15 mituri false despre Spania

Spania Sangria
Spania Sangria

Care-i primul lucru care-ți vine în minte când te gândești la Spania ca destinație turistică? Sagrada Familia din Barcelona, vreme frumoasă, paella, Flamenco, corida, sangria, Malaga, tapas? Dar ce știi de fapt despre aceste lucruri care reprezintă pentru tine Spania? Sunt câteva informații eronate care circulă printre noi și prin ghidurile turistice, mituri false pe care le voi demonta aici.

Mit 1: Sagrada Familia este catedrala Barcelonei

Sagrada Familia este o biserică începută de Antoni Gaudi și nu are nicio legătură cu catedrala Barcelonei care este Sfânta Eulalia din Plaça de la Seu, din Cartierul Gotic. E drept că Sagrada Familia este poate cel mai important obiectiv turistic al orașului dar este o clădire cu totul diferită față de catedrală așa că ai grijă la itinerar.

Sagrada Familia, Barcelona, Spania

Mit 2: Paella este un fel de mâncare cu fructe de mare

Paella este o mâncare delicioasă din orez. Da, poate conține și fructe de mare la fel cum orice alt fel de mâncare poate conține fructe de mare. Paella a apărut în Valencia unde fructele de mare nu sunt la îndemână și conține carne de pui, porc și iepure. Oricum, când ajungi în Spania, încearcă toate felurile de paella.

Mit 3: Corida este sportul național al Spaniei

În primul rând, corida nu este un sport. În al doilea rând, nu este național, în Catalunia fiind interzis din 2010. E adevărat că încă mai sunt arene prin Spania dar au fost contruite în timpul dictaturii lui Franco (1939-1975) care voia astfel să promoveze imaginea țării prin intermediul acestui obicei. Sportul național al Spaniei este, ca și la noi, fotbalul.

Mit 4: Sangria este principala băutură a spaniolilor.

De fapt, Sangria este o băutură pe care spaniolii o beau la petreceri, ca un punch sau un cocktail, și o beau cu un singur scop: pentru a se îmbăta cu bani puțini. Nu spun că nu e bună și că nu e făcută din suflet dar majoritatea oamenilor care bea sangria în barurile din Spania sunt turiști. Iar prețul este… turistic.

Arena corida Barcelona, Spania

Mit 5: Flamenco este un dans popular în Spania

Flamenco este de fapt un gen muzical care este de obicei însoțit și de dans. Ce caracterizează însă flamenco: chitara, cântecul, castanietele, bătutul din palme și în cele din urmă și dansul. Flamenco este o forma de artă andaluziană care s-a împământenit în Madrid și chiar în Barcelona. În restul Spaniei însă sunt slabe șanse să ai parte de flamenco deci nu este deloc un obicei național.

Mit 6: Spania este o destinație exotică, cu vreme frumoasă

Spania nu este deloc un paradis tropical așa cum este descrisă în ofertele agențiilor turistice. Poate că încălzirea globală contribuie la mitul ăsta dar de fapt toamna și iarna, plouă cam în fiecare zi. Singurul sâmbure de adevăr stă în faptul că vara este mai târzie așa că mai poți prinde o tură la plajă în Barcelona când în România vântul scutură copacii.

Mit 7: Malaga este un oraș pe care trebuie să-l vezi

Și-l vei vedea. Pentru că acolo este un aeroport internațional. Și o arenă de coridă. Și cam atât. Malaga nu are nimic altceva special față de celelalte orașe ale Spaniei așa că nu are de ce să fie în topul orașelor pe care merită să le vezi în Spania.
Malaga Spania

Mit 8: Tapas este un fel de mâncare spaniol

Total greșit. Tapas nu este un fel de mâncare ci un fel de a mânca. Tapas poate fi orice: paella, fructe de mare, bruschete, hamburgeri. De fapt, tapas este o gustare mică ce se servește de obicei cu o băutură, de cele mai multe ori gratis. Cel mai interesant e să mergi din bar în bar și să încerci, o dată cu băuturile, și felurile de tapas pe care le oferă.

Mit 9: Trebuie să lași bacșiș în Spania

Nu. Bacșișul nu este un obicei în Spania iar cei care te servesc nu se așteaptă să primească ceva în plus pe lângă nota de plată. Spaniolii lasă rareori bacșiș și asta doar pentru o notă de plată mare și doar dacă mâncarea și servirea au fost extraordinare.

