5 motive să iubeşti Avignon

Ştiam de Podul din Avignon de când am învăţat să buchisesc en français. Sigur că de asta se face vinovat celebrul de-acum cântec Sur le Pont d’Avignon, pe care mai toţi copiii îl fredonează la şcoală. Aşa că am hotărât ca în periplul peste munţii şi văile Provencale să punem tabăra, preţ de două zile, în cel mai mare oraş din regiune: Cité des Papes. Şi bine-am făcut.

__________________________________________________________

Acum, dacă ai depăşit de ceva vreme vârsta şcolară, poate că ai auzit de Avignon în alt context. Cel al Festivalului d’Avignon care se desfăşoară aici an de an, în iulie. Dacă în celelalte luni din an oraşul nu e chiar sufocat de turişti, ei bine, aproape toată luna iulie în Avignon e zarvă mare. Spectacole de teatru, operă, cinema, muzică, expoziţii şi dezbateri de tot soiul transformă partea veche a oraşului într-un adevărat forum. N-ai cum să te plictiseşti. Cu toate astea, preţurile la cazare cresc destul de mult, couchsurferii pun lacătul pe canapea iar autocarele care pleacă zilnic spre satele pitoreşti din Provence sunt arhipline. Localnicii însă îți recomandă din toată inima să le vizitezi orașul în cea mai animată lună din an.

Palatul Papilor e, de departe, cea mai impunătoare construcție din Avignon. Și pe bună dreptate pentru că reședința papală din Evul Mediu e cel mai important palat gotic din lume. Imaginează-ți cele mai mari 4 catedrale gotice din lume, pune-le una lângă alta și ai în față Palatul Papilor. Pe la 1300, când a fost construit, era reședință pentru papi (care plecaseră de la Roma), fortăreață, biserică și avea și statut de oraș administrativ. Azi se regăsește, desigur, pe lista UNESCO. Mai mult decât atât, cel mai important din Avignon (despre care îți spuneam ceva mai devreme) are loc aici, în fața Palatului dar și în Curtea de Onoare, din interior. Palatul se vizitează și în interior dar pentru asta trebuie să plătești 10,50 € (ghid audio inclus). Ai grijă însă că se formează cozi impresionante încă de la primele ore ale dimineții, doar vorbim despre unul dintre primele 10 cele mai vizitate monumente din Franța. Iar de sus, din fața Catedralei se vede Rhônul și un alt simbol al orașului: Pont d’Avignon.

Sur le Pont d’Avignon/On y danse tous en rond. Recunoști versurile? Podul Saint-Benézet, căci ăsta e numele lui adevărat, a ajuns cunoscut în întreaga lume drept Pont d’Avignon datorită unui cântecel pentru copii. Însă podul peste râul Rhône e vechi de aproape 1000 de ani și avea, pe vremuri, peste 900 de metri lungime. Sigur că mai întâi a fost construit din lemn, distrus de zeci de ori și reconstruit (mai falnic și mai frumos) din piatră de către Benézet.

Legenda spune (întotdeauna există o legendă) că un păstor tânăr, pe nume Benézet, coboară din munții din regiunea Ardèche și aude o voce care îi spune să meargă în Avignon, să stea de vorbă cu localnicii și să îi convingă să construiască un pod. Numai că locuitorii din Avignon îl cred nebun și, în urma judecății, primește drept pedeapsă să arunce un bolovan uriaș în apă iar de va reuși, acolo se va construi podul. Benézet ia piatra în spate și o aruncă direct în mijlocul Rhônului iar pe locul acela s-a ridicat apoi podul gotic din piatră.

Sigur că mitul se amestecă cu adevărul dar ce e sigur e că azi podul ce poartă numele sfântului nu mai are decât 4 din cele 22 de arce pe care le avea la început. Dacă vrei să urci pe el și să vizitezi capela unde se rugau papii în Evul Mediu, trebuie să plătești 4,5€ și dacă mergi la Palatul Papilor poți să iei un singur bilet care costă 13€ în loc de 15€ (separat).

Centrul vechi din Avignon este înconjurat de un zid gros de apărare, lung de aproape 5 kilometri. Zidul împarte, de altfel, orașul în două: intra-muros (centrul istoric) și extra-muros (zonele rezidențiale, gara și centrele comerciale importante. Cele două părți sunt atât de diferite una de cealaltă încât cred că nu greșesc foarte tare când spun că Avignonul nu este un singur oraș. De cum treci pe sub porțile masive de piatră, totul se schimbă. În interiorul zidurilor e burgul vechi, cu străzi înguste și pavate, cu Palatul Papilor și biserici gotice dar și cu buticuri de tot soiul, parcuri și cafenele cu aer boem. Oficiul de turism e tot aici, firește. Dincolo de ziduri am găsit un Avignon gri, zgomotos, plin de imigranți. Destul de nesigur noaptea.

Cum să nu-ți placă orașul ăsta când e la doi pași (și o oră de mers cu mașina) de două dintre cele mai frumoase Parcuri Naturale din Franța: Luberon și Verdon? Adică Țara Lavandei fine, a satelor cocoțate pe stânci, a unuia dintre cele mai importante centre SPA din Franța – Gréoux le Bains și a celui mai frumos canion din Europa.

 [nggallery id=5]

 _____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.