12 lucruri despre Veneția

venetia
venetia

Multă vreme am evitat să merg în Veneția crezând că este un oraș mult prea aglomerat, prea turistic iar umezeala și mirosul ar putea fi deranjante. Am descoperit însă acum câteva zile un oraș minunat, colorat, cald și primitor și, ca de obicei, așteptările mi-au fost depășite. Călătoria prin Italia continuă dar până atunci iată care sunt primele impresii din Veneția:

1. Uita de hartă, orientare în spaţiu sau diploma de cercetaş pentru că în Veneţia te vei pierde. Singura ta şansă să ajungi unde ţi-ai propus este să fii cu ochii după indicatoarele de pe clădiri.

venetia1

2. Transportul pe apă e foarte lent. Dacă vrei să ajungi dintr-o parte în alta a oraşului, mai bine o iei la picior decât cu vaporul. De exemplu, un drum cu vaporul (transportul public) din Fondamente Nove până în Piazzale Roma (staţia principală de autobuz şi gara Santa Lucia) dureaza în jur de o oră şi jumătate pentru că se ocoleşte foarte mult. Dacă mergi pe jos însă, faci aproximativ 30 minute.

venetia3

3. Transportul cu vaporul este foarte scump. Mai scump decât transportul în Londra! O călătorie pe apă costă 6,5 Euro. E mai indicat deci să îţi cumperi un abonament 12, 24 sau 48 de ore valabil pentru toate liniile publice. Cu 18 euro, eu am cumpărat un pass de 12 ore şi am mers în Veneţia, Murano şi Burano.

venetia2

4. Toaletele publice sunt scumpe: 1,6 euro. Am preferat să beau câte o cafea de 2 euro şi să folosesc toaletele cafenelelor.

venetia4

5. Dacă nu-ţi convine preţul prea mare pentru cazare în Veneţia, caută cu încredere şi în orăşelele din împrejurimi. Italienii stau foarte bine la capitolul transport public în zona aceasta: trenurile şi autobuzele ajung (fix) la timp, străzile şi autostrăzile sunt bune şi dacă zâmbeşti frumos la şoferi, poţi să mergi fără bilet (valabil numai pentru fete).

venetia5

6. Italienii arată foarte bine. Nu e prima dată când zic asta dar mă conving de fiecare dată când ajung aici. Se spune că bărbaţii arătoşi care mişună prin Veneţia nu ar fi localnici ci ar proveni din sudul ţării dar nu am verificat asta din trei surse sigure.

venetia6

7. La intrarea în Basilica di San Marco e coadă ca la Vatican. Dacă ai timp şi răbdare, am auzit că merită aşteptarea. Eu n-am avut nici una nici alta.

8. Trezeşte-te cu noaptea în cap ca să vezi cum se trezeşte Veneţia. Eu mi-am început plimbarea prin oraş la 6.30 şi am găsit un oraş aproape pustiu, liniştit, curat şi foarte colorat. Italienii îşi deschid cafenelele încet şi tacticos pe la 7 aşa că poţi să te energizezi cu prima marjă proaspătă de cafea. Agitaţia, puhoaiele de turişti, zumzetul şi aglomeraţia încep abia pe la 9.30.

venetia7

9. Pregăteşte-te pentru un city break offline pentru că internetul wireless nu e pe toate drumurile/canalele. Hot spot-uri publice nu ai să vezi iar hotelurile te taxeaza la oră aşa ca te poţi baza doar pe anumite cafenele ori restaurante. Dacă nu cumva eşti blogger sau jobul tău e exclusiv online şi ai nevoie de conexiune ca de… mâncare, atunci uită de Internet şi bucură-te de vacanţă.

10. Spre deosebire de alte oraşe turistice, Veneţia nu e plină de magazine cu magneţi şi suveniruri. Ele nu lipsesc dar sunt mult mai puţine şi predomină mai degrabă magazinaşele cu măşti şi figurine veneţiene, păpuşi, sticlă de Murano sau alte decoraţiuni specifice.

venetis6

11. Veneţia nu pute. I-am auzit pe mulţi zicând că nu merg acolo din cauza mirosului de peşte şi umezeală dar eu am găsit la început de mai o Veneţie curată printre canalele căreia adie doar o briză sărată de mare.  Poate că atunci când e mai cald şi nivelul apei mai scade, ies algele la suprafaţă iar mirosul poate fi mai pregnant.

12. Dacă obişnuieşti să-ţi întinzi părul, ia-ţi adio de la placă şi perie de îmblânzit buclele. Umezeala puternică din Veneţia încreţeşte orice păr.

CITEȘTE ȘI:

Cum arată o zi obișnuită în Piazza San Marco

Veneția nu e aşa cum mi-am imaginat-o

Ci vediamo a Venezia

Buon giorno, Veneţia

Veneţia din nou în sărbătoare – Festa della Sensa

Let’s bike it, Italia

Am văzut cum se face sticla de Murano

Adevărat sau fals: 10 mituri despre Italia

O zi pe insula în culorile curcubeului

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

7 COMENTARII

  1. Perfect adevărate toate cele 12 puncte… M-as intoarce la Veneția oricând, mai puțin în august când e full… se scufundă de la câți turiști mișună pe acolo 😛

  2. Desi am locuit in Roma mai bine de 4 ani, nu am ajuns la Venetia…Si regret. Insa nu e timpul pierdut, clar!!
    Voi ati ajuns si la Capri?? Pentru mine e o alta destinatie de vis, unde trebuie neaparata sa ajung!!

  3. Intr-adevar un oras mirific care te surprinde la orice pas. Mi-ar fi placut sa fi stiu dinainte toate aceste indicatii ale tale destul de utile si folositoare pentru cei care nu au mai fost. Intr-adevar transportul este de exceptie si am ramas uimita sa vad cum e totul atat de promt. Apropo de transport pentru cei care vor sa plece am descoperit o agentie promta si ceea ce e mai rar la noi in ultima perioada persoane foarte calde si amabile care te ajuta sa-ti gaseasca cel mai ieftin zbor. Aveti linkul aici: http://www.flysky.ro
    Cu siguranta veti fi la fel de satisfacuti si impresionati ca si mine!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.