peste 1000 de încăperi, avea un sistem de canalizare foarte bine pus la punct, toalete şi străzi pavate. În jurul curţii centrale se ridica un ansamblu de clădiri (dezvoltat pe mai multe hectare şi având 5 etaje) unde locuiau peste 300 de persoane – familia regală şi servitorii).

Orare de vizitare: zilnic
mai – octombrie: 8:00 – 19:00
noiembrie – aprilie: 8:00 – 17:00
Intrare gratuită pentru studenţii din UE

Se spune că în acest palat se găseşte faimosul labirint subteran unde, conform mitologiei, trăia Minotaurul – urmaşul soţiei împăratului Minoa Pasifae şi a unui taur. Această creatură avea corp de om şi cap de taur. De aceea împăratul l-a întemniţat în labirintul de sub palatul său unde îi trimitea pentru hrană jertfe umane. Monstrul a terorizat astfel omenirea până când eroul Tezeu a reuşit să îl ucidă cu ajutorul Adrianei, fica împăratului. În palat vei vedea cu siguranţă bustul lui Evans, coarnele de taurşi sala tronului. Tot aici sunt păstrate 100 de vase uriaşe de negoţ care serveau pentru conservarea recoltelor.

Platoul Lassithi – valea morilor de vânt

Câmpia Lasithi, înconjurată de Munții Ditki (înălţime maximă 2148m) şi de muntele Selena este una dintre regiunile cele mai fertile ale Cretei. “Valea morilor de vânt” aşa cum este supranumită era, cu ani în urmă, împânzită de mori de vânt cu aripi albe ce asigurau irigarea culturilor. Astăzi sunt în mare parte motorizate însă pe timpul verii moriştile se rotesc din nou, dând un şarm aparte acestor locuri. În jurul platoului, pe versanţii munţilor sunt 21 de sătucuri tradiţionale cretane. Cel mai important este Tzermiado unde găseşti obiecte de artizanat, în special împletite şi tricotate. În apropiere de satul Psichro se află Dicteon Andron (grota lui Zeus) care, conform legendei este locul unde la naştere Zeus a fost încredinţat nimfelor şi hrănit cu laptele căpriţei Amaltheea, scăpând astfel de moarte.

Bunătăţi tradiţionale: brânzeturi, ulei de măsline, miere şi ierburi miraculoase

În Creta, fiecărui locuitor îi revin 60 de măslini, uleiul de măsline fiind astfel singurul ulei utilizat în bucătărie şi un produs alimentar de bază. O familie de 4 persoane consumă cu uşurinţă un litru de ulei de măsline pe zi. Unul dintre locurile unde poţi găsi ulei de calitate şi la un preţ bun (în jur de 5-6 euro/litru) este piaţa acoperită din Chania – avantajul aici este că poţi gusta uleiul înainte de a cumpăra. Măslinele sunt pentru cretani un fel de ambrozie: se folosesc în delicioasele salate grecești, sunt brodate pe fețe de masă şi prosoape (aviz amatoarelor de suveniruri) ori se utilizează la fabricarea uleiului extra-virgin şi a săpunurilor naturale.
Pe insulă vei găsi o gamă variată de brânzeturi tradiţionale însă cele mai importante specialităţi cretane sunt graviera (brânză tare), myzithra (brânză proaspătă, din lapte de oaie ) sau anthotiros (numele provine din “anthos” şi “tiros” care înseamnă floare şi brânză; este o brânză moale şi dulce de primăvară ce poate fi comparată cu celebra mozzarella).
Dacă tot te afli aici, încearcă diktamos sau ceaiul cretan care se presupune ca are tot felul de virtuți medicinale ori malotira, un alt ceai – facut din plante care cresc doar in Creta. Principii curative are și mierea produsă pe insulă, in special cea de tei; de altfel, Creta a fost un important producător de produse apicole timp de mai multe milenii (o bună parte fiind exportată în Egiptul Antic).

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

10 COMENTARII

  1. […] Knossos este la 5 km est de Heraklion și se ajunge ușor cu autobuzul 2 care face curse de 3-5 ori pe oră și cobori la capăt de linie: Knossos. Stația pentru autobuzele locale este în portul din Heraklion, lângă stația A iar prețul unui bilet de autobuz (care poate fi cumpărat fie de la șofer fie de la orice periptero) este de 1,3€. Dacă vii cu mașina ai grijă căci parcarea care deși e destul de mare se umple pe la prânz. Îți recomand să faci vizita la prima oră a dimineții pentru că apoi cozile de la intrare sunt destul de mari iar palatul nu ți se va părea prea prietenos din cauza căldurii. […]

  2. De acord cu aproape tot ce s-a spus. In afara de Knossos care nu e deloc atat de spectaculos ca in documentarele TV. Daca stai 7 zile in Creta (cat am stat eu) nu prea merita sa pierzi o jumatate de zi in site-ul arheologic unde ,sincer, m-am plictisit groaznic plus ca erau 40 de grade si era foarte inconfortabil. Iar daca nu ai ghid chiar nu are rost sa mergi. (Eu m-am lipit de un grup care avea ghid francez). Recomand in schimb satele din interiorul insulei care nu sunt asaltate de hoardele de turisti si unde poti vedea adevarata viata patriarhala greceasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.