Mit 10: Siesta este somnul de prânz al spaniolilor

Nu tocmai. Spaniolii își iau liber câteva ore pe la prânz pentru a mânca și pentru a-și rezolva diverse probleme, cumpărături etc. Iar vara e prea cald în miezul zilei ca să muncească așa că pauza e binevenită.

Barcelona Spania

Mit 11: În Spania se vorbește spaniolă

De fapt, în Spania sunt 4 limbi oficiale: castiliana (cea pe care o numim noi spaniolă), catalana (care se vorbește în Catalunia și insulele Baleare), basca (în Țara Bascilor și Navarra) și galiciana (în Galicia). Catalana, galiciana și castiliana provin din latină și au la rândul lor mai multe dialecte (asturiana, aragoneza, araneza etc.) dar despre originile limbii basce nu se știu prea multe.

Mit 12: Spaniolii sunt leneși și lasă totul pentru mañana

Ai să găsești în multe ghiduri afirmația asta. Ciudat, pentru că spaniolii sunt chiar foarte punctuali și muncitori. E drept că sunt puțin mai relaxați decât alții dar e posibil și ca mañana să fie înțeles greșit pentru că înseamnă și dimineață.

Mit 13: Spaniolii nu sunt prietenoși cu turiștii

Pentru asta există o explicație. Spaniolii nu prea învață limbri străine iar dacă o fac, nu au ocazia să le pună în practică. Au o scuză și pentru asta: spaniola este a doua cea mai vorbită limbă din lume. Prin urmare, dacă un spaniol nu e dispus să îți ofere indicații sau să te ajute, să știi ca în mare parte asta se întâmplă pentru că este rușinat că nu știe engleză sau o altă limbă de circulație internațională.

Fructe de mare, Spania

Mit 14: Spaniolii au o alimentație foarte sănătoasă

Un lucru e adevărat: în Spania veți mânca poate cele mai bune fructe de mare. Dar asta nu înseamnă că toți spaniolii mânâncă sănătos dimineață, la prânz și seara. Rata obezității e destul de ridicată și la ei pentru că obiceiurile alimentare sunt la fel de nesănătoase ca și în alte țări.

Mit 15: Statuia lui Columb arată spre America

În mod ciudat, statuia din Barcelona nu indică spre America descoperită de însuși Columb, așa cum s-ar crede ci mai degrabă spre Genova, locul de naștere al marelui explorator.

_______________________________________________________________________

Narcisa
bestvalue.eu

19 COMENTARII

 1. Ai omis sa spui si de valenciana, care se vorbeste in Comunitatea Valenciana. Se afla in sud-estul Spaniei.
  Partea cu siesta este adevarata, in zona mea, de la 1 la 3 sau de la 3 la 5 nu vezi pe nimeni pe strada, iar majoritatea mananca si trag un pui de somn.

 2. Spaniolii au o pasiune pentru fast food, mancaruri grase, mananca mult porc, mult orez…Deci nu e chiar sanatos. Apropo, sunt foarte prietenosi chiar daca nu stiu engleza. E greu la inceput, pana te apropii de ei, dar apoi sunt „frati” de pahar.

 3. Din punctul meu de vedere…nu ai cea mai mica edee de Spania !!!!!! Barbaritati! Ploua in sPANIA? Depinde in ce regiune….. Siesta? e pentru a rezolva probleme??? Apropo,Sorin, dieta mediterana este una dintre cele mas sanatoase din lume !!!! Ulei de mazline,fructe de mare, salate,se evita consumul de grasimi de origine animala.Obezitate? Informeaza-te mai bine…
  In malaga se merita sa vedeti MARBELLA .Este litoralul cel mai turistic unde petrec vacanta multe vedete.E un paradis !!!! Scump dar un sfarsit de saptamana cu prietenii in Marbella,nu are egal!!! Distractia e asigurata!
  Fast food???? nu….tape da.Doar in Andalucia,mas exact in Almeria,unde platesti bautura si tapa e gratuita.In orice bar!! Mici degustari??? Daca ai stii…Va invit sa tapeati in Almeria,mai exact la Tio Tom. Cat de mancachios/asa ai fi ,cu doua trei tape,ai burtica plina,plina!!!! Sunt platouri enorme!
  Se pot crea multe mituri…
  Salutari !

 4. Din categoria unde dai si unde crapa. Unii citesc dar habar nu au ce citesc, insa pretind ca detin adevarul absolut. Viata grea :)) Girls, keep up the good work 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.