5 mâncăruri pe care le-am ratat în Olanda

Pentru trei lucruri vreau să mă întorc cât mai curând în Olanda: ca să văd canalele înflorite ale Amsterdamului în miez de primăvară, să fac un roadtrip prin toată ţara şi să încerc toate mâncărurile olandezilor. Azi voi scrie doar despre ultimul motiv. Pentru că n-am avut decât 2 zile de decembrie la dispoziţie şi un buget limitat ultima dată când am fost acolo, nu am apucat să mănânc prea multe dintre gustoşeniile locului. De fapt, cum am umblat foarte mult pe străzi şi prin pieţele de Crăciun, mesele au fost compuse mai degrabă din cârnaţi şi vin fiert cu aromă de sărbătoare. Dar am aflat de la localnici că Olanda are mai mult de oferit şi ca nimeni n-ar trebui să părăsească ţara saboţilor de lemn până nu încearcă următoatele mâncăruri:

Hering sărat

Olandezii mănâncă pește sărat cu ceapă (Hollandse nieuwe haring) ca și aperitiv. Ce e interesant aici e felul în care o fac. Obiceiul spune că heringul se apucă de coadă, se ridică cu mâna deasupra capului și se măncâncă puțin câte puțin. Bănuiesc că în mâna cealaltă se ține o bere rece. „Dezlegarea” la hering se face undeva la sfârșitul lui mai-începutul lui iunie printr-o licitație caritabilă la Scheveningen.

herin olanda

Brânzeturi

Deși am văzut grămezi de brânzeturi în magazinele din Amsterdam, n-am încercat niciun soi. Abia mai târziu am aflat că Olanda este cel mai mare exportator de brânză din toată lumea. Ce-i drept, abia în călătoria în Provence m-am îndrăgostit cu adevărat de brânzeturi. Se pare că cele mai populare branduri din Olanda sunt Gouda și Edam.

branza olanda

Stamppot

Olanda e o țară destul de nordică așa că mâncărurile cu carne, cartofi și alte legume sunt foarte comune în sezonul rece. Cele mai cunoscute astfel de înăbușituri sunt kale și sauerkraut cu cârnați afumați, șuncă prăjită, cartofi, ceapă, morcov, coaste, măr și caltaboș. Cum am mai gustat ceva asemănător în Germania, îmi imaginez că merge foarte bine cu bere.

Stamppot olanda

Poffertjes

Trecem la dulciuri și încep cu unele de nepronunțat. Poffertjes sunt un soi de gogoșele dulci olandeze făcute din aluat asemănător cu clătitele, servite cu zahăr pudră, unt, gem de fructe sau frișcă. Tot ce sper este că se mănâncă mai ușor decât se pronunță.  

Processed by: Helicon Filter;

Chocoladeletter

Chiar dacă nu o rețetă specială, regret că nu am mâncat măcar o literă de ciocolată. Tradiția spune că aceste ciocolate în formă de litere se dau cadou de Moș Nicolae iar mie îmi pare rău că n-am primit un N deși am fost acolo chiar la începutul lui decembrie. Obiceiul este să oferi litera cu care începe numele persoanei dragi dar cele mai populare sunt M-urile în Olanda pentru că majoritate numelor încep cu această literă.

CICOLATA olanda

Tu ce-ai mâncat în Olanda? Ce ți-a plăcut mai mult?

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

8 COMENTARII

  1. excursiile mele in Olanda mi-au lasat intotdeauna impresia ca olandezii nu se pricep la bucatarie. Mai ales ca aproape intotdeauna vizitele in Olanda erau facute dupa o oprire in … Belgia! 🙂

  2. Nu sunt o gurmanda , dar in Olanda am reusit sa gust cam tot ce e prezentat aici. Heringul nu a fost, poate, foarte apropiat de gusturile mele desi sunt mare amatoare de peste. In schimb branzeturile sunt exceptionale . Mi-am luat Gouda si pentru acasa ( apropos: se pronunta „houda”)

  3. Din pacate nici mie nu mi-a placut foarte mult mancarea olandeza si am ratat si eu heringul sarat :(. M-as intoarce pentru hering, pentru mai multe plimbari pe canalele (si pe langa ele) Delftului, pentru un joint (mi-a fost teama sa intru in coffee shop-uri) si pentru un tur cu bicicleta (peste tot, daca se poate).

    Va recomand Mudwalking-ul – wadlopen, plimbare pe fundul marii Nordului cand e reflux (se pleaca din oraselul Pieterburen, undeva langa Groeningen). E o experienta nemaipomenita pe care o sa o tin minte toata viata.

    O alta plimbare interesanta a fost cu barca in Giethoorn (un orasel unde nu exista sosele, ci doar alei pietonale si canale).

  4. Hering-ul l-am încercat şi i-am dat apelativul de o „adevărată experienţă”, iar petrecându-mi câte de două ori câte două săptămâni în Olanda, cu brânzeturile m-am delectat din plin. De celălalte delicii nu ştiam, însă sunt înnebunită după budinca lor, Vla, şi napolitanele caramelizate, Stroopwafels. 🙂

  5. Intr-adevar heringul proaspat cu ceapa e absolut delicios!!!! Se vinde peste tot si merge de minune cu o bere…………Heineken………of course!!! Iar branzeturile se vand cate 3 sau 6 roate de cascaval cu diferite arome, trase intr-o plasa, parca e un turn de cascaval. Si recomand si sosurile speciale care se vand tot in magazinele de brazeturi.
    Iar gradina de la Keukenhof, absolut superba in aprilie.
    Dar si preturile sunt piparate pentru noi, de ex. 2,7 euro un bilet de tramvai in Amsterdam valabil 1 ora………

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.